Problem ze sprzedażą – w czym przyczyna?

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Blade » 29 wrz 2010, 20:08

Grzyby napisał(a):Co Wy wiecie o sprzedawaniu :P
Ja sprzedałem poprzednią Mazdę (626 Cronos) w godzinę po wystawieniu ogłoszenia w necie :P

Pffff..... Ja nie zdążyłem dać nawet ogłoszenia. Klient już był jak sie tylko dowiedział że kupiłem nowe auto :D

Dobrze że wystawiłeś ogłoszenie u nas. Jak ktoś szuka F-ki BG to się odezwie ;)

Fakt faktem że ludzie zamiast wiekowego japończyka wolą wiekowego niemca.. Stereotypy panie, stereotypy.. A u mnie w robocie jak się dziwią że 323 sprzedałem od razu. "Ja się z Golfem pół roku bujałem zanim ktoś kupił" <lol>
Obrazek
Forumowicz

Od: 18 sie 2006, 17:00
Auto: MX-5 NBFl BP '01

Postprzez Radek89 » 2 paź 2010, 12:44

Sprzedana :D Nie wiem co się stało , ale do wczoraj względna cisza była , a potem chyba z 20 telefonów , aż musiałem kolejki robić :d Dziś z samego rana poszła i kolesie byli zachwyceni stanem ...

Nie wiem czy to tak po pierwszym , czy może podskoczyła w allegro , ale teraz jak odbieram telefon to najczęściej w celu poinformowania kogoś , że już nieaktualne :D

Wychodzi na to , że auto w dobrym stanie i w uczciwej cenie zawsze znajdzie kupca ;]
Forumowicz

Od: 26 gru 2007, 21:36
Auto: Była efka 323F BG B6 J4 , Jest 323F BA Z5 , i FOCUS DWA ZERRRO ;]

Postprzez bieski » 2 paź 2010, 13:58

weekend, i ludzie maja czas :D
......................
Forumowicz

Od: 10 cze 2010, 09:37
Auto: GJ

Postprzez AlbatrosGrodno » 2 paź 2010, 18:56

Radek89 napisał(a):Wychodzi na to , że auto w dobrym stanie i w uczciwej cenie zawsze znajdzie kupca ;]

Czasem bywa i tak że i takie auta dłuugo nie znajdują nowego właściciela.
Moja GFka stoi już 5 tyg,dziś przy wolnej sobocie postanowiłem porządnie ją wypucować.
Jeden telefon to za mało aby sprzedać auto :/
Forumowicz

Od: 1 sty 2010, 21:55
Auto: Opel Vectra 1.8 135KM 1997r

Postprzez Radex » 2 paź 2010, 19:41

Radek89 napisał(a):Wychodzi na to , że auto w dobrym stanie i w uczciwej cenie zawsze znajdzie kupca ;]

niestety nie jest tak jak mówisz, są to wyjątki i miałeś po prostu szczęście i trafiłeś na kogoś w porządku.
zazwyczaj doinwestowanego auta nie sprzeda się w "rozsądnych" pieniądzach, zawsze się traci na interesie
Forumowicz

Od: 9 sty 2007, 23:24
Auto: Bunia

Postprzez AlbatrosGrodno » 2 paź 2010, 21:51

Ja już chcę za swóją Gfke 10.800 PLN bo ten rocznik "chodzi" już poniżej 10.000 PLN.
Ale auto jest naprawdę w bardzo dobrym stanie.Silniczek chodzi jak zegareczek..a auto wymaga tylko małych poprawek przy zawieszeniu i zrobienia wykwitów na tylnym nadkolu.
Proszę uznać ten post jako reklame :)
Forumowicz

Postprzez Radek89 » 3 paź 2010, 10:05

Radex napisał(a):niestety nie jest tak jak mówisz, są to wyjątki i miałeś po prostu szczęście i trafiłeś na kogoś w porządku.
zazwyczaj doinwestowanego auta nie sprzeda się w "rozsądnych" pieniądzach, zawsze się traci na interesie

To prawda ;] Ja też na pewno nie zyskałem , ale na tym się nigdy nie zyskuje ... :) Myślę , że cena 2.200 za jaką poszła mazda to niska cena jak na auto niezawodne i zdrowe i zadbane , na którym silnik dmucha praktycznie seryjną kompresję na każdym garze , nie pije oliwki , i w każdą trasę można się nim wybrać , a dodatkowo wygląda kozacko :) , no ale wiem też jakie są obecnie realia na rynku używanych i jakbym dał cenę o półtora koła większą to mazda pewnie by nie poszła a spokojnie była tyle warta :)

Wychodzi na to , że w obecnych czasach trzeba dać po prostu uczciwą cenę , czyli nie taką na której zyskuje sprzedawca , a bardziej kupujący ....

