Nie zatrzymał się do kontroli i został zastrzelony!!!

Pogaduchy motoryzacyjne.

Czy policjant miał prawo strzelać do motocyklisty

Tak
67
59%
Nie
32
28%
Trudno powiedzieć
15
13%

Liczba głosów : 114

Postprzez Achemenid » 16 sie 2006, 01:02

bkapust napisał(a):19 000 – liczba zatrzymanych nietrzezwych kierowcow [slownie: dziewietnascie tysiecy]

To swiadczy o coras lepszej skutecznosci policji i o jej bezradnosci zarazem bo ludzie przepisy prawa maja zanic i nie boja sie kary jej kosekwencji . Bo czasami nie widze by za dzialaniami policji szlo prawo , a przeciesz to oni maja bys straznikami prawa , jakie by ono nie bylo ale to jest prawo , ktore ma nas zwyklych obywateli ochraniac .

Moim zdaniem ci co sie narzekaja na dzialania policji to znaczy ze mieli juz doczynienia z lamaniem prawa i jego dolegliwosciami .

TO nawet sie dotyczy tego motocyklisty jak by przestrzegal prawa to by nie bylo takich konsekwencji , za wszystko w zyciu trzeba placic nawet tako cene .
Szkoda mi teraz tylko tego policjanta bo on tylko sumienie i rzetelnie wykonywal swoje obowiazki w naszym imieniu .
Forumowicz

Od: 20 cze 2004, 15:39
Auto: Mazda 626GW FS 2.0L 98.

Postprzez Xavier » 16 sie 2006, 07:54

bkapust napisał(a):19 000 – liczba zatrzymanych nietrzezwych kierowcow [slownie: dziewietnascie tysiecy]

Taaak.... :|
Jak już mówiłem w innym temacie:
Większa część kierowców jeżdżących po pijanemu jest uzależniona od alkoholu, a tacy będąc „pod wpływem” logicznie nie myślą i żadne straszenie konfiskatą czy więzieniem nie pomoże. Dlatego moim zdaniem prócz konfiskaty auta powinno się zasądzać wobec takich kierowców przymusowy odwyk (na koszt pijusa) lub wszywkę z obowiązkową kontrolą jej posiadania co jakiś czas.
Czasami dwa lata bez "flachy" może być bardziej dotkliwą karą niż konfiskata majątku całej rodziny... :]
Forumowicz

Od: 10 maja 2005, 17:03

Postprzez bkapust » 16 sie 2006, 07:58

Beztroskich, drwiących, gwałtowników – takimi chce nas mieć mądrość. Jest niewiastą, kocha zawsze tylko wojownika.

Miala byc Mazda a jest Ford :P
Forumowicz

Od: 5 maja 2006, 16:23
Auto: Ford Mondeo'04 2.0 TDCI

Postprzez marakus » 16 sie 2006, 09:04

i bardzo dobrze ZIOBRO RULEZZ
Kiedyś Mazda 626GE1.8 1994 gaz SEQ24
Teraz Toyota Camry 2,4L 2002r
Forumowicz

Od: 14 kwi 2006, 13:20
Auto: Mazda 626GE1.8 1994 gaz SEQ24
Toyota Camry 2002r. 2.4L

Postprzez arekzgorek » 16 sie 2006, 09:56

Queenis22 napisał(a):może przegiął koleś ale od tego są sądy bo jeżeli mają rejestracje to znajdą chyba ze są upośledzeni i tylko Bronią się posługują
Spróbuj odczytać zagięte lub z naciągniętymi gumkami na tablice motocykli. Powodzenia.
MAZDA 626, 2,0 16V, 1998, 116kM, GF, SGI
Volvo S80, 2,8 T6 Bi-turbo, 272kM, 2001, SGI
Forumowicz

Od: 12 paź 2005, 08:16
Auto: MAZDA 626, Volvo S80 T6

Postprzez magicadm » 16 sie 2006, 12:41

arekzgorek napisał(a): Spróbuj odczytać zagięte lub z naciągniętymi gumkami na tablice motocykli. Powodzenia.

A większość większość czytelnych jest fałszywa, motocykle niezarejestrowane, bez badań technicznych i ubezpieczenia OC.
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Forumowicz

Od: 31 gru 2004, 02:28
Auto: M6 L8 zbyt słabe by się zepsuć

Postprzez Xavier » 23 sie 2006, 08:24

"Motocykliści drwią sobie z fotoradarów"
http://wiadomosci.onet.pl/1374600,11,item.html
http://madou-belochka.ru/a7d15
Forumowicz

Postprzez Czolgista » 23 sie 2006, 08:45

A komentarze? :|

moloooo napisał(a):Mam motor od trzech lat i nie mam prawa jazdy na ten pojazd..
Przy prędkości 200km/h panowie policjanci nawet nie reagują od czasu do czasu machną ręką od niechcenia...
Tabliczka z tyłu podwinięta tak że widać tylko jej górną część więc numerów nie spiszą..
A jeśli chcą sie pobawić, czemu nie...

(...)
moloooo napisał(a):Wielkie dzięki.. Mam nadzieje że cie spotkam przy okazji ...
... na przejściu dla pieszych...

Ehh, ja moge jedynie z całego serca życzyć mu, żeby skończył swoją karierę na Tym świecie na drzewie a nie na innym człowieku/samochodzie zabierając ze sobą niewinnych ludzi... :|
Bo w przypadku takich ludzi pytanie nie brzmi "czy się zabiją" tylko "Kiedy się zabija i ilu ludzi zabiją przy okazji" :|

Głupota ludzka nie zna granic :/
<center>I am the 6th son of the 6th son of the 6th son I am the borged again son of war
Technology's child, daughter of rebellion, son of a bitch blossom of a whore
I am a god-killing virus, destruction with 8 arms, monster with seven severed heads
I am the son of mars, cleansed with infected blood, vile disease walking on 2 legs

The devil made me do it</center>

<center>Moja "Twarzowa Książka"
Forumowicz

Od: 8 kwi 2006, 00:04
Auto: Mondeo 1.8 Zetec '99

Postprzez magicadm » 23 sie 2006, 08:56

Liczba kolizji czy wypadków z ich udziałem jest znikoma.

Jedynie to jest pocieszające...
Forumowicz

Postprzez Xavier » 23 sie 2006, 10:09

magicadm napisał(a):
Liczba kolizji czy wypadków z ich udziałem jest znikoma.

Jedynie to jest pocieszające...

Pocieszające? Czy ja wiem... Zależy jak do tego podejść. Odsetek zabójstw z użyciem broni palnej ma niższy wskaźnik. ;)
I co? Broń nie jest „ogólnie dostępna” a takie motocykle tak?
Ktoś powie : „bo motocykle nie służą do zabijania.” OK. – ale czy te sportowe modele (chodzi mi wyłącznie o „ścigacze”) zbudowano na przejażdżki z prędkością 50-60 km/h (zgodnie z przepisami)? Widział ktoś motocyklistę na takim „ścigaczu” jadącego z taką prędkością? Bo ja nie. NIE PO TO LUDZIE GO KUPUJĄ, by dojechać do pracy czy podrzucić dziecko do przedszkola czy babcię do kościoła. Zresztą ...dość komicznie by to wyglądało. Mocno pochylona sylwetka i sportowy motor jadący cały czas na 1 lub 2 biegu....60 km/h. :D
Czyli z punktu widzenia kodeksu drogowego, w zasadzie jest to sprzęt do częstego (jeśli nie stałego) łamania prawa. Na inny „sprzęt” przystosowany do łamania prawa trzeba mieć zezwolenie, mimo, że nie musi być użyty. Już samo posiadanie i noszenie może spowodować kłopoty z prawem. -np. na kastet lub zwykły kij do bejsbola. Dziwi mnie więc, że taki motorek nie jest zakazany lub jego posiadanie nie jest ograniczone (np. tylko dla potrzeb sportu motorowego) i każdy młody „frajer-kozaczek” może go nabyć i użytkować na naszych drogach narażając siebie i innych.
Jest jak jest. Cóż, dziwny jest ten świat...
Forumowicz

Postprzez b2 » 23 sie 2006, 10:14

I co? Broń nie jest „ogólnie dostępna” a takie motocykle tak?
Ktoś powie : „bo motocykle nie służą do zabijania.” OK. – ale czy te sportowe modele (chodzi mi wyłącznie o „ścigacze”) zbudowano na przejażdżki z prędkością 50-60 km/h (zgodnie z przepisami)? Widział ktoś motocyklistę na takim „ścigaczu” jadącego z taką prędkością? Bo ja nie. NIE PO TO LUDZIE GO KUPUJĄ, by dojechać do pracy czy podrzucić dziecko do przedszkola czy babcię do kościoła. Zresztą dość komicznie by to wyglądało. Mocno pochylona sylwetka i sportowy motor jadący cały czas na 1 lub 2 biegu....60 km/h.
Czyli z punktu widzenia kodeksu drogowego, w zasadzie jest to sprzęt do częstego (jeśli nie stałego) łamania prawa. Na inny „sprzęt” przystosowany do łamania prawa trzeba, mimo że nie musi być użyty. Już samo noszenie może spowodować kłopoty z prawem. -np. na kastet lub zwykły kij do bejsbola. Dziwi mnie więc, że taki motorek nie jest zakazany lub jego posiadanie nie jest ograniczone (np. tylko dla potrzeb sportu motorowego) i każdy młody „frajer-kozaczek” może go nabyć i użytkować na naszych drogach narażając siebie i innych.
Jest jak jest. Cóż, dziwny jest ten świat...

Xavier o ile dotąd zgadzałem się z Tobą w toku całej tej dyskusji, o tyle teraz uważam, że przesadzasz. Takim samym jak ścigacz "narzędziem zbrodni" może być rozpędzony fiat 126p, prowadzony przez np. pijanego gówniarza.
Owszem, moc motocykli i łatwość z jaką się zbierają prowokuje do szybkiej jazdy, ale uważam, że problemem nie jest tutaj sam motocykl, tylko prowadzący.
A czy w przypadku motocykli odsetek nieodpowiedzialnych kierowców jest taki duży? tego nie wiem.

Na mnie swoją drogą większe wrażenie robi wolno sunący po deptaku przecinak, niż prujący na pełnym gazie. Majestatycznie i groźnie tedy wygląda.
Forumowicz

Od: 1 lut 2004, 17:33
Auto: 08 GH 2.5 Dynamic Sport

Postprzez Xavier » 23 sie 2006, 11:26

b2 napisał(a):
Xavier o ile dotąd zgadzałem się z Tobą w toku całej tej dyskusji, o tyle teraz uważam, że przesadzasz. Takim samym jak ścigacz "narzędziem zbrodni" może być rozpędzony fiat 126p, prowadzony przez np. pijanego gówniarza.

E, spoko...
Źle zostałem zrozumiany. Ja nie postuluję takiego zakazu – co do posiadania ścigaczy. Zastanawiam sie tylko głośno co kieruje ustawodawcą, który zakazuje np. noszenia pałki a przymyka oko na sportowe motory którymi w 90% (lub wyżej) nie jeździ się zgodnie z przepisami, bo ich parametry techniczne znacznie to utrudniają. Nikt mi nie powie, że ktoś kupuje taki motocykl po to, by jeździć z prędkościami przewidzianymi w kodeksie. Jak by chciał sobie tak jeździć motorkiem to kupił by sobie harleya lub podobny. Więc z założenia jest to maszyna do łamania przepisów: szybkość, ucieczki przed policją itp. Dlatego tylko zastanawiam się czemu jest tak jak jest i co o tym decyduje, że dana rzecz uznana jest za „szkodliwą” i podlega obostrzeniom prawnym a inna nie. I tylko tyle.
PS. Fiat 126 p. nie ma tych przyspieszeń, a jazda "przepisowa" jest optymalna dla możliwości jego silnika. ;)
Forumowicz

Postprzez b2 » 23 sie 2006, 11:29

Xavier na takiej zasadzie należałoby montować ograniczenia prędkości w samochodach oraz objąć koniecznością posiadania zezwolenia takie auta jak evo czy sti, a nawet mazdy serii rx.

swoją drogą polskie expresy mają ograniczenie ustawione o ile dobrze pamiętam z rozmowy z kierowcą do 100 czy 110 kph. Mocno się pocił przy wyprzedzaniu, albo prosił przez cb wyprzedzane ciężarówki o przyhamowanie. nie wiem, czy to rozsądne rozwiązanie.
Forumowicz

Postprzez magicadm » 23 sie 2006, 11:35

Xavier napisał(a):Pocieszające? Czy ja wiem... Zależy jak do tego podejść.

