Zakup nowego auta – Mazda3 BM (2014 – obecnie)

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Kliszek M3 » 13 lis 2015, 19:52

www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f ... 1&start=60

Tu masz odpowiedź co do Sedana i 165 KM :) kolega DISItune z powodzeniem już jedną odblokowal (jak nie więcej) Rafał, mam nadzieję że się nie obrazisz, za to że wrzucam Twoją 3 :) <spoko>

Dla mnie porównywanie Mazdy do Forda to jakieś nieporozumienie. Kolego coolik, w Madzi jest naprawdę bardzo ok, nie mówię tak dlatego, że ją mam, stwierdzam fakt. Przesiadłem się z A8 D3 I naprawdę nie czuję się skrzywdzony. Żona, 9 miesięczne dziecko i west ani na miejsce z tyłu nie narzekają, ani na komfort podróżowania ogólny. Życzę właściwego wyboru <spoko>
Kamil
Forumowicz

Od: 5 lip 2015, 22:44
Auto: Było:
* Audi A8 D3 3.0 TDI 233 KM 2007r.
* Mazda3 BM Skyactiv-G 165; SkyPassion HB; 2015r. MT Soul Red :)
Jest:
* Volkswagen Sharan Highline 2.0 TDI + DSG/ 220 KM 2015r.

Postprzez disaster3 » 19 lis 2015, 10:38

Kliszek M3 napisał(a):Dla mnie porównywanie Mazdy do Forda to jakieś nieporozumienie. Kolego coolik, w Madzi jest naprawdę bardzo ok, nie mówię tak dlatego, że ją mam, stwierdzam fakt. Przesiadłem się z A8 D3 I naprawdę nie czuję się skrzywdzony. Żona, 9 miesięczne dziecko i west ani na miejsce z tyłu nie narzekają, ani na komfort podróżowania ogólny. Życzę właściwego wyboru <spoko>

Też tak myślałem dopóki się nie przejechałem nowym Focusem. Tylko krowa zdania nie zmienia. ;)
Nieporozumieniem można nazwać porównanie Fiata Pandy do Mazdy 3, także kolego za bardzo pojechałeś z kreatywnością w myśl zasady "sky is the limit" ;)

coolik Ty bierzesz pod uwagę sedana, akurat sedan Focus'a mi się kompletnie nie podoba, natomiast sedan m3 bardziej niz hb m3. Jeśli chodzi o Ecoboost'a to nie ma co się bać. Silnik dostępny od 2011 zarówno w Mondeo jak i Focusie i jeszcze nie słyszałem ani nie czytałem żeby komuś z nim się coś działo jak np. 1.4TSI VAG'owskie.
Jeśli chodzi o wnętrze to kwestia gustu ale dla mnie 3'ka jest smutna i nudna w środku a jakość materiałów pozostawia wiele do życzenia. Środek Focusa jest dużo lepiej zrobiony i jest przyjemniej w środku a tam spędzasz najwięcej czasu a nie przed samochodem oglądając go i brandzlując się jak on za***iście wygląda. W końcu samochód kupujesz dla siebie a nie dla sąsiada. Wygląd też jest ważny ale bez przesady. I najważniejsze, poczytaj sobie o wyciszeniu wnętrza w M3 przy prędkościach autostradowych a później poszukaj informacji co poza silnikiem, układem jezdnym jest jednym z największych atutów Focusa.... ;)

Generalnie, nie ma idealnych samochodów, zawsze będzie tak, że w tej marce to jest fajniejsze a w innej co innego. Ja też praktycznie już umówiłem się na podpisanie umowy kupna M3 a forda skreśliłem i to był błąd, chociaż przy negocjacjach dalej jechałem na stereotypie, aby jak najwięcej ugrać z ceny a wiedziałem już, że wezmę nowego Focusa.

Reasumując za Mazdę 2.0 (120KM) w wersji SkyEnergy z pakietem Xenon + lakier Soul Red, zapłaciłbym 81900 PLN + , za Focusa 1.5 Ecoboost'a (150KM), w wersji Titanium, z pakietem Light Upgrade (Design 2), pakietem Driver Asistance 3, kołem dojazdowym, autoalarmem obwodowym + lakier metalik wyszło mnie niecale 78 tys.

Nie jestem fanem żadnej marki, kalkuję zdrowo rozsądkowo i biorę to co mi odpowiada w danej chwili najbardziej.

A odnośnie mocy to zawsze jest ryzyko jak trafisz na sztukę z osprzętem innym niż Denso to możesz mieć problem z odblokowaniem 2.0 do 165KM. Pisał o tym DISItune.
W Foce jak chcesz podnieść moc to możesz wgrać program od wersji 182 KM (bo sprzetowo nie ma miedzy nimi żadnej różnicy) lub pociągnąc wyżej, każdą seryjnie można zrobić na 200KM bez żadnych dodatkowych modyfikacji.
Ale to jak komuś przestanie wystarczać seria. Ja po jazdach próbnych byłem zadowolony z silnika 150KM, jak zacznie brakować wtedy będę myślał.
Początkujący

Od: 20 wrz 2015, 10:52
Auto: była Toyota Avensis T25

Postprzez Kliszek M3 » 19 lis 2015, 15:54

1.5 l , 200 KM o zgrozo :| Mazdą jeździ człowiek słuchający serca, a nie głosu rozsądku :-P chociaż 1.5 to żaden rozsądek :) czas pokaże co pierwsze się rozsypie, tak jak mówiłem, powodzonka! <spoko>
Kamil
Forumowicz

Jest:

Postprzez Norreca » 19 lis 2015, 16:36

mialem na 2 dni z wypozyczalni nowiutki Focus 1,5 ecoboost...
Tym sie jezdzic nie da :P masakra jakas.... zanim to sie wkreci na obroty... i ten halas powyzej 5k RPN.... masakra.......... glosniej niz diesel... ale o tym nikt nie wspomni ze te wszystkei TSI sa glosniejsze od zlego i znienawidzonego diesla.

jak juz to Focus RS z 2017 mozna brac :P jedyne 72k euro bedzie kosztowal :P i ma wadliwe hamulce jak narazie w testach :P przegrzewaja sie i traci auto wspomaganie.... super 190 na luku w nürburring na tescie i brak wspomagania... FUN !! :)
Obrazek
Klubowicz

Od: 10 sty 2013, 13:17
Auto: Była:
Mazda 3 BK Y6 ‘07 1.6
Mazda 3 BL R2 '10 2.2
Mazda MX-5 NC '08 2.0
Jest:
MPS BL3 '13 2.3

Postprzez Marianek » 19 lis 2015, 17:03

disaster3 napisał(a):Jeśli chodzi o wnętrze to kwestia gustu ale dla mnie 3'ka jest smutna i nudna w środku a jakość materiałów pozostawia wiele do życzenia. Środek Focusa jest dużo lepiej zrobiony i jest przyjemniej w środku a tam spędzasz najwięcej czasu a nie przed samochodem oglądając go i brandzlując się jak on za***iście wygląda.

Tu odpowiem koledze że pojechał po bandzie. Osobiście przed zakupem 6 GH brałem fokusa pod uwagę zaraz po premierze, prawie złożyłem zamówienie. Niestety jakość wykończenia wnętrza i użytych materiałów w Fokusie a w Nowej Mazdzie to wielka różnica i Fokus niewiele odbiega od VAGa. jest po prostu słabo. Plastiki twarde, kokpit ładnie wygląda jak jest nowy, po czasie plastiki wyglądają tragicznie.
Przyciski funkcyjne wyglądają jak spacja po środku na klawiaturze komputerowej.
Co do wygody, jakości prowadzenia nowa 3 niczym mu nie ustępuje. To już nie to co F2, przykre ale prawdziwe. Kolejne co mało w sumie kogo interesuje kupując nowe auto Foka strasznie traci na wartości w porównaniu do Mazdy.
Nuda w 3? nie uważam tego, wszytko dopasowane i umiejscowione intuicyjnie, tak jak powinno być, Fokus sory poza kupą bajerów z intuicją i ergonomią słabo. Obsługa navi,audio podczas jazdy już w ogóle powala.
Wielki plus Foki że jest dostępna w wersji kombi.
Zużycie elementów ponadnormatywne w trakcie eksploatacji (warto obejrzeć Foki z większym przebiegiem) i to widzę u znajomego. Z trójką się okaże ale patrząc na szóstkę powinno być OK.
Mechanika i nowe silnika Forda są OK, ale nie przerabiał bym go na pewno na 200.

Co do wyboru każdy kupuje co mu odpowiada oczywiście.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez disaster3 » 19 lis 2015, 22:20

Panowie,

skoro tak mówicie to pewnie tak jest ;)

Marianek,

jak wspomniałeś, że miałeś z nią do czynienia zaraz po premierze to rozumiem, że to była wersja przed FL, jeśli tak to zgadzam się bo na tą to w ogóle nie chce patrzeć ani z zewn. ani w środku.... co innego w wersji po FL, jest inaczej....

Ale przecież nie będę przekonywał do Forda na forum Mazdy..... wiadomo jak to się skończy.

Dobrze spuentowałeś.... każdy kupuję co mu odpowiada. <piwo>
Początkujący

Od: 20 wrz 2015, 10:52
Auto: była Toyota Avensis T25

Postprzez Kliszek M3 » 20 lis 2015, 00:38

Gwoli ścisłości :) ja także nie widzę w 3 BM nudy w środku. Wręcz przeciwnie. Ja wsiadam, wszystko co jest mi potrzebne jest w zasięgu ręki. Za każdym razem mam delikatny uśmiech na twarzy, bo wsiadanie poraz kolejny w te autko poprostu sprawia przyjemność :) nikt nie neguje, że Ford jest ok. Tyle że jak zauważył kolega Marianek, w Fordzie wszystko wygląda ładnie, jak jest jeszcze nowe. Nie zgodzę się z tym, że materiały w 3 BM są złej jakości. Wszystko jest przyjemne w dotyku, różnorodność użytych materiałów jest bardzo na +, chociaż utrzymanie tego w czystości to wyzwanie, które każdy posiadacz tego auta powinien podejmować. Bo jeśli coś jest ładne, to warto żeby takie zostało, nawet jeżeli bardzo "lubi" kurz, tak jak np. wstawki "piano black". Ja osobiście po ok. 18 tys. km nie mam się do czego doczepić w kwestii wykończenia wnętrza (jedyny widoczny zużyty element w środku to dywanik przetarty od lewej pięty :D ). Reszta wygląda tak, jak w dniu odbioru Mazdy...
Co do prowadzenia... czy jezdziłeś 3 BM na 18" felgach? Jeśli jezdziłeś na 16" to żałuj, bo zmienił byś zdanie, oponka o mniejszym profilu i szersza robi robotę. Auto trzyma się w zakrętach jak przyklejone. Mam porównanie, ponieważ na zimę zarzuciłem 16" z większym profilem i faktycznie, pływa, a ten sam zakręt nie może być pokonany tak sprawnie jak na 18"...
Co do brandzlowania się jaki to jest zaje*isty... Człowiek, który kupił samochód i parkując go w miejscu docelowym nie odwraca się odchodząc kilka razy z uśmiechem na twarzy, musi wiedzieć, że był to błędny zakup :) środek to nie wszystko <spoko>
Focusa nijak można przyrównać stylistycznie do 3 BM. Dla mnie to niebo a ziemia. Fordzik z silnikiem 1.5 l to taki zwykły <dupa> wóz, Madzia ma jednak tą duszę... nie każdy to dostrzeże odrazu, ale po jakimś czasie wspomnicie moje słowa :P
Pozdrawiam i życzę bezawaryjności, żeby te 4-5 tys. mniej za Forda w przyszłości się nie "zwróciło" <spoko>
Kamil
Forumowicz

Jest:

Postprzez Entrails » 20 lis 2015, 19:50

Kliszek M3...NIC DODAĆ, NIC UJĄĆ !!!
Forumowicz

Od: 1 sie 2015, 16:37
Auto: Mazda 3 SkyEnergy HB Soul Red 120 KM, Navi, Ksenon, Sebring, Akai Pakiet.

