![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Mazda CX-7 – Porównanie z konkurencją
jancio68 napisał(a):...a jak wam się podoba Murano 2009. Odważna linia nadwozia. I podkręcili to V6 do 265 kucyków jakby nam na złość krzywy , ale osiągów nie znam.
Już ci podaję,proszę...moment 334Nm/4400 obr.,8.0 sek. do 100km/h,V- 210Km/h,średnie spalanie 11 litrów (dane producenta),masa własna 1862kg...no i najważniejsze cena...od 192 000PLN

Porównując CX-7 z tym czymś lub jak kto woli Nysanem,zdecydowanie wybieram Mazdę

Wady: CENA...CENA ...CENA,a potem nieprecyzyjny układ kierowniczy,twarde resorowanie,wnętrze niskie mimo pozornie wysokiego nadwozia,słaba ergonomia-mnogość przycisków,rażące oczy kolorowe obwódki zegarów,barokowy przód,wysokie spalanie...a resztę dopiszcie sami...aha...no i ten silnik Murano to V6 o poj.3498 cm3
Ostatnio edytowano 25 mar 2009, 19:37 przez tery, łącznie edytowano 5 razy
Również jestem za Mazdą w tym "pojedynku".
Homologacja w moim przypadku jest bez znaczenia. Auto wciągam po prostu na firmę i odpisuję koszta.
Homologacja w moim przypadku jest bez znaczenia. Auto wciągam po prostu na firmę i odpisuję koszta.
Ostatnio edytowano 25 mar 2009, 19:32 przez Deniorek, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 10 lip 2008, 19:28
- Auto: RX-8 231KM [Lighting Yellow]
Jak już przy silnikach jesteśmy to w dobrym towarzystwie było nasze DISI przez 3 lata z rzędu. W tym roku niestety wyleciał z 10-tki
http://wardsauto.com/reports/2008/tenbest/
domin1979 napisał(a):Jak już przy silnikach jesteśmy to w dobrym towarzystwie było nasze DISI przez 3 lata z rzędu. W tym roku niestety wyleciał z 10-tki
A ile można utrzymywać się? Uważam, że i tak dobrze DISI potrzymało pozycję. Zmieniają się czasy, coś co było dobre musi ustąpić czemuś nowszemu bo inaczej nie mielibyśmy postępu. Uważam tego typu rankingi za co najmniej dziwne tak samo jak np. konkurs "Engine of the Year". Nigdy nie rozumiałem na jakiej zasadzie przyznaje się ten tytuł.
EDIT: No i dobiliśmy do 10 strony. Poważna literatura dla potencjalnego zainteresowanego dieselkiem w CX-7.
Właśnie mnie naszło, a skoro zliftingowali lekko wersję z dieselem to w salonach ma pojawić podobna wersja z DISI, czyż nie?
Ciekawe jak salony rozwiążą tą kwestię...
No chyba, że z tego powodu diesel i zliftingowana wersja wejdzie do Polski najwcześniej w grudniu, aby roczniki 2009 były starszymi od tych 2010. 
No i doczekaliśmy się! Wytknięto wady Cx-a
http://moto.wp.pl/kat,125,title,Sport-p ... omosc.html
Najbardziej martwi mnie kwestia gałki zmiany biegów

Najbardziej martwi mnie kwestia gałki zmiany biegów
Cx-7, 2.3 MZR Disi Turbo – 260KM Zoom-Zoom
- Od: 2 cze 2008, 17:34
- Auto: CX-7 Expression
domin1979 napisał(a):Jak już przy silnikach jesteśmy to w dobrym towarzystwie było nasze DISI przez 3 lata z rzędu. W tym roku niestety wyleciał z 10-tki
Jej miejsce zajmie MZR-CD

