Czy kupować osobne felgi na zimę?

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez greg007 » 17 lut 2016, 20:14

Dzięki za przeniesienie wątku, widziałem pojedyncze wpisy ale całego tematu nie znalazłem <glupek2>
Wydaje mi się w takim razie, że dwa komplety to obowiązek, a reszta, to już sprawa wyboru między alu i stalowymi oraz głębokością kieszeni.
Forumowicz

Od: 4 sty 2016, 20:16
Auto: Mazda 3 BM, 165KM 6MT, Enso SoulRed

Postprzez zadra » 18 lut 2016, 00:10

Jeśli Cie stać, to kupuj alusy – tylko jeśli już, to dobrego producenta lub oryginalne;
Nasłuchałem się narzekania na "norautowe" i inne co tańsze wypusty.
Nie trzymają średnicy, zaczynają bić po krótkich przebiegach i w końcu nie dają się wyważyć.
Jeśli alusy, to tylko dobre alusy...

Jestem natomiast zwolennikiem 2 kompletowych zestawów kół zima/lato.
Nie jesteś wówczas uzależniony od widzimisię i kolejek u wulkanizatorów. Zakładasz i zdejmujesz koła kiedy chcesz, a jeśli trzeba wyważyć, to podjeżdżasz na już założonych i pracownik w wulkanizatorni zdejmuje koło, wyważa i montuje na auto w cenie wyważenia...
Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]

staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
Forumowicz

Od: 27 cze 2007, 18:07
Auto: HONDA civic VIII
1,8 Stoczterdzieścikuniów z maską gazową na pyskach ciągnących sedana :-P

Postprzez deadeye » 18 lut 2016, 23:17

greg007 napisał(a):Hej,

Wątek ten już był trochę poruszony w różnych miejscach na forum, może uda się przedyskutować to w jednym miejscu :) Zamawiam nową Mazdę 3 i wstępnie do felg dostarczanych do Enso (18") zamówiłem też felgi 16" na zimę. Pytanie do was, czy to ma sens? Wyrosłem w przekonaniu, że zima to dziury, felgi powinny być mniejsze, opony mieć więcej gumy itp, ale co wy o tym sądzicie? Czy rzeczywiście przekładanie opon niszczy szybko felgi? Dodam, że na 16" felgach auto na pewno straci na wyglądzie, pytanie czy zyska na bezpieczeństwie felg?

Ja mam tą samą sytuacje i też się zastanawiam :) a orientowałeś się ile kosztują opony 18" zimówki, żeby wiedzieć ile kosztuje opcja jedne felgi i zmienianie opon?
Ile ci zaproponowali za opony i felgi 16"? Rozumiem że zamawiałeś w salonie? Mi powiedzieli około 3200 zł brutto za oryginalne felgi 16" i komplet opon zimowych.W Biorąc pod uwagę cennikowe ceny felg 16" to jest to tanio, ale w porównaniu do innych felg to tanio nie jest. A u ciebie jak to wyszło?
Ogólnie biorąc pod uwagę że opony zimowe 18" są znacznie droższe od 16, a do tego koszt dwa razy w roku zmiany opon, to prawdopodobnie zakup felg 16" i opon zimowych na drugi komplet może wyjść taniej :) a na lato oczywiście mamy nasze piękne 18 :D
Forumowicz

Od: 4 lut 2016, 23:34
Auto: Mazda 3 2016 120KM Skypassion

Postprzez greg007 » 19 lut 2016, 00:47

Różnica w cenie opony zimowej to ok 250zl na sztuce online. Delikatnie mi zasugerowano że opony taniej kupić samemu więc wziąłem same felgi. Wzialem z salonu, komplet 16" felg to chyba było 2100 zł natomiast 18" to okolice 3000 zł. W zależności od tego jakiej firmy opony dostaniesz to myślę że oferta podobna do mojej. Zresztą z tego co słychać na forum więcej niż 3% kwoty wyposażenia ciężko utargować.
Forumowicz

Od: 4 sty 2016, 20:16
Auto: Mazda 3 BM, 165KM 6MT, Enso SoulRed