niestety też nie mogę się zgodzić, bo sam wymieniłem wszystkie żarówki na LED

Uważam że przy niższym poborze prądu dają lepsze światło
Skoro już jest temat o oświetleniu, to stanowczo muszę sprzeciwić się twierdzeniu,że oświetlenie ledowe jest lepsze od standardowego, żarnikowego.
Zdecydowanie również nie jest bardziej energooszczędne ani też ekologiczne..
Jeśli miałbym wymieniać zwykłą żarówkę na ledową, to pamietam,że:
1. zwykła żarówka 100W kosztuje (nie jestem pewien..) 3,5zł a ledowy ekwiwalent 100W to wydatek 20kilku złotych jakiejś podrzędnej, chińskiej firmy.
2. Zwykła żarówka świeci u mnie ok 4lata (jedna z wielu) a ledowe nie dożywają 1,5r
3. Zwykła żarówka daje światło o dużo przyjemniejszej barwie niż ledowe
4. Utylizacja ledów jest droższa niż zwykłej żarówki
5. wyprodukowanie ledów jest nieporównywalnie droższe od standardowej żarówki
6. ograniczony kąt świecenia ledów sprawia,że standardowa żarówka jest "wydajniejsza" w rozsyłaniu światła po pomieszczeniu.
7. 100W żarówka halogenowa, to już zupełny wypas.. i dodatkowe lumeny cieszące oko przy czytaniu książki.
Na marginesie.
Moja mama po ok 3letnim zachłyśnięciu się ekonomicznymi, "ekologicznymi" źródłami światła wraca do oświetlenia żarnikowego – w domu musi być jasno, przecież to nie piwnica

Dobra, tego posta można skasować – jest zupełnie nie na temat, ale O Wielki Moderatorze, pozwól postowi temu powisieć ze 48h, niech sobie zainteresowani przeczytają i się zastanowią nad ekologią/ekonomią do której zmusza nas Wielka Europa (żarówki wycofywane są z marketów i systematycznie zastępowane przez różne inne cuda).