Ale czekamy pewnie z miesiąc na ostateczny werdykt CX-30 czy Trójeczka .
Zakup nowego auta: Mazda3 BP (2019-nadal)
kamil_franiu napisał(a):A więc tak mam już 3000 tyś km i żadnego odprysku itp ale i tak rozważam folię na maskę
Dziś zrobiłem 500 km i tak 100 km do autostrady ( w Strzelcach opolskich do Rzeszowa ) 120 – 140 km/hod Katowic czasami 120 bo mocno padało
i dużo wypadków nawet wyprzedził mnie kolega w mazdzie 3 który rozbił swoją mazde pod Rzeszowem
![]()
i tak spalanie za Rzeszów 6.7L/100 km ( 3 dorosłe osoby + dziecko bagażnik załadowany na full zmieścił się nawet wózek) z Rzeszowa w Bieszczady ale już (dwie dorosłe osoby i dziecko ) prędkość do 90 km/h praktycznie w korku do Sanoka spalanie spadło do 6.6 L/100 km A co do auta jestem mega zadowolony na pewno komfort jazdy lepszy jak w poprzedniej mojej mazdzie 6 GH
Mam za sobą trasę z Warszawy do Sopotu, najpierw krajową 7 do Mławy, a potem S7 do granic Gdańska. Na pokładzie tylko kierownik, ale bagażnik raczej załadowany, klima włączona. Na ekspresówce 120 km/h na tempomacie, na krajówce 95-100 km/h. Średnie spalanie z całej trasy to 5.4 litra, niewiele więcej niż w poprzedniej 2-ce. Przebieg samochodu na razie symboliczny – ok. 1500 km.
corky1 napisał(a):kamil_franiu napisał(a):A więc tak mam już 3000 tyś km i żadnego odprysku itp ale i tak rozważam folię na maskę
Dziś zrobiłem 500 km i tak 100 km do autostrady ( w Strzelcach opolskich do Rzeszowa ) 120 – 140 km/hod Katowic czasami 120 bo mocno padało
i dużo wypadków nawet wyprzedził mnie kolega w mazdzie 3 który rozbił swoją mazde pod Rzeszowem
![]()
i tak spalanie za Rzeszów 6.7L/100 km ( 3 dorosłe osoby + dziecko bagażnik załadowany na full zmieścił się nawet wózek) z Rzeszowa w Bieszczady ale już (dwie dorosłe osoby i dziecko ) prędkość do 90 km/h praktycznie w korku do Sanoka spalanie spadło do 6.6 L/100 km A co do auta jestem mega zadowolony na pewno komfort jazdy lepszy jak w poprzedniej mojej mazdzie 6 GH
Mam za sobą trasę z Warszawy do Sopotu, najpierw krajową 7 do Mławy, a potem S7 do granic Gdańska. Na pokładzie tylko kierownik, ale bagażnik raczej załadowany, klima włączona.
Na ekspresówce 120 km/h na tempomacie, na krajówce 95-100 km/h. Średnie spalanie z całej trasy to 5.4 litra, niewiele więcej niż w poprzedniej 2-ce. Przebieg samochodu na razie symboliczny – ok. 1500 km.
Cześć! Za niecałe 2 tygodnie mam odbiór nowej trójeczki w sedanie i ciekawi mnie co mówicie o lakierze. Myślicie, że warto od razu zrobić jakieś zabezpieczenie? Czy na początek twardy wosk wystarczy?
- Od: 29 wrz 2016, 21:18
- Auto: Jest: Mazda 3 Sedan 2.0 MT Kanjo Jet Black, 2019 rok
Byla: Mazda 3 1.6 MZR, 2005 rok
Cztery tysiące pękły na liczniku. Z każdym tysiącem spalanie coraz niższe. Użytkowanie tylko na drogach lokalnych i krajowych, nawet za bardzo nie można wbić 6. Spalanie 5,3 l. uważam za wystarczający wynik.
Crowlet ceramikę nałożyłem po miesiącu od odebrania z salonu. Oczywiście ceramika nie zabezpiecza przed odpryskami ale ma jedną bardzo ważną (według mnie) zaletę: po każdej myjce auto wygląda jak nowe. Tak jak napisałem zabezpieczenie wykonałem po miesiącu od odebrania. W tym czasie umyłem auto tylko raz. Niestety po tym zabiegu auto wyglądało tragicznie jakby miało minimum 10lat.
Sposób mycia ciągle taki sam: płyn na felgi, płyn na robale, kilka minut na działanie, dalej piana aktywna plus spłukiwanie ciepłą wodą oraz suszenie ręcznikiem. Ostatnio sprawdziłem rękawicą z mikrofibry do mycia, czy po spłukiwaniu zostaje coś na lakierze, okazało się że rękawica pozostaje czysta. Tylko w zakamarkach pozostał niewielki brud.
Więc jeżeli ktoś się pyta czy warto nałożyć ceramikę to odpowiadam: tak warto a nawet należy
Crowlet ceramikę nałożyłem po miesiącu od odebrania z salonu. Oczywiście ceramika nie zabezpiecza przed odpryskami ale ma jedną bardzo ważną (według mnie) zaletę: po każdej myjce auto wygląda jak nowe. Tak jak napisałem zabezpieczenie wykonałem po miesiącu od odebrania. W tym czasie umyłem auto tylko raz. Niestety po tym zabiegu auto wyglądało tragicznie jakby miało minimum 10lat.
Sposób mycia ciągle taki sam: płyn na felgi, płyn na robale, kilka minut na działanie, dalej piana aktywna plus spłukiwanie ciepłą wodą oraz suszenie ręcznikiem. Ostatnio sprawdziłem rękawicą z mikrofibry do mycia, czy po spłukiwaniu zostaje coś na lakierze, okazało się że rękawica pozostaje czysta. Tylko w zakamarkach pozostał niewielki brud.
Więc jeżeli ktoś się pyta czy warto nałożyć ceramikę to odpowiadam: tak warto a nawet należy

piotrekkk1985 napisał(a):Raz umyles auto i wygladal jak 10 letni? To czym umyles ten samochod?
Taka jest jakość lakierów w nowych samochodach – nie tylko w maździe. Powstają mikrorysy i słoneczka od "samego patrzenia" nie mówiąc o delikatnej szmatce z mikrofibry. Musiałbyś myć samochód w komorze bez kurzu. Również polecam ceramikę na samochód dla tych, którzy lubią mieć lakier utrzymany w nienagannym stanie. Po każdym myciu wygląda jak nowy, a z lakieru wydobyta zostaje jego głębia. Dla mnie najlepszy efekt widać przy zachodzie słońca lub nocą przy sztucznym oświetleniu.
Zgadzam sie w 100% Ale jesli ktos choc troche interesuje sie detailingiem to takich szkod nie narobi po 1 myciu.
nie każdy ma czas na to i miejsce, by idealnie wymyć swój samochód. Myjąc auto na dworze – co z tego, że idealnie go spłuczesz, umyjesz z brudu itd. skoro zaraz przed wytarciem nawet najlepszą mikrofibrą na wodzie osiada pył i kurz z zewnątrz i tym właśnie rysujemy nasz lakier.
piotrekkk1985 napisał(a):Raz umyles auto i wygladal jak 10 letni? To czym umyles ten samochod?
Właśnie o to chodzi że ciągle myję tak samo: robale, felgi, piana, płukanie, ręcznik. Czas poświęcony 15 min. plus 8 zł. na myjkę, efekt idealny
Widzę że jaro93 ten temat przerobił.
Przyjacielu ale nie napisałem ze lakier był uszkodzony lub zmatowiony. Chodzi o to że trzy tygodnie wcześniej jak odbierałem to lśnił jak psu ..... wiadomo co. Po pierwszej myjce ( nazwijmy ją bezdotykowa ) auto straciło na blasku. Za cholerę bym nie uwierzył że kilka tygodni w tył wyjechał z salonu. Natomiast po ceramice auto po każdej myjce wygląda jakby dopiero co wyjechało z salonu.piotrekkk1985 napisał(a):Wszystko sie zgadza ale zeby po jednym myciu tak uszkodzic lakier to chyba lekka przesada.
Nie jest moim celem przekonywać kogoś, mam dowód namacalny że warto.
Ostatnio edytowano 20 sie 2019, 15:09 przez lelo28, łącznie edytowano 1 raz
Napisales ze wygladal jak 10 letnie auto. Wiec albo nie oplukales dobrze auta albo chemia jakas lipna.
Z tym wycieraniem po samej pianie aktywnej i spłukiwaniu to bym uważał, bo jak będziesz gdzieś miał niedomyte, a na brudnym aucie po samej pianie będziesz miał, to możesz sobie porysować fure.
potwierdzam
piana aktywna usuwa tylko "dynamiczny" brud (kurz i t.d.)
a dalej trzeba usuwac "statyczny" przylepiony do powloki, i nie ma roznicy czy jest ceramika/wosk/folia, ten brud i tak sie klei
tylko po takiej 2 etapowej myjni, ja wycieram auto recznikiem
inaczej to tylko rysowanie...
piana aktywna usuwa tylko "dynamiczny" brud (kurz i t.d.)
a dalej trzeba usuwac "statyczny" przylepiony do powloki, i nie ma roznicy czy jest ceramika/wosk/folia, ten brud i tak sie klei
tylko po takiej 2 etapowej myjni, ja wycieram auto recznikiem
inaczej to tylko rysowanie...

Ja by umyć porządnie auto to potrzebuje około 2.5h.
Idzie:
1. Moczenie wodą.
2. Pre wash aktywna piana ja używam abdl yeti neutral ph.
3. Dokladne spłukiwanie
4. Mycie na 2 wiadra z gripguardem i abdl snowball. Polecam rekawice megsa.
5. Splukiwanie
6. Wycieranie mikrofibra.
7. Qd w razie potrzeby.
Zawsze auto wyglada jak z salonu przy takim myciu. A jet black jest trudnym kolorem.
Idzie:
1. Moczenie wodą.
2. Pre wash aktywna piana ja używam abdl yeti neutral ph.
3. Dokladne spłukiwanie
4. Mycie na 2 wiadra z gripguardem i abdl snowball. Polecam rekawice megsa.
5. Splukiwanie
6. Wycieranie mikrofibra.
7. Qd w razie potrzeby.
Zawsze auto wyglada jak z salonu przy takim myciu. A jet black jest trudnym kolorem.
Ostatnio edytowano 25 sie 2019, 22:11 przez Tubi, łącznie edytowano 2 razy
Co się stanie, gdy jadąc z prędkością światła, włączysz przednie reflektory?