Mazda w Polsce
Ceny (katalogowe) są znane. Także dla nowej 6stki.
Pytanie można raczej doprecyzować.
Czy warunki rabatów będą takie jak w DE:
Prawie każdy klient dostaje rabat
Średnie rabaty dochodzą nawet do 18%
Pytanie można raczej doprecyzować.
Prawie każdy klient dostaje rabat
Średnie rabaty dochodzą nawet do 18%
Pozdr. Grzegorz
- Od: 8 maja 2004, 21:35
- Auto: służbowe albo TAXi ;)
nie traktowałbym tego, jako rabat. po prostu ceny są sztucznie śrubowane w góre, a potem kusisz wszystkich [tiiit] upustem w ramach przewidzainego marginesu (a auto sprzedajesz w sumie po normalnej cenie). kazdy ma swoją granicę oplacalności/pazerności. pytanie, czy polscy dealerzy będa poruszać sie po całym marginesie wynikającym z oficjalnego cennika.
to tak jakby nakleić na marchew metkę, że kosztuje 100 zl za kilogram, ale jest super promocja i dzisiaj kilogram kosztuje wyjątkowo 1,5 zł. kto się nie skusi
Masz rację ale niestety poruszamy się w obszarze Dyrektyw Unijnych GVO, które "dla dobra klientów" nakazują tzw harmonizację cen.b2 napisał(a):nie traktowałbym tego, jako rabat. po prostu ceny są sztucznie śrubowane w góre...
Krótko mówiąc ceny ofertowe powinny być zrównywane w całej Ujni.
Owszem nakłada się na to kwestia marketingowego dmuchania ceny i potem "łaskawych" upustów, tylko jakoś dziwnym trafem w PL te upusty nie występowały i nie występują (może nowe przedstawicielstwo to zmieni) choć w np w DE (dałem przykłady) jest to praktyka powszechna.
Krótko:
Jako klient jestem skłonny zaakceptować (pomimo świadomości manipulacji) ceny katalogowe jak w DE jeżeli uzyskam np 20% "rabatu"
Dogodne warunki finansowania byłyby zapewne dodatkowym bodźcem....
Pozdr. Grzegorz
mnie zastanawia co będzie z obecnymi salonami sprzedającymi Mazdę, bo czytając wypowiedzi szefa odnośnie budowy sieci, mam wrażenie że nie bierze pod uwagę obecnych dealerów?
Adaś napisał(a):mnie zastanawia co będzie z obecnymi salonami sprzedającymi Mazdę, bo czytając wypowiedzi szefa odnośnie budowy sieci, mam wrażenie że nie bierze pod uwagę obecnych dealerów?
Nie bierze ich pod uwagę, ponieważ aktualnie nie ma w Polsce dealerów Mazdy. Było już o tym na forum kilka razy.
Nie bierze ich pod uwagę, ponieważ aktualnie nie ma w Polsce dealerów Mazdy. Było już o tym na forum kilka razy.
Nie ma ich oficjalnie bo nie było Mazda Polska i wiem o tym doskonale, nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi
Rety Yard..Yard napisał(a):Jeśli czegoś nie ma, to jak można brać to pod uwagę...
Jestem przekonany, że doskonale wiesz o co Adasiowi chodzi.
Nie musisz być taki "akuratny"
Czy nazwiemy dilerami czy jakkolwiek inaczej dotychczasowe salony sprzedające Mazdy i brandowane (ale słowo
Większość z tych punktów posiada też ASO Mazdy.
Pytanie moim zdaniem ciekawe.
Jeżeli te punkty sprzedaży nie są brane pod uwagę w planowanej sieci dilerskiej to co się z nimi stanie?
Dla kogoś kto ma auto na gw (albo planował zakup) i miał do takiego ASO niedaleko a teraz być może będzie ten punkt zlikwidowany jest to ważna sprawa.
Pozdr. Grzegorz
Rozdzielmy dwie sprawy – salony i ASO. Salonów nie ma. ASO mają autoryzację Mazdy i nic z nimi nie będzie się działo. Mazda otwiera salony. Na rynku też sprzedają wyroby różnych firm sprowadzane z zagranicy. Czy w związku z tym firmy te mają tych sprzedawców brać pod uwagę przy otwieraniu swoich przedstawicielstw?
Yard omg, otwarcie salonu z ASO to nie jest wydatek kilku tysięcy złotych, a zbudowanie takiej sieci zajmie dużo czasu i pochłonie kupe kasy. Gdyby Mazda Polska włączyła do swojej sieci obecne "salony" to na starcie miała by już niezłą bazę kilkunastu salonów.
Jeśli można to wtrące kilka słów od siebie
Myślę, że stare OFICJALNE ASO z nieoficjalnymi salonami będą funkcjonowac dalej, A dojdą nam nowe OFICJALNE SALONY z ASO. Czyli przybędzie miejsc gdzie bedzie można kupic i serwisowaś nasze madzie
Ciekawy tylko jestem jak będą kształtować się ceny nowych mazd u jednych i drugich?
