Mazda CX-7 – Porównanie z konkurencją

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez tery » 30 mar 2009, 12:03

domin1979 napisał(a):
jancio68 napisał(a):W czerwcu będą roczniki....2009r. te za ponad 150 tyś. O wersji po liftingu w tym roku można zapomnieć krzywy
Heh, nieźle. A nie mówili kiedy rusza produkcja poliftów?

W Gdańsku mówią, że produkcja poliftów rozpoczyna się kwiecień-maj a w sprzedaży będą pod koniec roku/na przełomie(a więc podają inaczej niż w Warszawie?!). Dlaczego więc mają być dostępne dopiero w czerwcu 2010r? Czegoś tu nie rozumiem...Latem mają podać cenę "nowej" Cx-7, więc po co mieliby to robić skoro w sprzedaży będzie dopiero w czerwcu 2010r.? Odnośnie logistyki, to prócz drogi morskiej (nie wiem czy do Polski wszystko dostarczane jest drogą morską) transport Mazd odbywa się także koleją transsyberyjską, co znacznie skraca terminy dostaw. Rozumiem, że mogą być opóźnienia- ale, aż takie ??
Ostatnio edytowano 31 mar 2009, 11:32 przez tery, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 9 mar 2009, 15:50

Postprzez Deniorek » 30 mar 2009, 20:32

Po prostu sami nie są w stanie odpowiedzieć na pytanie, które zadałem wcześniej w tym temacie. Jak rozwiążą kwestię modeli "2010". Jak na razie wszyscy przedstawiciele Mazdy plączą się i każdy podaje inne dane. Od maja 2009 do czerwca 2010 (13 miesięcy różnicy, nieźle) :D Po prostu śmieszne. :P Wydaje mi się, że oni sami nie wiedzą co się dzieje w świecie Mazdy i my wiemy nie mniej od nich. <lol> Kilka salonów ma jeszcze egzemplarze za 141 tysia, nie są złe, ale patrząc na możliwość wejścia modelu po face liftingu jest to przeciętna oferta. Ja czekam na rozwój sytuacji, jak już pisałem ostateczna decyzja i tak zapadnie w czerwcu... A wtedy już wszystko powinno być (chyba) wiadome...
Forumowicz

Od: 10 lip 2008, 19:28
Auto: RX-8 231KM [Lighting Yellow]

Postprzez tery » 31 mar 2009, 11:10

Deniorek napisał(a):Wydaje mi się, że oni sami nie wiedzą co się dzieje w świecie Mazdy i my wiemy nie mniej od nich. łoł Kilka salonów ma jeszcze egzemplarze za 141 tysia, nie są złe, ale patrząc na możliwość wejścia modelu po face liftingu jest to przeciętna oferta. Ja czekam na rozwój sytuacji, jak już pisałem ostateczna decyzja i tak zapadnie w czerwcu... A wtedy już wszystko powinno być (chyba) wiadome...

Miejmy nadzieję, że tak będzie i faktycznie w połowie roku kilka wątpliwych kwestii zostanie w końcu rozwiązanych. Na razie (przynajmniej u mnie) większość znaków zapytania a w Mazdzie odpowiedzi nie potrafią udzielić, a jeżeli nawet już to czynią, to są one mało konkretne, tak naprawdę to jakby ich nie było. Odnośnie oferty trudno mi się wypowiadać, co do jej "przeciętności"...być może coś jest na rzeczy w tym co piszesz. Mam podobne odczucia, ale jeśli ktoś może teraz kupić tę "uboższą" wersję CX-7 za 131 000PLN... a nie wie (obawia się) co się wydarzy do końca roku, to chyba jest to jakieś wyjście, bo jeżeli znowu zrobią jakieś podwyżki z tych 150 tys.to wyjdzie ponad 20 tys.drożej. Jednak tak jak pisałem wcześniej, mój sposób rozumowania jest odmienny, przymierzam się do polifta. Na końcu może się okazać, że wbrew pozorom osoby takie wcale nie muszą stracić, ale wręcz odwrotnie...mogą zyskać.
Forumowicz

Postprzez domin1979 » 31 mar 2009, 11:14

tery napisał(a):Na końcu może się okazać, że wbrew pozorom osoby takie wcale nie muszą stracić, ale wręcz odwrotnie...mogą zyskać.
Wystarczy spojrzeć w szklaną kulę... :P
Obrazek
Forumowicz

Od: 14 wrz 2007, 11:04
Auto: S-Max 2.0T '12
było :( CX-7 Expression '08 2.3 DISI

Postprzez tery » 31 mar 2009, 11:24

domin1979 napisał(a):
tery napisał(a):Na końcu może się okazać, że wbrew pozorom osoby takie wcale nie muszą stracić, ale wręcz odwrotnie...mogą zyskać.
Wystarczy spojrzeć w szklaną kulę... :P

