Zakup nowego auta – Mazda3 BM (2014 – obecnie)
To mój pierwszy post na tym forum, więc chciałem się przywitać. Dziś wpłaciłem zaliczkę na Mazdę 3 w wersji HB, ze 120 konnym silnikiem. Odbiór wozu w grudniu. Jak widać czas oczekiwania się zmniejsza a i firma chyba trochę "mięknie". Mój egzemplarz w kolorze Soul Red katalogowo powinien kosztować 78 tys. zł., a ja go kupiłem za 77900 zł, z drugim kompletem alufelg i dywanikami gumowymi. Więcej się nie dało utargować, bo podobno marże dealerzy mają bardzo niskie.
Teraz o czym innym. Moja Madzia ma być z produkcji japońskiej (literka "J" w nr VIN). Przyszłoroczne mają już być podobno (nie wiem czy wszystkie) z fabryki w Meksyku, czyli potwierdza się to, co przewijało się na forum.
Teraz o czym innym. Moja Madzia ma być z produkcji japońskiej (literka "J" w nr VIN). Przyszłoroczne mają już być podobno (nie wiem czy wszystkie) z fabryki w Meksyku, czyli potwierdza się to, co przewijało się na forum.
rac napisał(a):Ile się jeszcze czeka od momentu wypłynięcia auta z portu, do czasu dotarcia do dealera?
Moja w Antwerpii była 3.09, a odebrałem 3.10, więc ja czekałem 4 tygodnie
Tylko teraz pytanie czy moja jest w porcie w Antwerpii, czy gdzieś w porcie w Japonii
Bo w sumie mam co do tego niejasną informację od dealera
Dopisano poniedziałek, 27 października 2014, 21:54:
... ale myślę że w porcie w Antwerpii, bo skoro mam odbiór do 28-11-2014, to auto nie może chyba dopiero wypływać z Japonii, bo by raczej ten termin nie wchodził w grę

Bo w sumie mam co do tego niejasną informację od dealera
Dopisano poniedziałek, 27 października 2014, 21:54:
... ale myślę że w porcie w Antwerpii, bo skoro mam odbiór do 28-11-2014, to auto nie może chyba dopiero wypływać z Japonii, bo by raczej ten termin nie wchodził w grę
Zadzwoń do dealera on jest jak d... od s....., żeby Cię poinformował gdzie aktualnie jest Twoje auto. Ma to w systemie. Jeśli Masz trudności to dzwoń do Mazdy Polska do działu sprzedaży (najlepiej prosić przez recepcję). Tam wszystko elegancko Ci naświetlą.
ul. Iłżecka 24
02-135 Warszawa
tel. +48 (22) 318 19 73
faks +48 (22) 318 19 70
ul. Iłżecka 24
02-135 Warszawa
tel. +48 (22) 318 19 73
faks +48 (22) 318 19 70
Tak też właśnie robię. Swojego przedstawiciela salonu Mazdy męczę o podawanie informacji. No więc niby mnie informuje, ale jest trochę wolny w tym co robi. Jeśli mówi że zadzwoni jutro, to trzeba brać poprawkę że będzie to pojutrze, a nawet za dwa dni.
Do Mazdy Polska wcześniej już pisałem na e-mail, bo nie znalazłem tam telefonu, dlatego dzięki Ci za niego czarmi. Oni też odpisywali, i podawali rzetelniejsze informacje, ale niestety czekałem na nie jeszcze dłużej, bo około... tygodnia
Do Mazdy Polska wcześniej już pisałem na e-mail, bo nie znalazłem tam telefonu, dlatego dzięki Ci za niego czarmi. Oni też odpisywali, i podawali rzetelniejsze informacje, ale niestety czekałem na nie jeszcze dłużej, bo około... tygodnia
rac napisał(a):... ale myślę że w porcie w Antwerpii, bo skoro mam odbiór do 28-11-2014, to auto nie może chyba dopiero wypływać z Japonii, bo by raczej ten termin nie wchodził w grę
Nie wiem, ile Mazda ma statków, lecz CSCC Europe, który ma do Antwerpii wpłynąć 5.11 obecnie stoi zacumowany w Barcelonie.
Moja płynie tym statkiem – prognozowany odbiór 7.12.