Myślę, że stare OFICJALNE ASO z nieoficjalnymi salonami będą funkcjonowac dalej, A dojdą nam nowe OFICJALNE SALONY z ASO. Czyli przybędzie miejsc gdzie bedzie można kupic i serwisowaś nasze madzie
Ciekawy tylko jestem jak będą kształtować się ceny nowych mazd u jednych i drugich?
Wydaje mi się że to będzie zależało od tego czy nowa sieć salonów będzie miała na celu pozostaniej jedynymi dystrybutorami.
Njaprostszym wyściem byłoby przemianowanie, ewentualne dostosowanie dotychczasowych punktów do stanadardów salonów, a budowa nowych tylko tam gdzie ich brakuje. Wtedy problem cen by zniknął.
Njaprostszym wyściem byłoby przemianowanie, ewentualne dostosowanie dotychczasowych punktów do stanadardów salonów, a budowa nowych tylko tam gdzie ich brakuje. Wtedy problem cen by zniknął.
- Od: 5 lis 2007, 20:32
- Auto: Mazda 323F, '96 r., 1.5 16v
Yard napisał(a):Salonów nie ma....
Jeżeli udajesz, że nie wiesz o co chodzi i chcesz być taki dokładny to czytaj dokładnie – "salony sprzedające Mazdy" a nie "salony Mazdy"
http://www.google.pl/search?q=salon+mazda
O nich właśnie była mowa.
siegu napisał(a):Ciekawy tylko jestem jak będą kształtować się ceny nowych mazd u jednych i drugich?
U "jednych"

U "drugich" musimy poczekać.
Na razie mamy ceny podobne jak katalogowe w DE na model 2008.
Ceny transakcyjne w DE na model 2008 można już oblookać na mobile.de
O wielkości upustów oferowanych przez niektórych sprzedawców w DE może świadczyć np oferta:
Mazda 6 2.5 GT-M Modell 2008 — EUR 25,279 (91,000 PLN)
ciekawe co na to oficjalne przedstawicielstwo w PL powie...
Przy okazji fajny filmik reklamowy M6 2008
<object width="425" height="355"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/j-WwBwRAuRY&rel=1"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/j-WwBwRAuRY&rel=1" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355"></embed></object>
Pozdr. Grzegorz
ceny bardzo podobno do nowego Forda Mondeo (przedział cenowy FM 76 – 110 tys zł):)
To pojęcie względne. Bo równie dobrze można powiedzieć "droga jak diabli" patrząc na ceny w DE, gdzie potrafi kosztować znacznie mniej:Faja napisał(a):Tania jak barszcz...
Mazda 6 1.8 Exclusive Modell 2008 — EUR 19,340
czyli ceny od około 70tys PLN
Wszystko zależy jak widzisz od punktu porównywania.
Zaraz się zacznie przytaczanie cennika Toyoty i Hondy w PL na co będzie można przytoczyć znowu ceny z DE i tak można długo...
a efekt jest jeden:
http://www.finanse.wp.pl/kat,58492,wid, ... omosc.html
Pozdr. Grzegorz
Goły, zapominasz o kilku ważnych sprawach, które mają istotny wpływ na cenę nowego auta w PL.
W PL VAT wynosi 22%, w DE 19%.
W PL płaci się akcyzę 3,1 lub 13,6%, w DE się nie płaci.
Przeliczanie bezpośrednie ceny w € wg kursu to trochę demagogia.
Poza tym proponuję zrobić szczegółowe rozpoznanie jak się importuje nowy w rozumieniu naszej rzeczywistości samochód z kraju UE.
W PL VAT wynosi 22%, w DE 19%.
W PL płaci się akcyzę 3,1 lub 13,6%, w DE się nie płaci.
Przeliczanie bezpośrednie ceny w € wg kursu to trochę demagogia.
Poza tym proponuję zrobić szczegółowe rozpoznanie jak się importuje nowy w rozumieniu naszej rzeczywistości samochód z kraju UE.
newbie napisał(a):Poza tym proponuję zrobić szczegółowe rozpoznanie jak się importuje nowy w rozumieniu naszej rzeczywistości samochód z kraju UE
Może więc uchylisz rąbka "tajemnicy"?
Wg mnie dokładając wszystkie ekstra opłaty o których wspominasz nie powinna cena przykładowej Mazdy 6 1,8 Exclusive przekroczyć 74 tys PLN
Pozdr. Grzegorz
mimo wszystko sprawdź jak to jest z opłatami jak auto jest nowe
ten kalk dotyczy samochodów używanych
BTW jest bardzo fajny
ten kalk dotyczy samochodów używanych
BTW jest bardzo fajny