Badanie policyjnym probierzem trzeźwości ale...

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez zeusik » 2 sty 2008, 00:23

No bo skąd Policjant z okienka może wiedzieć, co takiemu z 0,51 promila strzelić może do głowy?

taki wynik osiagasz po dwoch piwach. teoretycznie jest to jeszcze trzezwy czlowiek , nie bez powodu wprowadzili w niektorych krajach dopuszczalny poziom alkoholu we krwi 0.8prom.

a tak jak juz powiedzialem, nietrzezwy tam nie pojdzie, bo dobrze wie jaki bedzie wynik.chodzi o symboliczne piwo-dwa a nie o upojenie alkoholowe o ktorym ciagle piszesz.

przytaczasz jakies przyklady z kosmosu (czlowiek z 0.5promila we krwi rzucajacy sie pod kola samochodu), tak jakby trzezwi tez nie wchodzili na jezdnie wprost pod samochod.

twoje argumenty to przede wszystkim jakies glupawe oszczednosci 2zl w stosunku do skutkow.
utrata prawa jazdy + nowe egzaminy + nowe lekcje + bieganina to znaczna kwota, dlatego bede sie badal i nie uwazam tego za marnotrastwa pieniedzy , zwlaszcza ze po czesci sie na to skladam.

jesli przytaczasz jakies kwoty 'liczbe chetnych' x cos tam, to sobie sam to policz a potem podziel na liczbe radiowozow w polsce i zobacz ile dluzej przejedzie na tym 'dodatkowym' paliwku ten radiowozik ...

100-200m?w koncu oszczednosci na dobra sprawe moznabylo by szukac w wyjazdach do kolizji drogowych do ktorych radiowozy pokonuja setki tysiecy km . przeciez mozna telefonicznie odnalezc sprawce. wiele taniej. szkoda tylko ze czesc sprawcow pod wplywem nie zostanie zlapanych.
Obrazek
Forumowicz

Od: 28 sie 2007, 22:34
Auto: 323f 96' :)

Postprzez magicadm » 2 sty 2008, 10:41

zeusik napisał(a):taki wynik osiagasz po dwoch piwach. teoretycznie jest to jeszcze trzezwy czlowiek , nie bez powodu wprowadzili w niektorych krajach dopuszczalny poziom alkoholu we krwi 0.8prom.

Czyli, że nie stanowili zagrożenia dla ruchu. W takim razie nie widzę powodu do badań "profilaktycznych", które maja zmieniejszyć liczbę wypadków.

zeusik napisał(a):utrata prawa jazdy + nowe egzaminy + nowe lekcje + bieganina to znaczna kwota,

Tutaj widac, że masz w d... poprawę bezpieczeństwa na drogach i jakąkolwiek "profilaktykę". Po prostu chcesz sobie poprawić "komfort picia". Nie piszesz ani słowa o ofiarach wypadków, kosztach leczenia itp. Jesteś tylko TY, Twoje Prawo Jazdy i Twoje 2zł
Żałosne i żenujące :|
Rozumujesz jak alkoholik skazany na pracę za kierownicą
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Forumowicz

Od: 31 gru 2004, 02:28
Auto: M6 L8 zbyt słabe by się zepsuć

Postprzez nemi » 2 sty 2008, 11:00

No to mamy po 1 stycznia. Wracałem wczoraj z Łodzi do Wrocławia. Tyle kobiet (mknących 60-70 km/h) jeszcze nigdy nie widziałem i zastanawiające jest to, że auta, które zazwyczaj oglądam tylko z tyłu wczoraj jeździły 50 km/h w zabudowanym i 90 poza hahaha. Czyżby panowie kierownicy bali się wczoraj o stan swoich promili? :D
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez Marcin » 2 sty 2008, 15:59

Piotrek napisał(a):Marcin, dmuchales?

Buehehhe.Wiedziałem że padnie to pytanie :)
Nie,nie dmuchałem.Impreza na której byłem trwała trzy dni więc miałem dwie noce.W pierwszą sobie popiłem do 4:00 rano i poszedłem spać.Poźniej wstałem na imprezę główną na której do 24:00 wypiłem cztery piwka i nic więcej,a 1 stycznia o godzinie 15:00 byłem nówka sztuka człowiek do jazdy. <faja>
Temat założyłem nie dlatego że jestem sknera i alkoholik.Nie żałuję pieniedzy na alkomat ale jest mi on niepotrzebny gdyz podobnych sytuacji mam ok. 2 w roku.

nemi napisał(a): auta, które zazwyczaj oglądam tylko z tyłu wczoraj jeździły 50 km/h w zabudowanym i 90 poza

Tez to zauważyłem :)
Wracajac do tematu to z tego co czytałem w rożnych miejscach w sieci,to jest możliwość zbadania "na życzenie".I bardzo dobrze.
Forumowicz

Od: 30 sty 2007, 02:18
Auto: Toyota Prius 2010

Postprzez magicadm » 15 sty 2008, 21:58

Czy cos drgnęło w temacie? Dostał ktoś oficjalne wyjaśnienia z Policji???
Przeczytałem post na Internetowym Forum Policyjnym.
Autor postu, delikatnie mówiąc nie spotkał się ze zrozumieniem... :|
Forumowicz

Postprzez Marcin » 16 sty 2008, 22:51

magicadm napisał(a):Dostał ktoś oficjalne wyjaśnienia z Policji?

