Fotoradar – indentyfikacja kierowcy

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Barthez » 11 paź 2011, 22:13

76/50 , 0pkt Sycewice – droga K6

kombinuje bardziej dla zasady niż ze względów na mandat. Nie lubię strażaków, którzy nie gaszą pożarów ;) Poza tym taka informacja jaką chcę uzyskać może się przydać innym ;)

edit:
fotoradar w śmietniku :]
Forumowicz

Od: 11 kwi 2005, 19:05
Auto: Jest

Postprzez lukias81 » 11 paź 2011, 22:30

Będąc nad morzem dostałem karteczkę od eSesManów, żeby się skontaktować z nimi. Chciałem olać ale, że było mi po drodze to zaszedłem...Za parkowanie chcieli mi dać 500zł nagrody <glupek2> całe piętnaście minut zajęło mi tłumaczenie i składanie się w pół, żeby się wykręcić. Udało mi się dopiero, kiedy wyciągnąłem papiery z pracy swojej – wtedy Pani się zainteresowała i...dała pouczenie <jupi>
Gdybym prywatnie mógł zarabiać w takim tempie, było by cudownie <serduszka>

Każda straż miejska, gminna pracuje na swoje konto. Nie ma możliwości iść w mieście A i załatwiać sprawy z miasta B. To jak osobne firmy...
Mam fabrycznie ustawiony chaos..
Forumowicz

Od: 7 maja 2011, 21:09
Auto: T57HT
Xedos 6 CA KF

Postprzez loockas » 11 paź 2011, 23:51

Barthez napisał(a):76/50 , 0pkt Sycewice – droga K6

od 100 do 200zł i 4 pkt... niestety punkty są obligatoryjne ;)
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez marek » 12 paź 2011, 08:27

każda SM, SG jest jednostką oddzielną, działającą lokalnie. Jednak nie słyszałem o przypadku wzywania osobistego jeśli kierowca decyduje się na opcję nr 3 – dla nich liczy się TYLKO KASA. Ważne, że zapłacisz, punkty mają gdzieś (a może nawet wolą ich nie dawać, żeby nie tracić klienta po przekroczeniu limitu ;) ). Nawet jeśli na zdjęciu widać kierowcę, ale nie jest on super wyraźny i piszemy, że to nie my ;) Policja potrafi wezwać, ale Policja to jedna firma i można pójść do jednostki lokalnie u siebie.

a punktów się wtedy nie dostanie :P
Forumowicz

Od: 4 lis 2003, 02:08
Auto: FR+Django+Rail

Postprzez loockas » 12 paź 2011, 11:03

opcja nr 3 czyli place bez podawania danych kierowcy? W moim przypadku ta opcja była droższa o 100zł... faktycznie to jest bez punktów :P

Myślałem, że dywagujemy o opcjach jak nie zapłacić. Wtedy ryzyko sądu czy wezwania na miejsce jest chyba większe.

Ja chciałem zakombinować z tzw pętlą właścicieli. Auto jest na mnie i żonę. Wystarczy niby napisać oświadczenie, że oboje w tym dniu kierowaliśmy samochodem zmieniając się na trasie. Nikt z nas nie wie, kto prowadził w momencie pstryknięcia fotki (tachografu nie mam :P). Wg prawa w takim wypadku płaci właściciel, tylko w tym wypadku który? Podobno ten myk się udaje i sprawa ląduje w koszu. Stwierdziłem jednak, że 200zł nie jest tego warte. Jakby nie patrząc złamałem przepis... Poszli na rękę i zeszli do 100zł.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez lukias81 » 12 paź 2011, 12:37

<spoko> bardzo sprytny pomysł z podwójnym właścicielem. Komuś się w ten sposób udało?
Mam fabrycznie ustawiony chaos..
Forumowicz

Od: 7 maja 2011, 21:09
Auto: T57HT
Xedos 6 CA KF

Postprzez nemi » 12 paź 2011, 13:10

lukias81 napisał(a):<spoko> bardzo sprytny pomysł z podwójnym właścicielem. Komuś się w ten sposób udało?

