Nielegalne ksenony

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez alf28 » 20 mar 2008, 14:31

marek napisał(a):alf28 napisał:
i jak to się ma do problemu który opisywałem kilka postów wyżej,przecież nikt normalny nie używa spryskiwacza jak pruszy śnieg i ma czyste szyby,co najwyżej wycieraczek

ale wtedy lampy też są czyste.
tak są czyste i dodatkowo obklejone śniegiem

marek napisał(a):chyba nie umrzesz jak zimą raz na pół godziny włączysz spryskiwacz
pewnie mnie to nie zabije <lol>
marek napisał(a):generalnie w nowych autach lampy są tak ukształtowane że snieg samoistnie spada pod wpływem prędkości
to szkoda że nad przednią szybą tak nie popracowali,bo to było by coś ;)
i znowu piękny słoneczny dzień
Forumowicz

Od: 1 lip 2006, 10:20
Auto: 6 2.0i . i 323f BA z5

Postprzez Adaś » 20 mar 2008, 19:06

Bartg napisał(a):No ksenon sobie mozna zakladac, jak nie ma spryskiwaczy i samopoziomowania to w 3/4 przypadkow swieci sie Panu Bogu w okno nawet jak sie 3 dni poswieci na ustawianie

tak dają światło zwykłe żarówki Philips coś tam za 11zł na BP
Obrazek
a tak zestaw HID
Obrazek
Forumowicz

Od: 8 paź 2004, 16:11
Auto: 323F BA Japan Muscle V6

Postprzez Czacha » 20 mar 2008, 21:45

Mam pytanie do Adasia i innych posiadaczy tego typu przeróbek, bez żadnych złośliwości czy podtekstów...
Czy różnica w oświetleniu drogi jest na tyle duża i przede wszystkim potrzebna, że warto ryzykować:
– mandat, zabranie dowodu rejestracyjnego i odesłanie na przegląd
– co najmniej współwinę w każdym wypadku / kolizji, zwłaszcza w nocy
– niewypłacenie odszkodowania przez ubezpieczyciela
??
Oczywiście do każdej pozycji należy dołączyć prawdopodobieństwo wystąpienia, ale ryzyko zawsze jest.
Zwłaszcza wszystkie firmy ubezpieczeniowe znane są z tego, że zawsze znajdą najmniejszą lukę aby tylko nie musieć płacić...
Czy na prawdę warto bawić się w takie coś? :|

A może próbował ktoś załatwić sobie adnotację do dowodu na stacji diagnostycznej? Wtedy podobno wszystkie w/w problemy znikają, a życie pokazuje, że nie takie sprawy można tam załatwić... Tym bardziej, jeżeli wszystko będzie OK z lampami.
Wyłącz światła – włącz myślenie
Nareszcie zamontowane dzienne <jupi> ....... Moja Madzia :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Forumowicz

Od: 15 kwi 2007, 23:30
Auto: 323C (BA) 1.5i 16V '97

Postprzez Adaś » 20 mar 2008, 22:00

Czacha napisał(a):Czy różnica w oświetleniu drogi jest na tyle duża i przede wszystkim potrzebna, że warto ryzykować:

tak
Forumowicz

Postprzez Udesky » 20 mar 2008, 22:02

Czacha napisał(a):mandat, zabranie dowodu rejestracyjnego i odesłanie na przegląd

mysle ze sam sobie odpowiedziales na pytanie
Czacha napisał(a):Zwłaszcza wszystkie firmy ubezpieczeniowe znane są z tego, że zawsze znajdą najmniejszą lukę aby tylko nie musieć płacić...

mi kiedus za ciemne swiatla w maluchu polecieli po kasie. Ale zawsze przeciez mozesz wymontowac xenony i w montowac zwykle przed wizyta kogos z ubezpieczalni.
164KM@343NM by Mirass (Dynosoft)
Forumowicz

Od: 8 lis 2005, 23:30
Auto: Z5FBA->O1TDI

Postprzez Artiks » 20 mar 2008, 22:10

Adaś napisał(a):tak dają światło zwykłe żarówki Philips coś tam za 11zł na BP
Ty masz lampę z anglika że tak podaje światło czy to kwestia położenia auta i odległości ??
Forumowicz