Tak :) Już wczesniej wklejałem.
Proszę:
Witam,

W odpowiedzi na przesłany list elektroniczny uprzejmie informuję, że przepisy prawa nie nakładają na policjantów obowiązku sprawdzania stanu trzeźwości obywateli na ich żądanie.

Piotr Matysiak
Wydział Opracowań Systemowych i Informacji Publicznej

magicadm napisał(a):Autor postu, delikatnie mówiąc nie spotkał się ze zrozumieniem...

No niestety w organach scigania też są <jelen>
;)
Forumowicz

Postprzez magicadm » 17 sty 2008, 00:29

Marcin napisał(a):No niestety w organach scigania też są

Oj, nie zaczynaj :)

Swoją drogą jeden z forumowiczów trafnie zwrocił uwagę na fakt, że po wytrzeźwieniu wcale nie musisz być w dobrej formie do prowadzenia autka. Możesz być niewyspany, przemęczony – bo przeważnie pije się do późna itp...

Ale co mi się spodobało to tekst: Policja działa zgodnie z procedurami – co jest niezgodne z procedurą, jest nadużyciem.
No i kwestia ewidencji pomiarów i wypisywania formularzy. Dla "klienta" to jedno "dmuchnięcie" a dla Policjanta – kilka minut wypełniania formularzy :|
Forumowicz

Postprzez Marcin » 17 sty 2008, 00:37

magicadm napisał(a):Oj, nie zaczynaj

:)
Spoczko,nie mam zamiaru.
Po lekturze tamtego forum można wyłapać kilka osób które są "spoko" (w moich oczach) i zrozumieli mój przekaz/zagwozdkę/pytanie.
Sprawę drążyłem dla bardziej poznawczych celów niż bezsensownego wykorzystywania luk prawnych.
A już w głowie szykuję kolejną "sprawę" dla naszych mundurowych ;) ale to w swoim czasie.
Forumowicz

Postprzez Marcin » 19 sty 2008, 13:14

Fakty.
Wczoraj na TVN Turbo robili test tzw. alkomatu wirtualnego.
W skrócie:
Gość z TV wypił dwa piwa (cienias! <diabełek> ) i w sieci obliczył sobie kiedy będzie sprawny do jazdy.Po otrzymaniu wyniku i przeczekaniu danego czasu,zgadnijcie gdzie sprawdzał faktyczny stan upojenia...
I jakoś nikt nie był zajęty czymś ważniejszym,jakoś funkcjonariusze mieli czas,a i koszt ustnika dziwnie spadł do zera.Kolejka interesantów z zakrwawionymi głowami też się rozmyła w powietrzu.Mundurowi zajęli się "pierdołą" i przebadali go bez zbednych pytań...
Reasumując:
Da się.Tylko trzeba być dziennikarzem ;)
Pozdrawiam.
Forumowicz

Postprzez Marcin » 19 sty 2008, 15:56

Sorka,ze tak post pod postem ale chcę żeby się wyróżniało,bo jest warto przeczytać :)
magicadm napisał(a):Przeczytałem post na Internetowym Forum Policyjnym

Ja dzisiaj,po długim czasie nieobecności tam, też zerknąłem...
I co czytam?
Ano takie wyznania:

A tak zadam przewrotne pytanko. Czy wszyscy tak stanowczo tu na NIE piszący ani razu nie skorzystali z możliwości sprawdzenia się na drugi dzień po balandze, kiedy to trzeba była pilnie wyjechać i kierować bolidem? Tak z ręka na sercu, ani razu tego nie zrobiliście? Mnie sie to już zdarzyło nie raz w mojej karierze i jakoś nie przeszkadzało mi to, ze pamięci urządzenia jakaś tam próba pozostała. Wolałem mały spacerek uskutecznić ten kawałek do komendy a nie pozbyć się roboty i jeszcze z wyroczkiem się pogodzić. Rzecz jasna sam se wsio zrobiłem i nie musiałem prosić przecież nikogo

A owszem, z ręką na sercu przyznaję, że może jakieś dwa razy mi się to zdarzyło. Piekarz ma za to bułki za darmo

Bobuś 1959-z ręką na sercu-badałem stan swojego wyniku na drugi dzień po baletach.

i jeszcze na koniec tego wszystkiego,jeden funkcjonariusz zadaje takie pytanie drugiemu:
(na w/w temat <lol> ) :
Bear , a ustniki "z odzysku"?

