Sposoby oszukiwania przy zakupach w internecie – przykłady i dyskusja.

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez dobrzyn22 » 13 cze 2015, 14:11

CLAU napisał(a):ja jak zamawiam cos za minimum 50zl to czy polecony kosztuje 6zl czy 10 to nie ma to dla mnie roznicy.

zgadzam się... ale jak powinien kosztować 5-8zł, a sprzedawca życzy sobie 25-30, to już jest coś nie halo...szczególnie przy przedmiotach o wartości mniejszej niż podałeś .
Moderator

Od: 21 cze 2009, 16:38
Auto: M3 BP 2.5 turbo 250 HP/22r
było M3 BN 2.0b. 2017r
było M6 2.0 mzrcd '06

Postprzez CLAU » 13 cze 2015, 14:41

To juz inna sprawa, ze podaja zanizona wartosc przedmiotu i uzupelniaja jego cene kosztem wysylki aby lepiej pozycjonowac swoja oferte na liscie. Generalnie mamy wolny kraj, niech sobie robia, nie musisz kupowac, nikt pistoletu do glowy nie przystawia przeciez.

Pilka jest zwykle po stroniwe kupujacego i wypadaloby aby on byl rozgarniety, jezeli widzi oferte jakiegos janusza z allegro to powinien zainteresowac sie inna a nie robic z siebie glupka i "moze sie uda, w koncu zaoszczedze 3zl!!!11"
Forumowicz

Od: 22 gru 2011, 08:28
Auto: Mazda 6 – 2003
2.0 LF17
hatchback

Mazda 3 BK – 2005
1.6

Postprzez dobrzyn22 » 13 cze 2015, 16:40

nic dodać, nic ująć <spoko>
Moderator

Od: 21 cze 2009, 16:38
Auto: M3 BP 2.5 turbo 250 HP/22r
było M3 BN 2.0b. 2017r
było M6 2.0 mzrcd '06

Postprzez stachan » 13 cze 2015, 19:47

CLAU napisał(a):Ale co to znaczy adekwatny ? Ja place dahmy na to w okienku za polecony 5,50. Do tego koperta, sztywne materialy do pakowania, dodatkowe folie i jedyne 12 kilometrow w jedna strone na poczte bo mieszkam w domu poza miastem.

Jeżeli masz unikatowy produkt i nie masz konkurencji to możesz tak argumentować :) Jeżeli są inni z analogiczną ofertą to przegrywasz jako sprzedający. Mnie – jako kupującego – nie obchodzi jak daleko masz na pocztę i jeżeli cena produktu wraz z wysyłką odpowiada mi, to kupuję.
Obrazek
Zarząd – Członek Zarządu
Koordynator Finansów
Koordynator Konkursów

Od: 21 wrz 2006, 17:09
Auto: Mazda6 GH 2.0 LF-DE

Postprzez CLAU » 13 cze 2015, 22:14

Ale co ma "adekwatny" koszt wysylki do oplacalnsoci calej oferty ?
Sprzedaje sobie prywatnie rozne rzeczy na allegro, nigdy nie oferuje ceny takiej jak najnizsza na allegro tylko zwykle mam wyzsze i o dziwo ludzie kupuja, normalni, kontaktowi. W zadnym wypadku nie czuje sie przegranym, moze dlatego ze na allegro wystawiam przedmioty, ktorych nie musze na sile sprzedawac, jak wpadnie za to kilka zlotych to bonus, jak nie to wedruja na strych.

Kazdy ma swoje preferencje, ja tam mam wyj ebane totalnie na to, ze ktos ma wysylke za 5,50, ja kroje w bialy dzien 7 zl i jezeli dalej bedzie mi sie samo sprzedawalo to moge byc tym przegranym bo dobrze na tym wychodze do tej pory.

edit by stachan: nie cytujemy postu, pod którym odpowiadamy :)
Forumowicz

2.0 LF17
hatchback

Mazda 3 BK – 2005
1.6

Postprzez stachan » 14 cze 2015, 06:56

Ano ma tyle, że są klienci zwracający na ten koszt uwagę :) Do takich klientów zaliczam się również ja – jeżeli jest aukcja, gdzie polecony kosztuje więcej niż koszty określone w cenniku Poczty to rezygnuję z zakupu u takiego sprzedawcy, chyba że – jak wspomniałem – oferuje on jakiś unikatowy produkt i nie ma konkurencji :P

Oczywiście rozumiem, że istnieją koszty opakowań, dojazdu na pocztę etc. ale od dawien dawna koszty logistyczne są wliczane w koszt produktu a nie opakowań – nie wyobrażasz sobie chyba sklepu spożywczego z najtańszymi jajkami w mieście i najdroższymi torebkami do ich pakowania. A na pytanie dlaczego jajko tańsze od opakowania słyszysz odpowiedź: Bo mamy daleko do fermy... :D