Takie czasy ... :( Ale z drugiej strony , to ja niedługo będę kupującym <diabełek> <diabełek> <diabełek> <diabełek> <diabełek> <diabełek>
Forumowicz

Postprzez AlbatrosGrodno » 3 paź 2010, 13:44

Radek89 napisał(a):Ale z drugiej strony , to ja niedługo będę kupującym

Proponuję swoja 626..poważnie godziwe auto..można zapytać Tadziola z Katowic :)
--------------
a może coś nie tak jest w tym moju ogłoszeniu?Zna się ktoś z Was na dobrych "trikach ogłoszeniowych"?
http://otomoto.pl/mazda-626-C14803690.html
Forumowicz

Postprzez Radek89 » 3 paź 2010, 14:45

Nie wątpię :) Ale ja szukam ładnego i dość dynamicznego 3d ;] Przeglądam głównie 2.0 benzynki w nadwoziu coupe bądź 3d hatsch.
Forumowicz

Postprzez brii » 3 paź 2010, 14:46

Nic nie ukrywać – taka moja porada, podchodzę bardzo nieufnie do ogłoszeń w których zamazuje się numery rejestracyjne. Jak ktoś nie ma nic do ukrycia to ich nie zamazuje, bo przecież nazwiska ani adresu dokładnego na nich nie ma a podczas rozmowy przez telefon w celu umówienia się i tak adres sprzedawca poda ;)
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez AlbatrosGrodno » 3 paź 2010, 14:59

Ide zrobić nowe zdjęcia :) Jeszcze lepsze :)
Forumowicz

Postprzez AlbatrosGrodno » 3 paź 2010, 18:26

Już są nowe zdjęcia :)
Forumowicz

Postprzez Radek89 » 3 paź 2010, 18:40

Według mnie opis jest za długi i pełno w nim niepotrzebnych zdań ;/

Ja bym się ograniczył najpierw do króciutkiego opisu , potem kilka zdań o aucie , bez wymieniania znowu wyposażenia – to już jest w opisie aukcji ...

Stwierdzenie typu : możliwość sprawdzenia auta w dowolnym warsztacie , też jakoś zawsze u mnie przemawia na korzyść sprzedającego

To takie moje rady .... Mój tato niedługo będzie zmieniał auto , jeśli dalej będziesz miał tą mazdę to na pewno będe go na nią namawiał , bo widać że fajnie utrzymana :)
Forumowicz

Postprzez AlbatrosGrodno » 3 paź 2010, 19:18

To jest wkurzające że ludzie szukają i kupują jakieś VW Golfy TDI na siłę,które stoją po komisach przez cały rok.Nieważne że klejone spawane i smarkane ważne że to VW.
A ja tu mam naprawdę auto w dobrym stanie..które może pojeździć jeszcze sporo wiosenek.
Forumowicz

Postprzez Radek89 » 5 paź 2010, 08:43

Moim zdaniem to są pozostałości jeszcze z poprzednich lat. Komuna i te sprawy. To wtedy auta niemieckie były szczytem marzeń , a japońskie czymś orientalnym , do czego części są droższe niż do samego auta , i to pewnie wtedy powstała cała masa powiedzeń typu : auta na F , itp. :)

A teraz moim zdaniem większość ludzi nie ma zielonego pojęcia o mechanice , i nigdy nie dłubało nawet przy autach , dlatego bazują na prawdach PRL-u ;/ Niestety , taka jest mentalność naszego narodu ....

