Piłeś? Brałeś? Oddajesz samochód fiskusowi
ta na budowe drog, chyba placimy wszyscy juz wystarczajaco duzo na ten szczytny cel, a jakos poprawy nie widac, co do skutecznosci – to chyba juz teraz zabieraja auta za nie placenie grzywny, zauwazyles roznice? bo ja nie bardzo, wiec chyba jednak nie tedy droga... a co do tych wyprzedzajacych to nie popadajmy w skrajnosci i nie musi byc gorszy zeby zabic niewinnych( po co takie roznicownie ten gorszy bo chleje i jedzie a ten lepszy bo tylko lecial 140 na 40) – stanowi zagrozenie wiec wezmy mu auto, bedzie bezpieczniej... jak dla mnie caly ten pomysl to zagranie pod publike i tyle, a na koniec nic z tego nie wyjdzie, wiec nie ma sie co podniecac
- Od: 9 lis 2003, 00:21
- Auto: Było BG B3, była BA Z5, jest NA B6 :)
magicadm napisał(a):I nie piszcie, że ten co wyprzedza na podwójnej ciągłej czy przekracza prędkość jest gorszy od tego "zalanego w trupa" co niepamięta nawet drogi do domu.
kiedyś oglądałem ciekawy eksperyment który udowodnił że zmęczenie za kierownicą jest dużo bardziej niebezpieczne od stanu nietrzeźwości.
Moim zdanie zabieranie auto pijanym kierowcą nic nie zmieni. Drastyczne niekoniecznie równa się skuteczne. Rząd zamiast dawać robić sobie rozgłos takimi akcjami powinien pomyśleć jak skutecznie odwieść ludzi od wsiadania za kółko po pijanemu. Dobrym pomysłem było zabieranie prawa jazdy. Znam kilka osób które po utracie prawa jazdy wynikającej z tego przepisu zaczęło ograniczać alkohol nie tylko kiedy mają prowadzić ale i w normalnym życiu, ale znam też takich którym zabranie prawka nie dało absolutnie nic do myślenia.
Zresztą mój kolega z pracy stracił prawo jazdy za samoleczenie sie amolem w trakcie kataru, a jest taką sierota ze jak mu alkomat pokazał 0,4 to po prostu bez tłumaczenia oddał prawko. Nie zażądał ponownego badania po 30min, ba... nawet dał sobie auto sholować. Miał kupę problemów w domu i w pracy nie dlatego, że jeździł na bani tylko dlatego że nie wiedział jakie prawa mu przysługują i nie śmiał nawet o to zapytać.
Ale to pewnie kropla w morzu złapanych gazerów. Tylko nie wyobrażam sobie jakby był np kierowcą ciężarówki i miał wpłacać te 100 000 pln
Pozdrawiam, Tomek
Drinking wine and killing time
Drinking wine and killing time
Bimbak napisał(a):
Moim zdanie zabieranie auto pijanym kierowcą nic nie zmieni.
Dziwna logika
Kierowca to osoba kierujaca samochodem.
Nie ma samochodu – nie jesteś kierowcą – więc nie pojedziesz po pijaku.
To chyba logiczne?
Pijani kierowcy jeżdżą samochodami, a nie prawami jazdy – więc zabranie czego jest bardziej skuteczne???
Tym bardziej, że "lewe prawko" kupisz na każdym bazarze
Bimbak napisał(a):Tylko nie wyobrażam sobie jakby był np kierowcą ciężarówki i miał wpłacać te 100 000 pln
W czym problem??? Jak nie ma tyle – bierze kredyt na resztę zycia i płaci co miesiąc za swoją głupotę. Napewno nie zapomni za co płaci.
Ostatnio edytowano 27 kwi 2007, 13:03 przez magicadm, łącznie edytowano 2 razy
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Bimbak napisał(a):kiedyś oglądałem ciekawy eksperyment który udowodnił że zmęczenie za kierownicą jest dużo bardziej niebezpieczne od stanu nietrzeźwości.
eksperymenty fajna rzecz...
ja jednak ich wyniki chowam do kieszeni, bo obserwujac siebie jestem w stanie im zaprzeczyc...
nawet po 20h za kolkiem uwazam, ze mam lepsze zdolnosci prowadzenia auta niz po powiedzmy 3 piwach...
co by nie zrobili ja i tak nie uwierze, ze te pieniądze pójdą na namalowanie chociaż 1 pasa na drodze:)
Ja jestem za bardzo surowym traktowaniem ... pijanych kierowców ...
Zabranie auta na conajmniej 5 lat i pozbawienie prawka na conajmniej 15 lat ...i dodatkowo praca spoleczna ... moze wkoncu zrobia te drogi a nie tylko jak wyzej kolega pisze 20 km ...
Zabranie auta na conajmniej 5 lat i pozbawienie prawka na conajmniej 15 lat ...i dodatkowo praca spoleczna ... moze wkoncu zrobia te drogi a nie tylko jak wyzej kolega pisze 20 km ...

..... " Mazda " szkoda ze tak pozno ja poznalem ...
- Od: 27 maja 2005, 16:49
- Auto: Mazda 6 GY Kombi 2,0 PB 2006
Albo niech ta kasa idzie na ich ofiary. Leczenie/pomoc/wychowanie osieroconych dzieci itp.
PS
Odnosze wrażenie, że wiele osób nadal nie widzi nic złego w jeździe "po pijaku" i dlatego ma zawsze jakieś "ale"
Jezeli ktoś nie jezie po pijaku – nic mu praktycznie nie grozi.
PS
Odnosze wrażenie, że wiele osób nadal nie widzi nic złego w jeździe "po pijaku" i dlatego ma zawsze jakieś "ale"
Jezeli ktoś nie jezie po pijaku – nic mu praktycznie nie grozi.
Arcyharcerzu mysle ze wiele osob widzi jednak w tym cos zlego ale zawsze jest prawdopodobienstwo ze oni sami beda tez ofiarami pokusy i beda zmuszeni przyjac kare.
..... " Mazda " szkoda ze tak pozno ja poznalem ...
- Od: 27 maja 2005, 16:49
- Auto: Mazda 6 GY Kombi 2,0 PB 2006
Marcin ( Pycia ) napisał(a):Arcyharcerzu mysle ze wiele osob widzi jednak w tym cos zlego ale zawsze jest prawdopodobienstwo ze oni sami beda tez ofiarami pokusy i beda zmuszeni przyjac kare.
Masz rację...ale 0.5 promila we krwi to nie "wypadek", syrop, itp
Tylko świadome usiłowanie zabójstwa.
No coz jesli mialo by to podzialac chociaz na czesc jezdrzacych po pijaku i ma to ocalic chociaz jedno zycie to czemu nie
a to co sie juz stanie ztymi skonfiskowanymi autami – na co pojda pieniadze z aukcji czy kto ile na tym zarobi oraz czy ktos straci 500z czy 500tys zl to juz mi zwisa...osobiscie popieram 
Toyota Corolla / Nissan Murano + Infiniti G20
- Od: 11 kwi 2006, 18:25
- Auto: Corolla/ Murano+InfinitiG20
odnosze wrazenie ze magicadm probuje na sile przekonac wszystkich ze to super pomysl, ale chyba kazdy ma prawo do wlasnego zdania? po to jest forum
- Od: 9 lis 2003, 00:21
- Auto: Było BG B3, była BA Z5, jest NA B6 :)
Yooziu napisał(a):efekt wymierzenia kary jest taki ze jeden placi w sumie 500zl a drugi 500 tys, nie widzisz tu "malej" niesprawiedliwosci? skoro jeden i drugi stanowi takie samo zagrozenie to chyba kara powinna byc rowna,
no wlasnie , a ponadto zapewniam ze tylko niektorzy by tracili auto , lepsze plecy i wiecej kasy i jakos problem da sie rozwiazac ,
a tak drakonskie kary przedewszystkim udezalyby w nas , pospolitych kierowcow ,
jeszcze jedna uwaga , jak wyobrazacie sobie to ze jakis gostek ledwo przekroczyl max. ilosc alkoholu we krwi (powiedzmy ze jedzie na kacu, po zlocie

pzreciez to parodia
a z auta jakie to "narzedzie zbrodni" , rownie dobrze mozna karac za pasek w spodniach bo mozna przeciez nim kogos udusic !
pamietajcie ze w ameryce kara smierci dla mordercow nie pomaga,
tu tylko i wylacznie pomoze zmiana mentalnosci co jest raczej nierealne , kraje o tzw. wysokiej kulturze tez borykaja sie z tym problemem i niemoga go wykorzenic .
u nas poprostu jest zbyt malo kontroli a zawod policjanta jest kiepsko oplacany , (dasz dobrze w lape i po problemie ,takie rzeczy doprowadzaja wlasnie do takiego dziadostwa ) .
- Od: 29 maja 2005, 23:38
- Auto: rozne
Yooziu napisał(a):odnosze wrazenie ze magicadm probuje na sile przekonac wszystkich ze to super pomysl
Pomysł wcale nie jest super – bo dzieci pijaków beda musiały przesiąść sie na busa, albo za kierownicami usiąda ich żony. Że zaczną się dramatyczne programy w TV jak to biedny tato "po bombonierce z likierem" stracił prace, a był jedynym żywicielm rodziny itp, itp.
i że mleczarnia zbankrutowała bo wozakowki wóz z koniem skonfiskowali

gari napisał(a):No coz jesli mialo by to podzialac chociaz na czesc jezdrzacych po pijaku i ma to ocalic chociaz jedno zycie to czemu nie![]()
Dokładnie
Niech każdy określi czy dla uratowania czyjegoś życia warto robić porządek (lub podejmować próby) z patologiami – czy tylko siedzieć i narzekać: "wolność osobista", "nic się nie zmieni" itp.
Dotychczasowe zmiany prawne niewiele zmieniły – więc naturalne jest wprowadzanie kolejnych.
magicadm napisał(a):W czym problem? Jak nie ma tyle – bierze kredyt na resztę zycia i płaci co miesiąc za swoją głupotę. Napewno nie zapomni za co płaci.
to jest duzy problem , bo obciaza na cale zycie cala rodzinne a nie tylko winnego, bo chyba za zbiorowa odpowiedzialnoscia nie jestes
drof napisał(a):Yooziu napisał(a):efekt wymierzenia kary jest taki ze jeden placi w sumie 500zl a drugi 500 tys, nie widzisz tu "malej" niesprawiedliwosci? skoro jeden i drugi stanowi takie samo zagrozenie to chyba kara powinna byc rowna,
no wlasnie , a ponadto zapewniam ze tylko niektorzy by tracili auto , lepsze plecy i wiecej kasy i jakos problem da sie rozwiazac
Głupia argumentacja – tak samo płacimy mandaty i nikt nad tym nie dyskutuje
To może obcinac rekę – lub wypalać oczy???
To sprawiedliwa kara dla każdego.
drof napisał(a):a tak drakonskie kary przedewszystkim udezalyby w nas , pospolitych kierowcow ,![]()
TYLKO w pospolitych pijanych kierowców
drof napisał(a):jeszcze jedna uwaga , jak wyobrazacie sobie to ze jakis gostek ledwo przekroczyl max. ilosc alkoholu we krwi (powiedzmy ze jedzie na kacu, po zlocie) na jakims zadupiu, zero zagrozenia dla ruchu, a tu wpadka,kontrola i konfiskuja mu auto
!
pzreciez to parodia![]()
Jaaasne:
-na kacu
-po zlocie
-na zadupiu
Toż to potrójne "usprawiedliwienie" by sie naje....ć i wsiadać za kierownicę.
Piłeś – nie jedź. Niedorosłeś – łaź piechotą.
drof napisał(a): pamietajcie ze w ameryce kara smierci dla mordercow nie pomaga,
Po śmierci dalej mordują???
drof napisał(a):tu tylko i wylacznie pomoze zmiana mentalnosci co jest raczej nierealne
Czyli trzeba w inny sposób "oduczyć" od złego
drof napisał(a):u nas poprostu jest zbyt malo kontroli a zawod policjanta jest kiepsko oplacany , (dasz dobrze w lape i po problemie ,takie rzeczy doprowadzaja wlasnie do takiego dziadostwa ) .
Mówmy o tym co można realnie wprowadzić w życie, a nie o gruszkach na wierzbie w stylu "rozmnożenie uczciwych Policjantów" czy też super zarobków w Policji.
drof napisał(a):magicadm napisał(a):W czym problem? Jak nie ma tyle – bierze kredyt na resztę zycia i płaci co miesiąc za swoją głupotę. Napewno nie zapomni za co płaci.
to jest duzy problem , bo obciaza na cale zycie cala rodzinne a nie tylko winnego, bo chyba za zbiorowa odpowiedzialnoscia nie jestes
Każdy mandat obciąza wszystkich domowników – i co z tego? Trzeba płacić.
Na początek:
Dokładnie co to za tłumaczenie. NIe ma od tego wyjatku. Zawsze moze trafić taki palant na kogoś z Twojej rodziny-i co wtedy, tez go będziesz tłumaczył?
Wracając do sedna. Niech zabierają tylko samochód. Twój nie Twój, zabierają na amen. kwestie właśności, ze to pożyczony,żony itp? Co to kogo obchodzi. Proszę bardzo można go otrzymać po wpłaceniu kary umownej np.10X wartość samochodu.I oddać tylko właścicielowi! nie kierowcy.
Moim zdaniem taki ruch na pewno wiele osób by powstrzymał od jazdy po pijaku. Większośc pijanych to nie jacyś bogacze którzy kupią sobie następnych 10, ale przecietni Polacy , którzy żyją sobie spokojnie bez wiekszych oszczędności.
