Sowi napisał(a):1.5 odpada, miałem okazje pojeździć taką i według mnie te 88km to za słabo idzie...
Dla większości pokonywanych tras moim zdaniem raczej wystarcza chociaż czasem czuje się mały niedosyt ale nie ma co narzekać.
Ciekawe w jakim faktycznym stanie był ten co jeździłeś.
Zresztą w terenie zabudowanym jest zwykle ograniczenie do 50km/h więc każdy silnik występujący w BA sobie spokojnie z tym da radę

Sowi napisał(a):2.0 podobno ma spore problemy z braniem oleju.
Jak silnik zajeżdżony będzie to nawet 1.3 też będzie łykał olej.
Poza tym to nie zgodzę się z tą opinią. Ta opinia bardziej dotyczyć chyba powinna starych jednostek V6 z grupy VAG'a
Sowi napisał(a):Wiem też, że 2.0 lubi łykać paliwo na potęgę ....
Jak się depcze to silnik musi swoje łyknąć – tak jest w każdym aucie.
Zresztą można wrzucić LPG i będzie taniej – silniki z BA bez problemów tolerują gaz pod warunkiem jego właściwego wystrojenia.
Sowi napisał(a):... i tu jest problem gdyż ja jeżdżę dynamicznie (najczęściej zmiany biegów przy 3-4 tyś rpm)
Tutaj to mnie (i moją żonę) ubawiłeś na maxa!

Te 3-4 tys obrotów to całkiem normalne obroty na zmianę biegów, jak chcesz jechać bardziej dynamicznie to zmieniasz biegi np. przy 5000 obr/min.
To nie jest wolnossący diesel!

Sowi napisał(a):.... obawiam się, by nie brało mi po 12-13l na setke.
Tyle to przy lepszym deptaniu można uzyskać nawet na motorku 1.5

Sowi napisał(a):Ktoś tu zagląda? ;/
Czasami ktoś to zagląda ale nie zawsze się komuś chce napisać, szczególnie jak ktoś nie wykaże się ochotą wypełnienia profilu

Poczytaj też:
Mazda 323 / 323F (BA / BH) – Opinie i Informacje (trochę dłuuugi temat).
P.S. Tak z ciekawości to ... które to jest (raczej będzie) twoje auto i od jak dawna jesteś kierowcą?