Czym zdjąć farbe nitro z plastiku nie niszcząc go
Strona 1 z 1
aż poszedłem do piwnicy sprawdzić. Jeśli chodzi o plastiki wnętrza (te czarne) spróbuj acetonem. Nie niszczy plastiku, lub poprostu benzyną ekstrakcyjną (choć pewnie ta nie poradzi sobie z nitro). Rozpuszczalnik nitro prawie napewno rozpuści plastik.
To zależy tylko od rodzaju tworzywa
( zderzaki to najczęściej PP z dodatkiem talku, w środku różnie, a pod maską to PA z dodatkiem włókna szklanego) Bartosz napisz jaki element chcesz wyczyścić i konkretnie jaka to była farba, a ja postaram sie sprawdzić czym to wyczyścić żeby nie rozpuściło tworzywa 
MAZDA – To me you're perfect
- Od: 6 maja 2006, 17:07
- Auto: 626 GE FP 94'
Możesz jeszcze spróbować płynem hamulcowym. On zmywa większaść farb, trzeba mu dać tylko troche czasu. Dobrym zmywaczem jest też Cleanlux środek do zmywania sidoluxu do podłóg, zmywa na 100% akryle i olejne, może z nitro też da rade
Mazda 121DB 1.4 16v Burning Red
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... ht=adammal
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... ht=adammal
- Od: 21 lip 2005, 23:30
- Auto: Mazda 121DB 1.4 16v CanvasTop
no tak my tu rozpuszczalniki wymuyślamy a on mokrą szmatą powycierał

Italiano – to mogła być farba nitro
To zależy jakie tworzywo sztuczne było zabrudzone – niektóre tworzywa maja taki tzw. "kąt zwilżalności", że bez uprzedniego przygotowania ich za pomocą "primera" ( rodzaj aktywatora powierzchni zmniejszajacy kąt zwilżalności) każda farba da sie "zetrzeć" za pomocą mokrej szmaty
oczywiście przy odpowiedniej dozie cierpliwości ...
a ja już sprawdzałem jakich użyto tworzyw w madzi żeby doradzic rodzaj rozpuszczalnika
Bartosz gratuluje wytrwalości...
To zależy jakie tworzywo sztuczne było zabrudzone – niektóre tworzywa maja taki tzw. "kąt zwilżalności", że bez uprzedniego przygotowania ich za pomocą "primera" ( rodzaj aktywatora powierzchni zmniejszajacy kąt zwilżalności) każda farba da sie "zetrzeć" za pomocą mokrej szmaty
oczywiście przy odpowiedniej dozie cierpliwości ...
a ja już sprawdzałem jakich użyto tworzyw w madzi żeby doradzic rodzaj rozpuszczalnika

Bartosz gratuluje wytrwalości...
MAZDA – To me you're perfect
- Od: 6 maja 2006, 17:07
- Auto: 626 GE FP 94'
Strona 1 z 1