Witam wszystkich
przeczytałem posty zamieszczone w tym temacie i nie wiem czy zrobiłem dobry wybór zamawiając to auto
swoją 3 odbieram w grudniu i ma to być hatchback SkyPASSION
co do przedstawionych tu opinii mogę tylko odpowiedzieć na podstawie jazdy testowej
– nie zauważyłem problemów ze skrzynią biegów
– również przy zmianie biegów nie było kangura
obecnie używam 5 letnią hondę civic i w odniesieniu do tego auta
– prowadzenie jest znacznie lepsze
– wyciszenie podobne
– dynamika też chociaż na teście miałem auto 120 KM a honda ma 140 KM więc myślę że jak otrzymam swoją to dynamika będzie lepsza
chciałbym jeszcze poruszyć temat parowania szyby – a mianowicie zauważyłem że wszystkie auta które używałem ze systemem klimatronik mają tendencje do parowania jeżeli nie są ustawione na "auto" czyli z włączoną klimatyzacją
pozdrawiam
przeczytałem posty zamieszczone w tym temacie i nie wiem czy zrobiłem dobry wybór zamawiając to auto
co do przedstawionych tu opinii mogę tylko odpowiedzieć na podstawie jazdy testowej
– nie zauważyłem problemów ze skrzynią biegów
– również przy zmianie biegów nie było kangura
obecnie używam 5 letnią hondę civic i w odniesieniu do tego auta
– prowadzenie jest znacznie lepsze
– wyciszenie podobne
– dynamika też chociaż na teście miałem auto 120 KM a honda ma 140 KM więc myślę że jak otrzymam swoją to dynamika będzie lepsza
chciałbym jeszcze poruszyć temat parowania szyby – a mianowicie zauważyłem że wszystkie auta które używałem ze systemem klimatronik mają tendencje do parowania jeżeli nie są ustawione na "auto" czyli z włączoną klimatyzacją
pozdrawiam
- Od: 29 paź 2014, 16:58
- Auto: Mazda 3 BM 2014
WaldiSa napisał(a):obecnie używam 5 letnią hondę civic
Ja też do BM SkyPassion przesiadłem się z Civica Executive 1.8. Plastiki w Civicu trzeszczą tak samo jak w BM. BM 165HP zbiera się zdecydowanie lepiej niż Civic. Skrzynia z BM w porównaniu do tej z Civica jest słabiutka jak barszczyk, z zastrzeżeniem że mnie w Civicu po prostu urzekł sposób zmiany biegów a'la joystick i traktuję tą skrzynię jako ideał;)
WaldiSa napisał(a):Witam wszystkich
A dlaczego? Bo ludzie piszą o napotkanych problemach? Pamiętaj, że na podstawie opinii na forum ciężko wyciągnąć "średnią" opinię o samochodzie, bo ludzie w miarę zadowoleni raczej nie będą się wypowiadać. Bardziej należy ten wątek traktować jako spis potencjalnych problemów, które należy sprawdzić i zdecydować, czy da się z nimi żyć (co, jak wynika z dalszej części twojej wypowiedzi, raczej zrobiłeś). Mnie osobiście chyba tylko ten problem ze skrzynią niemile zaskoczył (chociaż obecnie już znikł całkowicie – zobaczymy w zimie), bo takie rzeczy jak trzeszczące plastiki oraz "twarde" sprzęgło to znaki firmowe Mazdy nie od dziś
pozdrawiam
No właśnie ja też to zauważyłem w innych samochodach.
wizbek napisał(a):To mój pierwszy post na tym forum, więc chciałem się przywitać. Dziś wpłaciłem zaliczkę na Mazdę 3 w wersji HB, ze 120 konnym silnikiem. Odbiór wozu w grudniu. Jak widać czas oczekiwania się zmniejsza a i firma chyba trochę "mięknie". Mój egzemplarz w kolorze Soul Red katalogowo powinien kosztować 78 tys. zł., a ja go kupiłem za 77900 zł, z drugim kompletem alufelg i dywanikami gumowymi. Więcej się nie dało utargować, bo podobno marże dealerzy mają bardzo niskie.
jeżeli chodzi o termin realizacji to masz szczęście bo ja zamówiłem auto na początku lipca i handlowiec zmieniał auto które szło do produkcji za kilka dni i czekałem na potwierdzenie że mu się udało bo inaczej odbierałbym dopiero na początku stycznia więc raczej twój był już wyprodukowany jak wpłacałeś zaliczkę.
