Zakup nowego auta – Mazda CX-3 (2015 – obecnie)

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Seba87 » 22 mar 2016, 15:07

No, no... elegancko to wygląda, utrwaliłeś mnie tym w przekonaniu, że warto zrobić taką podmiankę, no i profil opony w końcu wygląda jak trzeba, od samego patrzenia czuję większy komfort ;)
Forumowicz

Od: 8 mar 2016, 11:43
Auto: Obecnie: Honda civic 1.7 CTDI rok 2003
Zamówione: Mazda CX-3, skyEnergy, 2.0 120 kucy

Postprzez Takinijakitaki » 22 mar 2016, 16:10

No niczego sobie podmianka :D
Ja reflektuję na OZ Racing.

Wybrałem model (cena masakra), ale niestety 17 cali nie mogę.
Są dostępne 16 ale albo ET albo rozstaw otworów, albo szerokość nie pasuje...
Załączniki
mazda-cx-3-oz-superturismo-gt-black-17.jpg
Początkujący

Od: 18 mar 2016, 14:25
Auto: CX3 SkyGO 2.0 120KM man biały

Postprzez PAWELUS » 22 mar 2016, 20:23

Ładny komplecik <spoko> gratulacje.

Co do rozmowy o oponach wielosozonowych/ sezonowych to ja osobiście jestem zwolennikiem zmiany na sezonowe i max 4 lata bo jednak guma sie starzeje i traci na jakości. U mnie śnieg występuje :(

A co do wyższości tego że trzeba zmieniać co 4 lata przekonało mnie sytuacja jak zasypało, drogi białe opona miała powyżej 5 lat i zmieniłem na nową. Różnica była nieprawdopodobna. W mieście to pewnie nie będzie różnicy nawet jak będzie to opona letnia tylko się szybko zestarzeje/zużyje.
Forumowicz

Od: 29 sty 2016, 20:02
Auto: Mazda CX-5 2.0 165KM

Postprzez Seba87 » 23 mar 2016, 00:31

No i tu sie wszystko rozbija, najpierw ludzie biadolą o tym ze tylko sezonowki, i że bezpieczenstwo i coś tam, coś tam. Nastepnie ida do markietu i kupuja sezonowki z wyprzedarzy, albo nie daj używki, nie sprawdzajac nawet jak opona wypadla w jakichkolwiek testach, z parametrami C i w doł. Potem taki uradowany Janusz ma dwa kpl. kół a ze nie jeździ duzo to opony starczaja mu na 8 lat. Lata lecą a guma sie starzeje, i taka oponka z parametrami C i mniej, nagle wylatuje po za skale. Czy mozna wiec w takim przypadku mowic o bezpieczeństwie. A takich Januszów na drogach jest cala masa, bo oponki w marketach schodza jak ciepłe bułeczki.
Moze wiec lepiej bylo by czesciej kupowac porządny kpl. wielosezonowek, niz rzadziej sezonowki.
Z reszta prawda jest jedna i wszystkim dobrze znana, że jeżeli lodu kupa to i herkules dupa. Żadna opona cie nie uratuje jesli nie dostosuje sie prędkiści do warunków na drodze. A dla co nie ktorych to ze maja zimowki, to tak jak by ciche przyzwolenie na zapie....nie, i to sie widzi na drogach.
Czasem tez mysle, że ten marketing robi swoje, niektorym tak to w głowie poprzewracało, że jak nie założą zimowek na zime to myślą, że zginą już, wyjeżdżając z garażu :-D
3 lata temu przejezdzilem całą zime na letnich i kurcze żyje :-D
A nie zastanawialiście sie np. czemu w autach ciezarowych nie ma czegos takiego jak opony sezonowe.
Forumowicz

Postprzez Takinijakitaki » 23 mar 2016, 00:43

Seba87:
Do pojazdów i naczep ciężarowych są opony sezonowe ;)
Dzięki PAWELUS za dobre słowo ;)
Fota z felgami 17 – jestem ciekaw jak by wyszło na 16 ale raczej nie gorzej ;)
kolego aaawww – podaj jak możesz parametry felgi i opony, bo z profilu wygląda prawilnie :D
Początkujący

Postprzez Seba87 » 23 mar 2016, 09:42

Takinijakitaki:
Źle ująłem poprzednią wypowiedź, faktycznie są, ale nikt nie stosuje. Mam kilkuletnie doświadczenie jako kierowca zawodowy, i raz w życiu widziałem taką oponę u jakiegoś norwega ;)

Tak z innej beczki, jednak nie pokazali w nocy modelu CX-4 jak większość zakładała tylko Mazdę MX-5 RF, ze sztywnym składanym dachem. Szkoda bo chyba każdy czeka, żeby zobaczyć nowe cudo Mazdy z oznaczeniem CX-4.
Forumowicz

Postprzez toruńczyk » 23 mar 2016, 09:52

Seba !
Zgadzam się z Tobą ...
A wobec braku opon wielosezonowych w rozmiarze 215/50/18 nie będę " profanował auta" i "fabryczne" muszą mi posłużyć jak te pierwsze !
Forumowicz

Od: 8 lis 2015, 21:02
Auto: Mazda CX-3 – 2016r. , 2.0Pb – 120KM , AT , Sky Passion , Soul Red .

Postprzez Feston » 23 mar 2016, 10:47

Widzę, że niektórzy już śmigają ;) ja mam odbiór w piątek, wdziałem auto i rzeczywiście na oryginalnych 16 szału nie ma, jednak ekonomia większa (spalanie, koszt zakupu opon, komfort na naszych pieknych drogach). Co do opon wielosezonowych, to podzielam zdanie, że komplet markowych, dobrych wielosezonowych opon spokojnie poradzi sobie w warunkach jakie panują w naszym kraju, nie licząc gór oczywiście. Można na nich jeździć za granicą, ponieważ mają oznaczenia M+S.
Forumowicz

Od: 27 sty 2016, 15:34
Auto: CX-3 2.0 120 KM AT '16 SkyEnergy SoulRed fullLed

Postprzez aaawww » 23 mar 2016, 11:59

Moje DEZENTY prawie odpowiadają oryginałom : 6,5x16; 5x114,3; ET-48 (OEM – 50)
Forumowicz

Od: 18 mar 2016, 12:27
Auto: Mazda CX3 AWD SkyEnergy + LED, 6MT, 150KM

Postprzez tomasz_dk » 23 mar 2016, 15:00

Seba87 napisał(a):Tak z innej beczki, jednak nie pokazali w nocy modelu CX-4 jak większość zakładała tylko Mazdę MX-5 RF, ze sztywnym składanym dachem. Szkoda bo chyba każdy czeka, żeby zobaczyć nowe cudo Mazdy z oznaczeniem CX-4.

Tu piszą :
http://www2.mazda.com/en/publicity/release/2016/201603/160314a.html
że pokażą CX-4 na targach w Chinach. Dopiero za miesiąc...
Początkujący

Od: 31 paź 2015, 19:28
Auto: Nissan Note 1.4

Postprzez mapell » 23 mar 2016, 19:10

Pytanie do użytkowników czerwonych mazd: czy intensywność koloru z czasem się zmienia? Widziałem kilka dni temu czerwona cx-3 o bardzo intensywnej barwie (chyba to był toruńczyk ;–) ) i inna czerwona, której kolor był niemal matowy. Czy to kwestia woskowania, brudu, czy słabej jakości lakieru?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Początkujący

Od: 5 lis 2014, 13:41
Auto: Mazda CX-3 SkyPassion Crystal White Pearl

Postprzez Takinijakitaki » 24 mar 2016, 00:12

No więc tak:
aaawww: dzięki za opisówkę felg. a jakie masz opony na Dezentach? Podaj parametry jeśli możesz ;)
mapell: ten soul red jest na serio zabójczy! ...jak jest czysty! Wystarczy trochę kurzu i efekt jest całkowicie odwrotny – kolor traci głębię i wygląda jak na polonezie atu :D
Żona mnie w głowę waliła żebym wziął w czerwieni, ale uparłem się na biały i tyle – mimo że myjkę od biura mam ok 400m.
Po pierwsze: utrzymanie czystości (w którymś z postów ktoś narzekał na to strasznie)
Po drugie: w razie usunięcia drobnych rys – droga naprawa (lakier trójwarstwowy, dwukolorowy) – a wystarczy tylko w święta podjechać pod jakaś galerię...

Dzisiaj rozmawiałem z moim sprzedawcą i powiedział, że 17 cali – nie ma problemu :D byle otwory, ET, szerokość się zgadzało :) (z ubezpieczeniem nie będzie problemu)
Reasumując:
OZ Racing 7,5x17 5x114.3 ET50 piasta 67.1 + 17x215x60 Goodyear Vector4season – i z gadżetów to by było na tyle...
Początkujący

Postprzez toruńczyk » 24 mar 2016, 07:22

Tak ! Kolego mapel ... szczególnie po przejechaniu 200km ... <oczko> :D
Lakiery naszych aut (tak też jak i inne) są tak samo ekologiczne jak i "lipne" . Trzeba omijać większe owady by nie zarysować lakieru :(
Jeśli ktoś nie zadba o czystość i kosmetykę auta to każde będzie wyglądało niefajnie . Te ciemne kolory tracą "blask" najszybciej bo wystarczy jak tylko się zbrudzą.
Kolor soul red różni się od pozostałych dodatkową środkową warstwą, która daje głębie tego koloru przez co jest piękny i ciekawy. Zmienia się w zależności od aury (naświetlenia) przechodząc od jasnej czerwieni po soczystą wiśnię . Poprzednie moje auto też zmieniało kolor jak kameleon z czerni po śliwkowy . Uważam , że jest to "kobiecy" kolor a siebie niestety za "zniewieściałego" :( ... bo też mi się on cholernie podoba ! <zawstydzony>
Żeby nie było ... to ja już idę je umyć <oczko>
Forumowicz

Od: 8 lis 2015, 21:02
Auto: Mazda CX-3 – 2016r. , 2.0Pb – 120KM , AT , Sky Passion , Soul Red .

Postprzez aaawww » 24 mar 2016, 07:55

Opony mam takie jak fabryka dała BRIDGESTONE TURANZA 215/60R16 95V.
Forumowicz

Od: 18 mar 2016, 12:27
Auto: Mazda CX3 AWD SkyEnergy + LED, 6MT, 150KM

Postprzez mapell » 24 mar 2016, 08:24

toruńczyk napisał(a):to ja już idę je umyć

Heheh... moja, jak to nazwałeś "białogłowa", nawet brudna nie traci blasku ;) Mimo wszystko też lecę na myjnię :D
Początkujący

Postprzez malin00 » 24 mar 2016, 09:34

tomasz_dk napisał(a):Tu piszą :
http://www2.mazda.com/en/publicity/rele ... 0314a.html
że pokażą CX-4 na targach w Chinach. Dopiero za miesiąc...

Czyli będzie to coś pomiędzy CX3 a CX5 wielkościowo? Jak tak to super bo koncept jest mega fajny, a w salonie mi mówili, że będzie to jak CX 5 albo jeszcze większy. A nie przepadam za takimi kolosami, a tak to kto wie...może kiedyś :) Zobaczymy jak się będzie różnił ostatecznie od konceptu. A w ogóle to widzieliście Toyotę CHR? To dopiero jest kozak i zarazem chyba pierwsza w życiu Toyota która robi na mnie wrażenie wizualnie.[ Trochę skopali z tym plastikiem z przodu zamiasst wielkiego grila no ale i tak, mega [tiiit] Batmobil ;)
Forumowicz

Od: 7 gru 2015, 14:45
Auto: Mazda CX-3 skypassion benzyna 2.0 150KM AWD manual 2015

Postprzez Seba87 » 24 mar 2016, 10:31

Jak wierzyć wymiarom jakie miał koncept, to będziemy mieli SUV-a pokroju CX-5 (i zapewne w podobnych cenach) ale z ładniejszym designem, wzorowanym na naszych CX-3. W mojej opinii design zewnętrzny CX-3, jest o niebo lepszy od CX-5. Jeszcze nim pokazali koncept CX-4 mówiłem, że powinni zrobić większego SUV-a na wzór właśnie CX-3. I zrobili, a pierwsze zdjęcia jakie można znaleźć w sieci napawają nadzieją, że seryjka będzie obłędna i niedaleka od konceptu :D

Co do nowej Tojki CHR, to ten design mnie osobiście nie przekonuje, trochę chyba za bardzo poszli w festyniarstwo, i za bardzo przypomina Nissana Joke, o sorry i mean Juke ;)
Forumowicz

Postprzez mapell » 24 mar 2016, 10:39

malin00 napisał(a):Czyli będzie to coś pomiędzy CX3 a CX5 wielkościowo?

Wielkościowo będzie większe (dłuższe) od CX-5. Jak pokazali koncept to spekulowano, że ostatecznie będzie się nazywać CX-6. Jeśli wersja finalna będzie zbliżona do konceptu to chyba na moim podwórku druga mazda pojawi się szybciej niż myślałem :)
Początkujący

Postprzez malin00 » 24 mar 2016, 12:22

Seba87 napisał(a):W mojej opinii design zewnętrzny CX-3, jest o niebo lepszy od CX-5

Tu się zgadzam w stu procentach. Mazda cx 5 jest...jak wiele samochodów. Ładna bo wszystkie nowe Mazdy są ładne, ale nie wyróżnia się aż tak, w przeciwieństwie do CX 3...i tu przechodzimy do tego z czym się nie zgadzam w ogóle..

Seba87 napisał(a):Co do nowej Tojki CHR, to ten design mnie osobiście nie przekonuje, trochę chyba za bardzo poszli w festyniarstwo, i za bardzo przypomina Nissana Joke, o sorry i mean Juke

No gdzie ten samochód a gdzie festyniarstwo? Uważam, że CHR ma bardzo futurystyczny wygląd, ale o festynie nie ma mowy. Rozumiem, że może się nie podobać ale to tak samo jak Civic "ufo". Odważnie, nowocześnie i niepotwarzalnie. Juke też się wyrożnia, ale kamaaaan. Widzisz Juke i myślisz...ale dziwny samochód..widzisz tego chra i myślisz..wooow, ale samochód :) Nie wiem nawet czy to koncept jeszcze czy już do produkcji ale no jak pisałem wyżej. Nigdy w życiu nie podobała mi się żadna Toytoa. Jak szukałem samochodu nawet nie odiwedziłem ich strony bo wiedziałem, że nie ma takiego modelu który bym chciał mieć :) Zobaczyłem ten model i od razu mnie kupili...tylko ten wielki plastik po środku...no co oni uwzięli się na to, tak jak i Honda (chociaż ta już widzę odeszła po liftingu Civica).
Forumowicz

Od: 7 gru 2015, 14:45
Auto: Mazda CX-3 skypassion benzyna 2.0 150KM AWD manual 2015

Postprzez Seba87 » 24 mar 2016, 12:48

Dla mnie osobiście zbyt futurystyczny i trochę prze kolorowany. Co do Civica Ufo, to dla mnie również przerost treści na formą. Aktualnie jeżdżę generacją VII czyli tzw. "żelazkiem" i ta generacja jeszcze mi się podobała, kolejne już nie. Lubię zrównoważoną prostotę i minimalizm bez większego przepychu i zbędnych dodatków, dlatego też wybrałem mazdę. Nienaćpane, ale oryginalne, ciekawe i eleganckie.
Wszystko kwestią gustu ;)
Forumowicz