Postprzez looker29 » 26 lis 2015, 09:44

Mam pytanie.. czy ktoś słyszał o planowanej na początek 2016 wersji ENZO (lub ENSO) Mazdy 3 ?
Planuję zakup nowej i sprzedawca zaproponował zapisanie się na rocznik 2016 i wybór tej właśnie wersji.. Podobno dopiero parę dni temu dostali katalogi i jeszcze nigdzie nie ma o niej informacji..
Z tego co pamiętam różni się od SkyEnergy tym, że posiada w standardzie pakiet xenon, felgi 18, kamerę cofania i świetną tapicerkę pół skóra, pół alcantara – dotychczas niedostępną..
Cena ma wynosić 81990 za wersję 120 KM, co wydaje się być dobrą opcją. Doposażenie w ten sposób SkyEnergy wychodzi drożej, plus nowa tapicerka, która przyznaję bardzo mnie kręci.. :)
Nie wiem czy będą jakieś inne zmiany – kolory, czy wykończenie..
Może ktoś słyszał coś więcej na ten temat, będę wdzięczny..
Forumowicz

Od: 23 lis 2015, 13:31
Auto: Mazda 3 BM Enso 2.0 120 KM 2016' Snowflake White

Postprzez Kliszek M3 » 26 lis 2015, 12:17

Pierwszo słyszę, ale nie powiem, ciekawa propozycja, szczególnie pół skóry :)
Kamil
Forumowicz

Jest:

Postprzez looker29 » 30 lis 2015, 22:45

Czekam aż salon będzie miał jakieś oficjalne materiały i prospekty o tej wersji, bo na razie to wszystko jeszcze trochę nieoficjalnie.. a nie chcę zamawiać w ciemno.. No cóż, czekamy...
Forumowicz

Postprzez Kliszek M3 » 30 lis 2015, 22:48

Mam nadzieję, że podzielisz się z nami informacjami, jak już będziesz oficjalnie w ich posiadaniu, również czekamy :)
Kamil
Forumowicz

Jest:

Postprzez Floyd84 » 30 lis 2015, 23:56

Witajcie. To mój pierwszy post na forum, choć czytam Was od dłuższego czasu. Dokładnie 10 listopada zamówiłem Mazdę 3 z rocznika 2016 (odbiór marzec / kwiecień). Jako że zamowienie było na auto z nowego rocznika przedstawiono mi prospekt z nowymi wersjami i wyposażeniem. Mogę potwierdzić że z nowym rokiem wchodzi wersja enso (półskóry + Alu 18) i do wyższych wersji bedzie dokładana fabryczna kamera cofania. Ostatecznie zdecydowałem się na skypassion 165 soul red z off white i pakietem safety i fabryczną kamerą cofania – czyli maks :D Rozważałem enso, fajna tapicerka i przyciemnione Alu,ale bardzo zależało mi na porządnym nagłośnieniu – bose. Czy poza odświeżonymi pakietami i dodatkowym wyposażeniem będą jakieś inne zmiany / poprawki – tego nie wiem (prospekt widziałem jedynie online u pracownika salonu). Przekonam się jak odbiorę – już nie mogę się doczekać – odliczam dni :D
Forumowicz

Od: 30 lis 2015, 23:41
Auto: Mazda 3 BM

Postprzez Kliszek M3 » 1 gru 2015, 06:53

A nic o lifcie nie wspominali? :) To są dziady, w jednym roku za kamerę trzeba płacić ponad 2k, a w drugim masz już fabrycznie w SkyPassion :P z tym nagłośnieniem Bose... brzmi to bardzo dobrze, nie mam zastrzeżeń, dość mocny bas, wyraźne wysokie tony, tak jak trzeba. Tylko... przy Bose boczki nie wytrzymują –.– nie wiem jak jest z normalnym nagłośnieniem, ale tu ewidentnie grają razem z basem :D
Kamil
Forumowicz

