Co sądzicie o Mercedesie W203 C180 ?

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez grabu122 » 6 lip 2010, 08:22

...... z doświadczeń, że tak powiem "prawie rodzinnych" ;) o W203: "Bez gwiazdy nie ma jazdy" :D mały, ciasny, ale Mercedes. <serduszka>
A tak poważnie..... nie będę pisał o komforcie i "jakości" bo w porównaniu z moją 323BA to przepaść :D

ale co Cię na pewno zaskoczy? Łatwość manewrowania po zatłoczonych parkingach, auto praktycznie skręca w miejscu :)
Do tego silnik 2.2CDI-bajka moim zdaniem <spoko> , ogólnie mówiąc "kulturą pracy" bije na łeb i szyje wszystkie inne diesle z którymi miałem jakąkolwiek bliższą styczność ... takie 1.9 TDI PD, 1.6HDI, 1.3CDTI, 1.9JTD – to traktory bo orania ;) na pewno jeśli chodzi o akustykę z zewnątrz, szczególnie na zimno- coś dobrego na straszenie wróbli i sąsiadów rano.
Nie ma róży bez kolców, około autentycznych 350tys.km przebiegu to boskie CDI zaczęło szwankować... to znaczy utrudnione uruchamianie i zapalająca się kontrolka "awarii", nie dopytywałem jakie to miało konsekwencje serwisowo- finansowe :P W każdym bądź razie niedługo po tym auto zostało sprzedane :D

Zresztą to i tak takie OT, bo w tytule jest C180- wybaczcie :P
Forumowicz

Od: 28 paź 2008, 20:29

Postprzez Artiks » 6 lip 2010, 12:22

JohnnyB napisał(a):ewentualnie W210
To gnije w oczach :(
JohnnyB napisał(a):Rozważam (kryterium to bezawaryjność o ile coś takiego istnieje, ale również niska eksploatacja) i mnie też interesują używane,
Może coś z VAG w mocnym dieslu, np. Leon Top Sport/ Cupra ARL 150/320 , po samym sofcie 180/400 <czarodziej> Nie wiem jakie masz priorytety chcąc Mercedesa,liczysz dalej na solidność marki czy ma to być auto budzące zazdrosne spojrzenia ?? Dla mnie synonimem luksusu jest właśnie Mercedes,ponoć jak raz kupisz to nie zmienisz marki. Miałem wujka wielkiego pasjonata tej marki, który po śmierci kazał sobie wygrawerować gwiazdę Merca na nagrobku :) Dalej w tej w rodzinie same Mercedesy są , mieli W203 – lekkie problemy z korozją, silniki są bardzo dobre ( 2,2 CDI i 2,0 Compessor). Nie wiem co tam jest za 1,8 jeśli ten sam co miało W202 to bardzo dobra motorownia, trwała i nie paląca dużo. <czarodziej>
Forumowicz

Od: 29 gru 2006, 12:17
Auto: 323F BA Z5 –> RENAULT LAGUNA III 2.0 DCI

Postprzez JohnnyB » 6 lip 2010, 15:30

Szukając Leona ASZ straciłem 7 miesięcy życia :–) i się nie udało,

Zastanawiałem się co by nie wrócić do VAG'a ale kusi mnie ta gwiazda na masce. Zawsze chciałem mieć Mesia, i chyba to póki co jedyny powód aby takiego zakupić.

CO do W202 , nie będę ukrywał że to w mojej opinii jeden z najbrzydszych mercedesów w historii, już wolałbym wziąć W124.
A co do silników w Mesiu i nie tylko zastanawiam się przede wszystkim nad Benzyną, i z W203 rozważam tylko C180,
Natomiast jeśli odważyłbym się wziąć diesla, to albo TDI albo TD od Mesia, żadne inne nie wchodzą w grę.

Na razie to tylko gdybanie, zobaczymy co pokaże czas.......

Dzięki za każdą informację,
Pozdrawiam,
Marcin,
..::Born To Rise Hell::..
Forumowicz

Od: 1 lip 2009, 21:27
Auto: Seat Leon ST '24 2.0 TDI DSG,
Jaguar XE '20 P250 AWD,