Kiedy zakładacie zimowe opony?
być może pomaga na nieubitym śniegu i błocie pośniegowym ale na oblodzonej drodze nic juz nie pomogą
ja juz się przyzwyczaiłem do letnich opon w zimie
- Od: 15 paź 2005, 22:09
- Auto: Mazda 5 Sport 2.0 benzyna
była: Honda Accord i-Ctdi Sport 2006r
Mazda 323C 1,5i
bartek_bart napisał(a):ale na oblodzonej drodze nic juz nie pomogą
oczywiscie ani abs
bartek_bart napisał(a):a juz się przyzwyczaiłem do letnich opon w zimie
ja tez ale od tej zimy jak mam zimowki to zawsze bede zakladal je
może kiedyś ale zawsze są jakieś ważniejsze wydatki i opony zimowe idą na dalszy plan
i tak juz chyba 7 zimę jeżdze na letnich

- Od: 15 paź 2005, 22:09
- Auto: Mazda 5 Sport 2.0 benzyna
była: Honda Accord i-Ctdi Sport 2006r
Mazda 323C 1,5i
Teva napisał(a):brii napisał(a):Czy jest jeszcze ktoś kto miał zamiar założyć zimówki a jeszcze ich nie założył??
Własnie sie stałam szczesliwą posiadaczką zimowych oponek![]()
GOODYEAR Ultra Grip 7; 195/65R15 91 T
i jakie odczucia ? bo właśnie się do takich przymierzam...
- Od: 20 paź 2003, 09:07
- Auto: MX-3
Morder napisał(a):i jakie odczucia ? bo właśnie się do takich przymierzam...
Bardzo pozytywne, szczerze polecam
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Poza tym nie na darmo Eksperci ADAC nagrodził je pierwszym miejscem w swoich rygorystycznych testach opon zimowych
Naprawde bardzo polecam!
- Od: 13 lip 2005, 10:32
- Auto: 6; 2.0 GY 2005
Hmm a ja z innej mańki, choć w temacie..
Jakim zabiegom poddac felgi aluminiowe po zimie?? Help, musiałam je zostawić, zmieniłam tylko opony, ale już po miesiącu wyglądają fatalnie, pojawiły się wżery i odłazi płatami jakas warstwa wierzchnia
I tak na wiosnę zakupię nowe, ale te bym chciała zostawić na kolejną zimę, tylko niech one jakoś wygladają
Da się coś zrobić z nimi?
Jakim zabiegom poddac felgi aluminiowe po zimie?? Help, musiałam je zostawić, zmieniłam tylko opony, ale już po miesiącu wyglądają fatalnie, pojawiły się wżery i odłazi płatami jakas warstwa wierzchnia
I tak na wiosnę zakupię nowe, ale te bym chciała zostawić na kolejną zimę, tylko niech one jakoś wygladają

- Od: 20 wrz 2005, 16:06
- Auto: Mazda MX-5 NA 1.6
madalena napisał(a):Hmm a ja z innej mańki, choć w temacie..
Jakim zabiegom poddac felgi aluminiowe po zimie?? Help, musiałam je zostawić, zmieniłam tylko opony, ale już po miesiącu wyglądają fatalnie, pojawiły się wżery i odłazi płatami jakas warstwa wierzchnia![]()
I tak na wiosnę zakupię nowe, ale te bym chciała zostawić na kolejną zimę, tylko niech one jakoś wygladają![]()
powinno się przydać:
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=1177
Ostatnio edytowano 28 gru 2005, 19:22 przez b2, łącznie edytowano 1 raz
Jakos tak w czerwcu
Z tego watku, ktory przywolal Bartek, rowniez polecam preparat Plastmalu w czerwonym kartoniku do nakladania pedzlem – poza tym felgi trzeba potraktowac solidna porcja wody i dokladnie wymyc szczotka we wszystkich zakamarkach. Potem warto je zwyczajnie nawoskowac, zupelnie jak karoserie samochodu. Pierwsza lepsza pasta za 15 zl, nalozyc szmatka dokladnie grubsza warstwa na suche aluminimum, odczekac kwadrans i zebrac paste sucha szmata. To dobre zabezpieczenie
madalena napisał(a):Da się coś zrobić z nimi?
Z tego watku, ktory przywolal Bartek, rowniez polecam preparat Plastmalu w czerwonym kartoniku do nakladania pedzlem – poza tym felgi trzeba potraktowac solidna porcja wody i dokladnie wymyc szczotka we wszystkich zakamarkach. Potem warto je zwyczajnie nawoskowac, zupelnie jak karoserie samochodu. Pierwsza lepsza pasta za 15 zl, nalozyc szmatka dokladnie grubsza warstwa na suche aluminimum, odczekac kwadrans i zebrac paste sucha szmata. To dobre zabezpieczenie

Globy napisał(a):no to ja też... Kiedy wreszcie zmieniacie na letnie
Jak w marcu będzie tydzień bez przymrozków w nocy to zaraz po nim zmieniam na letnie
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Zimoweczki zakladamy ponizej 7 stopni .....i goraco namawiam .... 
..... " Mazda " szkoda ze tak pozno ja poznalem ...
- Od: 27 maja 2005, 16:49
- Auto: Mazda 6 GY Kombi 2,0 PB 2006
A co sądzicie o tym patencie – wynalazku ?
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=79669099
http://www.zpchr.pl/tmp/anty_paski.wmv
Jak już było – nie bijcie...
Dziś pozrywałem łańcuchy
i szukam alternatywy... 

http://www.zpchr.pl/tmp/anty_paski.wmv
Jak już było – nie bijcie...
Dziś pozrywałem łańcuchy
Ostatnio edytowano 2 sty 2006, 14:45 przez magicadm, łącznie edytowano 1 raz
Trzeba po mału wrócić do tematu, bo znowu się robi aktualny
Ze względu na kwestie ekonomiczne zacząłem poszukiwać zimówek używanych – chciałem żeby były węższe od 205/55 które mam, ale jednocześnie nie chciałem zbytnich balonów i kupiłem 185/55 – 2 szt. narazie – i teraz jak sobie policzyłem to się zacząłem martwić czy zmiana średnicy koła o 22mm w dół to nie przesada...
A szukając drugiego kompletu trafiłem na 195/55 w niezłej cenie – czy ktoś z was eksperymentował z innym rozmiarem z przodu i z tyłu ?
Ze względu na kwestie ekonomiczne zacząłem poszukiwać zimówek używanych – chciałem żeby były węższe od 205/55 które mam, ale jednocześnie nie chciałem zbytnich balonów i kupiłem 185/55 – 2 szt. narazie – i teraz jak sobie policzyłem to się zacząłem martwić czy zmiana średnicy koła o 22mm w dół to nie przesada...
A szukając drugiego kompletu trafiłem na 195/55 w niezłej cenie – czy ktoś z was eksperymentował z innym rozmiarem z przodu i z tyłu ?
ZDOBYWCA STRON 6, 323, 626, 929

- Od: 7 wrz 2005, 18:06
- Auto: MX-3 KF, Honda CBR600F4i
Tomek...tu akurat nie ma więkrzego znaczenia przód/tył...co innego jak by chodziło o jedną oś. A tu masz tym bardziej różnice jednego rozmiaru...ja w tym nie widze większego problemu 
W oczekiwaniu na nowy podpis...