Kto ma CB radio?
b2 moim zdaniem nie kupuj super carbonium, jak na swoją cene nie jest wcale taka rewelacyjna.
Jeżeli chodzi o anteny montazowe to polecam LEMM AT-1000 (160cm) lub AT-2001 Turbo (200cm). Mam tego pierwszego Lemma i jest rewelacyjny.
Uniden będzie dobrym wyborem. Różni się od 520, że ma jakieś funkcjce pogodowe które u nas w PL nie działają, ma wbudowny głośnik w przedni panel oraz nie ma filtra ANL.
Jeżeli chodzi o anteny montazowe to polecam LEMM AT-1000 (160cm) lub AT-2001 Turbo (200cm). Mam tego pierwszego Lemma i jest rewelacyjny.
Uniden będzie dobrym wyborem. Różni się od 520, że ma jakieś funkcjce pogodowe które u nas w PL nie działają, ma wbudowny głośnik w przedni panel oraz nie ma filtra ANL.
- Od: 11 lip 2004, 00:08
- Auto: CX-60 MX-5 ND
ja mam alana 100+ antena hustler magnes sprawdza jest ok
- Od: 13 sie 2006, 18:15
- Auto: mazda 323f rok prod.koniec 95
..a u mnie spec jak montował antene to właśnie mówił coś na odwrót, ze najlepiej jak antena jest w samym rogu dachu, ewentualnie na krawędzi , co fachowiec to inna teoria
..acha mam MIDLAND 1001Z + Wilson Little Will
- Od: 2 sty 2006, 11:07
- Auto: Mazda 626 GE 1.8 96r.
mart napisał(a):..a u mnie spec jak montował antene to właśnie mówił coś na odwrót, ze najlepiej jak antena jest w samym rogu dachu, ewentualnie na krawędzi , co fachowiec to inna teoria..acha mam MIDLAND 1001Z + Wilson Little Will
na cb-radio.pl znalazłem rysunek wskazujący, jak rozkłada się sygnał z anteny, przy określonch punktach jej monatrzu. I u siebie mam antenę na uchwycie SF-40 zamontowaną na tylnej klapie, przy szybie, na osi symetrii klapy.
Gdzie najlepiej zapiąc antene w 626 GE? Krawędz klapy przy dachu z lewej strony, na uchwycie... dobre?
EDIT:
to sie dowiedzialem
EDIT:
to sie dowiedzialem
Ostatnio edytowano 9 gru 2006, 23:46 przez qlesh, łącznie edytowano 1 raz
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...

Ja dopiero co kupilem mazde wiec narazie jezdze na pozyczonym cb, ale sprzet sie bardzo dobrze spisuje. W przyszlym tygodniu musze kupic bo przydaje sie bardzo. Juz dzisiaj zaoszczedzilem pare zl dzieki niemu
No i calkowicie inna kultura jazdy jest z cbradiem, ludzie wydaja sie jacys tacy milsi i nawet tiry ktore zawsze zawalaly droge teraz wydaja sie przyjazne
A mam pytanie: jak montujecie antene w mazdzie 323F BA? Bo mam na magnes, krotka, 45cm, i teraz ja wystawiam na dach a kabel puszczam przez szyberdach. Ale boje sie ze przy zamknietym szyberdachu uszczelka mi sie odgniecie i bedzie przepuszczala. No i ciezko jest schowac antene, bo nie moge jej przelozyc przez otwor, tylko musze kabel odczepiac od cb i wyciagac gora. Sprawdzalem czy przez szybe da sie wystawic, ale te uszczelki sa tam za twarde chyba.
No i czy chowacie antene jak zostawiacie samochod przed supermarketem albo gdzies na miescie? Czesto kradna anteny?
I jeszcze gdzie macie zamontwane cb? Z boku przy nogach pasazera czy pod radiem? Bo myslalem zeby ta polke plastikowa pod radiem wymontowac bo jest za plytka i wstawic tam cb. Ktos tak zrobil?
Pozdrawiam i do uslyszenia na trasie
Darek
A mam pytanie: jak montujecie antene w mazdzie 323F BA? Bo mam na magnes, krotka, 45cm, i teraz ja wystawiam na dach a kabel puszczam przez szyberdach. Ale boje sie ze przy zamknietym szyberdachu uszczelka mi sie odgniecie i bedzie przepuszczala. No i ciezko jest schowac antene, bo nie moge jej przelozyc przez otwor, tylko musze kabel odczepiac od cb i wyciagac gora. Sprawdzalem czy przez szybe da sie wystawic, ale te uszczelki sa tam za twarde chyba.
No i czy chowacie antene jak zostawiacie samochod przed supermarketem albo gdzies na miescie? Czesto kradna anteny?
I jeszcze gdzie macie zamontwane cb? Z boku przy nogach pasazera czy pod radiem? Bo myslalem zeby ta polke plastikowa pod radiem wymontowac bo jest za plytka i wstawic tam cb. Ktos tak zrobil?
Pozdrawiam i do uslyszenia na trasie
Darek
- Od: 2 gru 2006, 20:58
- Auto: C63 AMG Kombi + Fiat Bravo Psst... + Combo
darekk86 napisał(a):No i czy chowacie antene jak zostawiacie samochod przed supermarketem albo gdzies na miescie? Czesto kradna anteny?
Darek
..anteny kradna i to bardzo to samo się tyczy radyjek, u mnie schowanie anteny na magnesie to kwestia kilku sekund , a radyjko idzie pod siedzenie ..inna sprawa jak ktoś będzie chciał ukraść to i tak ukradnie
- Od: 2 sty 2006, 11:07
- Auto: Mazda 626 GE 1.8 96r.
Witam. Zamierzam kupić CB ale po przejrzeniu informacji na temat różnych modeli radia zgłupiałem na co zwracać uwagę. Myślę o modelu ALAN 48 PLUS MULTI albo INTEK M-490 PLUS MULTI. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie proszę o poradę jaki model wybrać, czy wymienione modele to dobry wybór czy raczej szukać czegoś innego. Nie wiem również jaką wybrać antenę. Pozdrawiam.
- Od: 8 lip 2006, 09:06
- Auto: 323f BJ 16V 1.5 1999 r.
ja mam magnesowke podczas uzywania uchylam lekko [jaka?] szybe i wszystko super, ja mam radio UNIDEN510 XL super radio polecam wszystkim lepszego sie nie kupi w tej cenie 280-320zl tylko jest maly problem- nie maja teraz homologacji ale ja i tak jezdze jeszcze nie mialem kontroli
nie mam pojecia co mi zrobia jak bede ja mial ale zabrac radia mi przeciez nie moga bo nie jest kradzione
- Od: 20 lis 2006, 01:46
- Auto: MAZDA PREMACY CP 2002r 2.0 131KM SPORTIVE
J.T powiedz mi gdzie jest taki przepis?? w jakim kodeksie jest on zapisany to sobie znajde i przeczytam. moga dac mandat co najwyzej, mam papiery na radio nie ukradlem go wiec nie ma takiej mozliwosci zeby mi zabrali.
- Od: 20 lis 2006, 01:46
- Auto: MAZDA PREMACY CP 2002r 2.0 131KM SPORTIVE
dyzio2323 napisał(a):J.T powiedz mi gdzie jest taki przepis?? w jakim kodeksie jest on zapisany to sobie znajde i przeczytam. moga dac mandat co najwyzej, mam papiery na radio nie ukradlem go wiec nie ma takiej mozliwosci zeby mi zabrali.
ale mogą wymyślić, że sprzęt nie ma deklaracji zgodności w związku z czym nie wiadomo, czy spełnia normy i czy nie powinieneś czasem mieć na niego pozwolenie. w rezultacie "zatrzymamy radyjko do wyjaśnienia".
Poniżej masz oficjalne stanowisko Policji w tej sprawie.
