Faja napisał(a):Zalecane jest 98 do MPS-a
Jak jest zalecane 98 to trzeba lać 98 To chyba logiczne że na niewłaściwym paliwie -95- silnik chodzi gorzej.
www.mazdaspeed.pl
Faja napisał(a):Zalecane jest 98 do MPS-a ale co 3 taknowanie mozna lać 95
sołtys napisał(a):Puhcio napisał(a):Dziwne mają te normy.
W instrukcji do volvo jest napisane :
Norma benzyny : 91 – 98 okt, przy czym zalecane jest 98 dla zachowania osiągów silnika.
Tankowałem kilka razy 98, bo była promocja – 98 w cenie 95. Ale ostatnio tylko 95 ..
Zaryzykuję odpowiedz.
Panowie z artykułu, zapomnieli o jednej rzeczy, przspieszenie zapłonu w pewnych granicach powoduje wzrost mocy, jeżeli auto posiada czujnik spalania stukowego, to reguluje kąt wyprzedzenia zapłonu w zależności od niego, ponieważ 98 ma wyższą liczbę oktanową niż 95, pozwala ona na wieksze wyprzedzenie zapłonu i większą moc. Reasumując w autach gdzie nie na czujnika spalania stukowego, a zatem kąt wyprzedzenia zapłonu nie zależy od oktanowości tracimy, w autach z czujnikiem zyskujemy. Nie znam silnika volvo ,ale podejrzewam że właście o to chodziło piszącym instrujcję do niego.
Wystarczyło by wziąść np KL-a do testów, aby uzyskać dokładnie odwrotne wyniki.
sołtys napisał(a):w autach z czujnikiem zyskujemy
bajer0 napisał(a):Mi na Jet wyszlo ok 5zl.
ravo napisał(a):ja leje tylko i wylacznie paliwo ktore ma powyzej 100 oktanow
Piotrek napisał(a):Domelxyz napisał(a):ak wiem, że bęzyną aż tak osiągów nie poprawię, ale mimo wszystko skoro nie szaleję to mi nie potrzeba aż 100okt.
nie zrozumiales ravo...on tankuje gaz, dlatego tak napisal
Domelxyz napisał(a):No ale co to za różnica czy tankuje gaz czy nie?
Piotrek napisał(a):Domelxyz napisał(a):No ale co to za różnica czy tankuje gaz czy nie?
napisal, ze tankuje paliwo, ktore ma powyzje 100 oktanow...tym paliwem jest gaz, bo jak wiadomo jest bardziej kaloryczny od benzyny i liczba oktanowa wynosi bodajze kolo 105...
Piotrek napisał(a):jest bardziej kaloryczny od benzyny i liczba oktanowa wynosi bodajze kolo 105...
Marco7 napisał(a):Jedynie V-Power Racing przyjezdza w zaplombowanych cysternach z Niemiec
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 7 gości