Nie musi być dwóch właścicieli w dowodzie. Wystarczy np. żona z prawem jazdy. Mój wujek został ustrzelony od tyłu i mandat oraz punkty poszły na jego żonę, która pewnie ze 20 lat nie prowadziła samochodu :P.
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez loockas » 12 paź 2011, 13:15

Ale tu nie chodzi o zrzucenie winy na drugą osobę, a o udowodnienie (w tym przypadku to straz ma mi udowodnić) kto tym autem jechał. Nie można dać punktów i kasy za mandat wszystkim właścicielom :)

Gdzieś o tym na forach czytałem, ale brakło mi jaj by zaryzykować. Gdyby to było gdzieś bliżej, to pewnie bym spróbował.

Oczywiście mówimy o sytuacji, gdzie zdjęcie jest nieczytelne lub zrobione od tyłu.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez ravo » 12 paź 2011, 17:17

Barthez napisał(a):kombinuje bardziej dla zasady

Dla zasady to się przestrzega prawa w swoim kraju a nie robi z niego dziki zachód bandy cwaniaczków jak tu oszukać Państwo.
italian boy
Zarząd – Vice Prezes

Od: 26 gru 2003, 13:24
Auto: Trophy & F1 R26

Postprzez loockas » 12 paź 2011, 18:16

ravo napisał(a):oszukać Państwo.

Żeby te pieniądze szły do budżetu Państwa... Te fotoradary SM to są maszynki do zarabiania kasy dla władz miasta. Drogi przeważnie szerokie, po jednej stronie stodoła i mamy obszar zabudowany. Ja rozumiem, że są przepisy, ograniczenia... No ale fotoradary powinni stać w miejscach niebezpiecznych, a nie tam gdzie wiadomo iż przyniosą zysk. Gdyby w tych miejscach było faktycznie niebezpiecznie stał by fotoradar ITD lub chociaż ich puszka...

No ale cóż... trafiło to się zapłaciło :) Nauczka na przyszłość.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez Szymon » 12 paź 2011, 18:21

loockas napisał(a):Żeby te pieniądze szły do budżetu Państwa...

pomijając wszystko inne, to lepiej jednak, żeby szły do budżetu Miasta, niż Państwa :) Jak już to niech zarobi sobie obszar lokalnie, niż wrzucać do wspólnej puszki, gdzie pewnie zostanie 'przeżarte'
Forumowicz

Od: 23 mar 2008, 00:01
Auto: ‘13 Lexus IS250 III
‘16 Scenic w Longu
‘03 Mx-5 NB FL Silver Blues

Postprzez Barthez » 12 paź 2011, 18:35

ravo napisał(a):Dla zasady to się przestrzega prawa w swoim kraju a nie robi z niego dziki zachód bandy cwaniaczków jak tu oszukać Państwo.

nigdzie nie napisałem że to ja byłem za kierownicą, i nie chodzi o moje auto.

Ty nigdy nie złamałeś prawa (ruchu drogowego)? Nie przekraczasz prędkości nawet o 1km/h? Twój fiat spełniał wszystkie normy (hałasu i emisji spalin)?

właśnie za kierownicą auta o którym rozmawiamy siedział obywatel Mołdawii jeden z pracowników firmy w której pracuję. Ze 2 tygodnie temu wyjechał do domu a powiadomienie przyszło w piątek. Pytam dlatego czy nie będzie miał np. problemów przy ponownym przekraczaniu granicy. Dodatkowo ciekawi mnie jakie są dokładnie przepisy odnośnie zdjęć zrobionych obcokrajowcom.

Nie jestem pewny ale wydaje mi się że fotoradar w zakamuflowany w śmietniku nie jest do końca zgodny z prawem. (nie wiem ale chcę to ustalić)
Forumowicz

Postprzez megabebzon » 12 paź 2011, 19:42

Ale ja jestem pewny – zakamuflowany w śmietniku jest NIELEGALNY! Jak byś potrzebował podstawy prawnej to na PW, bo teraz nie chce mi sie w kwitach grzebać. Ale to fakt.
Mistrza cechuje spokój i długie ruchy.
Forumowicz

Od: 23 cze 2006, 16:30
Skąd: Dąbrowa Górnicza/Częstochowa/Koszalin/Wędrzyn/Warszawa Targówek/Bródno
Auto: mercedes 450 SL '72 EU
smart roadster

