Mazda 6 GH już w sprzedaży?

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Misiek-Bełchatów » 3 sty 2008, 22:32

Faja napisał(a):Jak ktoś długo patrzy w lustro... to nic dziwnego ze nie może sie przyzwyczaić do widoku czegoś ładnego hehe

Pewnie jakbym spojrzał na Ciebie to i Talbot by mi się podobał ... ;)

Faja jak coś mi się podoba to pisze że jest ładne, a ten model jest po prostu brzydki ...
Ostatnio edytowano 3 sty 2008, 23:16 przez Misiek-Bełchatów, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 26 wrz 2005, 18:55
Auto: Toyota Corolla E11 1.6 VVT-i

Postprzez Mali » 3 sty 2008, 22:36

Faja chyba nie trzeba pisać o tym, iż BMW nawet w 3litrach jest autem nie do porównania z Mazdą. Dużo droższe, nie ten segment :)

Ale Mazda równie dobra...
Forumowicz

Od: 3 sty 2008, 21:29

Postprzez qbass » 3 sty 2008, 23:04

Misiek-Bełchatów napisał(a):Dziwna jest ... przód brzydki, wnętrze ładne, ale tył zupełnie mi się nie podoba ... bez charakteru ten model :–/

Mam takie same odczucia :( Tył wg mnie brzydki, przód jakoś ujdzie.
Sprzedam sporo części do MX-6/626 GE KL :)
Forumowicz

Od: 27 kwi 2007, 10:39
Auto: MX-6 GE KL

Postprzez Hazu » 3 sty 2008, 23:46

Weźmy tak przód mazdy 6
od połowy zderzaka w górę wszystko ok. łanie wygląda ale poniżej:
wlot powietrza z audi, olbrzymie wloty po bokach jakby całkiem z innego samochodu z wstwionymi datkowo światłami przeciwmgielnymi.

teraz tył:
bardzo mnie się podobaja światła nawiązujące do przednich i jakiegoś przyjętego stylu
ale już zderzak zrobili, aleee pokrywa bagaznika nie chciała się otworzyć więc wzieli i wycieli tyle ile trzeba aby otworzyć nawet na palce zagłębienie zrobili – porażka
i ta czarna dolna cześc zderzaka – do czego to ma być ??
a dołożyli jeszcze delikatny spojlerek z vectry ;)

z boku: ładna sportowa linia ale te zagłębione szyby drzwi z grubymi ramkami – to wygląda mało solidnie w porównaniu np: do szyby tylnej która wygląda jakby była elementem blacharki.

Wnętrze też nie porywa w starej 6 ładniej to wszystko wygląda – tu jest trochę tandetnie – ciekawe czy na kierownicy jest prawdziwa skóra?
No ale jak wam się podoba to dobrze bo mnie z nowszej gen. mazd tylko stara 6-taka przypadła do gustu (najlepiej MPS)

Jeżeli jeszcze kiedyś kupię mazdę to będzie to 6 MPS Igen.
Forumowicz

Od: 17 paź 2005, 21:11
Auto: Były: CA/KF, CA/KL, BA/BP, BA/KF
Jest:
MPV ll FS 2000r.
RX8 2004r.

Postprzez Faja » 4 sty 2008, 16:46

Misiek-Bełchatów napisał(a):Pewnie jakbym spojrzał na Ciebie to i Talbot by mi się podobał ... oczko

<lol> Noo tak jasne :D ;)
Zoom-Zoom!
Forumowicz

Od: 7 maja 2006, 21:51
Auto: -6MPS -rx-7 FCT-xedos 9

Postprzez bkapust » 4 sty 2008, 19:41

Mali napisał(a):Akurat porównując BMW do MPS6 chyba nie trzeba mówić, kto wygrał, bo BMW to nie ten rewir. Szkoda jednak, że Mazda nie dorównuje konkurencji pod względem komfortu, jakości i silnika.

No ale....
http://forum.fordclubpolska.org/viewtopic.php?t=43039
czy
http://vincentus.wrzuta.pl/film/cfYCt5geWm/pas1
P.S. Włączcie głośniki :D :D
Pod tym względem Mazda króluje !!!!

Co do 'gerconsa' z forum Mondziaka to mozecie nie brac go na serio. To jedyny wlasciciel nowego MKIV, ktoremu sie permamentne wszystko niepodoba i ogolnie uwaza za zyciowy blad, ze nie kupil VW.

Inni nie maja takich problemow jak on. A jemu sie 'zepsulo' wszystko ;) Dywaniki sie mechaca, plastiki skrzypia, klima ma skomplikowana obsluge itp. itd.

Z ciekaowsci przymiezalem sie do MKIV i nie jest to takie zle auto. Teraz smigam MKIII i problemow 0. Nie jest to Mazda 6 [obiektywnie rzecz biorac podczas rozpoznania przedzakupowego Mazda smigalo sie lepiej, lepiej chodzi klekot, jest niezawodna] ale Ford jest tanszy w utrzymaniu, przestronniejszy i 'lepszy' w zakupie [tanszy, wiekszy wybor uzywanych – mozna trafic niezle cacko – Mazdy niestety glownie sciagane przez zawodowych handlarzy sa po ostrych przejsciach].
Beztroskich, drwiących, gwałtowników – takimi chce nas mieć mądrość. Jest niewiastą, kocha zawsze tylko wojownika.

Miala byc Mazda a jest Ford :P
Forumowicz

Od: 5 maja 2006, 16:23
Auto: Ford Mondeo'04 2.0 TDCI

Postprzez marek » 4 sty 2008, 20:06

Faja napisał(a):BMW ale 3 litrowe nie Musmiech Wiec porównywali osiągi i wygląd.. nie wnętrze

chociaż byś poczytał o osiągach BMW na necie a nie gadał głupoty, bo do setki MPS ma 6,6s a BMW 325i (w rzeczywistości ma silnik 3.0 wbrew temu co nazwa mówi) ma 6,7. Model 330i ma już 6,1 więc MPS wysiada i to znacznie.
Bo M3 to wogóle niebo a ziemia w porównaniu do MPSa.

325i kosztuje 160tys zł więc nie jest to jakaś kolosalna różnica do MPSa a samochód klasę wyżej. Nie jeździłeś więc nie wiesz.
Forumowicz

Od: 4 lis 2003, 02:08
Auto: FR+Django+Rail

Postprzez Mali » 4 sty 2008, 22:56

Witam

177 tyś. zł golas (325xi), bez extrasów. Mazda cenowo ma dużą przewagę, zobaczymy jak się to zmieni, gdy wejdzie importer :P BMW 3 e90 jeździłem, prefekcja na kołach :D

Czy diesel 2.2, który ma być podobno montowany w 6ce będzie pochodził z PSA ?
Forumowicz

Postprzez Faja » 4 sty 2008, 23:34

marek napisał(a):chociaż byś poczytał o osiągach BMW na necie a nie gadał głupoty, bo do setki MPS ma 6,6s a BMW 325i (w rzeczywistości ma silnik 3.0 wbrew temu co nazwa mówi) ma 6,7. Model 330i ma już 6,1 więc MPS wysiada i to znacznie.
Bo M3 to wogóle niebo a ziemia w porównaniu do MPSa.

325i kosztuje 160tys zł więc nie jest to jakaś kolosalna różnica do MPSa a samochód klasę wyżej. Nie jeździłeś więc nie wiesz.

Hmmm... Znajdę ci skany Testu Mazda 6 MPS vs BMW 330i vs Passta v6 vs Vectra OPC.... Mazda testowana przez nich miała najlepsze osiągi do setki i najlepszy czas na 1/4 :) Nie jeździłem, bo nie mam prawka, Niemcy którzy testowali auta po opisaniu frajdy z jazdy MPS-em nic nie opisali o BMW :) -dziwne prawda? Mareczek taki z Ciebie pan losu internetu internet nie zawsze mówi prawdę :) BMW podaje 6.1 aa w rzeczywistości ma 6.7 Mazda podaje 6.6 a spotkałem sie ze przetestowali i miała 5.9 :)
MPS nie wysiadło i to nie znacznie dzięki 4x4 nie jest on zaawansowany ale wystarczy ze przy śliskiej nawierzchni objechać raz dwa BMW :)
A w końcu jechaliśmy za BMW 330i przy 240 na naszym budziku on jakoś wolniej jechał.... to samo sie tyczy przyspieszania.... zaraz po korku po depnięciu siedzieliśmy mu z łatwością na pupie :)
Zatem BMW robi ładne samochody... dobre silniki ładna trakcja ale w tym wypadku jest nieco gorszy w moim obeznaniu tzn osiągach :)
Zoom-Zoom!
Forumowicz

Postprzez Riki » 4 sty 2008, 23:42

Hmm wtrącę swoje trzy grosze :P

Mazda MPS jest wg. mnie świetnym autem pod wieloma względami ale... BMW to BMW.. perfekcja, świetnie prowadzenie, tylny napęd :D mocny diesel oraz pięknie brzmiące i niesamowicie dynamiczne silniki benzynowe ahh a te wnętrze... <list>

MPS można porównać do Vectry OPC... wg mnie BMW to trochę inna ponad klasa :] (proszę nie bić)

Jeśli tylko kiedyś będę dysponował taką gotówką (kiedyś na pewno ;)) to zakupię sobie Beemkę moich marzeń.... E39 530d.. więcej mi nie trzeba..

Dziś ceny tych aut kształtują się na poziomie M6 CiTD.. Ona jest fajna ale BMW jest zajefajne... (chociaż nie ukrywam, sentyment do Mazdy mam wielki jednak nie wykluczam ze GFka jest moim ostatnim autem tej marki...)

..jednak to tylko moje zdanie ;) pewnie nikt się z nim nie zgodzi <lol> :P

Pozdrawiam

P.S

Staram się patrzeć obiektywnie na sprawę... jeździłem kilkoma autami bawarskiej marki.. i żadne inne auto nie dało tej radości z prowadzenia czterech kółek...
mazparts.pl
Firma

Od: 29 sty 2004, 21:48
Auto: 626 GE KL '94

Postprzez artisan » 4 sty 2008, 23:50

w sumie ładne auto ale wydaje mi się że stara "6" miała jednak bardziej harmonijną linię i to mi sie w tym modelu najbardziej podobało :)

cóż ta też mi się sumie podoba ;P
Ostatnio edytowano 4 sty 2008, 23:51 przez artisan, łącznie edytowano 1 raz
pozdrówka z Madziolką w tle
Forumowicz

Od: 1 kwi 2004, 11:38
Auto: Została juz tylko Mazda2 1.4

Postprzez Faja » 4 sty 2008, 23:51

Ok mam te skany sorry ze po rusku ale tylko ruski najwidoczniej prowadza archiwum :) proszę osiągi testowane nie to co podaje producent :)
http://www.upsolute.ru/article.php?001_ ... 001_num=12
Sorry za off topic:D
Ale nowa 6-tka pewnie będzie przebojem, nie mogę sie doczekać wersji MPS :D
Zoom-Zoom!
Forumowicz

Postprzez Mali » 5 sty 2008, 00:38

BMW 330i w wersji MY08 ma już silnik nieco zmodyfikowany, który generuje 272 km (w teście 258 km) wiec osiągi będą lepsze. Jednak V6 zyskuje przewagę przy 200 km/h. BMW to nie ta liga...

MPS6 super auto za przyzwoitą kasę.

P.S.
Szybsza Mazda jest jednak wolniejsza na torze:

Mazda
http://www.upsolute.ru/index.php?page=a ... _firm_id=0

BMW
http://www.upsolute.ru/index.php?page=a ... _firm_id=0
Ostatnio edytowano 5 sty 2008, 00:46 przez Mali, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez brii » 5 sty 2008, 00:39

Ale hamulce i spalanie najgrosze w porównaniu :|
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez Globy » 5 sty 2008, 00:42

Swietny filmik z trzeszczeniem deski w Passacie :D

Jesli chodzi o BMW, jest obiektywizm i jest wizerunek – a niestety, ale Mazdzie do klasy premium troche brakuje. I nie skladaja sie na to empiryczne testy, jak pomiar czasow oraz wrazenia z jazdy. Premium zaczyna sie od spinek do plastikow, przez nici foteli, przez samo ich wyprofilowanie, jakosc materialow przez duze J, zaawansowanie techniczne (Valvetronic, SMG, uklad kierowniczy o zmiennym przelozeniu i inne)... Moglbym tak wymieniac, a to wszystko bierze sie z lat doswiadczen oraz nakladow pienieznych. Pelna opcje z Mazdy w BMW mozna dokompletowac o pol wartosci samochodu.

W porownaniu A4, "trojki" i C-Klasse wlasciwie nie na miejscu bedzie dyskusja o fakturze plastiku we wnetrzu tych aut, skrzypieniu, czy rodzaju wykladziny w bagazniku – te moga byc co najwyzej bardzo dobre lub swietne. Co najwyzej bezplciowym prowadzeniu Mercedesa, ale podobno w ostatnich modelach sie stara ;) Mazda jest autem o nizszm budzecie i poki co tak zostanie. Konstruktorzy moga wykrzesac z niej jak najwiecej dzieki swej pomyslowosci, a mnie osobiscie cieszy umiarkowana ilosc elektroniki. Ma swietny design, doskonaly montaz polaczony z trwaloscia i esencje "fun to drive", inaczej niz Toyota podpierajaca sie coraz bardziej watla bezawaryjnoscia, Opel montujacy twarde zawieszenia, czy Volkswagen legitymujacy niemiecka precyzja.

