Mazda 323 BJ
panowie ja mam pytanko dotyczace klimy. sprowadzilem samochod w grudniu ostatnio jechalem z klima niby ona chlodzi czy polecacie zeby ja doplenic odgrzybic itp. Wogole po co jest odgrzybianie czy trzeba to robic czy nie ile takie cos moze kosztowac. Ogolnie jaki dobry i niedrogi serwis polecacie w warszawie
Urbinio
- Od: 16 gru 2008, 18:07
- Auto: Mazda 323F BJ
urbinio napisał(a):oledzy a moze wy wiecie kto ma takie flegi do sprzedania jak kolega smagur
będziesz chciał sobie je obejrzeć to mozna się gdzieś po świętach spotkać na mieście
Motocykle są wszędzie.... no i mazdy 
- Od: 2 lip 2006, 12:53
- Auto: 6-ka 2.0 Diesel 140 KM 2008 rok
urbinio napisał(a):koles z allegro mnie wystawil
A ile krzyczał za komplet? Bo widziałem swego czasu ładny komplecik właśnie takich, ale chciał 1200 zł, więc jak dla mnie drogo...
Na allegro poszukaj usera FELGUS – ma dużo felg – napisz do niego i wyślij fotkę, o co Ci chodzi, może akurat ma.
- Od: 17 wrz 2008, 08:24
- Auto: Mazda 323f BJ '02 ZM
panowie poradzcie, jako ze zakupilem niedawno BJotke, jestem na etapie wymian tego i tamtego, no i olej, czy ktos z Was jezdzi na 0W30? lub 5W30?
na stronach ELFa, CASTROLa i innych "komputer" do mojej BJtki poleca takie wlasnie oleje, no i syntetyk czy polsyntetyk?
na stronach ELFa, CASTROLa i innych "komputer" do mojej BJtki poleca takie wlasnie oleje, no i syntetyk czy polsyntetyk?
Enrichissez- vous!!!
- Od: 6 kwi 2009, 22:39
- Auto: mazda 323f BJ 99 1.5
czy w BJ da się jakoś podnieśc tył do góry żeby miała bardziej drapieżny wyglą bardziej sportowy , na jakichś sprężynach czy jakoś tak?, pytam bo widziałem fajnego dieselka z tyłem zadartym do góry a przód przy ziemi fajnie wglądała i pomyślałem o mojej czy by tak nie dało się zrobić
Tył do góry a przód gleba
zalatuje wiochą no i właściwości jezdne! strach się poruszać. Odradzam
W mojej zalewane było od 2003r. shell 10W40 i tak zalewam dalej co 10000km i jestem zadowolony. Od wymiany do wymiany ani kropelka nie ubywa.

kefano napisał(a):panowie poradzcie, jako ze zakupilem niedawno BJotke, jestem na etapie wymian tego i tamtego, no i olej, czy ktos z Was jezdzi na 0W30? lub 5W30?
W mojej zalewane było od 2003r. shell 10W40 i tak zalewam dalej co 10000km i jestem zadowolony. Od wymiany do wymiany ani kropelka nie ubywa.
kefano napisał(a):do mojej BJtki poleca takie wlasnie oleje, no i syntetyk czy polsyntetyk?
Jak kupiłem mazdę to miałem zalanego półsyntetycznego Shella. Miałem kłopoty z dostaniem go po jakiejś sensownej cenie więc zalałem półsyntetyk Mobil S 10W40 (taki sam lałem wcześniej do innych samochodów) i nie mam żadnych problemów, silniczek suchy i nic nie ubywa
- Od: 17 wrz 2008, 08:24
- Auto: Mazda 323f BJ '02 ZM
karmazyn33 napisał(a):pytam bo widziałem fajnego dieselka z tyłem zadartym do góry a przód przy ziemi fajnie wglądała
może tył po wymianie spręzyn
i wzajemniewertopser napisał(a):WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO ;]
OK chyba sobie daruje dzięki za info od Was i pogodnych i radosnych świąt
Jakie przewody zapłonowe dla BJ ? Zamówiłem w sklepie firmy NGK o symbolu RC-ZE53, ale ku mojemu zdziwieniu w opakowaniu były dwa przewody
?? Gość w sklepie mówi, że powinny być RC-ZE37 ale jakoś mu już nie uwierzyłem i nie zamawiałem. Model 1,5 16V 99r. Proszę o wskazanie właściwych, może ktoś wymieniał ? ZDROWYCH WESOŁYCH
!

