Jakość paliwa na stacjach paliw
Co do LPG mam mieszane uczucia. Tankowałem LPG w PL i w D na polskim gazie zrobiłem 250 mil na niemiecki 238mil
]
-
Kamil
- Od: 24 kwi 2009, 20:24
- Auto: Mazda Xedos 9 TA KL 1993/98 A/T A7RED Pearl
Mazda Xedos 6 CA KF MT 1995 – Projekt odbudowa/swap
Gaz w Niemczech tylko na dobrych stacjach na niektórych np.prywatnych szkoda gadać 
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców – Colin McRae
https://www.facebook.com/AutospaLuxuryCarSpa/
-
Some say..
- Od: 8 mar 2010, 00:07
- Auto: była:626 GF FS '98,
6 GG LF '02
jest: , NC LF '06
Audi A3 8P '06
No ja tankowałem na BP więc się lekko zdziwiłem
]
-
Kamil
To już sam nie wiem ,może też zależeć od regionu NIemiec
ja ogólnie nie narzekam na niemiecki gaz a wręcz przeciwnie ale jeszcze bardziej polecam gaz w Luxemburgu 
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców – Colin McRae
-
Some say..
- Od: 8 mar 2010, 00:07
- Auto: była:626 GF FS '98,
6 GG LF '02
jest: , NC LF '06
Audi A3 8P '06
No może się tak mi trafiło po prostu.
OT: Kolego czy ty mieszkasz w Niemczech ? bo bym miał pytanie/prośbę do Ciebie
OT: Kolego czy ty mieszkasz w Niemczech ? bo bym miał pytanie/prośbę do Ciebie
]
-
Kamil
9,17 miliarda zł będzie wynosiła szacunkowa wartość sprzedaży paliw przez Grupę Lotos dla Statoil Poland do końca roku 2013.
To przedłużenie trzyletniej umowy zawartej w listopadzie 2008 r. Gdański koncern będzie przez dwa lata głównym dostawcą paliw dla stacji Statoila w Polsce.
Spośród koncernów operujących na polskim rynku Grupa Lotos dostarcza w bieżącym roku paliwa również do sieci Shell Polska, BP Polska, Lukoil oraz AS 24.
To przedłużenie trzyletniej umowy zawartej w listopadzie 2008 r. Gdański koncern będzie przez dwa lata głównym dostawcą paliw dla stacji Statoila w Polsce.
Spośród koncernów operujących na polskim rynku Grupa Lotos dostarcza w bieżącym roku paliwa również do sieci Shell Polska, BP Polska, Lukoil oraz AS 24.
Panowie ja swego czasu miałem puga 307 założyłem sekwencję bodajże stag IV tankowałem na początku na BP (tylko) w różnych miastach (Bydgoszcz, Toruń, 3miasto) przejeżdżałem na trasie około 300km na zbiorniku 31,5l. Tankując na BP przejechałem jakieś 60tyś później zacząłem tankować na orlenie różnica żadna jeśli chodzi o spalanie, tankując na orlenie również przejechałem jakieś 60tyś. i lwa sprzedałem:)
Jak tankowałem na BP świece musiałem wymieniać co 20tyś i na dodatek popsuł się jeden wtrysk.
Podczas jazdy na gazie z Orlenu świece musiałem wymieniać rzadziej bo co 30tyś i nic oprócz tego, więc myślę, że gaz jest lepszy na orlenie.
Teraz przesiadłem się na mazde 6 2,0 w dieslu i niewiem czy lać na BP czy na Orlenie? Czy tankować zwykłę ropę czy tą lepszą vervę czy ultimate? Poradzi ktoś?:)
Pozdrawiam,
Jak tankowałem na BP świece musiałem wymieniać co 20tyś i na dodatek popsuł się jeden wtrysk.
Podczas jazdy na gazie z Orlenu świece musiałem wymieniać rzadziej bo co 30tyś i nic oprócz tego, więc myślę, że gaz jest lepszy na orlenie.