Niestety klasowe mezaliansy z arystokracja rzadko wychodza na zdrowie, a jesli juz, sa owocem wielu dekad – a Tobie Faja polecam lekture "Lalki" jako pierwszy krok w rozgryzieniu tematu ;)
Klubowicz

Od: 24 paź 2003, 22:02
Auto: C140 M120

Postprzez Mali » 5 sty 2008, 00:48

Globy napisał(a):Swietny filmik z trzeszczeniem deski w Passacie :D

Jesli chodzi o BMW, jest obiektywizm i jest wizerunek – a niestety, ale Mazdzie do klasy premium troche brakuje. I nie skladaja sie na to empiryczne testy, jak pomiar czasow oraz wrazenia z jazdy. Premium zaczyna sie od spinek do plastikow, przez nici foteli, przez samo ich wyprofilowanie, jakosc materialow przez duze J, zaawansowanie techniczne (Valvetronic, SMG, uklad kierowniczy o zmiennym przelozeniu i inne)... Moglbym tak wymieniac, a to wszystko bierze sie z lat doswiadczen oraz nakladow pienieznych. Pelna opcje z Mazdy w BMW mozna dokompletowac o pol wartosci samochodu.

W porownaniu A4, "trojki" i C-Klasse wlasciwie nie na miejscu bedzie dyskusja o fakturze plastiku we wnetrzu tych aut, skrzypieniu, czy rodzaju wykladziny w bagazniku – te moga byc co najwyzej bardzo dobre lub swietne. Co najwyzej bezplciowym prowadzeniu Mercedesa, ale podobno w ostatnich modelach sie stara ;) Mazda jest autem o nizszm budzecie i poki co tak zostanie. Konstruktorzy moga wykrzesac z niej jak najwiecej dzieki swej pomyslowosci, a mnie osobiscie cieszy umiarkowana ilosc elektroniki. Ma swietny design, doskonaly montaz polaczony z trwaloscia i esencje "fun to drive", inaczej niz Toyota podpierajaca sie coraz bardziej watla bezawaryjnoscia, Opel montujacy twarde zawieszenia, czy Volkswagen legitymujacy niemiecka precyzja.

Niestety klasowe mezaliansy z arystokracja rzadko wychodza na zdrowie, a jesli juz, sa owocem wielu dekad – a Tobie Faja polecam lekture "Lalki" jako pierwszy krok w rozgryzieniu tematu ;)

AMEN. Pięknie to wszystko napisaleś.

Mazda to Mazda.
BMW to BMW.

I to i to super :D
Forumowicz

Postprzez marek » 5 sty 2008, 00:52

Dokladnie Globy, swietnie to ująłeś.

Dla mnie Mazda jest wyżej niż VW, Ford, Opel itd. Ale jeszcze jej bardzo wiele brakuje do BMW, Mercedesa czy Audi, gdzie lista opcji zawiera pozycje których w tych "gorszych" markach nie można nawet zamówić, jak chocby Head-up-display..
Forumowicz

Od: 4 lis 2003, 02:08
Auto: FR+Django+Rail

Postprzez Faja » 5 sty 2008, 01:06

Globy napisał(a):a Tobie Faja polecam lekture "Lalki" jako pierwszy krok w rozgryzieniu tematu

:)
Zoom-Zoom!
Forumowicz

Postprzez artisan » 5 sty 2008, 15:08

Globy napisał(a):
a Tobie Faja polecam lekture "Lalki" jako pierwszy krok w rozgryzieniu tematu ;)

dobre naprawdę dobre <lol>
pozdrówka z Madziolką w tle
Forumowicz

Od: 1 kwi 2004, 11:38
Auto: Została juz tylko Mazda2 1.4

Postprzez Faja » 5 sty 2008, 18:06

artisan napisał(a):dobre naprawdę dobre łoł

Wyliż jeszcze pupę :)
BMW jest droższe .... Mazda jest szybsza.... oczywiscie w danych wersjach :)
Mazda jest jedna z najszybciej rozwijających sie firm, na rynku .... wyśle ze za w przeciągu 20 lat mazda również wejdzie klasę wyżej, narazie zajmuje sie produkcja samochodów dla średnio zamożnych...:) A jeśli chodzi o wygląd rzecz gustu wielu sie nie podobają dzisiejsze BMW np Clarksonowi... to samo tyczy sie Mazd, tyle ile upodobań tyle opinii...
Dziękuje Globy ale nie skorzystam ....
Zoom-Zoom!
Forumowicz