Jest:

Postprzez Floyd84 » 1 gru 2015, 09:38

Na etapie kiedy zamawiałem materiał był mi pokazywany na zasadzie tajne / poufne. Widziałem tylko część dotyczącą wersji enso i kamery cofania w skypassion. Czy będą jakieś inne zmiany – tego nie wiem. Z jednej strony na jeździe próbnej padła sugestia że dostanę już auto po liftingu, z drugiej zaś na zdjęciach z tego materiału marketingowego które mi pokazano, różnic nie dostrzegłem. Obstawiam nowe wersje wyposażenia + być może poprawione materiały / poprawki które jak ktoś chce może nazwać liftingiem :)

Dopisano 1 gru 2015, 08:43:

Na etapie kiedy zamawiałem materiał był mi pokazywany na zasadzie tajne / poufne. Widziałem tylko część dotyczącą wersji enso i kamery cofania w skypassion. Czy będą jakieś inne zmiany – tego nie wiem. Z jednej strony na jeździe próbnej padła sugestia że dostanę już auto po liftingu, z drugiej zaś na zdjęciach z tego materiału marketingowego które mi pokazano, różnic nie dostrzegłem. Obstawiam nowe wersje wyposażenia + być może poprawione materiały / poprawki które jak ktoś chce może nazwać liftingiem :)
Forumowicz

Postprzez looker29 » 1 gru 2015, 10:19

Floyd84..
A czy mógłbyś napisać jak przebiegały Twoje negocjacje co do ceny i dodatkowego wyposażenia ? Co dostałeś w gratisie, czy byli elastyczni ?

A co do wersji Enso.. W najbliższych dniach będę znowu w salonie i postaram się uzyskać jakieś dodatkowe informacje, którymi od razu się podzielę :)
Forumowicz

Postprzez Floyd84 » 1 gru 2015, 12:44

Ostatecznie 3% ceny w dół, dywaniki i mata do bagażnika. Próbowałem też w innym salonie – oferta porównywalna. Z tego co czytałem na forum lepiej chyba w Maździe się nie da. To nie Fiat z którego nota bene się przesiadam (bravo II t jet).
Forumowicz

Postprzez Kliszek M3 » 1 gru 2015, 14:35

No coś tam jeszcze by się dało myślę, zadzwoń do Białegostoku zapytaj, powiedz jaką dostałeś ofertę i czy coś mają lepszego. Chyba że już zamowiles :) ja dostałem jeszcze dodatkowo:
– listwy na progi 
– alarm 
– mata bagażnika 
– dywaniki gumowe + welurowe
Chociaż nie dostałem 3 % ceny w dół, więc +/– na to samo wyjdzie.
Przegapiłem że zamowiles <glupek2>
Kamil
Forumowicz

Jest:

Postprzez gowen02 » 1 gru 2015, 17:06

Od dzisiaj do promocji na rocznik 2015 weszły opony zimowe.

Kupując wersje SkyGO, SkyMOTION i SkyENERGY otrzymasz 4 opony Yokohama 205/60R16 za 1 zł

Kupując wersję SkyPASSION otrzymasz 4 opony Yokohama 215/45R18 za 1 zł

Promocje pojawiają się tak jak w zeszłym roku. Ostatnią promocją rok temu był od początku marca lakier metalic za 0 zł.
Ostatnio edytowano 1 gru 2015, 21:55 przez gowen02, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 24 lip 2015, 18:03
Auto: Mazda 3 BP 2023, Hikari, 150KM 6AT, Sedan, Soul Red Crystal, Skyactive-G

Postprzez Kliszek M3 » 1 gru 2015, 19:31

A do SkyPassion nic?
Kamil
Forumowicz

Jest: