Mazda 6 wycena po wypadku

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez marek » 8 lis 2011, 19:56

rdy napisał(a):warsztat wycenił koszt naprawy na 14,500

piwo się należy :P

zawczasu zrób sobie wycenę szczegółową wg Eurotax, wg którego wycenia AXA.

http://moto.wp.pl/wycena_k1.html

wysyłasz sms za kilka zł, a później jak dostaniesz wycenę z AXY do ręki to będzie widział, czy zaniżyli żebyś zmieścił się w szkodzie całkowitej co jest częstą praktyką (sam to przerabiałem)
Forumowicz

Od: 4 lis 2003, 02:08
Auto: FR+Django+Rail

Postprzez rdy » 8 lis 2011, 21:25

zrobiłem tą wycene – wyszło mi coś takiego
Wartość wg Eurotax PLN 26350
Wartość po korektach użytkownika PLN 25700
Forumowicz

Od: 8 sie 2011, 19:05
Auto: DS3 Sport Chic

Postprzez rdy » 15 lis 2011, 23:48

Takie coś dostałem dzisiaj od rzeczoznawcy, cena robocizny ostro imho zaniżona...
https://docs.google.com/open?id=0B2cDcd ... VmMzg5ODJi
Forumowicz

Postprzez Grzyby » 16 lis 2011, 21:09

rdy napisał(a):cena robocizny ostro imho zaniżona...

A czemu masz liczone 50% wartości części?

Wstawiaj do zakładu i rób bezgotówkowo.
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez rdy » 16 lis 2011, 21:28

to JEST robione bezgotówkowo. Autko stoi od 2 tygodni w warsztacie, wysłali kosztorys do axy, a axa przysłała mi wczoraj takie coś. Właściwie to nie wiem po co

Czemu 50%? Bo to jest AXA i to jest samochód >3 letni...
Forumowicz

Postprzez Grzyby » 16 lis 2011, 21:30

rdy napisał(a):axa przysłała mi

Skoro jest robione bezgotówkowo to co Ciebie to obchodzi?
Niech sobie wysyłają do warsztatu (dałeś im pewnie pełnomocnictwo)

rdy napisał(a):Czemu 50%? Bo to jest AXA i to jest samochód >3 letni.

Masz takie zapisy w OWU?
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez rdy » 16 lis 2011, 21:46

Grzyby napisał(a):
rdy napisał(a):axa przysłała mi

Skoro jest robione bezgotówkowo to co Ciebie to obchodzi?
Niech sobie wysyłają do warsztatu (dałeś im pewnie pełnomocnictwo)

rdy napisał(a):Czemu 50%? Bo to jest AXA i to jest samochód >3 letni.

Masz takie zapisy w OWU?

1)Właśnie nie mam pojęcie po co mi to przysłali. W mailu nie ma też że poszło DW do warsztatu(no chyba że dał CC albo oddzielnego maila) Pełnomocnictwo oczywiście dane
2)Niestety tak :/
Forumowicz

Postprzez rdy » 28 lis 2011, 13:37

OK Axa dogadała się z warsztatem na 11 500zł
Efekt końcowych postaram się wrzucić na forum :)
Forumowicz

Postprzez lukias81 » 16 sty 2012, 01:18

Już wyszło z warsztatu? Ciekawi efektu jesteśmy :)
Mam fabrycznie ustawiony chaos..
Forumowicz

Od: 7 maja 2011, 21:09
Auto: T57HT
Xedos 6 CA KF

Postprzez rdy » 26 sty 2012, 22:36

Warsztat skończył pracę 19.01 Wysłali do TU dokumenty. 25 ktoś się tym dopiero zainteresował, 26 po milionie telefonów i skardze do góry rzeczoznawca powiedział że zapozna się z fakturami i ZDJĘCIAMI(??) i wyda opinię. Cały dzień dzisiaj zszedł na telefonach od TU i warsztatu bo warsztat podobno nie dostał 1000zł i nie chcieli mi wydać samochodu mówiąc że do momentu kiedy TU nie wpłaci im całej szkody to bedzie u nich stał. Po milionie telefonów w obie strony w końcu umówiliśmy się na odbiór jutro, 27.01

Teraz mniej ciekawa cześć.
Około 18 zadzwonił do mnie chłoptaś z warsztatu i mówi, że świeci się kontrolka od poduszki. I on nie jest w stanie tego naprawić bo nie mają elektryka( :| chyba żarty jakieś) Po stwierdzeniu że robi sobie chyba jakieś żarty, on mówi mi, że tego nie naprawi bo nie było w kosztorysie. Ciekawe jak miało być jak kontrolka nie świeciła się nawet bezpośrednio po wypadku...
Po kolejnych paru telefonach w zasadzie przyznał mi się że samochód jest zrobiony w 80% a niektórych rzeczy w kosztorysie nie uwzględnił, żeby nie było szkody całkowitej... Szkoda tylko że mówi o tym teraz bez udziału ubezpieczyciela

Nie bardzo wiem co mam zrobić. Po kontakcie z właścicielem dość burrzliwym nawiasem mówiąc, ustaliliśmy że do wtorku ta usterka ma zniknąć. I tak czy siak zarządam dokładnego sprawdzenia samochodu przez TU a nie tylko popatrzenia na zdjecia w internet explolerze... Bo boje się, że w tym samochodzie połowa rzeczy jest jeszcze niezrobiona

Mija 3ci miesiąc a samochodu dalej nie ma. Pierwszy raz coś takiego widzę

A, poprosiłem też TU o kopię rozliczenia do mnie, wszystko wyszło na 14400 bodajże
Forumowicz

Postprzez maarec » 27 sty 2012, 12:29

jeżeli chodzi o Axa (a dokładnie AXA DIRECT) u nich opłaca się dawać do warsztatu, z którym oni mają podpisaną umowę – głównie jest to ASO albo zakład partnerski – Ciebie to nie interesuje ile będzie kosztowało, trzeba tylko uważać na szkodę całkowitą – bo wiadomo jakie tam są stawki, teoretycznie powinieneś dostać auto zastępcze, a z tym różnie bywa.

powodzenia z tymi zawodowcami, co to Ci jeszcze nakombinowali z układem od poduszek – sprawdź później w innym zakładzie, czy to naprawili czy tylko wyłączyli powiadamianie o błędzie...;
Forumowicz

Od: 13 kwi 2011, 10:12
Auto: ford cmax

Postprzez rdy » 27 sty 2012, 13:14

maarec napisał(a):jeżeli chodzi o Axa (a dokładnie AXA DIRECT) u nich opłaca się dawać do warsztatu, z którym oni mają podpisaną umowę – głównie jest to ASO albo zakład partnerski – Ciebie to nie interesuje ile będzie kosztowało, trzeba tylko uważać na szkodę całkowitą – bo wiadomo jakie tam są stawki, teoretycznie powinieneś dostać auto zastępcze, a z tym różnie bywa.

powodzenia z tymi zawodowcami, co to Ci jeszcze nakombinowali z układem od poduszek – sprawdź później w innym zakładzie, czy to naprawili czy tylko wyłączyli powiadamianie o błędzie...;

Co do pierwszego – prawda. Tylko przez telefon konsultant axy odsyłał mnie do ASO bodajże skody(bo akurat było najbliżej). Ale żeby było śmieszniej to później dowiedziałem się, że nie mogę oddać do jakiegokolwiek ASO bo samochód ma więcej niż 5 lat. khem

Na pewno nic więcej nie zrobią, tylko wywalą błąd z konsoli. No ale tego im nie udowodnię, i tak będe musiał gdzieś pojechać i to właśnie sprawdzić...
Forumowicz

Postprzez rdy » 11 lut 2012, 00:57

Odebrałem wczoraj. Blacharka zrobiona na pierwszy rzut oka bardzo porządnie, lakieru bez czujnika raczej się nie rozróżni – tu plus
Mechanicznie też wszystko ok, nie ściąga w prawo, chłodnica działa normalnie,nadmuch itp
Jutro albo pojutrze wrzucę jakieś zdjęcia

Teraz co mnie zaskoczyło
1)Autko jest wyraźnie cichsze. Jakieś 2 razy cichsze. Wcześniej na moją madzię mówili traktor teraz pewnie już się tak nie odważą :P Inna sprawa zastanawia mnie dlaczego tak się stało.
2)Chłodnica nie włącza się już co 30 sekund co miało miejsce wcześniej, w sumie dobrze że to wymienili bo sam bym musiał robić
3)Wg. Komputerka spalanie teraz mam na poziomie 7.2/100(miasto,styl jazdy normalny) – wcześniej miałem +-8l/100. Komputerek wcześniej nie kłamał. No ale to jest do potwierdzenia jeszcze, bo może jakieś bzdury pokazuje, sprawdzę jak wykończę teraz cały bak
4)Albo mi się wydaje, albo autko chodzi mi jak wersja 136KM <oczy> Pewnie wydaje mi się że wsiadłem w rakietę po zmianie z renówki 1.5 100KM :p

I jeden feler
5) Nad kierownicą w okolicach szyby wydaje mi się że coś jest niedokręcone, stuka przy nierównościach i niektórych skrętach. Nie jest to ten sławny feler mazdy z podniesioną na max kierownicą :/. Pojeżdze jeszcze z tydzień jak nic sie nie poprawi to zawitam spowrotem do tego serwisu niech poprawią
Forumowicz