Teraz przesiadłem się na mazde 6 2,0 w dieslu i niewiem czy lać na BP czy na Orlenie? Czy tankować zwykłę ropę czy tą lepszą vervę czy ultimate? Poradzi ktoś?:)
Pozdrawiam,
Sprzedam radio PIONEER DEH-6900IB mało używane
- Od: 12 lis 2011, 21:38
- Auto: Mazda 6, 2006r. 2,0 CiTD 121KM
Opel Astra 2 BERTONE 2000r. 1,8 115KM
Nie tankuj zwykłego ON bo Mazda jest bardzo czuła na jakość paliwa, Verva jest
ultimate też, wybór należy do Ciebie.
P.S: Masz motor Ci a nie Di

P.S: Masz motor Ci a nie Di
- Od: 20 sty 2010, 12:19
- Auto: HYUNDAI Santa Fe II 2.7 189KM AWD
M6 Sport Kombi Exclusive 2.0 CiTD 121KM (była)
M3 BK 1.6 104KM (była)
323 BG 1.6 (była)
Służbowo: Ford Focus 1.8 TDCI 115KM 2010 był :) Kia Ceed 1.6 CRDi 110kM 2015 jest :)))
verasco napisał(a):Nie tankuj zwykłego ON bo Mazda jest bardzo czuła na jakość paliwa
Taa, jasne.
mav_erick napisał(a):Czy tankować zwykłę ropę ?
Lej zwykłą, a co pewien czas wlej tej lepszej. Tylko tankuj na sprawdzonych stacjach.
bieski napisał(a):verasco napisał(a):Nie tankuj zwykłego ON bo Mazda jest bardzo czuła na jakość paliwa
Taa, jasne.mav_erick napisał(a):Czy tankować zwykłę ropę ?
Lej zwykłą, a co pewien czas wlej tej lepszej. Tylko tankuj na sprawdzonych stacjach.
No jasne, możesz oszczędzać te 10-12 zł. przy tankowaniu zbiornika, ale zapewniam Cię że na dłuższą metę to Ci sie nie opłaci.
M3 BK 1.6 104KM (była)
323 BG 1.6 (była)
Służbowo: Ford Focus 1.8 TDCI 115KM 2010 był :) Kia Ceed 1.6 CRDi 110kM 2015 jest :)))
verasco napisał(a):możesz oszczędzać te 15 zł
To już jest dużo. Mogę se za to kupić 3 hot-dogi przy tankowaniu
verasco napisał(a):zapewniam Cię że na dłuższą metę to Ci sie nie opłaci.
No właśnie podobno to lepsze paliwko jest gorsze na dłuższą mete. Dla mnie szkoda kasy, Wole za zoszczedzone pieniadze zalac co pewien czas zalać jakiś specyfik do czyszczenia wtryskiwaczy.
Wole za zoszczedzone pieniadze zalac co pewien czas zalać jakiś specyfik do czyszczenia wtryskiwaczy.
zgadzam się w 100%
dodam,że paliwa typu premium w zgodnej opinii wielu ekspertów,nadają się najbardziej do mocno wysilonych jednostek wysokoprężnych(długie,częste trasy z większymi prędkościami)
Ostatnio edytowano 23 lis 2011, 23:48 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 1 raz
Oszczędność jest pozorna bo na paliwach uszlachetnionych przejedziesz ok. 8-10% wiecej km. ale Ok, Twoje pieniądze, Twój samochód, Twój wybór...
M3 BK 1.6 104KM (była)
323 BG 1.6 (była)
bieski napisał(a):verasco napisał(a):przejedziesz ok. 8-10% wiecej km
Wyobraz sobie ze najwieksze spalanie miałem na BP Ultimate, nastepny w kolejce był Vpower Diesel.
Najmniejsze mam za to na zwykłym ON z Orlenu.
Może jedzisz tak oszczędnie, że już bardziej nie można, u mnie auto dostaje w

M3 BK 1.6 104KM (była)
323 BG 1.6 (była)
Generalnie jakość paliw w PL jest kiepska dlatego ja nigdy nie oszczędzam
A ja jednak jestem zdania,że z tą jakością nie jest najgorzej-szczególnie na stacjach firmowanych znanym logo-po prostu nie opłaca im się oszczędzać na jakości paliwa,ponieważ poważna wpadka oznacza poważne kłopoty finansowe nie dla 1 stacji,a dla całej sieci.