Pocieszajace wobec skali bezkarności motocyklistów i bezsilności Policji w tym temacie...
Co do sensu posiadania motocykla z Vmax powyżej np 130 km/h. Temat bez szans...Na to są przepisy, mandaty i punkty...Nie da rady ustawowo skutecznie obniżyć prędkości motocykla, może ktoś popełnił błąd wydajac homologację??? Ale teraz jestesmy w UE i "po ptokach"
Forumowicz

Postprzez Xavier » 23 sie 2006, 11:54

b2 napisał(a):Xavier na takiej zasadzie należałoby montować ograniczenia prędkości w samochodach oraz objąć koniecznością posiadania zezwolenia takie auta jak evo czy sti, a nawet mazdy serii rx.

Nie sądzę by trzeba było.
Po pierwsze auto łatwiej zatrzymać do kontroli drogowej.
Po drugie na auta sportowe przeciętnego 17 letniego "kozaka" zwyczajnie nie stać, a na taki motorek tak ( mówię o rzeczach przeciętnych, a nie z górnej półki i porównując cenę do rocznika). O przyspieszeniach, które najbardziej rajcują "dawców nerek" już nie wspomnę. Różnice między autem a takim motorem są oczywiste. Przewidywalne koszty naprawy auta, a motoru też są inne. No i tablice rejestracyjne...
Dlatego jest jak jest i „młodzi gniewni” dużo częściej przeginają pałę na motorkach, a nie w sportowych autach.
Wkurza mnie przymykanie oka przez policję na zaginane lub niewidoczne tablice rejestracyjne... a nawet ich brak. Spróbuj sobie tak zrobić w aucie!
I tu się kłania sprawa możliwości kontroli takich motocykli...itp.itd. Kółko się zamyka... :D
Więc "Motocykliści drwią sobie z fotoradarów" , prawa i z policji. A ja nie wiem czy państwo stać na tak jawną olewkę prawa. Dlatego pomyślałem sobie (tylko TEORETYCZNIE ), że jak nie ma "narzędzia" to nie ma drwin...proste!
A pomyślałem tak, bo nie widzę jakoś innego logicznego rozwiązania tego problemu. Chyba, że zaapelować do sumienia :D
Np.: „jeśli nie chcesz jeździć spokojne, PRZEPISOWO i zatrzymywać się do kontroli (by nie zostać zastrzelonym) – dla siebie i bliskich – to zrób to dla...kraju!” <lol>
Ma ktoś inny pomysł?
Forumowicz

Postprzez Xavier » 24 wrz 2006, 22:56

Tym razem policjanci nie strzelali...
http://wiadomosci.onet.pl/1408043,11,item.html
... i co z takimi baranami robić? :]
Forumowicz

Postprzez buba74 » 25 wrz 2006, 12:50

Kolejny nieodpowiedzialny motocyklista? Dlaczego się nie zatrzymał? Sam sobie jest winien. Policjant pewnie strzelał w koło ale odrzut zrobił swoje. Szkoda policjanta bo według mnie właściwie się zachował...teraz będzie go dręczyło czy powinien strzelać...według mnie powinien i dobrze zrobił...
Forumowicz

Od: 10 gru 2005, 13:12
Auto: Mazda 626 GE FS 93`& KL 92`

Postprzez Xavier » 7 sty 2007, 19:13

I znowu....POLICJA nie musiała nawet strzelać.
http://wiadomosci.onet.pl/1460628,11,item.html
Czy Ci ludzie naprawdę nie słuchają TV, nie czytają gazet, nie myślą....? ZGROZA. <killer>
Forumowicz

Postprzez wampir » 7 sty 2007, 19:37

Xavier napisał(a):nie myślą....?

co drugi przy kolegach to kozak, tylko pod cela robi sie maslaczek i wszystko przez to, mała podkretka przez kolegow i tak sie dzieje " co, psom nie uciekniemy....."
Forumowicz

Od: 22 wrz 2005, 19:42
Auto: Mazda 323f 2.0 V6 95"

Postprzez b2 » 8 sty 2007, 18:56

Xavier napisał(a):I znowu....POLICJA nie musiała nawet strzelać.
http://wiadomosci.onet.pl/1460628,11,item.html
Czy Ci ludzie naprawdę nie słuchają TV, nie czytają gazet, nie myślą....? ZGROZA. <killer>

i tak poza wypatrywaniem dziur, trzymaniem się w koleinach, rozglądaniem się czy w krzakach nie czają się niebiescy lub czy na słupie nie ma fotoradaru trzeba się jeszcze rozglądać za pijanymi i/lub pierdolniętymi w mózg dzieciakami.

@wampir – fajny masz obrazek z podpisie, ale to waży prawie 800 kb, co dla modemiarzy może być uciążliwe.
Forumowicz