Postprzez loockas » 12 paź 2011, 19:44

Zyg napisał(a):jak już to niech zarobi sobie obszar lokalnie

Taaa... chyba kieszeń burmistrza/wójta czy kogo tam mają ;) Błagam... poczytajcie o statystkach takich radarów i porównajcie z tymi ITD. Taki R2D2 :P z Rzeczenicy zarobił bańkę w ok 5 miesięcy. Ja nie mam nic przeciwko... niech sobie stoją. Zawiniłem, ok. Ale niech ten sprzęt służy poprawie bezpieczeństwa, a nie dla zysku. W programie uwaga był reportaż chyba o Białym Borze. SM tłumaczyła, że droga na której postawili radar jest wyjątkowo niebezpieczna.... Mieszkańcy znowu twierdzili, że od lat wypadku tu nie było. W ostatnim pewnie uczestniczył pijany rolnik wyjeżdżając bryczką z pola...
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez Szymon » 12 paź 2011, 19:47

Z tym się zgadzam przecież ;)
Forumowicz

Od: 23 mar 2008, 00:01
Auto: ‘13 Lexus IS250 III
‘16 Scenic w Longu
‘03 Mx-5 NB FL Silver Blues

Postprzez TALREP » 12 paź 2011, 19:50

Z tego co mi wiadomo to zgodnie z ostatnia zmiana przepisow fotoradarowych, fotoradar musi byc widoczny i poprzedzony znakiem. Po nowym roku u mnie w okolicy walneli pelno znakow typu "kontrola radarowa na odcinku 500m" i co jakis czas "strazacy" sie tam ustawiaja ze swoimi maszynkami. Odnosnie fotoradarow w smietnikach juz jakis czas temu bylo glosno ze to nie zgodne z prawem.
Ja swego czasu (ponad 5 lat temu) dostalem mandat od strazakow. Wtedy jeszcze nie mogli oni jak sie okazalo wystawiac mandatow. przyslali mi kilka ponaglen, olalem ich, az w koncu przyszedl wyrok drugiego sadu (od pierwszego sie odwolywali), ktory orzekł, ze nie mogli mi wystawic mandatu. Jesli tu jest rowniez sprawa oczywista (mandat w smietniku) i upewnisz sie ze sady orzekaja na kozysc kierowcy to sprawa sie powinna potoczyc swoim tempem, a ty dostaniesz tylko jej wynik.
ObrazekObrazek
Forumowicz

Od: 29 lis 2005, 16:30
Auto: była mazda 323f BG 1.6 1991r
jest toyota avensis T25 2.0 2003r

Postprzez marek » 13 paź 2011, 08:46

ravo napisał(a):Dla zasady to się przestrzega prawa w swoim kraju a nie robi z niego dziki zachód bandy cwaniaczków jak tu oszukać Państwo.

no to niech dla zasady państwo też przestrzega prawo.

Niestety SM/SG bardzo często je łamią – znany jest mi przypadek Białego Boru w którym na ograniczeniu do 50kmh kasowali za przekroczenie od 40kmh. I jeszcze się upierali, że mają rację, bo skrzyżowanie nie odwołuje znaku 40.

Do tego wiedz, że wiele znaków informujących o terenie zabudowanym jest postawionych niezgodnie z przepisami. Obowiązuje rozporządzenie o ustawianiu znaków, które jednoznacznie określa jak należy ustawiać znaki, ale które niestety jest masowo nieprzestrzegane.
Forumowicz

Postprzez Barthez » 13 paź 2011, 17:14

biłem dziś na policji ;)
później wrzucę ciekawy skan ;)
Forumowicz

Postprzez marek » 13 paź 2011, 17:19

Barthez napisał(a):biłem dziś na policji ;)
później wrzucę ciekawy skan ;)

skan z obdukcji tych co pobiłeś ;)
Forumowicz

Postprzez loockas » 13 paź 2011, 19:20

Mateusz napisał(a):Aktualnie kasują poprawnie, za przekroczenie 50... Sprawdziłem w sierpniu

No to mnie ustrzeliło kilka km dalej :P Ogólnie bardzo fajna okolica... takie zagłębie fotoradarów SM :)

Bohaterzy z Gwiezdnych Wojen odwiedzili Rzeczenicę. R2D2 i C3-PO :P

Obrazek

Obrazek
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra