Różnice, między MZR-CD, a CiTD / PSA

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez vqsoft » 28 lip 2010, 15:59

Feat napisał(a):Wysoka awaryjność tych motorów, poczytaj sobie na forum ile jest tematów o usterkach tych silnikow.

pudlo
poczytaj sobie lepiej o japońskim dieslu mazdy 2.0 :)

psa nie jest takie zle i wcale nie awaryjne
wiec tu nie ma co ubolewać
mnie boli tylko jedno – jak można puścić się z francuzami

o zaletach tego motorku świadczy tez to ze nawet w mini 2 jest on upchany :)
do tego volvo, peugeot, citroen, ford
Forumowicz

Od: 27 lip 2009, 19:11
Auto: była srebrna M3 1.6 CITD Y6 2004
jest Ix35 & i20

Postprzez miru1968 » 28 lip 2010, 16:55

Owszem Mazda3 skundlona tym motorem i tylko tyle do niej! japońce by nie wsadzili byle g...a do swojego auta hahaha
Forumowicz

Od: 21 mar 2010, 15:11
Auto: MAZDA 3 BK 2006 1,6 ON była
MAZDA 3BL 2010 1,6 PB Exlusiw+
była
MAZDA CX 3 2016 2.0 PB Sky Energy
była
obecnie
MAZDA 3 BP 2021 2.0 PB

Postprzez Feat » 28 lip 2010, 17:34

bury79 napisał(a):
Feat napisał(a):Wysoka awaryjnosc tych motorow, poczytaj sobie na forum ile jest tematow o usterkach tych silnikow.

Tak tak a Twoja benzynka jest idealna.Cud motor. ;P

Dokladnie. Benzyne 1.6 mialem 2 lata (aktualnie pod maska siedzi 2.3 DISI Turbo) i przez te 2 lata eksploatacji (bylem drugim wlascicielem, auto kupilem z przebiegiem 65 tys km, a sprzedalem przy niecalych 120 tys) nie wlozylem w silnik nawet zlotowki po za wymiana biezacych elementow eksploatacyjnych (typu oleje i filtry). Swego czasu czesto przegladalem forum i chyba nigdy nie natknelem sie na tematy o jakis usterkach benzynowych silnikow w Mazdzie 3. Natomiast odnosnie 1.6 diesel ciagle pojawiaja sie tematy typu nie odpala, stracil moc itp i sa to notorycznie powtarzajace sie wypowiedzi. Ludzie ktorzy przyjechali kupic moja mazde, maja ponoc jakiegos znajomego w jednym z polskich ASO, ktory radzil kupowac benzyne argumentujac ze po miescie (w przypadku motorow 1.6), spalanie max 1-2L wieksze, a trwalosc i bezawaryjnosc silnika na korzysc benzyny o niebo lepsza – to sa slowa nabywcy mojej starej 3 1.6. Aczkolwiek rozumiem ze kazdy chwali swoje i zaden z was nie przyjmie do wiadomosci ze diesel 1.6 w mazdzie 3 to kiepski i awaryjny motor (wkoncu to PSA...) :)

Pozdrawiam.
Obrazek
Forumowicz

Od: 24 mar 2008, 16:07
Auto: 3 MPS

Postprzez vqsoft » 28 lip 2010, 21:09

nie wiem czy jestes swiadom ze psa robi jedne z lepszych silnikow diesla

poczytaj o klopotach z 2.0 diesel w 6tkach
tam jest masakra
z reszta nie ma co sie dziwić – diesle sa bardziej zaawansowane technicznie niż pB
Forumowicz

Od: 27 lip 2009, 19:11
Auto: była srebrna M3 1.6 CITD Y6 2004
jest Ix35 & i20

Postprzez miru1968 » 28 lip 2010, 21:37

Hm a ja jak dzwoniłem do serwisu przed zakupem to pan mi polecał właśnie diesla 1,6 jak narazie nie żałuję 6,6ropki w mieście a kolega pisze że ktoś powiedział że w mieście spalają o 2 litry więcej,to by był 8.6 <nie powiem> .Jest lato klima włączona wskazania z kompa i z tankowań.Są zwolennicy diesla i są benzynek wcześniej jeżdziłem benzynką ale tan diesel pracuje wybornie oby tak dalej turbo robi swoje ma trochę dziurę ale jak już wejdzie na obroty to pięknie zamiata to co przed madzią jedzie, nie powiem są też lepsi ,ale tych jest mniej <nauka>
Forumowicz

Od: 21 mar 2010, 15:11
Auto: MAZDA 3 BK 2006 1,6 ON była
MAZDA 3BL 2010 1,6 PB Exlusiw+
była
MAZDA CX 3 2016 2.0 PB Sky Energy
była
obecnie
MAZDA 3 BP 2021 2.0 PB

Postprzez CezaR83 » 28 lip 2010, 21:37

Feat napisał(a): Swego czasu czesto przegladalem forum i chyba nigdy nie natknelem sie na tematy o jakis usterkach benzynowych silnikow w Mazdzie 3. Natomiast odnosnie 1.6 diesel ciagle pojawiaja sie tematy typu nie odpala, stracil moc itp i sa to notorycznie powtarzajace sie wypowiedzi.

Tak tak, jak sie kupiło po przejściach auto lub po kimś kto nie dbał o serwis to w przypadku MZ-CD boli i to bardzo! i wtedy ratunek – Forum! :P

vqsoft napisał(a):nie wiem czy jestes swiadom ze psa robi jedne z lepszych silnikow diesla

tam jest masakra
z reszta nie ma co sie dziwić – diesle sa bardziej zaawansowane technicznie niż pB

Dlatego wybrałem MZ-CD a nie MZR-CD (przed zakupem bylem juz na forum) :P
<cisza>
Zawsze kiedy piszesz głupie posty, Bóg zabija Kotka!
Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Od: 26 lip 2008, 17:47
Auto: Była: M3 BK A+ 1.6 MZCD
Jest: BP eSkyX AT FWD Takumi

Postprzez bury79 » 28 lip 2010, 21:57

CezaR83 napisał(a):
bury79 napisał(a): Swego czasu czesto przegladalem forum i chyba nigdy nie natknelem sie na tematy o jakis usterkach benzynowych silnikow w Mazdzie 3. Natomiast odnosnie 1.6 diesel ciagle pojawiaja sie tematy typu nie odpala, stracil moc itp i sa to notorycznie powtarzajace sie wypowiedzi.

Tak tak, jak sie kupiło po przejściach auto lub po kimś kto nie dbał o serwis to w przypadku MZ-CD boli i to bardzo! i wtedy ratunek – Forum! :P

vqsoft napisał(a):nie wiem czy jestes swiadom ze psa robi jedne z lepszych silnikow diesla

tam jest masakra

Dlatego wybrałem MZ-CD a nie MZR-CD (przed zakupem bylem juz na forum) :P
<cisza>

CezaR83 troszke skrociles wypowiedz Feat i wyszlo tak ze to ja narzekam na dieselka.
Poprosze o sprostownie :D
Ja nie moge zlego slowa powiedziec na temat mojej furmanki. :)
-----
a no faktycznie zle mi sie zacytowało, sorki :P
Forumowicz

Od: 28 mar 2010, 19:14
Auto: Mazda 3

Postprzez myshouek » 29 lip 2010, 07:54

Miałem benzynę, teraz mam diesla, ten drugi jest lepszy :P
Forumowicz

Od: 12 kwi 2010, 11:50
Auto: Mazda 3 1.6 MZ-CD & BJ 323F 1.6 Sportiv

Postprzez bouoz » 29 lip 2010, 09:49

w takim razie jadąc do mechanika co trzeba sprawdzić w mz-cd, żeby utrzymywać jego dobry stan?
----
Poszukaj na forum o tym silniku dużo jest napisane, ten temat dotyczy 'różnic', które chyba były juz na pierwszej stronie przedstawione :P Pozdr CezaR
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
Forumowicz

Od: 5 lip 2010, 21:04
Auto: Mazda 3 1,6 MZ-CD 2005 HB