Jestem całkowicie za.
magicadm napisał(a):drof napisał:
jeszcze jedna uwaga , jak wyobrazacie sobie to ze jakis gostek ledwo przekroczyl max. ilosc alkoholu we krwi (powiedzmy ze jedzie na kacu, po zlocie ) na jakims zadupiu, zero zagrozenia dla ruchu, a tu wpadka,kontrola i konfiskuja mu auto !
pzreciez to parodia
Jaaasne:
-na kacu
-po zlocie
-na zadupiu
Dokładnie co to za tłumaczenie. NIe ma od tego wyjatku. Zawsze moze trafić taki palant na kogoś z Twojej rodziny-i co wtedy, tez go będziesz tłumaczył?
Wracając do sedna. Niech zabierają tylko samochód. Twój nie Twój, zabierają na amen. kwestie właśności, ze to pożyczony,żony itp? Co to kogo obchodzi. Proszę bardzo można go otrzymać po wpłaceniu kary umownej np.10X wartość samochodu.I oddać tylko właścicielowi! nie kierowcy.
Moim zdaniem taki ruch na pewno wiele osób by powstrzymał od jazdy po pijaku. Większośc pijanych to nie jacyś bogacze którzy kupią sobie następnych 10, ale przecietni Polacy , którzy żyją sobie spokojnie bez wiekszych oszczędności.
Jestem całkowicie za.
- Od: 13 maja 2006, 11:23
- Auto: 626 GD F8 1.8 12V+LPG
magicadm napisał(a):Głupia argumentacja – tak samo płacimy mandaty i nikt nad tym nie dyskutuje
zaplacic mandat a stracic auto to jak dlamnie duza roznica
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
magicadm napisał(a):TYLKO w pospolitych pijanych kierowców
jestem pewien ze tylko w pospolitych i za cholere mnie nie przekonas
magicadm napisał(a):Jaaasne:
-na kacu
-po zlocie
-na zadupiu
sa rozne sytuacje zyciowe i nie mow mi ze w Twoim zyciu wszystko jest idealne i tak ladnie praworzadne
magicadm napisał(a):Po śmierci dalej mordują?
ci sami nie , ale jakos znajduja sie nastepni , a wracajac do aut to chyba latwiej odzyskac auto niz zycie
magicadm napisał(a):Czyli trzeba w inny sposób "oduczyć" od złego
zgadzam sie ale nie w taki radykalny
magicadm napisał(a):Mówmy o tym co można realnie wprowadzić w życie, a nie o gruszkach na wierzbie w stylu "rozmnożenie uczciwych Policjantów" czy też super zarobków w Policji.

i na koniec , cenie Twoje uwagi i wypowiedzi ale w tym temacie mnie nie przekonasz , moze po prostu moje zycie bylo mniej idealne
Odnosze wrazenie, ze osoby tak strasznie broniace przed tym rodzajem kary same jezdza po wypiciu.
Jestem za wprowadzeniem tego rodzaju kary, nigdy nie siadlem za kierownice po nawet sprobowaniu szampana, po prostu nie wybaczylbym sobie jakby cos sie moglo z tego powodu stac.
Nie rozumiem osob, ktore wsiadaja za kierownice po wypiciu alkoholu i z cala stanowczoscia jestem za jak najsurowszymi karami.
Ciekawe czy tak samo by mowili ci, ktorzy tak sie bronia przed tym przepisem, gdyby "z rąk" takiego kierowcy zginal ich czlonek rodziny
Pozdrawiam,
Cichy
Jestem za wprowadzeniem tego rodzaju kary, nigdy nie siadlem za kierownice po nawet sprobowaniu szampana, po prostu nie wybaczylbym sobie jakby cos sie moglo z tego powodu stac.
Nie rozumiem osob, ktore wsiadaja za kierownice po wypiciu alkoholu i z cala stanowczoscia jestem za jak najsurowszymi karami.
Ciekawe czy tak samo by mowili ci, ktorzy tak sie bronia przed tym przepisem, gdyby "z rąk" takiego kierowcy zginal ich czlonek rodziny
Pozdrawiam,
Cichy
drof napisał(a):magicadm napisał:
Głupia argumentacja – tak samo płacimy mandaty i nikt nad tym nie dyskutuje
zaplacic mandat a stracic auto to jak dlamnie duza roznica
Drof rozumiem obiekcje dotyczące wysokości kary, myślę, że akurat ta jest odpowiednia. ALe tutaj nie mówimy o źle wypełnionym picie, tylko okimś kto potencjalnie może zabić kilka osób. To nie zabawa. Zawsze może trafić na Ciebie.
- Od: 13 maja 2006, 11:23
- Auto: 626 GD F8 1.8 12V+LPG