Kliszek M3 napisał(a):Dla mnie porównywanie Mazdy do Forda to jakieś nieporozumienie. Kolego coolik, w Madzi jest naprawdę bardzo ok, nie mówię tak dlatego, że ją mam, stwierdzam fakt. Przesiadłem się z A8 D3 I naprawdę nie czuję się skrzywdzony. Żona, 9 miesięczne dziecko i west ani na miejsce z tyłu nie narzekają, ani na komfort podróżowania ogólny. Życzę właściwego wyboru

Też tak myślałem dopóki się nie przejechałem nowym Focusem. Tylko krowa zdania nie zmienia.

Nieporozumieniem można nazwać porównanie Fiata Pandy do Mazdy 3, także kolego za bardzo pojechałeś z kreatywnością w myśl zasady "sky is the limit"
coolik Ty bierzesz pod uwagę sedana, akurat sedan Focus'a mi się kompletnie nie podoba, natomiast sedan m3 bardziej niz hb m3. Jeśli chodzi o Ecoboost'a to nie ma co się bać. Silnik dostępny od 2011 zarówno w Mondeo jak i Focusie i jeszcze nie słyszałem ani nie czytałem żeby komuś z nim się coś działo jak np. 1.4TSI VAG'owskie.
Jeśli chodzi o wnętrze to kwestia gustu ale dla mnie 3'ka jest smutna i nudna w środku a jakość materiałów pozostawia wiele do życzenia. Środek Focusa jest dużo lepiej zrobiony i jest przyjemniej w środku a tam spędzasz najwięcej czasu a nie przed samochodem oglądając go i brandzlując się jak on za***iście wygląda. W końcu samochód kupujesz dla siebie a nie dla sąsiada. Wygląd też jest ważny ale bez przesady. I najważniejsze, poczytaj sobie o wyciszeniu wnętrza w M3 przy prędkościach autostradowych a później poszukaj informacji co poza silnikiem, układem jezdnym jest jednym z największych atutów Focusa....

Generalnie, nie ma idealnych samochodów, zawsze będzie tak, że w tej marce to jest fajniejsze a w innej co innego. Ja też praktycznie już umówiłem się na podpisanie umowy kupna M3 a forda skreśliłem i to był błąd, chociaż przy negocjacjach dalej jechałem na stereotypie, aby jak najwięcej ugrać z ceny a wiedziałem już, że wezmę nowego Focusa.
Reasumując za Mazdę 2.0 (120KM) w wersji SkyEnergy z pakietem Xenon + lakier Soul Red, zapłaciłbym 81900 PLN + , za Focusa 1.5 Ecoboost'a (150KM), w wersji Titanium, z pakietem Light Upgrade (Design 2), pakietem Driver Asistance 3, kołem dojazdowym, autoalarmem obwodowym + lakier metalik wyszło mnie niecale 78 tys.
Nie jestem fanem żadnej marki, kalkuję zdrowo rozsądkowo i biorę to co mi odpowiada w danej chwili najbardziej.
A odnośnie mocy to zawsze jest ryzyko jak trafisz na sztukę z osprzętem innym niż Denso to możesz mieć problem z odblokowaniem 2.0 do 165KM. Pisał o tym DISItune.
W Foce jak chcesz podnieść moc to możesz wgrać program od wersji 182 KM (bo sprzetowo nie ma miedzy nimi żadnej różnicy) lub pociągnąc wyżej, każdą seryjnie można zrobić na 200KM bez żadnych dodatkowych modyfikacji.
Ale to jak komuś przestanie wystarczać seria. Ja po jazdach próbnych byłem zadowolony z silnika 150KM, jak zacznie brakować wtedy będę myślał.