- Zgodnie z § 2 ust. 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 24 października 2005r. w sprawie urządzeń radiowych nadawczych lub nadawczo-odbiorczych, które mogą być używane bez pozwolenia (Dz. U. Nr 230, poz. 1955) nie wymaga pozwolenia radiowego używanie urządzeń Radia Obywatelskiego CB wyłącznie w zakresie częstotliwości 26,96-27,41 MHz, pracujących z modulacją częstotliwości lub amplitudy (FM/AM//SSB) z mocą wyjściową nadajnika do 4 W dla FM i AM oraz z mocą 12W (PEP) dla SSB.
Obecne uregulowania prawne nie nakładają na użytkowników urządzeń typu CB Radio obowiązku posiadania przy sobie i okazywania na żądanie organu kontroli ruchu drogowego świadectwa homologacji czy deklaracji zgodności użytkowanego urządzenia.
Istnieje jednak możliwość, że urządzenie typu CB radio znajdujące się w pojeździe może nasunąć podejrzenie policjantowi, iż znajduje się ono w obrocie, choć nie spełnia wymogów formalnych. Zdarzają się przypadki modyfikacji konstrukcji urządzenia oraz dopuszczalnych parametrów pracy. Zdarzają się także przypadki sprowadzania urządzeń spoza granicy Polski, których parametry pracy nie zawsze są zgodne z polskimi przepisami.
W przypadku pojawienia się uzasadnionych wątpliwości co do użytkowanego sprzętu, naturalnym zachowaniem jest próba zweryfikowania (w miarę możliwości na miejscu kontroli), czy znajdujące się w pojeździe CB radio zostało dopuszczone do obrotu na polskim rynku. Dużym ułatwieniem w takim przypadku będzie okazanie policjantowi Świadectwa Homologacji lub Deklaracji Zgodności. I choć nie ma obowiązku posiadania tego dokumentu przy sobie, to jednak posiadanie go przy sobie w dużym stopniu może ułatwić obu stronom udokumentowanie faktu użytkowania zgodnego z prawem.
W przypadku braku takiego dokumentu, użytkownik może być narażony na konieczność zabezpieczenia urządzenia do czasu wyjaśnienia sprawy. Oznacza to również, że na potrzeby prowadzonego postępowania wyjaśniającego będzie musiał w późniejszym terminie dostarczyć taki dowód celem uniknięcia posądzenia o popełnienie wykroczenia lub nawet przestępstwa.
Czyli wydrukowac deklaracje zgodnosci bo tak sie to nazywa i wrzucic do schowka na wszelki wypadek gdybys trafili jakiegos upierdliwca
Pozdrowka
dziubek
Pozdrowka
dziubek
Mazda + saperka – prawie jak Jeep ;)
+
była BeAtka i GabrYsia jest Renifer ;)
Moje ostanie mazdowe maleństwo- http://tnij.org/mazda6gy
+
była BeAtka i GabrYsia jest Renifer ;)
Moje ostanie mazdowe maleństwo- http://tnij.org/mazda6gy
Ja się pochwale
Własnie zamówiłem sprzecik CB 

Mmm... Przy 3 tysiączkach brzmi jak 50Cent, wygląda jak Pussy Cat Dolls, a jeździ jak The Game na osiemnastu calach... with evil gas from the bottom of hell... buahahaha... n2o
Best ET 1/4: 14.8s (Czaplinek '12) Best RT: 0,123s (Czaplinek '12)
Moja Madzia ;)
Moja Madzia ;)
majes napisał(a):Ja jestem z Cobry zadowolony wiec Jacol ty pewnie tez bedziesz.Tylko ta gruszka taka duza
Spoko
Mmm... Przy 3 tysiączkach brzmi jak 50Cent, wygląda jak Pussy Cat Dolls, a jeździ jak The Game na osiemnastu calach... with evil gas from the bottom of hell... buahahaha... n2o
Moja Madzia ;)
Moja Madzia ;)