właściwe ustawienie lusterek

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez majka2000 » 11 sty 2008, 16:40

pewnie i tak, ale dzięki temu szkoły od razu uczą rozglądania się za kierownicą ;)
Forumowicz

Od: 23 paź 2007, 13:58

Postprzez Gapcio » 11 sty 2008, 17:01

Hmm.. ja tam najpierw patrze w lusterko odchylajac sie w kazda strone zeby zobaczyc jak naj wiecej a przy okazji spogladam na bok i tyl samochodu by sie upewnic ze nic nie jedzie....

Ps. dzisiaj mialem wlasnie cos tego typu przygode... starszy dziadzia jechal sobie spokojnie i jak byl na wysokosci tylniego slupka to postanowil zmieniac pas ruchu.... odruchowo wcislem pedal gazu zeby uciec i cale szczescie ze tak zrobilem bo i <dupa> mial bym do roboty....
Obrazek
Forumowicz

Od: 30 sie 2007, 17:06
Auto: Opel Vectra C 2.2

Postprzez Piotrek » 11 sty 2008, 17:05

Czarny Bestion napisał(a):patrze w lusterko odchylajac sie w kazda strone zeby zobaczyc jak naj wiecej

ale jak sie odchylasz, to widzisz przeciez mniej (wiecej auta widzisz)
Forumowicz

Od: 12 maja 2004, 21:00
Auto: 626 GE / 626 GF / PF 125p '75

Postprzez Gapcio » 11 sty 2008, 17:42

Piotrek napisał(a):ale jak sie odchylasz, to widzisz przeciez mniej (wiecej auta widzisz)

Hmm.. na wyrazowie Ci to wytlumacze :P
Obrazek
Forumowicz

Od: 30 sie 2007, 17:06
Auto: Opel Vectra C 2.2

Postprzez Janusz626 » 11 sty 2008, 21:23

Nie wiem w prawdzie jak jest z tym ogladaniem sie za siebie pdczas jazdy, chyba co Ośrodek Kierowcy ucza inaczej. Osobiscie sie dziwie i zastanawiam gdzie sens tego manewru! Bez obrazy ale nie chwalac sie jak zdawalem kolejne kategorie prawa jazdy to instruktorzy nakazywali bezwzgledne korzystanie z lusterek. Mozna bylo rozne szkoly zobaczyc na egzaminach panstwowych kto oblewal i za co, a zwlaszcza za ogladanie sie za siebie np. w rekawie lub podczas parkowania w kopercie (jak to sobie wyobrazic na kat. C D E). Racja jest (bynajmniej powinna byc) w rozumieniu ze to strata czasu na cena czasem sekunde podczas jazdy i oderwanie wzroku od toru jazdy ponad 90 st. zeby sie obejrzeć do tylu lub na bok.
Owszem sprawa sie nie dotyczy kat " T " :D
Ustawienie lusterek jest b.wazne, i powinno byc sprawa indywidualna kazdego kierowcy, zeby polepszyć sobie jazde i pole widzenia z tylu lub z boku auta.

Rozpisalem sie troszke bo nie zgadzam sie z tym czesto niebezpiecznym manewrem naszego karku (no chyba ze w sprawach łóżko..ch czy czasem ojciec panny cie nie nakryje <diabełek> )

Wiec jak najbardziej sprawa indywidualna dla każdego, jednak ja tego nawyku nie mam bo w lusterku widac konkrety co zaslaniaja ci np. słupki drzwi itp

ps. ale...nawet lusterko nie uratowalo mojego zderzaka podczas parkowania do tyłu bo byla sobie taka mala zmarzlina sniegu i mam pamiatke czyli male pekniecie (czyt. wentylacja ) :P
Forumowicz

Od: 11 wrz 2007, 16:14
Auto: Mazda 6 2.0 Sky-G 2017 SkyPassion

Postprzez Docent D » 11 sty 2008, 21:32

Ja czasami zerkam "do tyłu" czy mi coś nie jedzie akurat w martwej strefie. Ale czynie tak przede wszystkim w miescie podczas sporego ruchu i gdzie nie ma za dużej prędkości. Ów manewr wygląda tak, że obracam głowę np w lewo to jakbym chcial zerknąć przez boczne okno i dodatkowo kieruje oczy w lewo... widze mniej więcej co się dzieje na wysokości bocznego słupka oraz kawalek za nim (szybko i bez zbędnego wykręcania karku). W zupełności mi to wystarcza aby zorientować się w sytuacji na drodze co by nikomu nie przytulić w bok zmieniając pas :D
Forumowicz

Od: 28 paź 2007, 16:48

Postprzez Janusz626 » 11 sty 2008, 21:53

<lol> nie mam problemow z błędnikiem ale jak czytam to kreci mi sie w glowie..... ;) .... luuuuzik hahaha

pozdrawiam "zakręconych"
Forumowicz

Postprzez Docent D » 11 sty 2008, 21:57

Janusz626 napisał(a):<lol> nie mam problemow z błędnikiem ale jak czytam to kreci mi sie w glowie..... ;) .... luuuuzik hahaha

pozdrawiam "zakręconych"

Nie wiem co w tym takiego śmiesznego. Nie robie togo 5 razy na minute żeby zakręciło mi się w głowie :)
Niech każdy jeździ tak jak mu wygodnie... byle BEZPIECZNIE!

Peace :D
Forumowicz

Postprzez majka2000 » 11 sty 2008, 21:59

hieiheihe panowie przecież ja nie miałam na myśli przesiadania się na [jakie?] siedzenie hahaha ale właśnie lekki obrót głowy w lewo czy prawo ;P – a we wrocławiu właśnie chodzi o to żeby egzaminator widział to że się "zerka" w bok ;P
Forumowicz

Postprzez qlesh » 11 sty 2008, 22:02

Piotrek napisał(a):palik napisał:
majka2000 napisał:
Można można a nawet trzeba, na egzaminach (przynajmniej we Wrocławiu)

Dla mnie paranoja no comments

dokladnie ! jak ktos malo obyty, to wiecej to moze przyniesc strat niz pozytku

Oglądajcie się dalej (ci, co to robią). Grunt to mieć AC hahaha
Nie wiem czy coś się zmieniło w tej kwestii, ale kiedyś podobno było zabronione jechanie do przodu i odwracanie się do tyłu. Może już pozwolili, nie wiem :) Lusterka da się tak ustawić, żeby nie było martwego pola, po co patrzeć na lakier swojego samochodu kiedy można widzieć pare metrów więcej/szerzej? Nie rozumiem tego.
Co innego nauka patrzenia w te lusterka. Teraz każdy jeździ na światłach więc jeżeli coś będzie jechało to na pewno w lusterku to zobaczysz, nie ma potrzeby odrywania głowy od kierunku jazdy. Zreszta i tak często badziewie widać po obróceniu się, bo zasłaniają słupki albo jakieś dzieci ;)
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...Obrazek
Forumowicz

Od: 10 lut 2005, 03:28
Auto: matyczna ośmiobiegowa

Postprzez qbass » 11 sty 2008, 22:06

majka2000 napisał(a): a we wrocławiu właśnie chodzi o to żeby egzaminator widział to że się "zerka" w bok

A nie chodzi przypadkiem o to, żeby widział on, że zerkasz w lusterka? :|
Dla mnie, tak jak ktoś już powyżej pisał, to paranoja oglądać się za siebie np. przy zmianie pasa ruchu <jelen>

Nie powiem jak ustawiam lusterka, bo sam nawet nie pamiętam. Ustawiam tak, żeby było mi wygonie...
Sprzedam sporo części do MX-6/626 GE KL :)
Forumowicz

Od: 27 kwi 2007, 10:39
Auto: MX-6 GE KL

Postprzez majka2000 » 11 sty 2008, 22:13

qbass napisał(a):to paranoja oglądać się za siebie

<lol> a wy dalej swoje – gdzie za siebie hahaha
Docent D napisał(a):Niech każdy jeździ tak jak mu wygodnie... byle BEZPIECZNIE!

popieram 100 %
Forumowicz

Postprzez Janusz626 » 11 sty 2008, 22:14

Docent D napisał(a):Nie wiem co w tym takiego śmiesznego. Nie robie togo 5 razy na minute żeby zakręciło mi się w głowie

...jesli cie urazilem to przepraszam, co zlego to nie ja :)
majka2000 napisał(a):hieiheihe panowie przecież ja nie miałam na myśli przesiadania się na [jakie?] siedzenie hahaha

:D dobre <lol>
majka2000 napisał(a):chodzi o to żeby egzaminator widział to że się "zerka" w bok

...patrzy i obserwuje ogolnie czy zdajacy nie zapomnial zdjac klapek z oczu hahaha albo czy nie ma sztywnego karku w jednej pozycji <głaszcze> trzeba pokazac ze ma sie umiejetnosc orientacji na drodze

pozdrawiam
Forumowicz

Postprzez Docent D » 11 sty 2008, 22:17

Janusz626 napisał(a):
Docent D napisał(a):Nie wiem co w tym takiego śmiesznego. Nie robie togo 5 razy na minute żeby zakręciło mi się w głowie

...jesli cie urazilem to przepraszam, co zlego to nie ja :)

Nie, spokojnie. Zapytałem tylko co w tym śmiesznego ;)
Forumowicz

Postprzez qlesh » 11 sty 2008, 22:19

Docent D napisał(a):Niech każdy jeździ tak jak mu wygodnie... byle BEZPIECZNIE!

No, jeździjmy jak nam wygodnie :) Co tam. Jeżeli odwracanie głowy do tyłu żeby sprawdzić czy można zmienić pas jest bezpieczne to ja dziękuję.
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...Obrazek
Forumowicz

Postprzez Docent D » 11 sty 2008, 22:21

Pokaż mi gdzie ja napisałem, że odwracam głowe "do tyłu"? :)
Forumowicz

Postprzez qlesh » 11 sty 2008, 22:27

Docent D napisał(a):Pokaż mi gdzie ja napisałem, że odwracam głowe "do tyłu"?

A ja napisałem, że Ty tak napisałeś? :P
Chyba o tym jest dyskusja. Dla mnie to jest niepojęte. Tylko tyle :)
Forumowicz

Postprzez Docent D » 11 sty 2008, 22:29

qlesh, zacytowaleś mnie więc myślalem, że do mnie :P
Forumowicz

Postprzez qlesh » 11 sty 2008, 22:30

Docent D napisał(a):qlesh, zacytowaleś mnie więc myślalem, że do mnie

Nie no, chodzi mi o to, że dla mnie odwracanie głowy ani nie jest bezpieczne ani wygodne. A chyba to miałeś na myśli, że jak jeden lubi to niech odwraca głowe a inny niech patrzy w lusterka.
Jak się mylę, to mnie popraw, ładnie proszę ;)
Forumowicz

Postprzez domin1979 » 11 sty 2008, 22:38

qlesh napisał(a): Lusterka da się tak ustawić, żeby nie było martwego pola

Tak, tylko ta sama szkoła mówi żeby widzieć w lusterku tył swojego samochodu, zresztą nie bez kozery, przydaje się to przy parkowaniu itp. Chyba, że masz cierpliwość przestawia je sobie dość często.
Obrazek
Forumowicz

Od: 14 wrz 2007, 11:04
Auto: S-Max 2.0T '12
było :( CX-7 Expression '08 2.3 DISI