Hmm...ba...no tak ;) Taka jest właśnie polityka Mazdy, że klient, który przychodzi do salonu zakupić auto za 150 000PLN, jest przez nią skazany na szklaną kulę :P Ten zysk, o którym piszę będzie możliwy, jeżeli Cx-7 będzie dostępny z homologacją, w innym przypadku bardzo wątpliwy i mało realny.
Forumowicz

Postprzez jancio68 » 31 mar 2009, 11:30

I im później kupisz tym nowszy rocznik ;P
No i będzie chyba kratka, prawda?
Cx-7, 2.3 MZR Disi Turbo – 260KM Zoom-Zoom
Forumowicz

Od: 2 cze 2008, 17:34
Auto: CX-7 Expression

Postprzez tery » 31 mar 2009, 12:11

jancio68 napisał(a):I im później kupisz tym nowszy rocznik ;P
No i będzie chyba kratka, prawda?

Tu cię zaskoczę...Właśnie, że nie... :P Ministerstwo Finansów opracowuje zmiany w przepisach, wyniki przedstawi w maju. Jedną ze zmian będzie zniesienie obowiązku montowania kratek w autach z homologacją :P :P :P Kratki nie były wcale aż tak złe, bywało nawet , że ratowały życie zapobiegając przemieszczaniu się ciężkich przedmiotów w trakcie silnego zderzenia. Co sprytniejsi montowali też kratki "dzielone", takie które umożliwiały przewożenie długich przedmiotów.
Forumowicz

Postprzez jancio68 » 31 mar 2009, 12:31

Miałem kratkę w Corolli i ją szybko wymontowałem ;)
Ale teraz w zamian ma być obligatoryjne elektronicznie ograniczona prędkość do 110km/h hahaha
Forumowicz

Postprzez BEN » 31 mar 2009, 13:03

JANCIO68 napisał(a):Miałem kratkę w Corolli i ją szybko wymontowałem oczko
Ale teraz w zamian ma być obligatoryjne elektronicznie ograniczona prędkość do 110km/h hahaha

buhahahah!! ciekawe ile wtedy było chętnych na auto dostawcze
Forumowicz

Od: 23 gru 2008, 12:10
Auto: Mazda CX-7 EU, xsara 1,6 16V

Postprzez tery » 31 mar 2009, 14:29

BEN napisał(a):
JANCIO68 napisał(a):Miałem kratkę w Corolli i ją szybko wymontowałem oczko

buhahahah!! ciekawe ile wtedy było chętnych na auto dostawcze

Piszesz poważnie czy to ma być żart? Nie może to być...KOSZMAR jakiś <wow> Zastanawiam się KTO kupi takie auto <lol> Nie będzie już za to żadnego dylematu co wybrać- Diesla czy DISI ?<lol> <lol> <lol> Bo po cóż mi 260KM z elektronicznym ograniczeniem prędkości do 110 km/h ?? !! <lol>
To niech od razu we wszystkich sprzedawanych autach wprowadzą takie ograniczenia, zgodne z przepisami kodeksu drogowego, bo szybciej przecież i tak "nie można"...sru...i po sprawie. Bezpieczniej BEDZIE i w ogóle... <lol>
Forumowicz

Postprzez jancio68 » 31 mar 2009, 15:47

tery napisał(a):Piszesz poważnie czy to ma być żart?

Tak cię wkręcam tylko ale byłoby śmiesznie <lol>
Forumowicz

Postprzez rav3nlord » 31 mar 2009, 15:50

Mnie zawsze zastanawiało po co ta kratka. Rozumiem jak ktoś ma firmę handlową i wozi np. ziemniaki to się przyda żeby sie nie walały po kabinie pasażerskiej.
Ale ja mam firmę usługową, jeżdżę sam z kilkoma dokumentami i laptopem. Dlaczego niby nie mogę odliczyć VATu – przecież jak najbardziej wykorzystuje auto do celów prowadzonej działalności (kontakty z klientami). Irytuje mnie to PRLowskie podejście w dziedzinie ustawy o VAT. Wedle obowiązujących przepisów jak nie handlujesz fizycznym towarem i go nie wozisz to nie jesteś przedsiębiorcą więc po co ci samochód...Chore...
Forumowicz

Od: 18 wrz 2008, 20:30
Auto: Volvo S60/ 6 /Kawasaki ninja

Postprzez tery » 31 mar 2009, 16:23

jancio68 napisał(a):
tery napisał(a):Piszesz poważnie czy to ma być żart?

