Zakup nowego auta: Mazda3 BP (2019-nadal)
Wczoraj odebrałem nowego sedana Kanjo, przejechalem 150km i jestem zachwycony. Parę rzeczy mam jednak niejasnych, może ktoś podpowie:
1) powinienem jakoś specjalnie traktować na początku to auto (tzw docieranie)?
2) jak dokładnie działa bezkluczykowy dostęp? Czasem mi się auto zamknie, czasem nie.
3) nie mogę ani w opcjach ani w instrukcji znaleźć wskazówek do rozpoznawania mowy. W Kanjo to w ogóle jest?
2) jak dokładnie działa bezkluczykowy dostęp? Czasem mi się auto zamknie, czasem nie.
3) nie mogę ani w opcjach ani w instrukcji znaleźć wskazówek do rozpoznawania mowy. W Kanjo to w ogóle jest?
- Od: 29 wrz 2016, 21:18
- Auto: Jest: Mazda 3 Sedan 2.0 MT Kanjo Jet Black, 2019 rok
Byla: Mazda 3 1.6 MZR, 2005 rok
crowlet napisał(a):Wczoraj odebrałem nowego sedana Kanjo, przejechalem 150km i jestem zachwycony. Parę rzeczy mam jednak niejasnych, może ktoś podpowie:
1) jeździj po prostu normalnie bez przesadnego pałowania ale i bez przesadnego zamulania
2) jak za szybko odejdziesz z kluczykiem od auta to może nie zdążyć tego zaczytać i się nie zamknie – naucz się słuchać piknięć – pierwsze piknięcie po zamknięciu drzwi, drugie po chwili lub po delikatnym oddaleniu się od auta
3) wydaje mi się że jest w każdym – masz guzik na kierownicy po lewej stronie (polecam instrukcję obsługi)
Dopisano 4 wrz 2019, 10:04:
Rabus napisał(a):Czy ktoś zamówił -X'a i dostanie go jeszcze we wrześniu?
Pytam, bo u niemieckich kolegów auta do odbioru 9 września, a mnie dealer zapewniał, że pierwsza dostawa jest... 26 października.
kumpel który zamówił Xa mówi że on ma termin na listopad, ale pierwsze egzemplarze (w tym samochód demo) ma być w pierwszej połowie października
@Mati_WZL dzięki za pomoc, instrukcje póki co przeglądałem pod kątem rozpoznawania mowy, ale nic nie znalazłem. Żeby dokładnie się wczytać będę miał czas dopiero w weekend.
- Od: 29 wrz 2016, 21:18
- Auto: Jest: Mazda 3 Sedan 2.0 MT Kanjo Jet Black, 2019 rok
Byla: Mazda 3 1.6 MZR, 2005 rok
crowlet napisał(a):@Mati_WZL dzięki za pomoc, instrukcje póki co przeglądałem pod kątem rozpoznawania mowy, ale nic nie znalazłem. Żeby dokładnie się wczytać będę miał czas dopiero w weekend.
Instrukcja jest uboga na ten temat. Guzik po lewej stronie kierownicy plus kilka komend wyświetlanych po prawej stronie na centralnym wyświetlaczu.
crowlet napisał(a):Czy na początku użytkowania (mam dopiero 500 km przejechane) też zwrociliscie uwagę na dosc mocno nagrzewajacy się silnik?
A możesz bardziej szczegółowo? Ja bym powiedział że silnik nagrzewa się bardzo szybko i bardzo długo stygnie. Mi jeszcze nie przekroczył 100 stopni C, zawszy trzyma się nieznacznie poniżej nawet jak panowały upały to nigdy temp. nie skoczyła powyżej setki.
Na zagranicznym forum 3-ki juz pojawiają się pierwsze zdjęcia "front place replacement", pozwalającym na przeniesienie tablicy pod grilla.
Co myślicie? jak dla mnie wygląda super, i nie trzeba jeździć bez tablicy żeby pokazać całe piękno nowego grilla

Co myślicie? jak dla mnie wygląda super, i nie trzeba jeździć bez tablicy żeby pokazać całe piękno nowego grilla

U mnie przełącza się takim cienkim guziczkiem-pokrętłem nad zegarami , może u Ciebie jest podobnie?
Służy on również do ściemniania i rozjaśniania zegarów i tabletu, wygląda tak jak na screenie:
Pozdrawiam
Służy on również do ściemniania i rozjaśniania zegarów i tabletu, wygląda tak jak na screenie:
Pozdrawiam
Zerowanie spalania odbywa się poprzez przytrzymanie przycisku INFO na kierownicy gdy pokazuje nam analogowy prędkościomierz wraz ze spalaniem. Czyli obliczanie spalania dla Trip A oraz Trip B powinno odbywać się analogicznie, czyli: ustawiamy Trip A (Trip B), przyciskiem INFO ustawiamy analogowy prędkościomierz wraz ze spalaniem i przytrzymujemy przycisk INFO.Sebb751 napisał(a):W instrukcji jest napisane, że można mierzyć spalanie trasy "trip" A oraz oddzielnie "trip" B, czy ktoś wie jak to pokazać/włączyć by można było spalanie mierzyć nie tylko z "trip" A?
Ja mam ustawione tak, że po każdej zakończonej jeździe pokazuje mi na tablecie spalanie, z ostatnio przejechanego dystansu.
lelo28 napisał(a):Zerowanie spalania odbywa się poprzez przytrzymanie przycisku INFO na kierownicy gdy pokazuje nam analogowy prędkościomierz wraz ze spalaniem. Czyli obliczanie spalania dla Trip A oraz Trip B powinno odbywać się analogicznie, czyli: ustawiamy Trip A (Trip B), przyciskiem INFO ustawiamy analogowy prędkościomierz wraz ze spalaniem i przytrzymujemy przycisk INFO.Sebb751 napisał(a):W instrukcji jest napisane, że można mierzyć spalanie trasy "trip" A oraz oddzielnie "trip" B, czy ktoś wie jak to pokazać/włączyć by można było spalanie mierzyć nie tylko z "trip" A?
Ja mam ustawione tak, że po każdej zakończonej jeździe pokazuje mi na tablecie spalanie, z ostatnio przejechanego dystansu.
Koledze na pewno chodzi o guzik który jest przy zegarach ZA dźwigienką kierunkowskazów – to tam można przestawiać TRIP A i B w miejsce przebiegu głównego
jezyk69 napisał(a):Wydawało mi się, że ktoś w tym temacie rzucił, że tylna kamera jest automatycznie chowana. Czy może ktoś to potwierdzić, bo uważam, że tak nie jest.
oczywiście że tak nie jest