Jak oszukuja i okradaja w autoryzowanym serwisie Mazdy

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Łukasz » 7 maja 2006, 11:59

leddi napisał(a):przyjechał na serwis przepraszam "zakład" po pomoc
– dobre ,dobre hahaha
Obrazek
Forumowicz

Od: 18 kwi 2004, 21:52
Auto: Mazda 6 GH MZR-CD Wagon

Postprzez Karwoś » 14 maja 2006, 13:42

Mnie dziwi tylko jadna rzecz – nie wnikam w naprawy – czy były czy nie było – bo skąd mam to wiedzieć, ale jak ktoś sprzedaje samochód i pisze że był bezwypadkowy tylko lekko zarysowany – to ta podłużnica sama się pewnie pospawała ??

Poza tym sam sprzedaje 6, która była uszkodzona i nie mam zamiaru potencjalnemu kupcowi mówić że była tylko lekko zarysowana i dlatego drzwi są pomalowane. Potem taki ktoś jak kupi samochód i tak prędzej czy później będzie wiedział że była uszkodzona a wg polskiego prawa – to już powód do zwrotu samochodu.

Zresztą sam jak bym kupował samochód używany to wolałbym wiedzie że był uszkodzony niż być zapewnianym że to jest stan idealny nigdy nie bity a potem może się okazać że zamist poduszek siedzą zaślepki albo niepodłączone atrapy poduszek.

Poza tym czy ktoś widział kiedyś samochód z usa bezwypadkowy – ja często widze na gratce – nie wiem czy ludzie są aż tak naiwni że w to wierzą?? A może wolą żyć w takiej błogiej nieświadomości.
Liczy się bezpieczeństwo – a im więcej KM tym bezpieczniej :) Teraz niestety troche mniej :–(
www.goldwinggl1800.blogspot.com
Forumowicz

Od: 24 lut 2006, 20:01
Auto: Lancer 2.0 '04 AT

Postprzez Puhcio » 14 maja 2006, 14:11

Karwoś napisał(a):Poza tym czy ktoś widział kiedyś samochód z usa bezwypadkowy

Dokładnie. 95 % samochodów ze stanych sprowadzanych jest po wypadkach, bo tak jest taniej.

Inną sprawą są samochody ściągnięte jako nowe z USA/Kanady ... wtedy jedynie mogę uwierzyć w ich bezwypadkowość.

Ps. Aż strach czasem człowieka bierze jak patrzy na te samochodu po 'crash'ach' do sprowadzenia z USA. Przecież to jedynie na złom się nadaje ... a u nas jednak to naprawiają.
Pozdrawiam,
Paweł
Forumowicz

Od: 16 sty 2005, 17:08
Auto: Volvo S70 2.5 A/T LPG

Postprzez martinpl » 14 maja 2006, 16:29

dopisze dalsza czesc bajki...

wczoraj przy myciu auta zauwazylem ze ze zderzaka, ktory niby byl zalozony nowy po "stluczce" schodzi lakier <killer> normalnie wytral sie brzeg zderzaka i wylazi inny kolor, jasniejszy kolor...

Obrazek

na progu tez zaczal wylazic inny odcien lakieru, ale cyfrowka nie moglem tego uchwycic, a nie chce zeby ktos zarzucil ze wymyslam, zobaczymy co sie bedzie z tym dziac, jak bedzie coraz gorzej to trzeba reklamowac :|
Forumowicz

Od: 18 lis 2005, 14:08
Auto: Mazda 6 2.0 MZR-CD

Postprzez Karwoś » 15 maja 2006, 18:48

Po prostu odpicowali samochód przed sprzedażą a teraz robią wszystko żeby go nie oddac – z tego co wiem to można by rządać zwrotu pieniądzy – jak sprzedaje się samochód bezwypdkowy a okazuje się że jednak miał wypadek.

Puhcio napisał(a):Dokładnie. 95 % samochodów ze stanych sprowadzanych jest po wypadkach, bo tak jest taniej.

I tak jest w 100% – inaczej jak ktoś sobie sam znajdzie samochód uszkodzony (lekko) i zciągnie go dla siebie, a co innego jak ściąga to dealer – czasami to wymłoty roll over złożone z 3 innych. Ja sprowadziłem sobie sam Lancera – i już rok jeżdzę i nic się nie dzieje (ale wiedziałem co trzeba było wymienić), to samo jest z "6" – ściągnąłem dla matki – ale dla niej za duża – jak nie sprzedam to dwoma bede jeździł.

