Opinie i luźne rozmowy użytkowników Mazd z silnikami diesla [DiTD]
A ja dam sobie rękę uciąć że moja mazda ma oryginalny przebieg i radze nie dać się zwariować myśląc że każdy niski przebieg to kręcony i w ogóle to nie trzeba patrzeć na zegar. Są częste przypadki oszustwa ale trzeba wiedzieć od kogo kupić i dobrze obejrzeć auto najlepiej gdy komis albo osoba jest polecany lub znany prze inną osobę. Nie radze kupować w ciemno i bez przekonania.
Mazda 323 bj 2001r przebieg 236 000 z czego ponad 40 000 moje. Tylko wymiana rozrzadu i filtrow jak nalezy. Zero problemow z silnikiem. Spalanie na trasie potrafi zejsc do 5l/100 oleju bierze wlasnie jakies 100-200ml od wymiany do wymiany, nie ma potrzeby uzupelniac. Olej Mobil 1 10w40.
- Od: 23 lis 2008, 17:52
- Auto: 323F 2.0 DITD 101KM
Na liczniku 187 000 km w tym 3 tys moje
Silniczek dobrze pracuje, ma jeszcze trochę werwy w sobie:P A tak po oględzinach to daje jej ok 250 tys ( wytarta kierownica i gałka biegów) Na razie wymienione filtry , olej i poduszki silniczka. Coś puka w zawieszeniu... muszę się temu przyjrzeć i wymienić czujnik ABS;/ Zima idzie więc ABS się przyda
Pozdrawiam 
- Od: 19 wrz 2010, 11:55
- Auto: Mazda 323F BJ DiTD 99'
Witam. 323F z 2001 roku. 210 tys. na liczniku, w tym moje 20 tys. Jak na razie bezawaryjna eksploatacja, do wymiany jedynie poduchy silnika.
-
andii
Kierownica i gałka to norma, na to nie patrz. Przebieg możesz mieć oryginalny.
You see, in this world there's two kinds of people, my friend:
Those with loaded guns and those who dig. You dig.
Nie wszyscy mogą jeździć Mazdami, niech jeżdzą Oplami jak wszyscy :)
mój wujek ma bj z 99 i tez ma coś około 180 000 przebieg na pewno prawdziwy bo od niemca z garażu zabrał. Jednak on o nią nie dba i wygląda w środku jakby miała grubo ponad 200 000
Witam, moja madzia ma orginalny przebieg a na nim 280 tys. cała w orginale nic nie robione od nowowsci. Pompa super, turbo działa jak nalezy, srodek ideał, miałem wczesniej 323f i "niby miała 180t a wyglądała w srodku na 300tys". jedyne to co robilem to: łączniki,mocowanie [waaaczego?] przód,mocowanie drążka stabilizatora.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
bobek28121988
Szwagier kupował od Niemca praktycznie 3 letnie autko z przebiegiem coś przed 110 tys. – ręki chyba sobie odciąć nie dam, ale prawie 40 tys na rok dla diesla w Niemczech wydaje mi się w miarę realnym przebiegiem, zwłaszcza – że nie było to niby auto służbowe.
- Od: 30 lis 2009, 11:35
- Auto: 626 GF 2.0 DiTD '01r.
Yans napisał(a):40 tys na rok dla diesla w Niemczech wydaje mi się w miarę realnym przebiegiem
To prawda, zdałem sobie z tego sprawę dopiero wtedy jak sam zacząłem robić 35kkm rocznie po naszych drogach. Wystarczy przeglądnąć stronkę http://www.spritmonitor.de żeby się przekonać jakie roczne przebiegi potrafią robić niemiaszki

PS. Nie twierdzę, że nie ma wyjątków...
poflek napisał(a):Wystarczy przeglądnąć stronkę http://www.spritmonitor.de żeby się przekonać jakie roczne przebiegi potrafią robić niemiaszki
Kliknąłem w pierwszą lepszą BJ-tkę przebieg 300kkm, kolejna podobnie dopiero za którymś razem trafiłem na przebieg około 160kk.
Później wszedłem na alledrogo ustawiłem filtr na powyżej 250kkm i znalazło mi aż..... 3 sztuki.
Patrząc na forum i rodzime oferty sprzedaży to przebiegi oscylują w granicach 200kkm, a autka są sprowadzane miendzyjnymi od niemiaszków. Ot, taki mały paradoks.
Jak to mówią czego oczy nie widzą tego sercu nie żal.
Bandit napisał(a):Był już podobny wątek i się nie zadomowił. Dam temu jednak szansę. Jeśli w 48 godz. wypowie się przynajmniej 10 userów wątek zostaje
194 tyś (podobno) 22 tyś w moim wykonaniu i nic
No 30 odp całkiem niezły wynik. Zapraszam do dalszej konstruktywnej dyskusji
W zakupie kontrolowanym Kornacki zachwalał diesela mazdy.
Jego gadkę trzeba brać z przymrużeniem oka, ale powiedział, że ludziska robią ok. 1mln na tych motorach. Ciekawe czy jest gdzies taki egzemplarz.
Moja Premacy ok. 175kkm i motorek chodzi pięknie. Podstawa to dobre paliwo.
Jego gadkę trzeba brać z przymrużeniem oka, ale powiedział, że ludziska robią ok. 1mln na tych motorach. Ciekawe czy jest gdzies taki egzemplarz.
Moja Premacy ok. 175kkm i motorek chodzi pięknie. Podstawa to dobre paliwo.
ciekawe ile najwięcej ma najechane ditd, jak myślicie? milion już jakiś ma?
Neonixos666 napisał(a):ciekawe ile najwięcej ma najechane ditd, jak myślicie? milion już jakiś ma?
Musiało by latać około 100 tyś rocznie, raczej wątpliwe. Pół miliona wydaje mi się bardziej realne do znalezienia.
Bandit napisał(a):Musiało by latać około 100 tyś rocznie, raczej wątpliwe.
Wątpliwe? ja widziałem GG DPF 4-latka co miala pod 400.000
W PL skręca na 180.000 a tutaj zaloguje się Pan X i powie, że DPF to złooooooooo

Riki napisał(a):Wątpliwe? ja widziałem GG DPF 4-latka co miala pod 400.000
Riki ja służbowym sam kręciłem po 60-70 tyś rocznie w swoim czasie, ale to jakiś tam odsetek. Zgodzę się, że widziałeś 4-latka co miał 400 tyś, to żadna nowość na zachodzie, ale myślisz, że wytrzyma jeszcze 6 lat z taką eksploatacją i po 10 latach bezproblemowo wypluje milion ?
Bandit napisał(a):Pół miliona wydaje mi się bardziej realne do znalezienia.
Poczekamy kilka miesięcy i zobaczymy ile jeszcze przejedzie.
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/208778.html
Noo kula sie pewnie do roboty niemiaszek 100 km dziennie, ale spalania to mu zazdroszcze 4,4 l 

626 kupiony z przebiegiem 98 tys , ja dołożyłem 50, w tym czasie wymieniłem , rozrząd z nie oryginalną pompą którą wymieniłem na oryginał po 20 tys i wąż IC, poza tym silnik jak nowy, więcej jest w moim podpisie