Od: 29 gru 2006, 12:17
Auto: 323F BA Z5 –> RENAULT LAGUNA III 2.0 DCI

Postprzez alf28 » 20 mar 2008, 22:13

Czacha napisał(a):Czy na prawdę warto bawić się w takie coś?
jak widzisz każdy powód jest dobry ;)
Udesky napisał(a):mi kiedus za ciemne swiatla w maluchu polecieli po kasie.
Forumowicz

Postprzez alf28 » 20 mar 2008, 22:16

ArtX napisał(a):
Adaś napisał(a):tak dają światło zwykłe żarówki Philips coś tam za 11zł na BP
Ty masz lampę z anglika że tak podaje światło czy to kwestia położenia auta i odległości ??
przecie każde światła tak mają świecić
Forumowicz

Postprzez Artiks » 20 mar 2008, 22:25

Na fotce wygląda jakby obie lampy świeciły równo a lewa nawet ciut wyżej u mnie wiązka tak się układa : http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... 6f8e0b289f
Forumowicz

Od: 29 gru 2006, 12:17
Auto: 323F BA Z5 –> RENAULT LAGUNA III 2.0 DCI

Postprzez Adaś » 20 mar 2008, 22:27

no tak tylko na tej fotce z linka auto stoi 10m od ściany a na mojej 1 metr;)

lampa nie potrafi zrobić zeza żeby skierować strumienie z jedno z takiej odległości:)
Forumowicz

Postprzez Widelec » 21 mar 2008, 00:11

ArtX napisał(a):Na fotce wygląda jakby obie lampy świeciły równo a lewa nawet ciut wyżej u mnie wiązka tak się układa : http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... 6f8e0b289f

dobrze mu świeci.... powinny dawać światło tego typu : __/ __/
Forumowicz

Od: 14 maja 2007, 23:13

Postprzez magicadm » 21 mar 2008, 00:55

Czacha napisał(a):Czy różnica w oświetleniu drogi jest na tyle duża i przede wszystkim potrzebna, że warto ryzykować:
– mandat, zabranie dowodu rejestracyjnego i odesłanie na przegląd

A wiesz, że to samo pytanie możesz zadać każdemu, kto ma inne (niż podane przez producenta w specyfikacji samochodu) opony (szersze), dołożony spojler, obniżone zawieszenie, zmienioną kierownicę itp, itp

Na ksenonach przeróbki aut się nie kończą :)

Co do różnicy w oświetleniu – nie mam ksenonów, ale każdy kto założył twierdzi, że dzieli je od halogenów przepaść. Ważne tylko by nie szkodzić innym. Tylko skończony idiota zakłada ksenony "dla szpanu". Większość z tych osób po prostu nie chce urwać koła na polskiej drodze lub potrącić w nocy rowerzysty bez świateł lub zataczająego się pijaczka. Moim zdaniem prawidłowo zamontowane (wg zdrowego rozsądku, a nie bzdurnych wymogów homologacji) ksenony są warte tych "ryzyk".
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Forumowicz

Od: 31 gru 2004, 02:28
Auto: M6 L8 zbyt słabe by się zepsuć

Postprzez Adaś » 21 mar 2008, 01:02

magicadm napisał(a):ażdy kto założył twierdzi, że dzieli je od halogenów przepaść.