I jednak przestrzegałbym przed kupowaniem samochodu z usa który był sprowadzony jako bezwypadkowy – to już zalatuje lipą. na pewno było coś nie tak – chociażby wystrzelona poduszka ale zawsze coś było z samochodem nie tak (jakby kupno z usa nowego i sciągniecie go do polski było takie tanie to wszyscy by tak robili – ja ściągnąłem dwa i wiem jak na takim czymś się wychodzi – no chyba że chce się kupić nowe EVO 9 w usa i ściągnąć go na cło – wyjdzie taniej niż kupić go w polsce, ale EVO w usa i polsce to dwa różne samochody.

A ja z tą mazdą bym nie popuścił – niech robią aż wszystko zrobią dobrze.
Liczy się bezpieczeństwo – a im więcej KM tym bezpieczniej :) Teraz niestety troche mniej :–(
Forumowicz

Postprzez Puhcio » 15 maja 2006, 19:40

Tu są różne opinie.

Ja mogę uwierzyć, ze samochod jest bezywpadkowy jak zoastal sciagniety jako nowy do polski i miał jednego właściciela. Np. Mazda Globy'ego – bezwypadek. Stoi też złota Millenia 2.3 na allegro – sprowadzona jako nowa.

Są firmy, które sprowadzaja uszkodzone kilk-miesiecze samochody za śmieszne pieniądzę. Ale to są samochody po takich wypadkach, ze az miękko się człowiekowi robi.

Wiesz ... nowa Millenia 2.3 w USA $ 29,900 ... a niemczech Xedos 9 2.3 ~ 95 000 DM. Różnica dość spora. ;)
Pozdrawiam,
Paweł
Forumowicz

Od: 16 sty 2005, 17:08
Auto: Volvo S70 2.5 A/T LPG

Postprzez Topaz » 15 maja 2006, 21:54

To ja dodam swoje. martinpl zacytowałeś kawałem mojego posta na początku wątku. U mnie tez AUTO KSIĘŻYNO się nie popisali :)

Sprawa tyczyła głownie zrobienia zawieszenia z przodu, bo miałem rozwalone przez Białostockie dziury. Jednak kilka dni wczesniej miałem włam do autka i jacyś gówniarze ukradli mi Panel od radia, próbując jednocześnie wyrwać radio – co nie dało rezultatu – lecz poniszczyli trochę naokoło niego. Min, złamali panel od regulacji nawiewu z lewej strony i Efekt był taki, że przestało świecić podświetlenie tego panela.

Więc przy okazji robienia zawieszenia, chcialem aby mi tam w Księzynie wymienili to podświetlenie, bo samemu w zimie na mrozie to nie bardzo chiało mi się tam grzebać. Oczywiście zostałem przy zdawaniu samochodu zapewniony, że bedzie świecić :) Po przyjezdzie po południu po odbiór, dowiedzialem się, że, niestety nie da się zrobić aby świeciło, cytac z pamięci szefa serwisu:

– Wie Pan, już raz takie coś robiliśmy i jak wyciągnęliśmy to posypały się śrbuki i powypadały sprężynki i potem nikt nie dał rady tego złożyć i musieliśmy odkupić klientowi nowy panel. Więc sam Pan rozumie, że więcej nie bedziemy się do tego dotykali.
(ja) – sprężynki????
– tak, tam jest tak poskładane, że nie da siętego rozebrać i konieczna jest wymiana na nowy panel, a to kosztuje około 1500zł.

Dalej nie cytuję bo nie ma potrzeby, w każdym razie powiedziałem im, że sam sobie wymienię, bo to jest niemożliwe aby robić coś podświetlanego i bez możliwości wymiany żarówek, które muszą z czasem się przepalić. hehe i życzyli szczęścia :) Jak wymienić ząrówki opisałem w jednym temacie :) Faktycznie nic trudnego i gdybym nie cykał fotek z naprawy to trwałoby to z 10..15 minut :):):)

Swoją drogą to ja tam jeszcze zajadę jak bedę miał chwilę i pokaże im co i jak :) Bo to wstyd aby ASO Mazdy nie miało pojęcia o żaróweczkach. :)

Aha i to nie wszystko, przy elementów zawieszenia, zobaczyli, że cieknie mi olej :) Hehe, i tu mnie najbardziej ubawiło stwierdzenie:
"Musi Pan umyć silnik i zobaczyć gdzie to, bo myśmy patrzyli i wydaje się, że gdzieś u góry " :):):) Okazało się że cieknie spod czujnika oleju i filtr był odkręcony trochę :) NIe trzeba było długo patrzeć aby to stwierdzić :)

Podsumowując, nie jezdzę już do Księżyna, wolę znajomego mechanika Mirka :) ten przynajmniej jak nie wie to sprawdzi w internecie :), a że on nie jest ASO to przynajmniej mam duuuuużo taniej niż w Księzynie :):):)

A tak na koniec to mam pytanie, czy jak robią zbieznośćw ASO to jesty na to świstek potem? Bo miałem mieć robioną ale na F-rze nie ma nic o tym i nie mam wydruku z danymi. Też mnie to zastanawia.
Zgadnij kotku, co mam w środku....
Forumowicz

Od: 22 kwi 2006, 20:18
Auto: M6 2.3 Sport

Postprzez Karwoś » 16 maja 2006, 10:55

Ja robiłem w Norauto zbierzność po wymianie zawieszenia i mam wydruk sprzed regulacji i po – tyle że dalej coś jest nie tak – delikatnie ciągnie w prawo – podobno na polskich drogach ciągnie zawsze w prawo ze względu na pochylenie drogi i dziury po prawej – co prawda jak jadę środkiem drogi to nawet przy 170 nie ciągnie – może po prostu jestem przewrażliwoniy ale i tak tam jeszcze podjadę.

Ale wydruk musi być – jak nie ma czegoś na fakturze to tak jakby tego nie robili wg. urzędu skarbowego oczywiście :)
Forumowicz

Postprzez Pablo » 18 maja 2006, 17:14

To może ja dorzucę swoje kilka słów na temat serwisu Księżyno. Moja przygoda zaczęła się w momencie kiedy podtopiona B2500 odmówiła posłuszeństwa, Księżyno najbliżej – holujemy.
Po 3-4 dniach telefon z serwisu – auto naprawione – można odbierać, cena 1100 zł za wszystko , super, nastawiałem sie prawie na 2 x większą kwotę.
Odbieram. Pytam co to za drogocenna część unieruchomiła moją Mazdę, Pan z uśmiechem pokazuje mi zieloną kostkę objaśniając że to "moduł sterujący PCM-em" i że serwis takiego drogiego auta musi kosztować. Tu po raz pierwszy zaczałem mieć podejrzenie, że coś nie gra, jestem elektronikiem i to co zostało mi pokazane i faktycznie było uszkodzone, to zwykły przekaźnik, pewnie że oryginalny może kosztowac sporo ale nie UWAGA 550 zł !!!. Cóż, pora była późna, ja do domu miałem prawie 400 km, swego też pewny nie byłem, może ta mazda to faktycznie takie drogie auto, wziąłem fakture i pojechałem.

Znajomy usłyszawszy ile zapłaciłem ze przekaźnik podsunął mi pomysł zeby zadzwonić do innych serwisów i zapytać o cenę. Dzwonię pierwszy z brzegu najbliżej łódź. Podałem symbol, Pan stwierdził, tak, do ściągnięcia, termin na 30 V jeżeli bym chciał, bo ciągną to z centrali w Brukseli, oryginalny mazdowski , cena – 190 zł. No cóż. Drogo jak za przekaźnik ale rozumiem, oryginał itd itd ale nie do jasnej anielki 550 zł !

Dzwonię do Księżyna, wyjaśniłem sytuację, Pan na początku zaczął kręcić że to może nieoryginalny, jakaś podróba, że różnice w częściach są duże, po czym stwierdził "wie Pan, każdy serwis ma inną politykę cenową". Moim podsumowaniem, że własnie zrozumiałem, jaką polityką cenową kieruję się serwis Mazdy Księzyno zakończyłem rozmowę.

Rozumiem różne rzeczy, kwota którą zapłaciłem była dla mnie kwotą o wiele niższą niż oczekiwałem ale nie lubię kiedy ktoś mnie w żywca robi w wała. Gdyby ów serwis, na fakturze naprawy napisał, że 900 daje za serwis i diagnozę a 200 za przekaźnik – cóż drodzy są ale naprawili, słowa bym nie powiedział ale sorki, takiego numeru, tylko dlatego , że ktoś zwietrzył "Łosia" w drogim aucie, nie popuszczę.
Rozumiem, polityka cenowa, otóż drodzy mazdowicze, jeżeli polityka ponad trzykrotnego zawyżania cen części się wam podoba, polecam serwis Mazda Księżyno, są w tym bezkonkurencyjni.

Finał tej historii jeszcze nie nastąpił. Mój pracownik dostał własnie zlecenie wysmażenia i wypozycjonowania strony www, na której cała historia zostanie dokładnie opisana, ku przestrodze innych, może i będzie mnie to drożej kosztować niż zysk serwisu na felernej częsci ale będe miał satysfakcję tego że może dzięki mnie ktoś inny nie da się naciąć.
Dodatkowo, choć wątpię w skutecznośc takiego działania, do Mazdy leci odpowiednie pisemko.
O rezultatach będę informował na grupie.

Uff takiego długaśnego postu w życiu nie napisałem
Częste mycie skraca życie.....
Obrazek

Jest: Tribute 3.0 V6/B2500 2.5 TD>
Było: 626 2.0 LPG/626 2.5 V6 Cronos/323 1.3 LPG
Będzie: MAZDA
Forumowicz

Od: 23 sty 2005, 16:42
Auto: B2500 2.5 TD , Tribute 3.0 V6

Postprzez Piotrek » 18 maja 2006, 18:17

to sie poprostu w pale nie miesci <killer> <killer> <killer> Trzeba na stronie klubowej umiescic stosowne info o zlodziejaszkach, ktore bedzie przestroga dla potencjalnych klientow.
Forumowicz

Od: 12 maja 2004, 21:00
Auto: 626 GE / 626 GF / PF 125p '75

Postprzez Karwoś » 19 maja 2006, 21:07

No panowie jak ja się dowiedziałem ile kosztuje półoś do mazdy 6 2,3 w tiptronicu to zwątpiłem – 3500zł w księżynie. W USA kupiłem oryginalną w serwisie w chicago za 280$ – czyli ponad 3x taniej. nie mówiąc juz o wchaczach itp. – zawsze 2-3 razy tańsze.
Forumowicz

Postprzez Pablo » 19 maja 2006, 21:38

Taka polityka cenowa jak to mnie właściciel uświadomił :) :)
Obrazek

Forumowicz

Postprzez bajer0 » 19 maja 2006, 22:57

hmmm tak sie zastanawiam jaka emotikone dac w tym momencie... :( , a moze :| , co myslicie o hahaha i oczywiscie <jelen>, nie zapominajmy o naszym <glupek2> .... wszystkie pasuja idealnie.

Czytam to i jestem w szoku. Czy klub nie powinien zareagowac w jakis sposob (no i jaki? )
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
Forumowicz

Od: 26 sie 2004, 13:11
Auto: 626 GF FS `98

Postprzez Grzyby » 19 maja 2006, 23:00

A najśmieszniejsze, że oni sobie – że tak powiem "nami" robią reklamę (zlot na rynku w Warszawie itp.)
Ręce opadają, jak się o takich oszustach czyta <killer>
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez Yooziu » 19 maja 2006, 23:12

powinno sie ten post przykleic albo dac jako ogloszenie zeby jak najwiecej uzytkownikow sie dowiedzialo co i jak
Obrazek
ZAPRASZAM DO SKLEPU ONLINE:

www.m-parts.pl
Forumowicz

Od: 9 lis 2003, 00:21
Auto: Było BG B3, była BA Z5, jest NA B6 :)

Postprzez Pablo » 20 maja 2006, 00:14

Spoko, niedług będą mieli w pełni profesjonalnie wypozycjonowaną stronkę która będzie stac wyżej w wyszukiwarkach niż ich własna, a co do info na stronie klubu – przydało by sie chociaż link zamieścić to tego tematu, przyznam, że własnie z klubowej strony wziąłem do nich namiar, gdybym wiedział co i jak holował bym do Łodzi
Obrazek

Forumowicz

Postprzez bajer0 » 20 maja 2006, 00:22

a moze tutaj dac jakies zastrzezenie co do tego dealera (i n.p. link do tej dyskusji) http://www.mazdaspeed.pl/dealerzy/dealerzy.php
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
Forumowicz

Od: 26 sie 2004, 13:11
Auto: 626 GF FS `98

Postprzez ravo » 20 maja 2006, 09:45

Grzyby napisał(a): że tak powiem "nami" robią reklamę (zlot na rynku w Warszawie itp.)

no wlasnie !!!

Sam nie wiem jak przeciwdzialac takim praktykom :( trzeba sie bedzie na tym zastanowic i dalej mozemy po cichu w sercach krzyczec kiedy bedzie Mazda Polska !!!
italian boy
Zarząd – Vice Prezes

Od: 26 gru 2003, 13:24
Auto: Trophy & F1 R26

Postprzez Grzyby » 20 maja 2006, 11:21

Ciekaw jestem, jak naprawili inne auto.
Chyba zulek z nimi troszkę walczy. Jeszcze nie napisał o efektach (coś długo to trwa).
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez Xionc » 20 maja 2006, 17:22

A ja tam chciałem kiedys sprzęgło wymieniać, dobrze, ze pojechalem gdzie indziej :)

PS.: Przekaźnik 40A kosztuje 15zł z oprawką ;)
Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)

Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
statusTest
Forumowicz

Od: 2 cze 2004, 23:25
Auto: Mazda CX-7 2.3T AT AWD '08