Z tego co sprawdziłem to samochody dostarczają do europy raz w miesiącu
- Od: 29 paź 2014, 16:58
- Auto: Mazda 3 BM 2014
WaldiSa napisał(a):Witam wszystkich
Zdecydowanie popełniłeś błąd.
Kilka dni temu wyprzedzał mnie sedan z pakietem xenon – pięknie wygląda na autostradzie.
Chyba mam amerykańskie podejście, bo hatchbacki zupełnie mi się nie podobają.
Mała dygresja odnośnie parowania szyb
Żeby uniemożliwić parowanie szyb, należy powietrze osuszyć. Osuszenie powietrza dokonuje się poprzez jego schłodzenie, a NIE podgrzanie, prawa fizyki. Stąd przy wyłączonej sprężarce przednia szyba może parować, a naciśnięcie przycisku odmrażania/odparowania przedniej szyby uruchamia klimę w trybie auto, z załączoną sprężarką
Żeby uniemożliwić parowanie szyb, należy powietrze osuszyć. Osuszenie powietrza dokonuje się poprzez jego schłodzenie, a NIE podgrzanie, prawa fizyki. Stąd przy wyłączonej sprężarce przednia szyba może parować, a naciśnięcie przycisku odmrażania/odparowania przedniej szyby uruchamia klimę w trybie auto, z załączoną sprężarką
WaldiSa napisał(a):jeżeli chodzi o termin realizacji to masz szczęście bo ja zamówiłem auto na początku lipca i handlowiec zmieniał auto które szło do produkcji za kilka dni i czekałem na potwierdzenie że mu się udało bo inaczej odbierałbym dopiero na początku stycznia więc raczej twój był już wyprodukowany jak wpłacałeś zaliczkę.
Z tego co sprawdziłem to samochody dostarczają do europy raz w miesiącu
Kupiłem na 99% egzemplarz już wyprodukowany, bo pracownik salonu miał już nr VIN i poinformował mnie, że dostarczenie samochodu do salonu przewidziane jest na 2 grudnia. Zresztą termin realizacji niewiele ponad miesiąc wskazuje, że wóz co najmniej już dopływał do Europy lub nawet już w niej jest. Nie wiem, czy jest to samochód z którego ktoś zrezygnował, czy rynek już się na tyle nasycił, że warianty typowe, bez żadnych pakietów wysyłane są już nie do konkretnego klienta, a do dealera który szuka nabywcy (ja zamówiłem wersję wyposażeniową SkyEnergy bez żadnych ksenonów, kamer itp). Ja obstawiam nasycenie rynku.
czarmi napisał(a):Ewentualnie bezpośredni tel. do działu sprzedaży Mazdy Polska 223181976
Zadzwoniłem. Gdy się tylko przedstawiłem, odbierający telefon znał już sprawę, bo się okazało że to on odpowiadał na moje maile wcześniej. I w przeciwieństwie do salonu, wreszcie udzielili mi konkretnych informacji, a mianowicie okazało się że moja płynie tym samym statkiem co autko użytkownika stern, i w Antwerpii będzie 05-11
Witam.
Musicie liczyć ok. 4 tygodni od daty dopłynięcia do Antwerpii, do daty odbioru u dealera. Od września tego roku wszystkie Mazdy w Antwerpii dodatkowo są zabezpieczane antykorozyjnie, co dodatkowo trochę wydłuża czas oczekiwania na transport lądowy. Ja swoją odebrałem 3 października, a w Antwerpii była 3 września br.
Musicie liczyć ok. 4 tygodni od daty dopłynięcia do Antwerpii, do daty odbioru u dealera. Od września tego roku wszystkie Mazdy w Antwerpii dodatkowo są zabezpieczane antykorozyjnie, co dodatkowo trochę wydłuża czas oczekiwania na transport lądowy. Ja swoją odebrałem 3 października, a w Antwerpii była 3 września br.

Co prawda to test 6 z auto swiata ale fotka tlumnika po 40tys km nie wyglada najlepiej. Kurcze caly czas ta rdza nie daje mi spokoju. W salonie uspokajaja ze niby teraz te Mazdy sa juz lepiej zabezpieczane, ze wtedy rdzewialy bo kumali sie z fordem itd.
http://ocdn.eu/images/pulscms/YmI7MDMsM ... 13e68a.jpg
http://ocdn.eu/images/pulscms/YmI7MDMsM ... 13e68a.jpg
Ostatnio edytowano 1 lis 2014, 21:23 przez ellipsis, łącznie edytowano 1 raz