Inna sprawa , że kiedyś auta Japońskie były Japońskie , a niemieckie były niemieckie :d

Dlatego właśnie myślę , że teraz są ostatnie czasy , żeby kupić prawdziwego bezawaryjnego Japońca , takeigo jak np wspomniana GF-ka ;];]

Za kilka lat wszystko będzie od Indian :d Czy to VW czy to Honda :D Ja widzę nadzieje w dwóch Państwach teraz tylko : W Chinach i w Korei ... Moim zdaniem Korea już robi świetne auta a Chinole zaczną za góra 10 lat ... Może rośnie nam druga rynkowa Japonia ,... ?:D

Ale sie rozgadałem ..... :D
Forumowicz

Postprzez Mev » 5 paź 2010, 09:24

brii napisał(a):podchodzę bardzo nieufnie do ogłoszeń w których zamazuje się numery rejestracyjne

To samo zauważyłem kiedyś po sobie, działanie totalnie pozbawione sensu, a faktycznie mnie np. zniechęca.
Ostatnio edytowano 5 paź 2010, 09:45 przez Mev, łącznie edytowano 2 razy
f*ck
Forumowicz

Od: 7 sie 2005, 14:16
Auto: Mercedes CLS '18
Range Rover Sport
Fiat 500

Postprzez brii » 5 paź 2010, 09:34

Wydaje mi się, że jest w tym odrobina sensu – niekiedy (rzadko, bo rzadko) jak się w google wrzuci numer rejestracyjny można się czegoś dowiedzieć o przeszłości pojazdu a niekiedy i o charakterze właściciela ;) Jeśli sprzedający nie ma nic do ukrycia to niczego nie ukrywa :)
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez Mev » 5 paź 2010, 09:45

AlbatrosGrodno –

Tak na pierwszy rzut oka, ale to tylko moje zdanie:

– nie pisz WIELKIMI LITERAMI, opis długi i strasznie źle się to czyta.

"Na początku chciałbym zaznaczyć że Mazda prezentuje się tak na codzień i w żadnym przypadku nie jest specjalnie przygotowywana do sprzedaży." – to zdanie brzmi tragicznie po jego przeczytaniu każdy doskonale wie, że ona jest przygotowana do sprzedaży ;)

"TE SILNIKI BEZ PROBLEMU OSIĄGAJĄ PRZEBIEGI 500 000 KM." – to też sobie daruj, przecież co to 500tyś dla VW ;)

"100% BEZWYPADKOWE,NIE MALOWANE NIE SZPACHLOWANE JAK TO CZĘSTO SIĘ ZDARZA." – odpuść sobie "jak to się często zdarza".

"MAZDA TO MARKA KTÓRA JAKOŚCIĄ I TRWAŁOŚCIĄ,BEZPROBLEMOWĄ JAZDĄ BIJE NA GŁOWĘ TAKIE MARKI JAK VW,OPEL CZY RENAULT." – to też brzmi dziwnie, potencjalny "Kowalski" czyta opis, wytęża wzrok, żeby dobrze przeczytać wielkie litery, już chce dzwonić, a tu sprzedający na końcu przypomina mu o VW... Kowalski myśli "hmm... w sumie zamiast tego japońskiego wynalazku może faktycznie zerknę dział ze sprawdzonymi VW?" no i właśnie straciłeś klienta...

"Mazda ma 11lat i nie jest w stanie salonowym,ale jej stan techniczny jest na tyle dobry że spokojnie można nią pojeździć parę ładnych lat." – po przeczytaniu tego zdania mam dziwne wrażenie, że jest to padło, które ledwo jedzie, ale spoko Panie... do wiosny wytrzyma...
f*ck
Forumowicz

Range Rover Sport
Fiat 500

Postprzez Radek89 » 5 paź 2010, 10:26

Dokładnie ... Ogranicz się do krótkiego opisu stanu auta ...

Dorzuć możliwość sprawdzenia auta w dowolnej stacji diagnostycznej , napisz o wadach lekko je bagatelizując , i już ...

Mnie o wiele bardziej przekonuje jedno w/w stwierdzenie ( o serwisie ) , niż tekst o długości Pana Tadeusza ... ;]

P.S
Po autku widać doskonale , że jest w super stanie ...
Forumowicz

Postprzez Mev » 5 paź 2010, 10:37

I mniejsze foty :P bo mi się na ekranie w pracy nie mieści, a jak trzeba "przewijać", żeby wszystko było widać i nie widać "całokształtu" na pierwszy rzut oka to też średnio :)
f*ck
Forumowicz

Range Rover Sport
Fiat 500