Rzecz jasna nadal możesz sprzedawać jak do tej pory, lecz nigdy nie będziesz miał pewności ilu klientów straciłeś ze względu na swój koszt wysyłki. Najważniejsze jednak, aby każda transakcja przebiegała uczciwie i rzetelnie. Dla mnie polecony, który jest ze znaczkami za 7,5 zł ma kosztować 7,5 zł a nie 15 zł bo koperta, bo czas, bo daleko, bo autem a nie rowerem na pocztę, bo woda w trakcie drogi na uzupełnienie płynów itd. itp. <nie powiem> Wg mojej oceny takie postępowanie jest nieuczciwe ale mam do niej prawo jak każdy inny. Szanuję również Twoje prawo do odmiennego zdania, lecz przy takiej konstrukcji Twoich kosztów nie zostałbym Twoim klientem <nie>
Obrazek
Zarząd – Członek Zarządu
Koordynator Finansów
Koordynator Konkursów

Postprzez CLAU » 14 cze 2015, 10:50

Jezeli porwnujesz warzywniak do handlu na allegro to w tym momencie chyba powinnismy zakonczyc dyskusje.

Na allegro juz od dawien dawna nie ma sytuacji w ktorej koszty dostawy sa wliczane w cene przedmiotu, nie wiem – moze ty o jakims innym allegro mowisz ? 90% Super sprzedawczykow na allegro musi (bo nie ma wyboru) walczyc minimalna cena podstawowa swojego produktu bo taki trend panuej na allegro – cena cena cena, bo cena czyni cuda. Oprocz tego musza kombinowac dajac najtanszy sposob wysylki jakims zwyklym listem aby sie dobrze wypozycjonowac. Potem w cenniku maja inne koszty dostawy, czasami zawyzone aby sobie odrobic marze z produktu, ktory musial byc na sile wystawiony taniej.

Prowadze dzialalnosc gospodarcza na codzien i mam udzialy w dwoch sklepach na allegro, ktore kilka lat temu rozkrecalem i moge teraz ocenic jak ich obecni wlasciciele sobie radza. Jezeli ty do zakupow podchodzisz w taki zerojedynkowy sposob, z rozszczeniowa postawa ze 5,50 na znaczku ma byc 5,50 i go wno cie reszta interesuje to ja osobiscie jestem szczesliwy, ze >zyskalem< o jednego takiego rozszczeniowca mniej.

Probujesz mi wmowic ze cos stracilem, ze to jakas dla mnie strata. Nie wiem po co to robisz na sile ? Prowadzilem dwa sklepy, ktore dziennie wysylaly 70-120 paczek. Nie mialem najtanszej oferty na allegro celowo bo oferowalem te same lub podobne produkty drozej ale placilo sie u mnie za rzetelnosc, szybkosc wysylki, sposoby zabezpieczania towaru i doszedlem do momentu, kiedy moglem sobie te sklepy sprzedac innm podmiotom bo byly na tyle dobrze wypozycjonowane i rentowne i teraz moge sie zajmowac czyms innym.

Teraz na allegro sprzedaje sobie tylko i wylacznie prywatnie, jakies czesci komputerowe bo sprzecie ktorym wymieniam, telefony, tablety. 2 tygodnie temu wystawilem laptopowy procesor za 200zl, kiedy 4 inne takie same modele byly na allegro w cenach 140-160zl. Sprzedalem go w tym samym dniu, oczywiscie nieuczciwie i oszukanczo krojac 7 zł za list polecony priorytetowy. To samo z pamiecia ram do laptopa, a slyszalem wiele razy, ze "o nieee jaka cena za tyle nie sprzedaz, na allegro chodza po 20-30zl mniej, ojejciu o matko boska ja bym nie kupil, ojej". Ilekroc slysze cos takiego dajac ogloszenie gdzies na forum, tyle razy sie usmiecham jak psy szczekaja, bo moja karawana jedzie dalej i jak zwykle pokazuje, ze sa ludzie ktorzy kupujac produkt, nie kieruja sie na szczescie tylko i wylacznie najnizsza cena.

Tak wiec prosze cie, nie mow mi ze cos trace lub stracilem klienta, bo klienci ktorych rzekomo trace to nie jest w ogole moj target sprzedazowy i trudno mowic o jakiejkolwiek stracie, zwlaszcza kiedy sie zarabia.
Forumowicz

2.0 LF17
hatchback

Mazda 3 BK – 2005
1.6

Postprzez stachan » 14 cze 2015, 10:59

Każdy ma prawo do własnego zdania :)

Oczywiście patrząc przez pryzmat Twojego punktu widzenia bardzo trudno nie przyznać Ci racji :D

Chylę czoła przed tak doświadczonym sprzedawcą <uklon> zachowując jednak votum separatum :P
Obrazek
Zarząd – Członek Zarządu
Koordynator Finansów
Koordynator Konkursów