Wideorejestrator samochodowy

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez KMBak » 9 lip 2015, 14:58

To może podziel się detalami... I najlepiej jakimś filmem.
>> Facebook: Konrad >> Forum: Moja obecna Mazda 6 >> Forum: Moja była Mazda 3 Obrazek
Blue inside & red outside!
Klubowicz

Od: 12 lis 2011, 14:36
Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011

Postprzez nemi » 9 lip 2015, 15:08

Ja używam czasem rejestratora w Yanosiku z SGS3. Spokojnie da się rozeznać sytuację na drodze, tablice rej. już gorzej nawet w dzień – w ruchu są słabo czytelne, ale pewnie przy odrobinie szczęścia coś się da odczytać. Na pewno jest lepiej niż w tanich urządzeniach dedykowanych, ale szału też nie ma :). Niestety aktualnie nie mam nic nagranego i się nie podzielę.

Wady:
– filmy są dzielone chyba na 1 minutowe, przy czym jest chwilka przerwy między filmami. Miałem sytuację, że gość zajechał mi drogę i zrobił to dokładnie w momencie zmiany filmów <czarodziej> <rotfl>
– drenaż baterii jest niemiłosierny – nawet na 2mA ledwo się ładuje (pytanie, czy ładowarka Prestigio tyle rzeczywiście daje)
– telefon się bardzo mocno grzeje
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez KMBak » 9 lip 2015, 15:33

No właśnie – moje testy przyniosły takie same wnioski. Więc jakby niekoniecznie pomysł urządzenia dedykowanego jest chybiony. Ciężko by było mnie przekonać, że będzie coś bardziej funkcjonalne od mojego MIO.
>> Facebook: Konrad >> Forum: Moja obecna Mazda 6 >> Forum: Moja była Mazda 3 Obrazek
Klubowicz

Postprzez nemi » 9 lip 2015, 16:05

Wcześniej testowałem kilka aplikacji innych niż Yanosik i uważam, że są wyjątkowo beznadziejne, ta z Yanosika jeszcze ujdzie, ale oczywiście wolałbym prawdziwą, dedykowaną kamerę.
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez kobzol1993 » 9 lip 2015, 19:39

lantan a jak oceniasz nagrania w nocy? Nie ma tam nic podane a przeglądam 2 kamerki z mio i nie ma nic podane o funkcji nagrywania w nocy a to też w sumie ważne :)
Początkujący

Od: 18 cze 2015, 23:16
Auto: Mazda 3 1.6 BK MZ-CD 2005

Postprzez loockas » 9 lip 2015, 23:48

Dla mnie znowu wykorzystanie telefonu jest chybione. Ja mam telefon zamocowany do szyby po lewej stronie, tak by móc operować nim w czasie jazdy (np zmiana piosenki, obsługa janosika). W tym miejscu nagrywanie się nie sprawdzi. Zwłaszcza, że telefon jest w pionie, a uchwyt zasłania aparat. Reszta wad to te o których pisał nemi.

Ja mam cały czas overmaxa, którego dostałem w play. Zamontowany obok lusterka, nie ruszam, zapomniałem o jego istnieniu.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez DaVinci » 10 lip 2015, 19:47

Opcja nagrywania w Yanosiku jest beznadziejnie prymitywna. Sam używam Yanosika, bo bez niego bym zbankrutował na mandatach, ale do nagrywania jednak trzeba zastosować osobną aplikację, która działa w tle. Uruchamia się ją przed Yanosikiem i działa ona w tle. Zalet ma wiele:

– ustawienie jakości filmów (również HD, wszystko zależy od możliwości telefonu, może być nawet UltraHD 4K :))
– ustawienie kodeka, bitrate, FPS itd.
– ustawienie gdzie mają się zapisywać filmy (np. na karcie SD)
– ustawienie długości filmów (1 minuta to oczywiście bezużyteczna sprawa, można ustawić ile się chce, np. 60 minut lub ustalić maksymalny rozmiar 1 pliku z filmem)
– ustawienie ile miejsca na karcie/dysku ma być pozostawiona wolna (po osiągnięciu tego limitu następuje kasowanie najstarszych nagrań tak jak w rejestratorach CCTV)
– działanie w tle (możliwość ustawienia "pływającej ikony", którą można dodatkowo ustawić w dowolnym miejscu na ekranie – pozwala ona na podstawowe sterowanie przy jednoczesnym działaniu innej aplikacji (np. Yanosik))
– jest cała masa innych opcji, których nie będę opisywał bo by to zajęło za dużo miejsca.

Sami popróbujcie – Daily Roads Voyager:

https://play.google.com/store/apps/deta ... ilyroads.v

Program należy uruchomić po ustawieniu ekranu telefonu w poziomie. Każdy uchwyt na telefon na szybę ma możliwość obrócenia telefonu do pozycji poziomej, dzięki czemu kamera nie jest zasłonięta przez przyssawkę na szybie. (Przy okazji do zarządzania sposobem ustawienia ekranu telefonu polecam programik Rotation Lock Adaptive (Free) https://play.google.com/store/apps/deta ... bot.rotate
Co do drenażu baterii – przecież od tego jest ładowarka na zapalniczkę.
Co do grzania się telefonu – no przecież się nie zapali :)
Majstrowanie przed każdą jazdą samochodem przy dwóch urządzeniach to zbytnia ekwilibrystyka. A tak wygląda to następująco:

– wskakujesz do samochodu
– wkładasz końcówkę ładowarki zapalniczkowej do telefonu
– wkładasz telefon w pozycji poziomej do uchwytu na szybie
– klikasz na pulpicie ikonę Daily Road Voyager a następnie Yanosika
– odpalasz samochód i wyprzedzasz innych uczestników ruchu :)

Nagrań nie będę wrzucał bo 40 minutowy film ma ok. 2 GB objętości i musiałbym to kopiować na kompa, obciąć i wtedy wrzucić fragment na youtube. Wierzcie mi, że nagrania są pierwszorzędnej jakości – numery rejestracyjne doskonale widoczne.

Jakby były pytania to proszę pytać.
Początkujący

Od: 8 lip 2015, 19:21
Auto: Mazda 323F BA 1.5 97 r.

Postprzez KMBak » 10 lip 2015, 20:14

DaVinci napisał(a):Majstrowanie przed każdą jazdą samochodem przy dwóch urządzeniach to zbytnia ekwilibrystyka. A tak wygląda to następująco:

– wkładasz końcówkę ładowarki zapalniczkowej do telefonu
– wkładasz telefon w pozycji poziomej do uchwytu na szybie
– klikasz na pulpicie ikonę Daily Road Voyager a następnie Yanosika
– odpalasz samochód i wyprzedzasz innych uczestników ruchu

U mnie jest tak (mam wideo-rejestrator na stałe):
– odpalasz samochód i wyprzedzasz innych uczestników ruchu

Więc nie czuję się przekonany do opcji z telefonem. Choć jest to jakaś alternatywa
Klubowicz

Postprzez DaVinci » 10 lip 2015, 20:34

"Na stałe" to znaczy jak/gdzie masz zainstalowany ten rejestrator? Skąd rejestrator "wie", że ma zacząć rejestrować?
Początkujący

Postprzez bieski » 10 lip 2015, 20:46

DaVinci napisał(a):Skąd rejestrator "wie", że ma zacząć rejestrować?

Bo "dostał" prąd ?
......................
Forumowicz

Od: 10 cze 2010, 09:37
Auto: GJ

Postprzez DaVinci » 10 lip 2015, 20:49

A pierwsze pytanie?

Druga sprawa – w ten sposób w razie wypadku spowodowanego z Twojej winy sam nagrasz swoją winę i na tacy podasz dowody w postaci nagrania policji/poszkodowanemu. Chyba że jesteś tak dobry, że będziesz w stanie po wypadku błyskawicznie zdemontować ten "na stałe" zamontowany rejestrator i udawać, że nie ma żadnych nagrań.
Początkujący

Postprzez bieski » 10 lip 2015, 21:12

DaVinci napisał(a):w ten sposób w razie wypadku spowodowanego z Twojej winy sam nagrasz swoją winę i na tacy podasz dowody w postaci nagrania policji/poszkodowanemu

No skoro to była twoja wina to dlaczego masz to ukrywać. OT k..rwa polska rzeczywistość :D
......................
Forumowicz

Postprzez DaVinci » 10 lip 2015, 21:18

Udowadnianiem mojej winy to niech się martwi policja/poszkodowany. Sam na siebie nie mam zamiaru kręcić bata. W takiej sytuacji musiałbyś zawsze przestrzegać wszystkich przepisów, ograniczeń prędkości, znaków drogowych itd. Dobre dla emerytów jadących do kościoła raz w tygodniu. Tym bardziej, że jest milion możliwości, w których na podstawie nagrania możesz otrzymać zwyczajnie karę ekstra. Na przykład ktoś ci wyjedzie z podporządkowanej i teoretycznie była to nie twoja wina. Ale dzięki szczęśliwemu zarejestrowaniu zdarzenia na twoim rejestratorze wideo udało się ustalić twoją prędkość na 60 km na godzinę w obszarze, w którym obowiązuje ograniczenie do 50 km/h. W związku z tym zostajesz uznany za współwinnego i przyjmujesz z radością zasłużoną karę. [facepalm] A że w grę wchodzi uszkodzenie półrocznego Lexusa masz teraz do zapłaty 148 tys. złotych kosztów naprawy.
Początkujący

