Zakup nowego auta – Mazda3 BM (2014 – obecnie)
Witam,
mój pierwszy post. Za parę dni podpiszę umowę na Mazdę 3 165 – G, Skypassion lub Sport-line, jak w kupię w Niemczech .
Czytam, czytam i szukam wszystkiego użytecznego i trafiłem na taki test:
https://www.youtube.com/watch?v=guUdsQMdh4I
Widać, jak ta blaszka jest naprawdę słaba. Czy ktoś już z Was zaliczył "dzwona" w BM i jakie były skutki?
Proszę podać, przy jakiej szybkości.
Pozdrawiam
Tomek
mój pierwszy post. Za parę dni podpiszę umowę na Mazdę 3 165 – G, Skypassion lub Sport-line, jak w kupię w Niemczech .
Czytam, czytam i szukam wszystkiego użytecznego i trafiłem na taki test:
https://www.youtube.com/watch?v=guUdsQMdh4I
Widać, jak ta blaszka jest naprawdę słaba. Czy ktoś już z Was zaliczył "dzwona" w BM i jakie były skutki?
Proszę podać, przy jakiej szybkości.
Pozdrawiam
Tomek
Witamy na naszym forum. Przed złożeniem zamówienia proszę oczytaj trochę forum, szczególnie dział silników benzynowych, żebyś potem nie żałował wyboru 165. Ma krótką skrzynię, 120 dłuższą i można odblokować sztuczne schowane kucyki. Na trasy dłuższa skrzynia jest lepsza, aczkolwiek to moje zdanie.
Poza tym w motorozmowach jest długi wątek dotyczący zakupu nowej BM – tam też można znaleźć ciekawe informacje.
Test, do którego dałeś link to uderzenie 1/4 powierzchni przodu auta. Robione tylko w USA i tak to ma wyglądać, że auto ześlizguje się z przeszkody. W Europie testują 1/2 i to wygląda zupełnie inaczej. Auto ma 5 gwiazdek? Ma, więc cienkie blaszki to nie problem.
Ostatnia sprawa to dzwony. Przypadków jakich cięższych zdarzeń na naszym forum, na szczęście jeszcze nie było.
Poza tym w motorozmowach jest długi wątek dotyczący zakupu nowej BM – tam też można znaleźć ciekawe informacje.
Test, do którego dałeś link to uderzenie 1/4 powierzchni przodu auta. Robione tylko w USA i tak to ma wyglądać, że auto ześlizguje się z przeszkody. W Europie testują 1/2 i to wygląda zupełnie inaczej. Auto ma 5 gwiazdek? Ma, więc cienkie blaszki to nie problem.
Ostatnia sprawa to dzwony. Przypadków jakich cięższych zdarzeń na naszym forum, na szczęście jeszcze nie było.
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Dziękuję za info. Czytałem o tych schowanych kucykach i różnicy między 120, a 165.
Ale czytałem testy niemieckie i piszą, że 120 jest "träge", czyli pomału się zbiera. Boję się że na polskie drogi (nie dwupasmówki i nie autostrady) może być za wolna na szybkie wyprzedzanie.
Ale czytałem testy niemieckie i piszą, że 120 jest "träge", czyli pomału się zbiera. Boję się że na polskie drogi (nie dwupasmówki i nie autostrady) może być za wolna na szybkie wyprzedzanie.
Według mnie bardzo ładnie się złożyła.
Kabina jest mało naruszona.
Jeżeli po takim dzwonie samochód ma się rozpaść i iść na złom, a ja wychodzę cało to jest ok.
A 165 między innymi dlatego ładnie się zbiera – krótsza skrzynia.
Ale na trasy, z powodu dłuższych biegów, wolałbym 120.
Kabina jest mało naruszona.
Jeżeli po takim dzwonie samochód ma się rozpaść i iść na złom, a ja wychodzę cało to jest ok.
A 165 między innymi dlatego ładnie się zbiera – krótsza skrzynia.
Ale na trasy, z powodu dłuższych biegów, wolałbym 120.
- Od: 10 lut 2016, 21:14
- Auto: Mazda 3 BM, htb. skyMotion 120km
Krotsza skrzynia to wiecej machania, a przelozenia w 165hp nie pozwalaja nawet dobic do 100km/h na 2 biegu. Podobnie to mialem w Seicento, a po lekkich modyfikacjach bardzo ladnie sie zbieralo
120km nie ciagnie, bo jest zdlawione u gory i tyle. Jak podciagniesz moc do 165km to roznica bedzie conajwyzej w ulamkach sekund.
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Damiannp2 napisał(a):Auto odebrane , bardzo zadowolony z tych paru kilometrów
gratuluje!
Tymczasem u mnie wciąż cisza, na umowie 15 kwietnia a salon nawet nie potrafi podać kiedy realnie będzie

Hmm.
Czytam i się zastanawiam, czy jeśli kolega zakupi 120kM to czy w okresie gwarancji zdecyduje się na grzebanie i odblokowanie..
Ja bym się nie zdecydował ze względu na ryzyko utraty gwarancji..
Doszedłem do wniosku,że jeśli kupi 120kM to przez te 5 czy ileś lat będzie jeździł tak jak fabryka pozwoli oczywiście korzystając z dłuższych przełożeń skrzyni biegów, a później gdy sie już przyzwyczai sprzeda auto jakiemuś szczęśliwemu nabywcy
Czytam i się zastanawiam, czy jeśli kolega zakupi 120kM to czy w okresie gwarancji zdecyduje się na grzebanie i odblokowanie..
Doszedłem do wniosku,że jeśli kupi 120kM to przez te 5 czy ileś lat będzie jeździł tak jak fabryka pozwoli oczywiście korzystając z dłuższych przełożeń skrzyni biegów, a później gdy sie już przyzwyczai sprzeda auto jakiemuś szczęśliwemu nabywcy
Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
zadra napisał(a):Hmm.
Większość osób ma 3 letnią gwarancje, więc po tych 3ch latach spokojnie można sobie podkręcić silnik
deadeye napisał(a):Damiannp2 napisał(a):Auto odebrane , bardzo zadowolony z tych paru kilometrów
gratuluje!wrzuć fotki do dzialu "nasze mazdy"
Tymczasem u mnie wciąż cisza, na umowie 15 kwietnia a salon nawet nie potrafi podać kiedy realnie będzie
Dokładnie. To jakaś masakra. Także mam 15 kwietnia. To jest nie poważne, że na 8 pojazdów do salonu przyjeżdża z Belgii 1 (jeden).
Współczesne auta blachę maja dla ozdoby i aerodynamiki, za bezpieczeństwo odpowiadają strefy zgniotu i cały szkielet auta, to od niego zależy jak się poskłada.et21-139 napisał(a):Widać, jak ta blaszka jest naprawdę słaba. Czy ktoś już z Was zaliczył "dzwona" w BM i jakie były skutki?
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
Enso napisał(a):Madzia zamówiona i czekam do 31 sierpniaJak żyć?????
Który silniczek i kolor tak z ciekawości?
Przy okazji przypominam o opcji polecenia, ktoś może skorzystać na Twoim zamówieniu
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=139&t=190811
greg007 napisał(a):Enso napisał(a):Madzia zamówiona i czekam do 31 sierpniaJak żyć?????
Który silniczek i kolor tak z ciekawości?
Przy okazji przypominam o opcji polecenia, ktoś może skorzystać na Twoim zamówieniu
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=139&t=190811
120km, titanium
poleciłem już znajomego co mnie namówił na mazde
I jak, dostał ktoś z oczekujących na odbiór jakieś info? Ja dzwoniłem do salonu, i dowiedziałem się że niby w poniedziałek powinny być wyznaczone realne daty odbioru tych spóźnionych samochodów które miały być na 15 kwietnia – niestety jest ich dość sporo. No i będę walczył o jakieś wynagrodzenie tego spóźnienia. Ale skoro dopiero teraz wyznaczą termin, to ciekawe czy się w maju doczekamy naszych Mazd...
deadeye napisał(a):I jak, dostał ktoś z oczekujących na odbiór jakieś info? Ja dzwoniłem do salonu, i dowiedziałem się że niby w poniedziałek powinny być wyznaczone realne daty odbioru tych spóźnionych samochodów które miały być na 15 kwietnia – niestety jest ich dość sporo. No i będę walczył o jakieś wynagrodzenie tego spóźnienia. Ale skoro dopiero teraz wyznaczą termin, to ciekawe czy się w maju doczekamy naszych Mazd...
a kiedy zamawiałeś i jaki termin ostateczny w umowie?
Enso napisał(a):a kiedy zamawiałeś i jaki termin ostateczny w umowie?
Zamawiałem 1 grudnia, więc już prawie 5 miesięcy czekam

Data odbioru z umowy to 15 kwietnia, tych samochodów które mają tą datę jest dość sporo i teraz właśnie polska centrala Mazdy ma wreszcie wyznaczyć prawdziwe terminy dowozu dla tych aut.
Mój salon to Mirai Motors Dąbrowa Górnicza.
Zamówiony połowa lutego, dzisiaj odbiór. Tylko ja miałem fart, bo przejąłem czyjeś zamówienie, które anulowano.
Ogólnie pełen bajer
Ogólnie pełen bajer