Niestety u mnie się to potwierdza, już porysowana. Już się z tym pogodziłem i po prostu za jakiś czas zamówię nową, o!jancio68 napisał(a):Najbardziej martwi mnie kwestia gałki zmiany biegów smutny
Bagażnik również mają rację, że nie za wielki. Konkurencja robi większe.
Ogólnie mało konkretny test ale i nie nakłamali
PS. Edytujcie posty!
Ubiegłeś mnie, właśnie miałem wrzucić link.
Szkoda, że recenzja pojawia się tak późno w czasach, gdy wszyscy już czekają na diesela.
WP widocznie ma zacięcie do takich recenzji. Recenzja skromna i śmieszna. Napisze ją każdy potencjalny człowiek, który pierwszy raz wsiądzie do auta. Wady faktycznie wymienili śmieszne...
"Mazda CX-7 ze wszystkich sił stara się zerwać ze stereotypem prostego i nudnego japońskiego auta" chyba ten tekst jednak najbardziej powala. Widać, że piszący niewiele wiedzą o marce a co dopiero o samochodach.
Cx-7, 2.3 MZR Disi Turbo – 260KM Zoom-Zoom
Najlepsza do tej pory i najdokładniejsza jest ta z "auto mot i sport" http://www.mazdaspeed.pl/web/mazda/mazd ... le_cx-7_02Deniorek napisał(a):Recenzja skromna i śmieszna.
W AŚ nie potrafili znaleźć regulacji oświetlenia deski, którą znalazłem w 5s... chodź z drugiej strony w AMiS nie znaleźli komputera w Topowej wersji M6

Odnośnie bagażnika to pozwoliłem swoje sprawdzić i konkurencja poza Q5 i Touaregiem też nie powala.
CX7 455/1348
Murano 402/838
XC60 495/1455
RX350 439/?
Q5 540/?
Kuga 360/1405
Touareg 555/1570
No więc nie ma co tak do końca narzekać skoro bezpośredni konkurent Murano tak blado wypada. Największą wadą bagażnika jest zapewne to, że bagażnik jest "ścięty" przez klapę co wynika z linii Cx-a. Coś za coś.
Gabarytowo Murano chyba najbliżej. Takie porównania w prasie motoryzacyjnej też spotkałem. W Stanach bezpośrednio konkurują bo oba tam były dedykowane.
Gabarytowo Murano chyba najbliżej. Takie porównania w prasie motoryzacyjnej też spotkałem. W Stanach bezpośrednio konkurują bo oba tam były dedykowane.
Ostatnio edytowano 26 mar 2009, 12:49 przez jancio68, łącznie edytowano 1 raz
Właśnie to co zrobiłeśjancio68 napisał(a):domin1979 napisał(a):
PS. Edytujcie posty!
Co miałeś na myśli?
Zamiast pisać posta jeden pod drugim użyj opcji "zmień" i dopisz do poprzedniego. Inaczej wk... moderatora
jancio68 napisał(a):No więc nie ma co tak do końca narzekać skoro bezpośredni konkurent Murano tak blado wypada.
czy naprawdę uważacie Murano za bezpośredniego konkurenta? bo jak dla mnie to murano konkuruje bardziej z xc 90 a nie tak jak cx z xc 60
- Od: 23 gru 2008, 12:10
- Auto: Mazda CX-7 EU, xsara 1,6 16V
BEN napisał(a):jancio68 napisał(a):No więc nie ma co tak do końca narzekać skoro bezpośredni konkurent Murano tak blado wypada.
czy naprawdę uważacie Murano za bezpośredniego konkurenta? bo jak dla mnie to murano konkuruje bardziej z xc 90 a nie tak jak cx z xc 60
"Auto Świat" jako bezpośredniego rywala Murano 3.5 V6 podaje Lexusa RX 350 277KM, cena od 223 400 PLN.
Deniorek napisał(a):Właśnie mnie naszło, a skoro zliftingowali lekko wersję z dieselem to w salonach ma pojawić podobna wersja z DISI, czyż nie? język Ciekawe jak salony rozwiążą tą kwestię...
Produkcja CX-7 2.2 MZR-CD rusza jakoś tak kwiecień-maj.Prawdopodobnie pierwsza dostawa do Polski dotrze jesienią a wszystkie Cx-7 już po faceliftingu. Myślę,że wprowadzenie do sprzedaży będą chcieli skoordynować z jednoczesnym wprowadzeniem homologacji.
Jak dla mnie to właśnie Murano byłby najodpowiedniejszym konkurentem dla CX-7. Ta sama kategoria, podobne gabaryty, podobne założenia, podobne osiągi, tyle, że cena niepodobna. I jakoś Murano do mnie nie przemawiał i nie przemawia. CX-7 jest tańszy i o wiele lepszy pod niemal każdym względem.