Postprzez KMBak » 10 lip 2015, 23:41

Czekaj bo nie kumam – a jaka jest różnica jak masz podpięty telefon i nagrywa w stosunku do działającego wideo-rejestratora? <oczy>

bieski napisał(a):OT k..rwa polska rzeczywistość

To samo pomyślałem... <glupek2>
Klubowicz

Postprzez bieski » 11 lip 2015, 00:50

DaVinci napisał(a):Ale dzięki szczęśliwemu zarejestrowaniu zdarzenia na twoim rejestratorze wideo udało się ustalić twoją prędkość na 60 km na godzinę w obszarze, w którym obowiązuje ograniczenie do 50 km/h.

No niestety żaden videorejestrator nie ma homologacji na pomiar czegokolwiek, więc w żaden sposób nie może być użyty do udowodnienia tego że przekroczyłeś prędkość.
......................
Forumowicz

Postprzez DaVinci » 11 lip 2015, 08:05

KMBak napisał(a):Czekaj bo nie kumam – a jaka jest różnica jak masz podpięty telefon i nagrywa w stosunku do działającego wideo-rejestratora? <oczy>

Taka, że o nagrywaniu przez telefon wiesz tylko ty. Nie będziesz chyba po stłuczce darł się do wszystkich naokoło: "O, jak dobrze, że nagrałem to na swoim telefonie. Proszę – tu jest nagranie. Przyznaję się do winy i proszę o surowy wymiar kary."

KMBak napisał(a):
bieski napisał(a):OT k..rwa polska rzeczywistość

To samo pomyślałem... <glupek2>

Gdzie wy żyjecie – prawo do niedostarczania dowodów na swoją niekorzyść jest zapisane w kodeksie karnym. Polski kodeks postępowania karnego wyraźnie wskazuje w art. 74 § 1 k.p.k., że oskarżony nie ma obowiązku dostarczania dowodów na swą niekorzyść.

Art. 74. § 1. Oskarżony nie ma obowiązku dowodzenia swej niewinności ani obowiązku dostarczania dowodów na swoją niekorzyść.

http://karne.pl/kpk.html

I nie jest to jakaś specyfika polskiego prawa. Jak ktoś chce się doedukować to proszę:

http://pg.gov.pl/plik/2015_07/8967b837c ... 180fe5.doc

Więc "k..rwa, polska rzeczywistość" to są raczej ludzie, którzy o tym nie wiedzą i w podskokach sami siebie obciążą nagraniami.
Ostatnio edytowano 11 lip 2015, 08:18 przez DaVinci, łącznie edytowano 1 raz
Początkujący

Postprzez Biniu » 11 lip 2015, 08:15

Nikt tu nie mówi o dostarczaniu na siebie dowodów. Normalny człowiek jak spowoduje ze swojej winy kolizję bądź wypadek to przyznaje sie i ponosi konsekwencje...
No ale tu je Polska i cwaniaków nie brakuje. Dlatego wideorejestratory trzeba w samochodach instalować.
Im trudniej, tym lepiej
Forumowicz

Od: 19 cze 2015, 07:10
Auto: Mazda 6 GY LFVE '06
Mazda 323 BG B6 '92

Postprzez DaVinci » 11 lip 2015, 08:21

Biniu777 napisał(a):Nikt tu nie mówi o dostarczaniu na siebie dowodów.

Ja cały czas o tym mówię. Kończymy tę dyskusję, bo nie rozumiecie, że na stałe zamontowany w samochodzie rejestrator to kręcenie na siebie bata. Każdy jednak robi jak uważa. Pokój i miłość.
Początkujący

Postprzez loockas » 11 lip 2015, 09:43

Piszesz bzdury, ale nie chce mi się tego tłumaczyć. W skrócie nikt Cie nie zmusi do wykorzystania nagrania z Twojej kamery. Czy będzie zamontowana na stałe czy nie. To jak bieski napisał słusznie, nie są homologowane urządzenia, a jedynie zabawki.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez viktoria » 11 lip 2015, 10:02

loockas napisał(a):jak bieski napisał słusznie, nie są homologowane urządzenia, a jedynie zabawki.

Dokładnie <spoko>
Forumowicz

Od: 29 wrz 2014, 17:13
Auto: Pasażerka Mazdy 3