Zakup nowego auta – Mazda CX-3 (2015 – obecnie)

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez toruńczyk » 9 mar 2016, 21:21

Lucek !
Nie mam informacji jeszcze z Salonu.
Rozmawiałem ok.2-3 tygodnie wcześniej z Panią M jak Madzia ;)
Informowała mnie o przybliżonym terminie 25 marca z możliwością kilkodniowego przesunięcia w jedną lub drugą stronę. Wcześniej kolega z W-wy podobną miał informację dlatego też pozwoliłem sobie na żart ze święconką ;)
P.Madzia miała dzwonić na 2 tygodnie przed odbiorem w celu sprecyzowania ostatecznie doposażenia auta więc myślę , że za chwilę się odezwie .
Mówisz, że nie możesz się doczekać .A co ja mam powiedzieć .?Nie ! Nie będę się żalił bo rodzina stanęła na wysokości zadania.Miałem przyjemność (dosłownie) ujeżdżać kultowego już (20latka)VW Garbusa.Ileż to frajdy i sympatycznych przygód miałem na drodze , że życzyłbym sobie też takich dosiadając Cx 3. Nie pochwalę się fotką tego zabytkowego , wypicowanego i"uroczego chrabąszcza" bo mnie tu jeszcze zbanują :( A może go zamienię za Mazdę ? ;)
Forumowicz

Od: 8 lis 2015, 21:02
Auto: Mazda CX-3 – 2016r. , 2.0Pb – 120KM , AT , Sky Passion , Soul Red .

Postprzez Feston » 10 mar 2016, 08:48

Lucek...chwila, chwila...zamawiałeś auto w grudniu i już masz info o odbiorze? Ja złożyłem zamówienie 29 października (!) i jak dzwonię do Mazdy, to żadnych konkretów :/ biorąc pod uwagę miesiąc różnicy, to moja mazda pewnie stoi na wystawie zbierając kurz i odciski palców gapiów...
Forumowicz

Od: 27 sty 2016, 15:34
Auto: CX-3 2.0 120 KM AT '16 SkyEnergy SoulRed fullLed

Postprzez toruńczyk » 10 mar 2016, 10:03

Feston !
Spokojnie !
Na pewno nie ma jeszcze w salonach rocznika 2016 a te które ewentualnie dostaniemy to jest pierwsza dostawa w tym roku . Nie przypuszczam by "ostatni byli pierwszymi a pierwsi ostatnimi" ... !
Myślę , że Salon odezwie się jak będzie miał konkretne terminy odbioru aut.
Cierpliwości papa

Dopisano 10 mar 2016, 10:16:

Sosenka napisał(a):Zauważyłam taką prawidłowość, że największe rabaty dostają kupujący sky energy.

To nie tak, że wyszliśmy z salonu goli i weseli. Dostałam rabat na dywaniki gumowe, komplet felg z oponami + apteczkę. Nie wiem jak liczyć cenę opon przed rabatem ale jeśli wezmę najwyższą cenę z ceneo to rabat wychodzi 0,9% :) :)

Inna sprawa, że te dywaniki kupiłabym teraz za połowę ceny na allegro nie mówiąc o kołach....

Wiesz Sosenko , że chyba słusznie zauważyłaś !
Dopiero to sobie uświadomiłem ! <glupek2> Nazwijmy , że sporo ugrałem z akcesorii (pisałem o tym) bo zamówiłem Sky Energy a za Twoją namową zmieniłem póżniej zamówienie na Sky Pasjon . Przy zmianie zamówienia już nie wypadało im się z obiecanych darmowych dodatków wycofać !? <co?>
Forumowicz

Postprzez lucek 76 » 10 mar 2016, 14:20

Witam wszystkich.

Widzisz Toruńczyk i tak niewinny żart zamienił się w rzeczywistość <spoko> . Tobie
życzę zawiezienia święconki nowym nabytkiem i jednocześnie gratuluje podróżowania tak kultowym autem <spoko>.

Feston Zamówienie 16.12.15 Odbiór telefonicznie miał być w czerwcu ale jak chyba pisałem wcześniej mieli wcześniej zarezerwowany model do konfiguracji i w umowie odbiór na 30.4.16 a tu wczoraj telefon czy chcę odebrać auto wcześniej przed świętami (co za pytanie <co?> ) każdy by chciał. Czemu tak nie wiem.

