Seba87 napisał(a):
Co wy myślicie o stosowaniu opon wielosezonowych?
Mnie osobiści szlak już trafia z przekładaniem tych opon co sezon i jeżdżeniem po warsztatach. W dodatku przejrzałem wiele testów ADAC opon wielosezonowych, i doszedłem do wniosku, ze skoro tak na prawdę śniegu przez cały rok leży tyko przez tydzień (przynajmniej u nas na pomorzu), zimy z temperaturami poniżej -15 stopni mamy może coś koło miesiąc, lata i temperatur 30 stopni + mamy tyleż samo. Tak naprawdę przez 8-9 miesięcy jeździmy w warunkach wilgotnych oscylujących w temperaturach 0-20 stopni. Nagle bez sensem staje się uparcie tkwić przy dwóch kompletach opon.
Informacje znalezione w sieci:
W Polsce nie ma obowiązku wymiany opon na zimowe, jedynie bieżnik musi mieć min. 1,6 mm.
Europa:
Austria – tylko w razie wystąpienia warunków typowo zimowych w okresie od 1 listopada do 15 kwietnia,
Czechy – od 1 listopada do 30 kwietnia (w razie wystąpienia lub prognozy nadejścia warunków typowo zimowych) i w tym samym okresie na drogach oznaczonych specjalnym znakiem,
Chorwacja – nie ma obowiązku stosowania opon zimowych, chyba że w okresie od końca listopada do kwietnia wystąpią warunki typowo zimowe na drodze,
Estonia – od 1 grudnia do 1 kwietnia, dotyczy to również turystów. Okres ten może ulegać wydłużaniu lub skrócaniu w zależności od warunków panujących na drodze,
Finlandia – od 1 grudnia do końca lutego (także dla turystów),
Francja – nie ma obowiązku stosowania opon zimowych, wyjątek stanowią tereny Alp Francuskich, w których bezwzględnie należy wyposażyć samochód w opony zimowe,
Litwa – od 1 listopada do 1 kwietnia (także dla turystów),
Luksemburg – obowiązek stosowania opon zimowych w razie wystąpienia warunków drogowych typowo zimowych (dotyczy również turystów),
Łotwa – od 1 grudnia do 1 marca (przepis ten dotyczy również turystów), Niemcy – tzw. sytuacyjny wymóg posiadania opon zimowych (w zależności od panujących warunków),
Słowacja – tylko w razie wystąpienia szczególnych warunków zimowych,
Słowenia – od 15 października do 15 marca,
Szwecja – w okresie od 1 grudnia do 31 marca (także dla turystów),
Rumunia – od 1 listopada do 31 marca.
Dotakowo w niektórych państwach jak np. Wlochy wymagane sa na wielu odcinkach autostrad "wyposazenie zimowe", krotko mowiac zimowki bądź lancuchy..
Podobnie jest u nas tyle, ze na "gorkach"