Tak cię wkręcam tylko ale byłoby śmiesznie <lol>

jancio68 Ty mi się nie dziw, bo znając "zdolności" wszelakie naszych "kąpetentnych" i mądrych urzędników, wszystkiego się można spodziewać. Im dłużej żyję, tym coraz mniej ich pomysłów jest w stanie mnie zaskoczyć.
Forumowicz

Postprzez jancio68 » 1 kwi 2009, 10:07

Tak, przepisy są absurdalne. Chodzi o to aby urzędnicy mieli robotę bo jest ich naprawdę dużo a ich urzędniczy byt musi być uzasadniony. "Kratki" osobowe były też rejestrowane na 4 zamiast 5 osób <glupek2>
Forumowicz

Postprzez tery » 1 kwi 2009, 13:00

Pojawi się alternatywa (rywal?) dla Mazdy CX-7. Za kilka tygodni podczas salonu samochodowego w Nowym Jorku. Acura przedstawi crossovera ZDX. Będzie bazować na SUV-ie MDX zaś stylistyką nawiązuje do BMW X6. Nowy model prawdopodobnie będzie kosztować pomiędzy 150 tys.a 170 tys. Ciekawe jak wypadną parametry CX-7 w porównaniu z nowym crossoverem Hondy...
Forumowicz

Postprzez jancio68 » 1 kwi 2009, 13:37

tery napisał(a):Pojawi się alternatywa (rywal?) dla Mazdy CX-7. Za kilka tygodni podczas salonu samochodowego w Nowym Jorku. Acura przedstawi crossovera ZDX. Będzie bazować na SUV-ie MDX zaś stylistyką nawiązuje do BMW X6. Nowy model prawdopodobnie będzie kosztować pomiędzy 150 tys.a 170 tys. Ciekawe jak wypadną parametry CX-7 w porównaniu z nowym crossoverem Hondy...

To chyba bardziej liga X6 i Cayenne czyli SAV-y
Forumowicz

Postprzez Deniorek » 1 kwi 2009, 13:51

Na Acurę już chyba nie będę czekać... <lol>

A co do kratek to też słyszałem, że mają wprowadzić poprawkę. Ale co sprytniejsi jak już tu pisaliście montowali dzielone i wszystko było OK.
Forumowicz

Postprzez tery » 1 kwi 2009, 17:01

jancio68 napisał(a):To chyba bardziej liga X6 i Cayenne czyli SAV-y

Jak by nie patrzeć, to crossover jednego z konkurentów – Hondy...i to w zbliżonej cenie. Poziomem jednak trudno mu chyba będzie dorównać Cayenne czy X6. Ja na razie, "dzięki" polityce Mazdy i tak jestem poniekąd zmuszony czekać... <lol> i tak sobie myślę...że nie ja jeden... i że nie jestem osamotniony. Po prostu jak ktoś szuka crossovera, to będzie miał większy wybór.
Forumowicz

Postprzez Deniorek » 14 kwi 2009, 22:59

A oto 7-osobowy CX-7...

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C8098278

Oj tak, tak. Takie nie istnieją. To jest CX-9, tyle, że sprzedający chyba nie wie co sprzedaje. :) Taka mała dygresja, aby odnowić temat.

Najlepszy jest opis: "ASR, ESP, EDS, czujniki parkowania, Kierownica wielo funkcujna, czujnik deszczu, DVD w suficie, System BOSE SURROUND 5.1 Z 11 głośnikami, Kamera Cofania, System Keyless, Bluetooth,
Auto Kupione W salonie w USA,"

Jakiś lajtowy sprzedawca, czy jak? "D Ale kto wie, jak ktoś szuka CX-9 to może ostrego kitu nawciskać, zejść z ceny i jeszcze fakturę dostać. <lol>

A z OtoMoto-wego humoru to jeszcze to:

Mazda CX-7 GRAND TURISMO FULL
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C8285279

A teraz już na poważnie:

To podobno jedna z nielicznych siódemek w "dobrej" cenie (141000), jakie jeszcze pozostały z roku 2008: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C8096455
Z Gdańska.
Forumowicz

Postprzez Lucass » 15 kwi 2009, 08:52

To podobno jedna z nielicznych siódemek w "dobrej" cenie (141000), jakie jeszcze pozostały z roku 2008: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C8096455
Z Gdańska.

Dokładnie taka sama jak moja :) no może tylko bez szyberdachu który ja posiadam :P .
Miałem nie lada dylemat przy wyborze koloru , najpierw chciałem festivalschwarz czyli ta bardzo ciemna śliwka ale ostatecznie wybrałem tego właśnie szarego i powiem Ci że w realu wygląda dużo lepiej niż na zdjęciu no i jest bardzo praktyczny tzn. nietrzeba go często myć :)
“Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec”
(George Carlin)
Forumowicz

Od: 20 kwi 2007, 10:43
Auto: Była RX-8 , CX-7 2.3 jest
Cx-5 2.0 sky passion MY12
Subaru Outback H6 MY11