Wam oczekującym też życzę szybkiego odbioru pojazdu i bezpiecznej pierwszej przejażdżki.

Pozdrawiam
Lucek <diabełek>
Forumowicz

Od: 11 lis 2015, 21:16
Auto: Renault Megane 2;
2.0 dci 150 kM,
2006
Mazda CX-3 120 KM Sky Passion
Soul Red; Pakiet Safety

Postprzez mocart26 » 10 mar 2016, 23:24

Cześć,

Jestem tu nowy więc z góry przepraszam za błędy-jeżeli jakieś robię.
Mam pytanie czy jest ktoś w stanie powiedzieć jakie będą promocje przy odbiorze CX3 w kwietniu.
Zastanawiam się czy nie przedłużyć odbioru auta na następny miesiąc i może będzie lakier metalik za 1zł lub navi?
Będę wdzięczny za podpowiedź :)
mocart26

Postprzez toruńczyk » 11 mar 2016, 07:21

Bez urazy ...
"Błędne" jest pytanie by nie powiedzieć "obłędne" ;)
Szczerze Ci odpowiem , że w sytuacji kiedy kolejka po Cx 3 przedłuża się i ominęła nas podwyżka to Dealer może .... tylko uśmiechnąć się do nas .
Póki co to do czasu kiedy auta nie będą czekały na klienta to cieszmy się z fajnych Mazd do których sprzedający dorzuci nam jakiś suwenir z akcesoriów .
Ale może masz szczególny dar przekonywania więc powodzenia !
Niech to o czym marzysz się zdarzy :) ... a nam możesz się " pochwalić" papa

Dopisano 11 mar 2016, 16:03:

Panowie !
Jest , jest, jest ! ;)
Zadzwonił w końcu telefon od Madzi.
Jak wszystko będzie szło zgodnie z planem do końca przyszłego tygodnia bedę już ujeżdżał swoją Mazdę !
Uzgodniliśmy doposażenie i od poniedziałku rusza procedura odbioru
Nie ma jednak podłokietników w Salonie i założenie tego elementu akcesorii trzeba odłożyć na później :(
Źyczę wszystkim odbierającym tylko radosnych przeżyć przy odbiorze swych świeżynek ! Do zobaczenia na trasie <jupi>
Forumowicz

Postprzez mapell » 11 mar 2016, 23:26

Toruńczyk, Ty z Torunia? Zamawiałeś u Bednarskich?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Początkujący

Od: 5 lis 2014, 13:41
Auto: Mazda CX-3 SkyPassion Crystal White Pearl

Postprzez toruńczyk » 12 mar 2016, 07:33

Jam rodem z Piernikowa ...nie pomylić z Rydzykowem ;)
Nie przypadkiem trafiłem po Mazdę do Nordicauto do B-czy.
bo kupiłem kiedyś Hondę u tego Dealera .
Cieszę się , że tam trafiłem bo jest i "merytorycznie" i sympatycznie z Panią Magdą " handlować". Polecam !!!
Nie wiem jak będzie później z servisem bo zdecydowanie bliżej do Bednrskich k/Torunia.
Forumowicz

Postprzez mapell » 12 mar 2016, 16:14

Ja kupiłem u Bednarskich. Moja już stoi na placu, wczoraj byłem nawet ją zobaczyć. Odbiór zaplanowany na koniec przyszłego tygodnia więc pewnie nasze auta tym samym statkiem przypłynęły, więc można powiedzieć, że są tego samego sortu i mam nadzieję, że nie najgorszego ;)
Początkujący

Postprzez Sosenka » 12 mar 2016, 20:08

To długo czekacie na odbiór :|
Moja cx-3 miała przybyć w sobotę ale w salonie była w poniedziałek i w środę jakbym się uparła to bym odbierała bo miałam już tablice w ręku :) to chyba uroki skypassion bo dokładany w salonie miałam tylko alarm :)
Forumowicz

Od: 1 sie 2015, 11:21
Auto: Były: Honda Civic, Toyota RAV4
Jest: Mazda CX-3 2015r. 120KM 6MT SkyPassion Soul Red

Postprzez mapell » 12 mar 2016, 21:33

U mnie to wygląda tak, że dealer ma pełen plac nowych samochodów, które muszą przygotować do odbioru. Nie wiadomo kiedy dokładnie wezmą moją na 'warsztat', więc bezpiecznie umówiliśmy się na odbiór w czwartek lub piątek.

Na dzień dzisiejszy moja Japonka wygląda tak:

Obrazek

Z innej beczki mogę powiedzieć, że od tygodnia użytkuję mercedesa GLK, który jest o rozmiar większy niż CX-3, a jednak w środku tego nie widać. Przestrzeń z przodu jest wystarczająca, wręcz dla mnie idealna, ale mimo takich gabarytów spodziewałbym się większej ilości przestrzeni na tylnej kanapie i większego bagażnika. Tak sobie o tym myślę i dochodzę do wniosku, że producenci samochodów biorą mimo wszystko pod uwagę to, że w większości przypadków są one użytkowane w mieście i wożenie pustej przestrzeni jest bez sensu. Takie podejście skłoniło mnie w listopadzie do wyboru niewielkiego samochodu jakim niewątpliwie jest CX-3. Nawet w konfiguracji rodziny 2 + 2 jest do codziennej eksploatacji w zupełności wystarczający, a w przypadku dalszej podróży pozostaje albo bagażnik na dach, albo wypożyczalnia.
Początkujący

Postprzez Feston » 14 mar 2016, 15:40

Gratuluję Toruńczyk i Mapell, nie jestem fanem teorii spiskowych, ale coś mi tutaj nie pasuje (z moim zamówieniem)...bo moja mazda będzie u dealera dopiero 2 kwietnia. Nie mam pojęcia od czego to zależy, Wasze auta na pewno są z 2016 roku?
Forumowicz

Postprzez mapell » 14 mar 2016, 16:06

Feston, w zamówieniu mam rocznik 2016. Moim zdaniem Twoja Mazda jest już u dealera. Nie sadze żeby statek do Europy pływał co dwa tygodnie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Początkujący

Postprzez toruńczyk » 14 mar 2016, 17:39

Feston .
Myślę ,że Dealer zarówno pierwszy jak i drugi jest odpowiedzialny za to co robi !?
Ja podpisując umowę podkreślałem ,że interesuje mnie 2016r. produkcji i upomniałem się nawet wtedy kiedy system w komputerze nie chciał tego faktu odnotować . Dokonano poprawki na moją prośbę w umowie mimo zapewnień ,że zamówienie z tego terminu nie mogłoby już być zrealizowane w 2015r. produkcji. Wspomnę ,że w umowie też miałem termin odbioru do 15 kwietnia .
W środę jadę po fakturę to już będę mógł sprawdzić dokładnie w dokumentach ten fakt.
Na Twoim m-cu spróbowałbym skontaktować się z Mazdą Polska i wyjaśnić sytuację jeśli nie wierzysz swojemu sprzedawcy.
A może jeszcze chwilkę cierpliwości bo wspominano mi w Nordic Auto ,że w marcu mają być dwie dostawy to może reszta zamówionych aut dotrze do pozostałych salonów na początku kwietnia ?
Dla pocieszenia ... będziesz miał miesiąc młodszą Mazdeczkę od naszych. <spoko> :)
Forumowicz

Postprzez Feston » 14 mar 2016, 21:05

Mapell i Toruńczyk, dzisiaj rozmawiałem telefonicznie z dealerem i im bardziej zapewniał mnie o tym, że aut z 2016 roku w Polsce jeszcze być nie może, tym bardziej zaczynam gościowi zwyczajnie NIE UFAĆ! O 8 rano widzę Wasze zdjęcia aut i radość, a o 14 facet mówi do mnie, że takich w Polsce nie ma i że to moje auto jest pierwsze na liście aut z 2016 roku...powiedział, że system pokazuje Mu, że moja mazda będzie w Polsce 2.04.2016 r. Zamówiona została 29.10.2016. Mało tego, jestem pewien, że dealer czyta nasze forum (piszę nasze, gdyż zaczynam się z nim identyfikować i codzienne wchodzenie i czytanie naszych/Waszych postów weszło mi w krew ;) ), więc dobrze wie, że przyszli i obecni użytkownicy kontaktują się ze sobą. Mało tego, dzisiaj bez ceregieli powiedziałem, że mazdy w Polsce już są, np. Biała w Bydgoszczy (pozdro Mapell), a facet "to niemożliwe" itp. Serio Panowie, jestem sfrustrowany, nawet nie tym, że czekam długo, ale tym, że ktoś nie traktuje mnie poważnie...podejrzewam, że ktoś przedłużał zamówienie mojej mazdy (nie przekazał dalej?) i teraz nie ma odwagi się do tego przyznać...a przecież wszyscy jesteśmy tylko ludźmi, może ktoś był na urlopie?Czegoś nie dopatrzył? To się przecież zdarza...
Forumowicz

Postprzez CzarnyFilc » 15 mar 2016, 01:12

Ja mam wrażenie, że jeżeli rzeczywiście auto będzie później niż realnie powinno być to może np. Oddał komuś w innym salonie kolejkę. W sensie twój model miał iść na produkcję, ale znalazł się Pan Kowalski który chciał tak samo zkonfigurowana furę i bach, Twoje zamówienie poszło na następną produkcję, bo ten Pan K. Był ważny z jakiegoś powodu. Może gadam głupoty, może jest to dalekie od prawdy, ale wiem że w sytuacji kiedy np. Ktoś zrezygnuję z zamówienia, kolejka może zostać przekazana dla innego klienta...
Początkujący

Od: 12 lut 2016, 22:51
Auto: 3BM SkyPassion 2016, 120AT

Postprzez mapell » 15 mar 2016, 09:22

Coś w tym może być co pisze CzarnyFilc. Ja umowę podpisywałem 10.11.2015. Moim zdaniem dealer coś ściemnia. Tu na forum w wątku o innym modelu ktoś pisał na przełomie lutego i marca ze pierwsze mazdy dopłynęły już do Antwerpii. Nawet wydaje mi się ze znalazłem statek, którym te mazdy przypłynęły.

Skontaktowałem się z dealerem bo na zamówieniu miałem rok 2015 z tego powodu, o którym pisał torunczyk. Dealer upewnił mnie, ze samochód jest z rocznika 2016
Początkujący

Postprzez lucek 76 » 15 mar 2016, 12:38

Witam wszystkich.

Ja mam na dokumentach rocznik 2016 auto zamówione w grudniu 2015. Podczas wcześniejszej wizyty w salonie sprzedający powiedział że jak samochód zamówię przed 15 listopada to będzie dostawa
w 2016 roku a rocznik 2015. Moim zdaniem przy odsprzedaży pewnie będzie się liczyć data pierwszej
rejestracji aczkolwiek rocznik to rocznik i mogę się mylić.
ALE W PROMOCJI KOMPLET KÓŁ ZIMOWYCH 16 ZA 1PLN I TO MNIE JUŻ TROCHĘ <nie> .

Pozdrawiam
LUCEK <diabełek>
Forumowicz

Od: 11 lis 2015, 21:16
Auto: Renault Megane 2;
2.0 dci 150 kM,
2006
Mazda CX-3 120 KM Sky Passion
Soul Red; Pakiet Safety

Postprzez Seba87 » 15 mar 2016, 15:01

Z tym terminem może być jeszcze tak, że dealer ma zwisy z kasą i specjalnie wydłuża czas realizacji zamówienia, właśnie z powodu braku ciągłości finansowej. Oczywiście nikt ci tego otwarcie nie powie. Na moim rodzimym rynku, bardzo podobnie jest z Fiatem, okres oczekiwania na auto jest sztucznie wydłużony prze dealera, właśnie po przez kłopoty finansowe salony. Średnio 2-3 miesiące czeka się dłużej na samochód od nich. Info potwierdzone u źródła.
Forumowicz

Od: 8 mar 2016, 11:43
Auto: Obecnie: Honda civic 1.7 CTDI rok 2003
Zamówione: Mazda CX-3, skyEnergy, 2.0 120 kucy

Postprzez toruńczyk » 15 mar 2016, 15:26

Hej !
Seba – Nas jego "zwisy" nie interesują(może i to co piszesz jest logiczne) ale jaki to jest stosunek do klienta .
Bezszczelnie spytam : – Feston wymień z nazwiska i skąd jest ten Twój Dealer !
Niech to przyszli nabywcy przeczytają i "takiego" z daleka omijają !
Bo współpraca między stronami umowy musi być do końca szczera a jeśli jest inaczej to ja rozmawiałbym już z Centralą !
Natomiast data podpisania umowy nie jest ważna w temacie jej wykonania . Podstawowe elementy umowy to jest zawsze zapis przedmiotu umowy , terminy jej realizacji oraz wartość za jaką ma być zrealizowana . Mimo ,że 16.11.2015r. podpisywałem umowę to dla mnie nie stanowi większego znaczenia poza faktem ,że taka się odbyła .
Forumowicz