za duże obroty zły bieg
Strona 1 z 1
Witam, dziś na trasie spotkała mnie niemiła niespodzianka, przy wyprzedzaniu na trzecim biegu przy obrotach 6tys wskoczyła mi dwójka zamiast czwórki. Silnik zajęczał przez sekundę przed korektą. Zerknąłem ułamkiem sekundy na obrotomierz pokazywał 7tys, a mogło być więcej i opaść. Jakie mogą być tego skutki długoterminowe? można zdiagnozować ewentualne problemy, jeżeli są po takiej wpadce?
Ostatnio edytowano 15 kwi 2015, 17:32 przez adicx, łącznie edytowano 2 razy
- Od: 4 cze 2014, 18:57
- Auto: 323F 1.5 88 .1998
Silnik może ogólnie niezbyt lubi takie "kręcenie" ale jeśli tylko to chwilowo to w zasadzie nie powinno się nic stać.
Jeśli nie słychać żadnych niepokojących odgłosów to nie masz się co przejmować na zapas.
P.S. popraw proszę tytuł tematu bo "złe wrzucenie biegu" zupełnie nic nie mówi o problemie.
Jeśli nie słychać żadnych niepokojących odgłosów to nie masz się co przejmować na zapas.
P.S. popraw proszę tytuł tematu bo "złe wrzucenie biegu" zupełnie nic nie mówi o problemie.
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Szczerze, dopiero po roku zauważyłem skutki mojej dziwnej jazdy, poza kopceniem z rana silnik pracuje równo.
Z początku jeździłem spokojnie a potem go katowałem do odcinki, poza braniem oleju i czasami jak puści dymka to nic złego sie nie dzieje. Jak na 20 letni silnik Mazda śmiga elegancko.
Z początku jeździłem spokojnie a potem go katowałem do odcinki, poza braniem oleju i czasami jak puści dymka to nic złego sie nie dzieje. Jak na 20 letni silnik Mazda śmiga elegancko.
- Od: 26 wrz 2013, 10:18
- Auto: Mazda 323 BA 1.5 16V 1995
Strona 1 z 1