Co kupić? Alfa, Volvo, Audi lub...? Dyskusja o przewagach ;)

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez stern » 9 gru 2014, 06:45

enzo_pl napisał(a):Szwagier, kolega, kolega kolegi... Często debile które nie czytają instrukcji, że auto pali trochę oleju i należy go dolewać, że przecież w szrotwagenie nie musieli tego robić...

Czy Ty obrażasz nieznanego sobie człowieka, bo mu się alfa zepsuła?
Teraz to wygrałeś internety.

Ale skoro mamy się wypowiadać tylko na temat tego co sami przeżyliśmy (abstrahująć od posiadanej wiedzy, a bazując tylko na doświadczeniu) – co to za schrott ta alfa, że olej bierze?!? Żadne z moich aut (same japończyki) nigdy nie połakomiło się chociażby na gram oleju.
Nawet po przejechanych setkach tysięcy kilometrów.
I żadne tam premium. Klasa A, B z niskiej półki cenowej.
Forumowicz

Od: 1 wrz 2014, 08:10
Auto: BM, 120KM, 2014

Postprzez enzo_pl » 9 gru 2014, 10:27

Szrot bierze olej? Masz bardzo słabą wiedzę... Wiele silników bierze olej :–)
Nie będę się specjalnie tutaj rozpisywał, ale takie bmw np. w najnowszych silnikach również.
Wszystko zależy od konstrukcji silnika, ale o tym "mistrzu" poczytaj sobie sam.

Uważam, że należy wypowiadać się tylko w temacie który się samemu zbadało. Alfa nigdy nie padnie jeżeli ma olej (jak wiele innych aut). A co do awaryjności, to śmieszne jest wymienianie elementów eksploatacyjnych :–) Padła mi w alfie turbina, a gdzie nie pada przepraszam?

Druga sprawa, kiepska ta alfa, koledze poszła sprężarka od klimy, a to ciekawe, bo to ta sama denso sprężarka która montowana jest w VW, BMW, Toyocie Avensis.

Klasa premium, premium kolego, to, że jesteś niedouczony i nie wiesz, że auto jest w klasie premium, to nie mój problem, ale żeby ze swojego braku wiedzy i zuchwałej głupoty robić atut, to dopiero wygrałeś internety.

Z niskiej półki cenowej jest mazda, tylko dlatego ją kupiłem :–) Potrzebowałem dwa nowe auta do firmy, te wyglądały jak alfa a kosztowały grosze w porównaniu do alfy :–)

Oficjalnie alfa romeo, to auta klasy premium, proszę to sobie sprawdzić i nie rzucać się jak świnie na obiery :–) Nie będę tracił czasu, żeby tłumaczyć oświęcimskim niedouczonym ludziom, że tak jest skoro ta wiedza jest na wyciągnięcie ręki.

Niska półka to japończyki, było tak od zawsze :–) Idź do salonu i zobacz za ile kupisz lancię deltę lub alfa romeo giulietta :–) W dobrej wersji kosztuję dwie moje mazdy w Sky Energy + navi + xenon... Kupiłem tanie auto które wygląda, jestem zadowolony, bo mazda to taka tania alfa :–)

Dopisano 9 gru 2014, 09:27:

Szrot bierze olej? Masz bardzo słabą wiedzę... Wiele silników bierze olej :–)
Nie będę się specjalnie tutaj rozpisywał, ale takie bmw np. w najnowszych silnikach również.
Wszystko zależy od konstrukcji silnika, ale o tym "mistrzu" poczytaj sobie sam.

Uważam, że należy wypowiadać się tylko w temacie który się samemu zbadało. Alfa nigdy nie padnie jeżeli ma olej (jak wiele innych aut). A co do awaryjności, to śmieszne jest wymienianie elementów eksploatacyjnych :–) Padła mi w alfie turbina, a gdzie nie pada przepraszam?

Druga sprawa, kiepska ta alfa, koledze poszła sprężarka od klimy, a to ciekawe, bo to ta sama denso sprężarka która montowana jest w VW, BMW, Toyocie Avensis.

Klasa premium, premium kolego, to, że jesteś niedouczony i nie wiesz, że auto jest w klasie premium, to nie mój problem, ale żeby ze swojego braku wiedzy i zuchwałej głupoty robić atut, to dopiero wygrałeś internety.

Z niskiej półki cenowej jest mazda, tylko dlatego ją kupiłem :–) Potrzebowałem dwa nowe auta do firmy, te wyglądały jak alfa a kosztowały grosze w porównaniu do alfy :–)

Oficjalnie alfa romeo, to auta klasy premium, proszę to sobie sprawdzić i nie rzucać się jak świnie na obiery :–) Nie będę tracił czasu, żeby tłumaczyć oświęcimskim niedouczonym ludziom, że tak jest skoro ta wiedza jest na wyciągnięcie ręki.

Niska półka to japończyki, było tak od zawsze :–) Idź do salonu i zobacz za ile kupisz lancię deltę lub alfa romeo giulietta :–) W dobrej wersji kosztuję dwie moje mazdy w Sky Energy + navi + xenon... Kupiłem tanie auto które wygląda, jestem zadowolony, bo mazda to taka tania alfa :–)
Forumowicz

Od: 8 lis 2014, 11:54
Auto: Mazda 6 Sport Kombi, SkyPassion 2.0 MT

Postprzez polel » 9 gru 2014, 12:39

Czujnik plynu do spryskiwaczy jest tylko w wersji z biksenonami?
Forumowicz

Od: 23 cze 2014, 17:35
Auto: Mazda CX-30 2021 Hikari+Luxury Pack 150KM Manual

Postprzez nexus30 » 9 gru 2014, 12:58

Tak, tylko przy ksenonach.

@enzo_pl – jak tak uwielbiasz alfę to kup sobie jedną, sprzedaj mazdę i idź na forum alfy i tam siej swoje mądrości. Alfa to takie samo Premium jak volkswagen, a Giulietta to trochę ładniejszy fiat bravo.
Forumowicz

Od: 12 lip 2014, 17:18
Auto: Mazda 3 BM 2.0 165 KM Soul Red 2014

Postprzez jaketherake » 9 gru 2014, 13:32

@ enzo_pl
"świnie na obiery", "oświęcimskim niedouczonym" ?!? Kolega chyba się zagalopował, proszę admina o reakcję...

Emocje odbierają koledze zdolność chłodnej oceny: nikt tu rozsądny nie generalizuje, po prostu nasze doświadczenia są inne niż kolegi, w związku z tym chyba mamy prawo do własnej oceny, czyż nie?
Sam przy zakupie auta ostatecznie wybierałem między M3 i Guliettą (najbardziej mi się podobały) i tutaj kolegę zaskoczę: Gulietta była katalogowo droższa, ale zaproponowali gigantyczny rabat, bo też i tłumów w salonie nie było, w przeciwieństwie do Mazdy.
Forumowicz

Od: 9 lut 2012, 20:01
Auto: M3 2.0 BK AC+ '08

Postprzez enzo_pl » 9 gru 2014, 14:10

No tak, niech admin zrobi porządek! Niech zabierze mi kluczyki i schowa mazdę bo jestem niegodny :–) hahahaha.

Będę komentował tak jak mi się podoba głupotę innych ludzi. VW nie jest premium, a alfa romeo jest, zgodnie z każdym katalogiem i każdym magazynem motoryzacyjnym, alfa romeo jest premium. Ile można to powtarzać? Nie rozumiem...

Nie muszę sprzedawać M3, mam nadal Alfę :–) M3 to auto firmowe...
Forumowicz

Postprzez Rumcajs » 9 gru 2014, 14:22

Ciebie można za kierą Rolls Roysa posadzić i tak słoma z butów będzie wystawać.
Kup se wódkę za 3000$/Flaszka made 4 snob, będziesz miał kaca premium <glupek2>
Forumowicz

Od: 21 lut 2012, 16:03
Auto: M6 2.0 Sports-Line'10

Postprzez enzo_pl » 9 gru 2014, 14:45

Nie rozumiem, że niby jestem snobem? Kupując mazdę? Hahhahahaha!
Forumowicz

Postprzez jaketherake » 9 gru 2014, 15:16

Przymierzając się do zakupu Gulietty czytywałem forum AR, ale tak nawiedzonego alfisty tam nie spotkałem. Fanboy'izm to stan umysłu <lol>
Forumowicz

Postprzez Danmazda » 9 gru 2014, 15:21

enzo_pl napisał(a):Z niskiej półki cenowej jest mazda, tylko dlatego ją kupiłem :–) Potrzebowałem dwa nowe auta do firmy, te wyglądały jak alfa a kosztowały grosze w porównaniu do alfy :–)

W porównaniu cenowy Mazdy 3 i Alfy Giulietta w najbogatszej wersji kosztuje prawie tyle samo. Nie liczę tu rabatów tylko ceny katalogowe. Widząc auta na ulicy Mazda cieszy się lepszym wzięciem.
enzo_pl napisał(a):Oficjalnie alfa romeo, to auta klasy premium

Jak dla minie wcale nie zasłużyło na to miano.

Nie wiem jak wygląda teraz awaryjność Alf, czy poprawiła się a może jest tak samo jak było z przed lat. Ale gdy ja zmieniałem auto nie raz myślałem o kupnie Alfy, 145,146,147,156 i 166. Opinie zawsze mnie odstraszały. Sporo znajomych miało te auta, częstymi awariami były silniki, skrzynie biegów i elektryka. Gdzieś jakiś czas temu czytałem że z Alfą Giulietta trzeba umieć jeździć, nie umiejętna jazda może popsuć silnik.

Nie ma co się tu sprzeczać, każdy ma zamiłowanie do innej marki pojazdu. Jeden będzie chwalił Bmw, inny Hondę. A mój sąsiad lubi Volvo ;P
Obrazek
Daniel
Koordynator Regionów
Przedstawiciel Mazowsza

Od: 21 paź 2009, 20:04
Auto: Mazda 6 GG 2.0 163km/191Nm 2007 rok
Mazda 626 GE FP 1,8 90 km 1996 rok
Opel Omega 2,6 V6 180 km 2002 rok

Postprzez nexus30 » 9 gru 2014, 15:57

Ja bym proponował zaprzestać dyskusji z panem enzo bo moim zdaniem nie zasługuje on na jakąkolwiek uwagę, a kultura jego postów pasuje do komentarzy na Onecie a nie do tego forum.
Forumowicz

Postprzez enzo_pl » 9 gru 2014, 17:25

Ja bym również tak proponował. Jesteście obłąkani na punkcie tych mazd. Auto jak auto, kupiłem żeby jeździć po drogach a nie po forum, więc żegnam się z fanboyami :–)
Forumowicz

Postprzez stern » 9 gru 2014, 18:20

Miałem pisać na podstawie doświadczeń. Moja doświadczenia są takie, że silnik oleju nie bierze. Jak bierze to jest szrot. Wszystko jedno czy nazywa się BMW, czy lancia.
To, że Ty jesteś nauczony tego, że nieprawidłowe działanie silnika jest prawidłowe, to Twój problem.

enzo_pl napisał(a):Wszystko zależy od konstrukcji silnika, ale o tym "mistrzu" poczytaj sobie sam.

A dlaczego mam o czymkolwiek czytać? Miało być o doświadczeniach. A moje doświadczenia są takie jak wyżej. Auto nie bierze oleju, chyba że jest zepsute. Takie mam kryterium wynikające z doświadczeń.

enzo_pl napisał(a):Z niskiej półki cenowej jest mazda, tylko dlatego ją kupiłem :–) Potrzebowałem dwa nowe auta do firmy, te wyglądały jak alfa a kosztowały grosze w porównaniu do alfy :–)

Oficjalna strona Alfy:
Ceny od 63771 do 101011 zł.
Oficjalna strona Mazdy: od 60900 do 90400.

Jak chcesz sobie twierdzić, że Alfa to premium to proszę bardzo. Mnie od tego nic nie ubędzie, a Ty zdaje się potrzebujesz takiego dowartościowania.

Dopisano 9 gru 2014, 19:29:

creet napisał(a):Mam dziwne wrażenie, że wielu użytkowników M3 racjonalizując swój wybór (co jest zjawiskiem naturalnym), za wszelką cenę (co już naturalne nie jest) i nie widzi jej obiektywnych wad,

No przecież na tym racjonalizowanie polega, że się sobie wszystko tłumaczy w dziwny sposób. :)
Swoją drogą wiara w idealne auto – to dopiero coś dziwnego.
Forumowicz

Postprzez enzo_pl » 9 gru 2014, 18:32

Oficjalnie mazda kosztuję w najlepszej wersji wraz z dodatkami (sky passion + navi + skóra) 101 100 zł
Alfa romeo poza promocją (podałeś cenę za rocznik 2014 który jest w wyprzedaży, normalnie 2015 kosztuję 121 tyś + dodatki, razem ponad 142 tyś... QV 1,7 TBi + skóra + pakiet lux (navi) + bose.

Więc mamy 101 100 zł i 142 000 tyś... – dwie sky energy po 75,400 każda, daje jedną alfę :–)
Forumowicz

Postprzez stern » 9 gru 2014, 18:34

enzo_pl napisał(a):normalnie 2015 kosztuję 121 tyś + dodatki, razem ponad 142 tyś

no tak, zagiąłeś mnie. Alfa to jednak premium. Nie ma co.
Forumowicz

Postprzez enzo_pl » 9 gru 2014, 19:05

Panie adwokacie, zauważyłem jedynie, że nagina Pan fakty i manipuluje, a tego nie będę tolerował.
Widocznie zawód Pana do tego zmusił i nawyki są zbyt silne :–)
Forumowicz

Postprzez czarmi » 9 gru 2014, 19:10

enzo_pl napisał(a):Panie adwokacie, zauważyłem jedynie, że nagina Pan fakty i manipuluje, a tego nie będę tolerował.
Widocznie zawód Pana do tego zmusił i nawyki są zbyt silne :–)

Po co to Panie Kolego. Nie masz dość tej całej pseudo zabawy? <co?>
Forumowicz

Od: 11 cze 2014, 22:04
Auto: Mazda 3 BM, 120KM 6MT, SD SkyEnergy, soul red 14'
była ...

Postprzez jaketherake » 9 gru 2014, 20:12

Ponieważ zostaliśmy przeniesieni do wątku o Alfach (do których notabene nic nie mam), odpowiem koledze Enzo w jego konwencji: Mercedes A45 AMG full opcja 225900zł, co daje ponad 3 Alfy Romeo Giulietty w wersji Distinctive <lol> Czy jak coś jest trzy razy tańsze od premium, to wciąż jest premium? <rotfl>
Ostatnio edytowano 9 gru 2014, 20:13 przez jaketherake, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez nexus30 » 9 gru 2014, 20:13

Jakby Mazda miała trójkę o mocy 240 KM (jak Guilietta QV), takiego dajmy na to MPSa np., to pewnie też by kosztował ze wszystkimi bajerami koło 130 – 140 tyś. Cena jeszcze nie dowodzi przynależności do segmentu premium. Idąc twoim tokiem rozumowania to ja biorę sobie Golfa GTi, doposażam maksymalnie (pewnie ze 145 tyś. wyjdzie) i voila, mam klasę premium <lol> .

BTW. Zapraszam tutaj: [url]http://www.forum.info na PW ;).org/forum.php[/url] :)
Forumowicz

Postprzez mazdastance » 9 gru 2014, 20:17

jak alfa to tylko jtd lub w starszych wersjach benzynowe V6 gdzie trzeba pilnować poziomu oleju.
Jezeli chodzi o styl i wnętrze to alfa bije na głowę mazdę pod tym względem, ba VW ma duzo lepsze materialny w środku od mazdy.
Co przemawia za alfa :
1. duzo lepsze silniki diesla
2. styl i wygląd
3. jakoś materiałów
4. duzo lepsze blachy
Forumowicz

Od: 23 wrz 2014, 12:15
Auto: japan-2JZ-GE