Piłeś? Brałeś? Oddajesz samochód fiskusowi

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez slav » 4 maja 2007, 11:19

b2 napisał(a):a teraz do rzeczy, bo widzę, że dyskusja schodzi na tematy zwiążne ze statystyką, a nie nowym pomysłem miłościwie nam panujących.

coz tu mozna wiecej napisac :)
poczekajmy az ten nowy pomysl wejdzie faktycznie w zycie, to zobaczymy jak w praktyce bedzie to wygladac :)

my chyba juz wyczerpalismy wszystkie "za" i "nie" ;)
Forumowicz

Od: 29 maja 2005, 23:38
Auto: rozne

Postprzez magicadm » 16 maja 2007, 14:14

http://fakty.interia.pl/kraj/news/6-tygodniowe-dziecko-ofiara-pijanego-kierowcy,911033

"Blisko dwa promile alkoholu w wydychanym powietrzu miał 25-letni kierowca poloneza, który w Knapówce (Świętokrzyskie) doprowadził do zderzenia z oplem. W wypadku zginął 26-letni kierowca opla, a jego sześciotygodniowy synek zmarł w szpitalu."

Pytanie retoryczne: czy gdyby mu zabrano wcześniej samochód za jadę po pijaku zabiłby dziś dziecko?
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Forumowicz

Od: 31 gru 2004, 02:28
Auto: M6 L8 zbyt słabe by się zepsuć

Postprzez b2 » 16 maja 2007, 14:18

magicadm napisał(a):Pytanie retoryczne: czy gdyby mu zabrano wcześniej samochód za jadę po pijaku zabiłby dziś dziecko?

gdyby miał owe "blisko dwa promile" w samochodzie szwagra, brata, kuzyna, etc. to sądzę, że tak.
takich po postu należy izolować od społeczeństwa.
Forumowicz

Od: 1 lut 2004, 17:33
Auto: 08 GH 2.5 Dynamic Sport

Postprzez Aloo » 16 maja 2007, 14:45

"Pytanie retoryczne: czy gdyby mu zabrano wcześniej samochód za jadę po pijaku zabiłby dziś dziecko?"

A czy wiadomo ze wczesniej byl karany za jazde po pijaku? Albo ze to byl kolejny tego typu "wypad" a nie pierwszy raz?

Pomysl na kare moze i dobry ale na pewno nie zlikwiduje zjawiska.
Forumowicz

Od: 12 lip 2006, 15:38
Auto: Dodge Magnum SXT

Postprzez magicadm » 16 maja 2007, 16:25

Aloo napisał(a):A czy wiadomo ze wczesniej byl karany za jazde po pijaku? Albo ze to byl kolejny tego typu "wypad" a nie pierwszy raz?

Osobiście wątpię by to był "pierwszy raz po kielichu" tego zabójcy.
Niestety mentalność naszego społeczeństwa jest taka, że dopóki jeździ i ma "szczęście" to mówi sie o nim: "ale gość", "jaki luzak", a jaki "odważny"
Jak go złapią to: "biedactwo" itp
A jak zabije kogoś to "miał pecha", "on niechcący", "pierwszy raz", "nie karzcie go bo to życia nie zwróci", "oddajcie prawko bo rodzina głodna", " nie zabierajcie autka, bo... "
Aloo napisał(a):Pomysl na kare moze i dobry ale na pewno nie zlikwiduje zjawiska.

Skuteczne moim zdaniem byłoby sądzenie takiego gościa jak zwykłego zabójcy z premedytacją.
Forumowicz

Postprzez slav » 17 maja 2007, 03:07

magicadm napisał(a):Pytanie retoryczne: czy gdyby mu zabrano wcześniej .....

sorry ale teraz ocierasz sie juz o fantastyke , takie pytanie mozna postawic w wielu innych kwestiach i odp. bylaby jedna :
tego nikt nie wie .

magicadm napisał(a):Skuteczne moim zdaniem byłoby sądzenie takiego gościa jak zwykłego zabójcy z premedytacją.

