M6 – lista życzeń

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Gajdzin » 30 kwi 2013, 17:36

Jasne, i ja tego negatywnie nie odebrałem <spoko> tylko po prostu to jest wątek typu "Wish List", którego sensem istnienia nie jest realizm. Nie po to się robi "wish list'y" na forach – nie jesteśmy wydziałem marketingu Mazdy, gdzie muszą być realistami. Tu możemy mieć fun i popuścić wodze fantazji.

Chociaż wróć – pracowałem właśnie w wydziale marketingu wielkiej japońskiej korporacji (doświadczenia opisane w "Zagubionych w Tokio", korporacji m.in. motoryzacyjnej, i pamiętam, że tam były sesje wymyślania nowych produktów i ich cech, utrzymane w konwencji klasycznej burzy mózgów, a więc: NIE WOLNO komentować zgłaszanych idei. A już broń Boże ich oceniać czy mówić: "nieeee, to się nie udaaaa, za drogo, niepraktyczne, buuu..." Bo takie podejście ZABIJA kreatywność. Trzeźwiej oceny dokonuje się dużo później, nigdy w fazie generowania pomysłów czy właśnie "list życzeń".

Nb. nigdzie na świecie nie spotkałem takiego zjawiska, że jak ktoś ma jakiekolwiek pomysły, to wszyscy na niego się rzucają z narzekaniem, jakie to niewykonalne, niepraktyczne, niewdrażalne, za drogie, już było, się nie da, co to za bzdura, itp, itd... We wszystkich znanych mi krajach powiedzieliby: "WOW! Super pomysł! Ty to masz głowę! Dawaj dalej!" Jest niebywałe, jak nasz wspaniały skądinąd naród umie natychmiast wylać na każdego, kto ma jakiś pomysł, inicjatywę i energię kubeł zimnej wody i skutecznie zniechęcić do dalszego myślenia. Jesteśmy mistrzami świata w narzekaniu na innych, zamiast ich wspierać. Nic dziwnego, że jesteśmy 20 lat za zachodem Europy...
Forumowicz

Od: 26 mar 2013, 22:17
Auto: Mazda 6 2013 2.5 SKYACTIV-G 192KM 6AT i-ELOOP SkyPassion. Zamówiona: CX-60 2023 PHEV Homura.

Postprzez matthies » 30 kwi 2013, 17:45

takimi jesteśmy polakami, że jesteśmy przyziemni ;)
pomysły fajne, lecz troszkę chyba nadginasz rzeczywistość, twierdząc, że wszyscy narzekają, bo tak nie jest.
Ja z dyskusji uciekam, bo raczej nic już tu nie wniosę.
Obrazek
Moderator GJ
Moderator

Od: 10 cze 2012, 18:04
Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04

Postprzez Gajdzin » 30 kwi 2013, 18:10

Fakt, może się trochę wzburzyłem :) Ale brak zrozumienia dla prostej i wyjątkowo popularnej idei "wish list" produktu, któremu poświęcone jest forum, zupełnie mnie rozwalił... To jeden z popularniejszych wątków na wszystkich forach "produktowych" na świecie... I nikt tam nie ma takich obaw, zastrzeżeń, wątpliwości o co chodzi – wszyscy radośnie się rzucają dzielić ze światem swoimi pomysłami jak coś świetnego zrobić jeszcze świetniejszym!
Forumowicz

Auto: Mazda 6 2013 2.5 SKYACTIV-G 192KM 6AT i-ELOOP SkyPassion. Zamówiona: CX-60 2023 PHEV Homura.

Postprzez bieski » 30 kwi 2013, 18:35

Gajdzin napisał(a):wszystkich forach "produktowych" na świecie.

Tak tylko one dotycza wersji ktore sa projektowane, cos pozno sie obudziles z tym watkiem, jesli chcialbys te bajery w gj.

