Puhcio napisał(a):qlesh napisał:
To daje mu szanse Cię ominąć, no bo jak ma ominąć coś czego nie widzi lub coś co zobaczy 30 m przed sobą jadąc z normalną prędkością 80km/h? Ile ma czasu na reakcję? Max. 1,5s?
Takie osoby mają prawo poruszać się tylko w terenie zabudowanym, gdzie możesz jechać tylko 50, w nocy 60. Jeśli chodzą w innym miejscu, niedozwolonym to ICH problem.
Z całym szacunkiem, ale jeżeli potrąciłbyś pijanego pieszego, nie mającego odblasków, nie widziałeś go i nie Twoja wina, a w dodatku koleś był człowiekiem biednym, powiedzmy nie ma rodziny, oczywiście zabiłeś go przez jego głupotę to myślisz, że ktoś Ci odda pieniądze na naprawę rozbitej szyby, pogiętej maski i połamanego zderzaka?

Pomijam fakt, że nie masz wtedy samochodu na okres jego naprawy... ja już cierpie z powodu braku samochodu czwarty miesiąc

więc troche wiem jak to jest (Puhcio, nie zabiłem żadnego pieszego

)
Puhcio napisał(a):qlesh napisał:
Za kamizelkami nie jestem może aż tak bardzo, nie wyobrażam sobie żeby ktokolwiek to nosił oprócz kierowców np. przy zmianie koła, ale jakieś odblaskowe elementy, elastyczne odblaskowe paski zapinane na rzepy na nogach, głupie plastikowe odblaski przypinane do nóg pieszego
A kto za to zapłaci ? Znowu my ? Znowu w celu naszej własnej ochrony przed nami samymi musimy ponosić dodatkowe koszta ?
Kto zapłaci? Jak tylko będę wiedział gdzie to kupić to na pewno za to zapłacę i będę przypinał do nóg zawsze wtedy gdy będę szedł poboczem w nocy lub po zmroku. Kiedyś spojrzysz na to inaczej, mam nadzieje, jak przyjdzie Ci wypuścić Twoje dziecko do szkoły i będzie musiało samo wrócić do domu w zimie po zmroku czyli po 16
Żeby coś ominąć trzeba to najpierw zobaczyć, w każdym innym przypadku to loteria.