z tym sie zgadzam w zupelnosci ,

Jeszcze jeden artykul , narazie zostawie go bez komentarza .
ale w niektorych kwestiach chyba kogos popierdolilo :|

http://www.dziennik.pl/Default.aspx?Tab ... leId=44661
Forumowicz

Od: 29 maja 2005, 23:38
Auto: rozne

Postprzez cob_ra » 17 maja 2007, 09:08

a teraz trochę uaktualnienia tematu:
w www.onet.pl znalazłem nowy pomysł:
Cytuje:
Wypijesz 2 piwa – możesz stracić auto na zawsze
Po piwie nie siadaj za kółkiem – możesz stracić auto na zawsze
AFP

"Dziennik": Rządowy projekt wprowadza najbardziej radykalne w Europie rozwiązania w walce z plagą pijanych kierowców. Karą za jazdę w stanie nietrzeźwym będzie konfiskata samochodu. Na zawsze.
Brakuje już tylko podpisu premiera, aby projekt nowelizacji kodeksu karnego trafił do Sejmu.

Proponowana zmiana przepisów jest rewolucyjna. Podstawowa zmiana to przepadek samochodu prowadzonego przez kierowcę, który we krwi będzie miał co najmniej 0,5 promila alkoholu. Tyle ma się po wypiciu dwóch półlitrowych piw jedno po drugim. – Podobnie będzie, jeśli policjant stwierdzi, że kierowca znajduje się pod wpływem narkotyków – mówi Anna Adamczyk z Centrum Informacyjnego Rządu. Samochód, motocykl czy ciągnik stracą też ci, którzy po pijanemu spowodują wypadek lub uciekną z miejsca zdarzenia. Nawet jeśli byli trzeźwi, to ucieczka będzie traktowana jako próba ukrycia nietrzeźwości. Z ustawy będą wyłączone rowery i jachty.

O karze będzie orzekać sąd w trybie 24-godzinnym. Skonfiskowane pojazdy będą sprzedawane na licytacjach. Pieniądze uzyskane z aukcji trafią na konto Funduszu Pomocy Ofiarom Przestępstw. Jeśli kierowca będzie współwłaścicielem auta, wpłaci kwotę stanowiącą równowartość należącej do niego części wozu. W przypadku, gdyby prowadził samochód pożyczony, służbowy lub kupiony na kredyt, pojazd nie zostanie mu zabrany, ale będzie musiał zapłacić karę – w wysokości równej jego aktualnej ceny.
Forumowicz

Od: 6 gru 2006, 16:18
Auto: Była 323c
Honda Accord VI 1,8
Honda Accord VIII 2.0

Postprzez Xavier » 17 maja 2007, 09:14

bkapust napisał(a):darryd napisał:
bkapust napisał:
Pytanie o zrodlo: skad wiesz, ze 90% zatrzymanych to rowerzysci?

Jedz na komende i zapytaj... tyle ze nie kazdy chce o tym mowic. policja po prostu ma przykaz z gory ze maja wyrobic norme i tyle...

A ja nie musze nigdzie jechac.
Ja doskonale wiem jak jest z normami.
I wiem, ze powaznie mijasz sie z prawda piszac o 90%.

To może podziel się swoją wiedzą. Sam jestem ciekaw jaki to procent rowerzystów. Bo inaczej jest jak piszesz:
bkapust napisał(a):Wiec podaj zrodlo bo inaczej to nie bedzie dyskujsa tylko przepychanka dzieci w piaskownicy.
;)

darryd napisał(a):Inna sprawa to jest powrot na tzw kacu. Zaloze sie, ze wielu takich co sa wielkimi przeciwnikami jazdy na gulu, jechalo nie raz czy dwa...nawet bedac tego nieswiadomym...wystarczy zakupic sobie dobry alkomat do auta i zdziwic sie bardzo kiedy to o godzinie 18tej nastepnego dnia po 5-6 piwkach dnia poprzedniego we krwi jest jeszcze spory poziom wydychanego alko mimo ze czuja sie fresh mentos ariel vizir bryza itp...maja tylko szczescie ze ich nie skontrolowano...

Potwierdzam. Może dobrze by było, gdyby każda stacja benzynowa miała obowiązkowo alkomat na wyposażeniu (dla kierowców np. za 1 zł) tak jak większość m np. kompresor. Dlaczego? Podam swój przykład. Pojechaliśmy z kolegami (było nas 4) na szkolenie do „Zakopca” (jednym samochodem). Po szkoleniu „trochę” popiliśmy….Rano pytanie….Kto kieruje? Zgłosiło się 2 chętnych. Właściciel auta miał alkomat. Zmierzyliśmy dla zabawy….I co się okazało? Jeden „kierowca” (mimo że rześki i niby wyspany) 1,1 promila drugi 1,4. Reszta nie lepiej….. :]
Odczekaliśmy do wieczora, w tym czasie obiadek, kolacyjka ….i w drogę. Wniosek?
Wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy ile faktycznie ma jeszcze alkoholu we krwi po imprezie. Ich pasażerowie też nie ( np. żony... :D ). Może gdyby mieli szeroki dostęp do alkomatów wielu (bardziej myślących) , by za kierownicę nie wsiadło.
Swoją drogą ciekawa była by statystyka ilu ze złapanych kierowców „na bani” właśnie wyszło z knajpy czy imprezy….a ilu było na kacu i myśleli, że są już OK.?
Ostatnio edytowano 17 maja 2007, 09:17 przez Xavier, łącznie edytowano 2 razy
Forumowicz

Od: 10 maja 2005, 17:03

Postprzez magicadm » 17 maja 2007, 09:14

cob_ra napisał(a):O karze będzie orzekać sąd w trybie 24-godzinnym. Skonfiskowane pojazdy będą sprzedawane na licytacjach. Pieniądze uzyskane z aukcji trafią na konto Funduszu Pomocy Ofiarom Przestępstw. Jeśli kierowca będzie współwłaścicielem auta, wpłaci kwotę stanowiącą równowartość należącej do niego części wozu. W przypadku, gdyby prowadził samochód pożyczony, służbowy lub kupiony na kredyt, pojazd nie zostanie mu zabrany, ale będzie musiał zapłacić karę – w wysokości równej jego aktualnej ceny.

Wstyd mi sie troszke przyznac, ale w tej chwili jestem dumny z naszego parlamentu... :)
Moim zdaniem to kawał dobrej roboty.

...a czy to przejdzie to inna sprawa.
Ostatnio edytowano 17 maja 2007, 09:26 przez magicadm, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez Xavier » 17 maja 2007, 09:22

magicadm napisał(a):Wstyd mi sie troszke przyznac, ale w tej chwili jestem dumny z naszego parlamentu...
Moim zdaniem to kawał dobrej roboty.

zaczekaj moment z gratulacjami....to dopiero PROJEKT, który ma trafić do sejmu....
http://wiadomosci.onet.pl/1536985,11,item.html
;)
I przeczytaj komentarze pod artykułem…np. „ Na imprezę tylko maluchem! no i co? Najwyżej malucha skonfiskują.... ha ha ... a nowe BMW zostanie w garażu.”
Na głupotę nie ma rady…. :]
Forumowicz

Postprzez magicadm » 17 maja 2007, 09:31

Xavier napisał(a):zaczekaj moment z gratulacjami....to dopiero PROJEKT, który ma trafić do sejmu....

Wiem , wiem :(

Ale już usłyszałem komentarze, że to niezgodne z konstytucja, która niby gwarantuje wszystkim równość – również w wysokości kary (zapewne przeliczanej wyłącznie na pieniądze)...
Forumowicz

Postprzez polnik@studio » 17 maja 2007, 09:54

No czy tak do końca to będzie sprawiedliwe hmm ...

Zdażają się różne sytuacje w życiu. Tak jak kolerzy pisali ... np.: jazda na kacu itp

Zabierając komuś samochód, który jak by nie było jest czasami dorobkiem całego życia to trochę za mocne.

Według mnie kara więzienia lub wysoka grzywna (np. 25 % wartości samochodu) jest lepszym wyjściem.
[url=http://www.polnik-studio.pl/]systemy informatyczne[/url] || [url=http://www.athleticshop.com.pl/]sprzęt fitness[/url] || [url=http://www.trampoliny.com.pl.pl/]trampoliny[/url] || [url=http://www.ogrodowe-meble.pl/]meble ogrodowe[/url]
Forumowicz

Od: 18 lis 2003, 16:31
Auto: Kia pro cee'd/ Toyota Starlet

Postprzez magicadm » 17 maja 2007, 09:58

polnik@studio napisał(a):Zdażają się różne sytuacje w życiu. Tak jak kolerzy pisali ... np.: jazda na kacu itp

Kac i pół promila we krwi???
To zwykłe upojenie alkoholowe – chyba, że ktoś kaca liczy od momentu odstawienia kieliszka??? :|

polnik@studio napisał(a):Zabierając komuś samochód, który jak by nie było jest czasami dorobkiem całego życia to trochę za mocne.

A jak ten ktoś komuś "zabierze życie" – to nie jest "dorobek czyjegoś życia"???

PS
Minęły szczęśliwie czasy kiedy sie ciułało na samochód kilkadziesiat lat. Teraz większość najpierw ma samochód, a potem robi prawko.
Forumowicz

Postprzez polnik@studio » 17 maja 2007, 10:02

No to może niech łamanie przepisów również skutkuje tego typu sankcjami :) o ile będzie bezpieczniej ;)
[url=http://www.polnik-studio.pl/]systemy informatyczne[/url] || [url=http://www.athleticshop.com.pl/]sprzęt fitness[/url] || [url=http://www.trampoliny.com.pl.pl/]trampoliny[/url] || [url=http://www.ogrodowe-meble.pl/]meble ogrodowe[/url]
Forumowicz

Od: 18 lis 2003, 16:31
Auto: Kia pro cee'd/ Toyota Starlet

Postprzez Xavier » 17 maja 2007, 10:07

magicadm napisał(a):Kac i pół promila we krwi?
To zwykłe upojenie alkoholowe – chyba, że ktoś kaca liczy od momentu odstawienia kieliszka?

Oj....jak kiedys bedziesz "po poważnej imprezie" , wyśpisz sie już...zmierz sobie z ciekawosci poziom alkoholu. Zmienisz zdanie.... oczywiscie -co do samego "kaca" i tego ile "licznik może wskazywać :D
A nie co do tego, że to dobrze.
Ostatnio edytowano 17 maja 2007, 10:08 przez Xavier, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez Adaś » 17 maja 2007, 10:08

"Jednak nie każdemu pijanemu kierowcy samochód zostanie odebrany obligatoryjnie. Chodzi o właścicieli aut luksusowych. W ich przypadku sąd będzie mógł zamiast odebrania wozu orzec grzywnę na rzecz funduszu."

to jest już smieszne poprostu, pomysłodawca chyba zatroszczył się o swoich zamoznych kolegów posłów i ich auta:|
Forumowicz

Od: 8 paź 2004, 16:11
Auto: 323F BA Japan Muscle V6

Postprzez Xavier » 17 maja 2007, 10:11

Adaś napisał(a):"Jednak nie każdemu pijanemu kierowcy samochód zostanie odebrany obligatoryjnie. Chodzi o właścicieli aut luksusowych. W ich przypadku sąd będzie mógł zamiast odebrania wozu orzec grzywnę na rzecz funduszu."

to jest już smieszne poprostu, pomysłodawca chyba zatroszczył się o swoich zamoznych kolegów posłów i ich auta:|

Gdzie to wyczytałeś? <wow>
Forumowicz

Postprzez magicadm » 17 maja 2007, 10:13

Jedyny wniosek: nie jechać nastepnego dnia – lub kupić sobie alkomat :)
...ale to już nie mój problem.
Forumowicz

Postprzez Adaś » 17 maja 2007, 10:20

Xavier napisał(a):Gdzie to wyczytałeś?

w linku podanym przez drofa stronę wczesniej
Forumowicz

Od: 8 paź 2004, 16:11
Auto: 323F BA Japan Muscle V6

Postprzez Xavier » 17 maja 2007, 10:32

magicadm napisał(a):Jedyny wniosek: nie jechać nastepnego dnia – lub kupić sobie alkomat :)
...ale to już nie mój problem.

malo kto wyda 100- 300 zl. na alkomat, zwłaszcza jak sporadycznie jedzie "po imprezie". dlatego proponowałem:
Xavier napisał(a):Może dobrze by było, gdyby każda stacja benzynowa miała obowiązkowo alkomat na wyposażeniu (dla kierowców np. za 1 zł) tak jak większość m np. kompresor.

Kierowcy sprawdzali by częściej. A dodatkowy "+" taki ...że były by legalizowane.
Forumowicz