Ale wish lista dla nadchodzacej za 5 lat (??) Mazdy 6 jest wspanialym pomyslem <spoko>
......................
Forumowicz

Od: 10 cze 2010, 09:37
Auto: GJ

Postprzez Gajdzin » 30 kwi 2013, 18:52

bieski napisał(a):
Gajdzin napisał(a):Ale wish lista dla nadchodzacej za 5 lat (??) Mazdy 6 jest wspanialym pomyslem <spoko>

DZIĘKUJĘ! Ktoś docenił moje syzyfowe prace! Naprawdę dziękuję. I może tak powinniśmy nazwać ten wątek? Zbieranie pomysłów do M6 IV Gen.?
Forumowicz

Postprzez Cantore » 30 kwi 2013, 19:43

Po przeczytaniu komentarzy (nie wszystkich) nie mam wątpliwości, dlaczego nasz kraj do innowacyjnej czołówki nie należy, i na razie należeć nie będzie. Off-topic: jak wykańczałem mieszkanie, to "fachowcy" też ciągle powtarzali: nie można, nie da się, to nie możliwe itp.
Forumowicz

Od: 24 maja 2008, 15:10
Auto: Mazda 6 (2004 r.), benzyna 2.0

Postprzez Gajdzin » 30 kwi 2013, 20:38

Przyczyna? Za mało światła słonecznego! I dlatego należy kupować Mazdy z szyberdachem. A jak nie ma – wycinać :D
Forumowicz

Postprzez connie » 30 kwi 2013, 20:39

bardzo fajny topic :–)
ja lubię kreatywne pomysły

tylko czemu mnie bolą zęby jak czytam te wstawki – parkowanie w wydaniu żony, jazda uczącym się automatem po tygodniu użytkowania przez żonę ?

naprawdę tak kiepsko oceniacie własne żony czy kobiety w ogóle ?
i tak pewnie jestem osamotniona w moim bólu zębów
chyba kobiety nie kupują dla siebie nowych M6 ...
Początkujący

Od: 15 mar 2013, 19:15
Auto: była : MAZDA 6 (GH) 2008 1.8
jest: MAZDA 6 (GJ) SKYPASSION 2.0 165 KM I-ELOOP, skóra Off White, Jet Black

Postprzez Gajdzin » 30 kwi 2013, 20:49

Ale kto powiedział, że jazda spokojna i płynna (moja żona), a nie zrywna i dynamiczna (ja), to jest ZŁA ocena...?

Po prostu ona jeździ INACZEJ. A całym sensem tego "uczącego" się auta jest dopasowanie charakterystyki reakcji przepustnicy/wtrysku na pedał gazu, momentu zmiany biegów, itd. do stylu jazdy kierowcy. Więc ja pytam, do czego ten system się dostosowuje, kiedy mamy DWOJE kierowców o bardzo innych nawykach? Do jakiejś średniej, która nie jest optymalna dla żadnego z nich...?
Forumowicz

Postprzez zigu18 » 30 kwi 2013, 21:15

Pewnie tak ;–) podziekuj za to księgowym. Zresztą oszczędności wyjdą z czasem i napewno będzie tego sporo ale tak ma być bo tak funkcjonuje ten świat..

tapniete z xperi neo
Forumowicz

Od: 19 lis 2012, 18:35
Auto: Mazda 6
GG 2002 sedan
2.0 benzyna BRC

Postprzez Grzyby » 1 maja 2013, 00:46

1. Przy tak rozbudowanej elektronice jaką mamy w nowych autach, aż się prosi o sygnalizację przepalonej żarówki z jest wskazaniem np. na wyświetlaczu.
2.
Gajdzin napisał(a):takie bajery jak obracany fotel kierowcy, żeby się łatwiej wysiadało!

To byłaby rewelacja. Ja jestem raczej duży i zwykle przy wsiadaniu zahaczam o kierownicę (a jak mam coś na dodatek w kieszeni bluzy to już jest niefajnie)
3. Z rzeczy które chciałbym mieć w swojej M6 jest to co miałem w starym Cronosie (93 rocznik). Mianowicie możliwość puszczenia przez kratki nawiewu na desce zimnego, świeżego powietrza zewnętrznego (niezależnie od ustawień temperatury na panelu sterowania) oraz funkcja SWING (nawiewy na desce sterowane silniczkiem i "omiatające" np. zimnym powietrzem z klimy od prawej do lewej.
4. Cały szklany dach (ostatnio zachwycił mnie takim Kaszkaj) ale chciałbym żeby miał on jeszcze opcję uchylno/odsuwalną :)
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

PostTen post został usunięty przez Marianek 1 maja 2013, 11:31.
Powód: Nie wlasciwy temat

Postprzez Gajdzin » 1 maja 2013, 10:56

Grzyby napisał(a):1. Przy tak rozbudowanej elektronice jaką mamy w nowych autach, aż się prosi o sygnalizację przepalonej żarówki z jest wskazaniem np. na wyświetlaczu.
2.
Gajdzin napisał(a):takie bajery jak obracany fotel kierowcy, żeby się łatwiej wysiadało!

