przez CLAU » 14 cze 2015, 10:50
Jezeli porwnujesz warzywniak do handlu na allegro to w tym momencie chyba powinnismy zakonczyc dyskusje.
Na allegro juz od dawien dawna nie ma sytuacji w ktorej koszty dostawy sa wliczane w cene przedmiotu, nie wiem – moze ty o jakims innym allegro mowisz ? 90% Super sprzedawczykow na allegro musi (bo nie ma wyboru) walczyc minimalna cena podstawowa swojego produktu bo taki trend panuej na allegro – cena cena cena, bo cena czyni cuda. Oprocz tego musza kombinowac dajac najtanszy sposob wysylki jakims zwyklym listem aby sie dobrze wypozycjonowac. Potem w cenniku maja inne koszty dostawy, czasami zawyzone aby sobie odrobic marze z produktu, ktory musial byc na sile wystawiony taniej.
Prowadze dzialalnosc gospodarcza na codzien i mam udzialy w dwoch sklepach na allegro, ktore kilka lat temu rozkrecalem i moge teraz ocenic jak ich obecni wlasciciele sobie radza. Jezeli ty do zakupow podchodzisz w taki zerojedynkowy sposob, z rozszczeniowa postawa ze 5,50 na znaczku ma byc 5,50 i go wno cie reszta interesuje to ja osobiscie jestem szczesliwy, ze >zyskalem< o jednego takiego rozszczeniowca mniej.
Probujesz mi wmowic ze cos stracilem, ze to jakas dla mnie strata. Nie wiem po co to robisz na sile ? Prowadzilem dwa sklepy, ktore dziennie wysylaly 70-120 paczek. Nie mialem najtanszej oferty na allegro celowo bo oferowalem te same lub podobne produkty drozej ale placilo sie u mnie za rzetelnosc, szybkosc wysylki, sposoby zabezpieczania towaru i doszedlem do momentu, kiedy moglem sobie te sklepy sprzedac innm podmiotom bo byly na tyle dobrze wypozycjonowane i rentowne i teraz moge sie zajmowac czyms innym.
Teraz na allegro sprzedaje sobie tylko i wylacznie prywatnie, jakies czesci komputerowe bo sprzecie ktorym wymieniam, telefony, tablety. 2 tygodnie temu wystawilem laptopowy procesor za 200zl, kiedy 4 inne takie same modele byly na allegro w cenach 140-160zl. Sprzedalem go w tym samym dniu, oczywiscie nieuczciwie i oszukanczo krojac 7 zł za list polecony priorytetowy. To samo z pamiecia ram do laptopa, a slyszalem wiele razy, ze "o nieee jaka cena za tyle nie sprzedaz, na allegro chodza po 20-30zl mniej, ojejciu o matko boska ja bym nie kupil, ojej". Ilekroc slysze cos takiego dajac ogloszenie gdzies na forum, tyle razy sie usmiecham jak psy szczekaja, bo moja karawana jedzie dalej i jak zwykle pokazuje, ze sa ludzie ktorzy kupujac produkt, nie kieruja sie na szczescie tylko i wylacznie najnizsza cena.
Tak wiec prosze cie, nie mow mi ze cos trace lub stracilem klienta, bo klienci ktorych rzekomo trace to nie jest w ogole moj target sprzedazowy i trudno mowic o jakiejkolwiek stracie, zwlaszcza kiedy sie zarabia.