Szczerze to moje halogeny jak dla mnie w ogóle nie poprawiają mi widoczności na drodze, jeszcze zanim Xenon włożyłem takie wnioski miałem. Halogenów używałem zwykle na trasie dla lepszej widoczności mojego samochodu przez innych użytkowników.
Po włączeniu halogenów odrobinę polepszała się widoczność na boki na bardzo bliskiej odległości od samochodu
Forumowicz

Postprzez darryd » 21 mar 2008, 01:03

sołtys napisał(a):prosze bardzo

http://www.allegro.pl/item327509548_pro ... _8000.html

i już dostajesz po oczach

to nie sa zadne bixenony...tam za swiatla drogowe robi dolutowana chamsko zwykla zarowka halogenowa! o czym sprzedawcy nie informują! prawdziwy bixenon ma dosc zlozony mechanizm ktory odpowiednio steruje przyslona dajac odpowiednio swiatla mijania i drogowe...tam sie nic nie zapala, zaden dodatkowy palnik ani nic, caly czas swieci ten sam palnik, jedynie przy wlaczeniu swiatel drogowych przyslona odslania wieksza czesc i wiecej swiatla trafia na droge...
...aha, i bixenon wystepuje tylko w lampach z soczewkami do palnikow D2S bez przyslony

tu mozna zobaczyc jak taki zestaw wyglada http://allegro.pl/item331072121_super_b ... ewki_.html

tu wyraznie widac cewke sterowania przysloną...

Obrazek
Pozdrawiam
darry dooman
Oldsmobile Aurora 4.0L V8
Forumowicz

Od: 17 sty 2007, 12:23
Auto: Oldsmobile Aurora 4.0L V8

Postprzez mcbeth » 21 mar 2008, 09:41

Adaś napisał(a):magicadm napisał:
ażdy kto założył twierdzi, że dzieli je od halogenów przepaść.

Szczerze to moje halogeny jak dla mnie w ogóle nie poprawiają mi widoczności na drodze, jeszcze zanim Xenon włożyłem takie wnioski miałem. Halogenów używałem zwykle na trasie dla lepszej widoczności mojego samochodu przez innych użytkowników.
Po włączeniu halogenów odrobinę polepszała się widoczność na boki na bardzo bliskiej odległości od samochodu

Czy Ty aby nie mylisz halogenów (czyli żarówek H1, H3, H4, H7 itd.) ze światłami przeciwmgielnymi ?
2B || !(2B) ? by mcbeth
Obrazek
Forumowicz

Od: 12 lut 2007, 14:29
Auto: M6 GG1 MZR-CD 143KM '07 Active+ / Legacy 2.0R 165KM AT S-AWD '07

Postprzez Adaś » 21 mar 2008, 11:20

mcbeth napisał(a):Czy Ty aby nie mylisz halogenów

hmm właściwie to chyba tak <lol> ale wydawało mi się, że mowa o p.mgielnych potocznie zwanych halogenami własnie:)
Forumowicz

Postprzez magicadm » 21 mar 2008, 11:40

Sprostowanie:
Używając słowa "halogeny" miałem na myśli żarówki halogenowe (a nie światła przeciwmgielne), zastępowane lampami wyładowczymi (ksenonami).
Forumowicz

Postprzez Adaś » 21 mar 2008, 12:06

magicadm napisał(a):Sprostowanie:
Używając słowa "halogeny" miałem na myśli żarówki halogenowe (a nie światła przeciwmgielne), zastępowane lampami wyładowczymi (ksenonami).

no i teraz wszystko jasne:)
tak czy siak BA ma bardzo słabe światła zarówno p.mgielne jak i mijania :)
Forumowicz

Postprzez alf28 » 21 mar 2008, 12:41

magicadm napisał(a):Co do różnicy w oświetleniu – nie mam ksenonów, ale każdy kto założył twierdzi, że dzieli je od halogenów przepaść.
przepaścią bym tego nie nazwał, najbardziej odczywalna różnica jest na mokrej nawierzchni(i to jest mocno odczuwalne).
przepaść to miałem(mam) między oświetleniem w BA,aGE nawet na tych samych żarówkach H1,a wine za to ponosi prawdopodobnie zły stan soczewek w BA,może producent,starość,kurz który się nagromadził,lub wypalone odbłyśniki sam niewiem :|
Forumowicz

Postprzez magicadm » 21 mar 2008, 13:50

alf28 napisał(a):najbardziej odczywalna różnica jest na mokrej nawierzchni(i to jest mocno odczuwalne).

Dokładając do tego brudne szyby, wydłużoną drogę hamowania na mokrym – jak najbardziej sie przydają.
Forumowicz