To byłaby rewelacja. Ja jestem raczej duży i zwykle przy wsiadaniu zahaczam o kierownicę (a jak mam coś na dodatek w kieszeni bluzy to już jest niefajnie)
3. Z rzeczy które chciałbym mieć w swojej M6 jest to co miałem w starym Cronosie (93 rocznik). Mianowicie możliwość puszczenia przez kratki nawiewu na desce zimnego, świeżego powietrza zewnętrznego (niezależnie od ustawień temperatury na panelu sterowania) oraz funkcja SWING (nawiewy na desce sterowane silniczkiem i "omiatające" np. zimnym powietrzem z klimy od prawej do lewej.
4. Cały szklany dach (ostatnio zachwycił mnie takim Kaszkaj) ale chciałbym żeby miał on jeszcze opcję uchylno/odsuwalną :)

Fajne pomysły!
Co do przepalonej żarówki, to faktycznie nie mogę uwierzyć, że M6 tego nie sygnalizuje... A może sygnalizuje? Natomiast co do fotela, to ten system powstał dla osób niepełnosprawnych, ale okazał się wygodny i pożądany przez wielu kierowców i był oferowany zarówno w Toyotach jak i Hondach – o Maździe nie wiem.

Pozwoliłem sobie usunąć cześć wypowiedzi na temat który znajduje się w dziale modelowym, post autora powyżej tez został usunięty. Marian
Ostatnio edytowano 1 maja 2013, 11:35 przez Marianek, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Usuniecie tresci nie dotyczącej tematu
Forumowicz

Postprzez mysiak » 1 maja 2013, 22:29

taka wizualizacja owej spalonej żarówki występuje w Vectrze C, nie wiem czy seryjnie, ale jest
Power is nothing without control
http://www.4kolkaszczescia.pl
Forumowicz

Od: 11 wrz 2010, 21:02
Auto: Outlander

Postprzez Gajdzin » 1 maja 2013, 22:53

Dobra, koniec zabawy – ja więcej żadnych pomysłów do tego wątku nie dopiszę, bo znowu jakiś moderator usunął czyjś wpis jako nie na temat. A CO TO KOMU SZKODZI? To nie jest dyskusja o problemach z silnikiem, gdzie, jeszcze rozumiem, ktoś mógłby chcieć zachować jej fachowy charakter, żeby pomóc w przyszłości osobom chcącym zgłębić temat.

Musztrę wojskową to ja przeżyłem w PRLu i dziękuję, wystarczy.

W pracy też muszę się na prezentacjach biznesowych ściśle trzymać tematu i też dziękuję, po dziesięciu godzinach wystarczy.

Jestem na dwóch amerykańskich forach motoryzacyjnych, w tym jednym poświęconym Maździe, gdzie moderatorzy niczego takiego nie robią i jakoś świat się nie kończy, a wszyscy mają fun i nikt się nie boi niewyżytych kaprali, czyhających na pierwsze znamiona off-topic'u.

Do widzenia.
Forumowicz

Postprzez Grzyby » 1 maja 2013, 23:25

No niestety, jak widzę podejście niektórych funkcyjnych to witki opadają ...
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez grabu122 » 2 maja 2013, 00:39

Co mi się naprawdę podoba, a nie jest spotykane powszechnie w każdej marce?
-podgrzewana szyba czołowa
-kamera cofania
– informacja (prosta 'grafika' ) pokazująca po włączeniu zapłonu ilość oleju silnikowego, bez konieczności zaglądania pod maskę i wyciągania bagnetu. (choć bagnet musi być :P )
-kontrolka rezerwy płynu do spryskiwaczy
– analogowy wskaźnik temperatury cieczy chłodzącej (naprawdę nie mam pojęcia dlaczego cześć producentów zaczęła na tym oszczędzać)
-wspomniana informacja o przepalonej żarówce (choć wyświetlający się non-stop komunikat "Achtung!" o uszkodzonym oświetleniu,bo przestało działać podświetlenie jednego z gniazdek 12V jest trochę irytujące :P )
-nawiewy na szyby kierowcy i pasażera z boków konsoli środkowej.
-pełnowymiarowe koło zapasowe, podnośnik i solidny klucz- który nie jest do wyrzucenia po pierwszym użyciu, bo wygina się jak bambus.
-naprawdę duży wlew do zbiorniczka płynu spryskiwaczy, do którego da się trafić i nie porozlewać nawet z zamkniętymi oczami i to bez żadnych lejków.
-łatwo dostępne pod maską wyjście + i masa, do pożyczki prądu nie trzeba szukać aku ukrytego pod jakimiś plastikowymi obudowami.

Na koniec jedna rzecz której nie akceptuje- koło kierownicy z "1500" małych przycisków, obsługujących "1500" funkcji. Zgroza
Forumowicz

Od: 28 paź 2008, 20:29

Postprzez glowasiek » 2 maja 2013, 09:13

ooo tak, podgrzewana szyba czolowa to jest toooo !!

1) fajnie bylo by aby komputer:
-pokazywal poziom zuzycia klockow i tarcz (no chyba, ze w GJtce pokazuje to sorka)
-sygnalizowal wypalenie DPFu (w sumie dosc latwo to zauwazyc ale mimo wszystko by sie przydalo)
2) kamery 360 stopni jak w nissanie qashqai (serio super sprawa)
3) seryjna nawigacja wraz z monitorami wmontowanymi w zaglowki
4) fotochromatyczne szyby :)
5) fabrycznie montowany rejestrator trasy przod/tyl (w razie jak ktos nam w d... wjedzie)
Forumowicz

Od: 19 cze 2010, 22:36
Auto: Mazda 6 GH sport

Postprzez Tomek79 » 2 maja 2013, 10:13

Nie wiem dlaczego psioczycie na Gajdzina... Chłop ma rację, dlaczego nie mieć takich "bajerów" skoro montują je w tym aucie na innych rynkach? Przecież dla producenta to ŻADEN problem, dla kupującego może parę złotych więcej. Z drugiej strony normalne, że nie zamontują systemu który jest sprzeczny z prawem obowiązującym w danym państwie, ale dlaczego np. nie montować tych kamerek przy przedniej tablicy rejestracyjnej?
Mapę spalonych żarówek/otwartych drzwi/bagażnika miałem w Fordzie Mondeo MKI Ghia z '96 roku.
Jasne że są rzeczy -mechaniczne np. klapka zamykająca jamę w konsoli środkowej przed drążkiem zmiany biegów – których producent nie poprawi ale sprawy oprogramowania np. pochylanie lusterek przy wrzuceniu wstecznego biegu...? Myślę, że nawet informację o spalonej żarówie dało by się zaimplementować w programie bez dodatkowego grzebania w aucie.
Moderatorzy, temat nosi nazwę "Lista życzeń" – nie takich życzeń do składania Gajdzinowi...
Odnoszę wrażenie, że gość ma dużo do powiedzenia nt. M6 GJ ale wam się to nie za bardzo podoba. A w wielu kwestiach wydaje mi się, że jednak ma rację. Tonowaliście jego wypowiedzi w innych wątkach to założył swój i też go rypiecie :|
A jak znam życie to nie jeden z Was, posiadaczy Mazdy chciałby przynajmniej parę rzeczy z ów listy u siebie w aucie ;P
Ja wybieram sprzęty, a Żona kolorki :D
Forumowicz

Od: 4 lis 2010, 19:45
Auto: Mazda 3 2.0 DISI i-stop excl+ HTB – 2010r.
Lada Niva 21214 1.7i – 2012r.

Postprzez bieski » 2 maja 2013, 10:26

Tomek79 napisał(a):Nie wiem dlaczego psioczycie na Gajdzina...

Heh, nikt na niego nie psioczy. Po prostu watek zalozyl w dziale GJ, a wiekszosc rzeczy z jego listy nie jest raczej mozliwa do zrealizowania w obecnym modelu Mazdy 6.
Ja jako moderator prosilem o liste rzeczy ktore sa mozliwe do zrealizowania w Mazdize Gj. Takich jak wspomniane wczesniej:
pochylanie lusterek przy wrzuceniu wstecznego biegu...?

Gdyby moderatorom nie pasowal ten watek to dawno by byl w koszu, zostal przeniesiony do Moto gdzie powinny byc prowadzone takie rozmowy.
......................
Forumowicz

Od: 10 cze 2010, 09:37
Auto: GJ