- Od: 27 cze 2008, 15:18
- Auto: 323 F BJ 1998r. 1,5
wiking dobrze ze sa dwa, na dwoch swiecach masz cewki a od cewek do pozostalych swiec masz przewody 
Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem. Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać.
Nic tak nie drażni kobiety jak....................................wszystko
Nic tak nie drażni kobiety jak....................................wszystko
- Od: 31 paź 2007, 22:54
- Auto: Sirion 1.3 s
Fiat Panda 1.1
więc w mojej madzi nie ma 4 świec i przewodów
? ( sorry za laickie pytania, ale żadko mi się zdarza zagladać pod maske bo jeżdże samymi madziami
) W takim razie proszę o wyjaśnienie. Ile świec i jakiekable powinienem kupić i czy to znaczy, że te co wyżej mi proponowano były odpowiednie ? tzn komplet kabli WN to jest zestaw RC-ZE53 i RC-ZE37
? I jeszcze prośba jak zbadać czy te kable ( czy tylko wizualnie ?) mają jeszcze odpowiednie parametry ? Wymienia się tylko te dwa ? Patrze na zdjęcie jeśli dobrze czytam to świece są na górze silnika wraz z tymi cewkami ? dobrze czytam ?
- Od: 27 cze 2008, 15:18
- Auto: 323 F BJ 1998r. 1,5
wiking napisał(a):więc w mojej madzi nie ma 4 świec i przewodów? ( sorry za laickie pytania, ale żadko mi się zdarza zagladać pod maske bo jeżdże samymi madziami
) W takim razie proszę o wyjaśnienie. Ile świec i jakiekable powinienem kupić i czy to znaczy, że te co wyżej mi proponowano były odpowiednie ? tzn komplet kabli WN to jest zestaw RC-ZE53 i RC-ZE37
? I jeszcze prośba jak zbadać czy te kable ( czy tylko wizualnie ?) mają jeszcze odpowiednie parametry ? Wymienia się tylko te dwa ? Patrze na zdjęcie jeśli dobrze czytam to świece są na górze silnika wraz z tymi cewkami ? dobrze czytam ?
Siwece są 4.
Przewody są 2.
Cewki są dwie.
Kazda cewka obsługuje 2 świece: jedna poprzez przewód, drugą poprzez fajkę – znajdującą się podcewką.
RC-ZE53 – to powiny być te przewody.
RC-ZE37 – są do wersji do 98. (do BA)
Najprościej kable sprawdzić poprzez oglądnięcie ich w nocy. Uruchomić silnik i w ciemności sprawdzić czy na izolacjach przewodów nie ma iskier (brak iskier nie oznacza, że przewody są ok). Przy okazji sprawdź, czy spod cewek nie skaczą iskry na pokrywę zaworów. W tym wypadku możesz mięć do wymiany cewkę i/lub fajkę (około 500-600 zł za jeden komplet cewki z fajką).
Tak na krótko pomoże ci wypsikanie wszystkiego jakimś contact sprayem.
pzdr.
- Od: 16 sie 2007, 14:23
- Auto: BJ ZL
NBR napisał(a):Borys napisał:
Ja te drugie własnie spolerowałem zeby bo nie przeżyły za dobrze zimy (paskudne wżery).
wertopser napisał:
u mnie tak samo krzywy nei moglem sie jzu patrzec na aluski weic postanowilem cos z nimi zrobic usmiech no i juz aluski sa na samochodziku i blyszcza sie język
zdjęcia, zdjęcia Panowie, dajcie zdjęcia – po po zimie i u mnie paskudnie to wygląda ysz
ostatnio zrobilem kilka zdjec na wypolerowanych aluskach wiec pokazuje

W rzeczywistosci wyglada to o wiele lepiej
- Od: 2 wrz 2008, 18:41
- Auto: Mazda 323F BJ 1.8 16v