Żałuje zakupu mazdy,mogłem kupic coś bardziej swojskiego np audi
Witam.Ja tez mam nadzieje ze remont góry i dołu da pożądane efekty i na tym inwestowanie w silnik sie skończy,nie licze oczywiśwcie czynnosci okresowych jak wymiana paska rozrzady,oleju ,świec itp.Z tego co mówił mi znajomy mechanik ,który remontuje mi silnik to panewka przekreciła się na jednym korbowodzie.Postanowilem zrobienie szlifu calego korbowodu i wymiane wszystkich panewek.Mam pytanie co jeszcze należy zwrócić uwage prz wykonywanym remońcie silnika.Puki co wymieniam uszczelniacze zaworów wszystkie pierścienie tlokowe,robie szlif glowicy,gniazd zaworów i korbowodu.Obilo mi sie o uszy że coś należy wymienić w pompie olejowej.
Silnik 4DOHC 2.0i16V M/T 115kM FS oraz 323 BG 1,3 16SOHC 94r.
- Od: 6 sty 2007, 21:35
- Auto: mazda 626 cronos GLS specjal
Bokciu-ja tez mialem nic nie robic przy silniku,do porannego dymienia prawie sie przyzwyczailem.Jednak dobrze ze zdecydowałem sie na remont.Moje auto paliło na dotyk,mocy tez nie tracilo.Jednak gdybym nie rozkręcił silnika korbowód zatarłby sie na pewno na obruconej panewce.Wydaje mi sie ze dolewanie oleju nie nie najlepsza metoda,tym bardziej ze masz autko całkiem mlode.
Silnik 4DOHC 2.0i16V M/T 115kM FS oraz 323 BG 1,3 16SOHC 94r.
- Od: 6 sty 2007, 21:35
- Auto: mazda 626 cronos GLS specjal
volume29 napisał(a):tym bardziej ze masz autko całkiem mlode
Ale ja pisalem o FS czyli o Mazdzie ktorą mialem .
Przyjzyj sie w Avatarze tam nie ma Mazdy to jest Galant ktory na cale szczescie nie pali oleju (no jakies 0,5 l wialem na calem 10 tys.)
Przejezdzilem nia rowne dwa lata i dolewalem .Obecny wlasciciel robi pewnie to samo...
A uwierz mi ,ze nie raz chcialem ją zrobic .Teraz sie ciesze ,ze nie zrobilem bo nikt by mi za to nie zaplacil.
Ahura Mazda – dobry bóg
Puhcio napisał(a):Nie taniej kupić sprawdzony, używany silnik ?
ten sprawdzonu używany może brac olej tak samo jak stary już po kilu kkm, a tak będzie wiedział co ma, a czy to wyjdzie taniej. Jak go mechanik nie ogołoci to wyjdzie na to samo lub taniej niż swap.
- Od: 20 lip 2005, 16:56
- Auto: Focus I TDCi
kolejna zajechana mazda, cos sporo tego dymienia na niebiesko
, moj sąsiad tez ma mazde 626 z 1999r 2.0 , auto ladne , fajnie wyposażone a dymi pieknie na niebiesko i co jakis czas widze jak sasiad dolewa olej do silnika

-
Pyton162
Pyton162 napisał(a):dymi pieknie na niebiesko
Japonczycy wymyslili opony ktore podczas "palenia gumy" dymią na różowo wiec z tym niebieskim moze jest podobnie tyle ,ze z rury
Ahura Mazda – dobry bóg
626 mam z 93 r.i jakoś mi nnie kopciPyton162 napisał(a):kolejna zajechana mazda, cos sporo tego dymienia na niebiesko, moj sąsiad tez ma mazde 626 z 1999r 2.0 , auto ladne , fajnie wyposażone a dymi pieknie na niebiesko i co jakis czas widze jak sasiad dolewa olej do silnika
- Od: 1 lip 2006, 10:20
- Auto: 6 2.0i . i 323f BA z5
Witam! Ja właśnie pozbyłem się Audi A4 i kupiłem Mazdę 626 2.0 benzynkę. Wcześniej miałem 2 japończyki i jestem przekonany, że to super auta. Audi to "taczka" a poza tym golas. W Mazdzie mam wszystko oprócz skóry, i jestem bardzo zadowolony. super autko! Pozdrawiam wszystkich Maździarzy!
-
Gość
jazzzy napisał(a):madry polak po szkodzie a wystarczylo zerknac na forum przed pojechaniem na transakcje
mam nadzieje, ze zajrzal na forum decydujac sie na czesci do naprawy, bo jesli nie i kupil najtansze, to moze sie zmienic co najwyzej na gorsze...
ja śmigam Cronosem '95 i nie narzekam – silnik chodzi git – fakt, był serwisowany regularnie itp, po kupnie wymieniłem tylko przeguby ( POLSKIE DROGI – WYPAS). teraz tylko regularna zmiana oleju, filtrów itp i git.
polecam markę w 100%.
pozdrawiam
polecam markę w 100%.
pozdrawiam
Stary twoja wina i niczyja inna!Pretensje kieruj do...
- Od: 10 wrz 2006, 20:57
- Auto: Mazda 626
powiem wam..że mam już drugi silnik w maździe w ciągu pół roku i dymi po odpaleniu,mimo małego przebiegu[130000km]Z tego co tutaj wszędzie wyczytuję to jest wizytówka tych aut.powiem szczerze,[tiiit] z takim samochodem.jest to druga po fordzie marka której nigdy nie kupię.współczuję każdemu,kto widzi rano taką szopkę jak ja po odpaleniu auta na zimnym silniku.
-
bulaj
bulaj napisał(a):powiem wam..że mam już drugi silnik w maździe w ciągu pół roku i dymi po odpaleniu,mimo małego przebiegu[130000km]Z tego co tutaj wszędzie wyczytuję to jest wizytówka tych aut.powiem szczerze,[tiiit] z takim samochodem.jest to druga po fordzie marka której nigdy nie kupię.współczuję każdemu,kto widzi rano taką szopkę jak ja po odpaleniu auta na zimnym silniku.
chyba milion trzysta.

- Od: 28 sie 2007, 22:34
- Auto: 323f 96' :)
bulaj napisał(a):mimo małego przebiegu[130000km]
A później przeczyta to jeden z drugim i wyrabia opinie całej marce, mimo że konkretny egzemplarz ma przekrecony licznik o 200 tys. km.

Sprzedam sporo części do MX-6/626 GE KL 
bulaj napisał(a):powiem wam..że mam już drugi silnik w maździe w ciągu pół roku i dymi po odpaleniu,mimo małego przebiegu[130000km]Z
ta a świstak siedzi za sreberka.
I po co zmieniałeś silnik szrot na silnik szrot wystarczyło w starym pierścienie i uszczelniacze zmienić. A te 130kkm to sobie włóż pomiędzy bajki o sierotce marysi i jasiu i małgosi.
bulaj napisał(a):jest to druga po fordzie marka której nigdy nie kupię
a ja uważam forda za dobre auta w przyzwoitych pieniądzach, jest tylko jedno ale, trzeba je naprawiać na porządnych cześciach, tak jak i mazdę, no i nie każdy pseudo mechanik potrafi je naprawić, bo jak widzi mondeo z 92r na pełnym wtrysku 16v z kupą elektroniki to się mu w głowie przewraca bo swoją edukację zakończył na arcy skomplikowanych silnikach golfa III i passataB3 B4 rodem z lat 70-tych.
- Od: 20 lip 2005, 16:56
- Auto: Focus I TDCi