Co do jakości,to można mieć zastrzeżenia jedynie na małych stacyjkach prywaciarzy...
A na koniec ciekawostka,bo myślę,że większość jest tego nie świadoma(dot.sieci tzw. firmowych)
Opłacalna odległość dla przewozu paliw od miejsca dystrybucji do stacji,to jest promień ok. 200km.Częstą praktyką dużych sieci stacji paliw jest"pożyczanie" paliw od dystrybutorów paliwa innych sieci,jeżeli odległość ta jest większa niż podana powyżej(danej stacji od danego pkt. dystrybutorskiego).
Kolego verasco-tankując "zwykłego" diesla na "zwykłej" stacji firmowej-wcale nie uważam,że w jakikolwiek sposób oszczędzam.To stwierdzenie pasuje mi jedynie do tankowania na stacji "u pana Zdzisia"...
A skoro dodałeś posta przede mną, to od razu odpowiem Ci(abyś się przekonał,że jesteś w błędzie)cytatem ze str. auto świata:
"Z testów ADAC, na które powoływał się „Auto Świat”, wynika, że wzrost osiągów nowoczesnych, wysilonych jednostek napędowych wynosi od 1,6 do 4,5 proc. Natomiast spadek spalania – od 1 do 5,6 proc."
Brzmi to dość optymistycznie( przy max wartościach)lecz należy zauważyć ,że sama różnica w cenie zwykłego paliwa i paliwa typu premium często przekracza 5 %...
dobrzyn22 napisał(a):Generalnie jakość paliw w PL jest kiepska dlatego ja nigdy nie oszczędzam
A ja jednak jestem zdania,że z tą jakością nie jest najgorzej-szczególnie na stacjach firmowanych znanym logo-po prostu nie opłaca im się oszczędzać na jakości paliwa,ponieważ poważna wpadka oznacza poważne kłopoty finansowe nie dla 1 stacji,a dla całej sieci.
Co do jakości,to można mieć zastrzeżenia jedynie na małych stacyjkach prywaciarzy...
A na koniec ciekawostka,bo myślę,że większość jest tego nie świadoma(dot.sieci tzw. firmowych)
Opłacalna odległość dla przewozu paliw od miejsca dystrybucji do stacji,to jest promień ok. 200km.Częstą praktyką dużych sieci stacji paliw jest"pożyczanie" paliw od dystrybutorów paliwa innych sieci,jeżeli odległość ta jest większa niż podana powyżej(danej stacji od danego pkt. dystrybutorskiego).
Kolego verasco-tankując "zwykłego" diesla na "zwykłej" stacji firmowej-wcale nie uważam,że w jakikolwiek sposób oszczędzam.To stwierdzenie pasuje mi jedynie do tankowania na stacji "u pana Zdzisia"...
A skoro dodałeś posta przede mną, to od razu odpowiem Ci(abyś się przekonał,że jesteś w błędzie)cytatem ze str. auto świata:
"Z testów ADAC, na które powoływał się „Auto Świat”, wynika, że wzrost osiągów nowoczesnych, wysilonych jednostek napędowych wynosi od 1,6 do 4,5 proc. Natomiast spadek spalania – od 1 do 5,6 proc."
Brzmi to dość optymistycznie( przy max wartościach)lecz należy zauważyć ,że sama różnica w cenie zwykłego paliwa i paliwa typu premium często przekracza 5 %...
Tyle, że ADAC robi testy w Deutschlandzie a to już inna bajka, tam zwykłe paliwo jest lepsze niż premium u nas .
M3 BK 1.6 104KM (była)
323 BG 1.6 (była)
Tyle, że ADAC robi testy w Deutschlandzie a to już inna bajka, tam zwykłe paliwo jest lepsze niż premium u nas .
No widzisz i tu jest cała kość niezgody...uważam po prostu,że się mylisz-jest to mocne ugólnienie całej sprawy(błędne oczywiście)...
Ja bym to porównał do stwierdzenia typu"wszyscy gliniarze biorą w łapę"...potem się jednak okazuje,że każdy o nich słyszał,ale bierze może jeden na 10 albo i jeszcze mniej...
To tylko przykład,aby pokazać Ci,jak błędne jest Twoje myślenie w tym temacie...