Porada serwisowa

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Ted99 » wczoraj, 14:50

Witam!

Drodzy forumowicze potrzebuję porady. Od wczoraj jestem właścicielem Mazdy 6 Kombi (GH) 2.2 MZR-CD (GH10) Diesel 2009r.
Poprzedni właściciel zdaje się nic nie robił z samochodem. Ostatnia udokumentowana wymiana to łańcuch rozrządu w 2015 r. oraz filtry w 2016 r.
Właściwie z autem nie dzieje się nic. Pracuje równo, odpala za pierwszym razem, nie kopci, olej ok.
Pytanie jest może śmieszne dla obytych z motoryzacją ale ja w zasadzie widzę jak coś się dzieje kiedy dokumentnie się coś spieprzy. Mianowicie co porobić profilaktycznie? jakie marki części polecacie? Jaki olej?

Pozdrawiam!
Początkujący

Od: wczoraj, 14:26
Auto: MAZDA 6 Kombi (GH) 2.2 MZR-CD (GH10), Diesel, rok prod. 2009

Postprzez darrecki » dzisiaj, 11:18

Do takich porad to masz odpowiedni dział: https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewforum.php?f=421

Jak każdy diesel Mazdy po 2002r, także i Twój po tylu latach zapewne ma problemy z podkładkami pod wtryskiwaczami. Jeśli nie puszczały to po wymianie sprawa załatwiona, jeśli nawaliły kupę szlamu pod pokrywę zaworów – zdjęcie miski i czyszczenie / wymiana smoka olejowego. To może brzmieć jak jakaś fanaberia, ale przepuszczające wtryski to w zasadzie "wyrok" dla silnika.
Do tego czyszczenie dolotu, sprawdzenie wtrysków / turbiny, zmienić olej w skrzyni biegów. To w końcu 16 letnie auto.

Części? Co osoba to różne opinie. Dla mnie oleje Shell i filtry Mann/ Mahle (choć te ostatnie to chińczyki od pewnego czasu)
Moderator Globalny

Od: 14 cze 2006, 01:01
Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D

Postprzez Ted99 » dzisiaj, 12:42

Dzięki za odpowiedź. Już przenoszę post.
Początkujący

Od: wczoraj, 14:26
Auto: MAZDA 6 Kombi (GH) 2.2 MZR-CD (GH10), Diesel, rok prod. 2009