Dobre,nie?
Forumowicz

Postprzez magicadm » 19 sty 2008, 16:27

Marcin napisał(a):Da się.Tylko trzeba być dziennikarzem

No to poznałeś siłę mediów :D
W sumie to czego się spodziewałeś – to co Policja zrobiła dla potrzeb programu telewizyjnego, który ogladają mmiliony osób to prawdziwa profilaktyka i walka ze szkodliwymi mitami.
Dla potrzeb programu przygotowano tak, a nie inaczej scenografię – trudno by ekipa z kamera czekała pół godziny (i transmitowala to na żywca :D )
Forumowicz

Postprzez Marcin » 19 sty 2008, 16:32

magicadm napisał(a):No to poznałeś siłę mediów

Teraz wiem jak zagadać w razie "W"
-Dzień dobry,jestem nachlany,chce się przebadać za darmo i nie interesuje mnie ze nie macie czasu.Jestem dziennikarzem TVNu.
Oczywiście żartuje
;)
Forumowicz

Postprzez magicadm » 19 sty 2008, 19:26

Marcin napisał(a):Jestem dziennikarzem TVNu.

Jak będzie z Tobą dwóch kumpli, z czego jeden będzie z kamerą, a drugi z mikrofonem moim zdaniem masz 100% szans na sukces :)
Forumowicz

Postprzez kulca » 14 lut 2008, 15:52

ja Wam opisze podobna probe:
na jakiejs imprezie motoryzacyjnej Policjanci robili ludziom pomiary alkomatem, a ze uwazalem wypicie jednego piwa za bezpieczne postanowilem to sprawdzic:
kupilem na miejscu lane piwo (sikacz jakis) chyba 0,4l, wypilem je, i poszedlem po okolo 30 min zbadac zawartosc alkoholu.
Wynik> 0,22 promila <glupek2> wiec prawko zabrane
teraz juz nie pije nawet piwka jak mam w przeciagu 2 godz wsiadac do autka, mozna sobie niezle klopotow narobic :(
Forumowicz

Od: 9 sty 2008, 00:38
Auto: Mazda 6 GY 2.0 RF-7J 143KM

Postprzez magicadm » 14 lut 2008, 16:11

kulca napisał(a):Wynik> 0,22 promila wiec prawko zabrane
teraz juz nie pije nawet piwka jak mam w przeciagu 2 godz wsiadac do autka

Mądry wniosek, ale zaraz znajdą sie tacy z "lepszą" przemiana materii, którzy Ciebie wyśmieją :|
Forumowicz

Postprzez loockas » 14 lut 2008, 17:32

kulca napisał(a):Wynik> 0,22 promila

Przy takim wyniku raczej Cie puszcza. Bedziesz mial jeszcze dwa badania po 15 minutach i jezeli tylko bedzie spadek to raczej cie puszcza do domu. Nie zmienia to faktu, ze nawet po jednym piwie sie nie powinno jezdzic.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez magicadm » 14 lut 2008, 17:54

loockas napisał(a):Przy takim wyniku raczej Cie puszcza.

A mojemu kumplowi przy 0,21 zabrali prawko...
Forumowicz

Postprzez kulca » 14 lut 2008, 18:28

Pan policjant powiedzial ze w 30 min od wypicia poziom jeszcze rosnie i po 15min byloby wiecej, a prawko zabrane odrazu
Forumowicz

Od: 9 sty 2008, 00:38
Auto: Mazda 6 GY 2.0 RF-7J 143KM

Postprzez cob_ra » 14 lut 2008, 18:40

dlatego ja jak wypije piwko to min 3-4 godziny nie jadę, a jak wiem ze będę jechał trudno nie pije i czekam az w domu spokojnie przed kompem pssss i spać,
magicadm napisał(a):Mądry wniosek, ale zaraz znajdą sie tacy z "lepszą" przemiana materii, którzy Ciebie wyśmieją ysz

no i niech sie śmieją ich problem każdy mniej więcej zna swój organizm i wie co robi, mnie np nie obchodzi to ze ktoś ma inna przemianę i pojedzie wcześniej mam to głęboko w d..... . Znam siebie i wiem ..no cóż.
Forumowicz

Od: 6 gru 2006, 16:18
Auto: Była 323c
Honda Accord VI 1,8
Honda Accord VIII 2.0

Postprzez loockas » 14 lut 2008, 18:57

magicadm napisał(a):A mojemu kumplowi przy 0,21 zabrali prawko...

Napisałem "raczej", bo nie będzie się policjantom chciało jechać na krew w momencie jak sobie tego zażyczysz. Różnie można trafić. Nie ma co kusić losu. Piłeś? nie jedź.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra