Poranny rozruch a webasto

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez brauniack » 20 sie 2014, 10:50

Witajcie

Tak się ostatnio zastanawiałem, czy zanim się dokona porannego rozruchu samochodu po całej nocy warto jest uruchamiac webasto aby podgrzać silnik i oczywiście kabinę a później uruchamiać silnik?
Co będzie bardziej ekonomiczne?

Pozdrawiam
Początkujący

Od: 1 lip 2014, 07:38
Auto: Mazda 5 CR1 2006 diesel 2.0

Postprzez Travister » 22 sie 2014, 10:11

Webasto nie może być eksploatowane w pomieszczeniach zamkniętych i na stacjach benzynowych. Mimo wielu zalet trzeba dbać o stan techniczny, gdyż zdarzają się przypadki przeniknięcia spalin do kabiny a skutki takich zaniedbań mogą być nieciekawe. Ja nie odpalam webasto przed porannym rozruchem
Travister

Postprzez Diabeł » 27 sie 2014, 15:54

zawsze jest jakies ryzyko ze spaliny się przedostaną do kabiny i niemal takie same jak w przypadku "odpalenia" silnika różnica jest taka że tłumik od webasto mamy z przodu na wysokości deski rozdzielczej natomiast tłumik silnika kończy się z tyłu auta, ale zaczyna się też z przodu wiec ryzyko dostania się spalin z webasto jest tylko nieco większe.
doradzam odpalanie ogrzewania postojowego przynajmniej raz w miesiącu-w porze od wiosny do zimy, w zimie codzieninie (dobrze sprawdzona praktyka w autobusach a także w mojej Madzi (benzynowej))
co do zalet to olej szybciej "łapie" swoje parametry temperaturowe dla których został stworzony, poza tym niższe zużycie paliwa bo silnik jest już częściowo rozgrzany
ps. idealnie by było gdyby przed rozruchem można by było smarować wał korbowy i inne elementy sinika (tak jest w czołgach)
pozdrawiam
Forumowicz

Od: 28 wrz 2011, 12:40
Auto: Mazda 6 GY 147 KM

Postprzez brauniack » 27 sie 2014, 18:58

Zauwarzyłem że jak webasto rano załączę to później po odpaleniu silnika nic z rury wydechowej nie wylatuje a gdy staruję silnikem bez webasta na 2 s pojawia się siwo-niebieskawy dymek.

A jeszcze jedno pytanie, jak to jest webasto nagrzewa silnik a czy cieple powietrze w aucie jest dopiero po zalaczeniu dmuchawy? czy webasto tez powinno ogrzac powietrze w kabinie?
Początkujący

Od: 1 lip 2014, 07:38
Auto: Mazda 5 CR1 2006 diesel 2.0

Postprzez Diabeł » 23 lis 2014, 18:58

webasto ogrzewa płyn chłodniczy który cyrkuluje jak będzie odpowiednio ciepły to także nagrzeje Ci powietrze w kabinie.
ps. ja mam na sterowniku ogrzewania postojowego opcję przewietrzenia kabiny lub też ogrzewania kabiny
Forumowicz

Postprzez kubsztyk » 30 lis 2014, 19:29

Codzienne odpalanie webasto z rana niesie ze sobą negatywne skutki w postaci szybkiego zużycia akumulatora, można tym samym doprowadzić do jego rozładowania, jeśli nie jest już najnowszy (ja dobiłem swój akumulator) – szczególnie jeśli pokonuje się krótkie dystanse. Zdecydowanie lepiej jest odpalić auto z wciśniętym sprzęgłem, zapiąć pasy i po upływie 15-30 sekund rozpocząć jazdę, rozpędzając auto umiarkowanie (rozsądnie), lecz zdecydowanie – da nam to najlepsze efekty.
Jeśli chodzi o spaliny, to zamierzam kupić kawałek elastycznej aluminiowej "harmonijkowej" rurki (takiej, jak do spalin od piecyka gazowego) i doczepić ją do końca wydechu od webasto, po to aby spaliny nie były zaciągane przez nawiew, co przy zmiennym wietrze jest niestety częstym przypadkiem. Średnica rurki wydechowej od webasto wynosi, o ile dobrze pamiętam, 26...28mm, a więc muszę znaleźć rurkę o najbliższej średnicy, a samo uszczelnienie dokona się poprzez solidne zaciśnięcie opaski metalowej.
Diabeł napisał(a):(...) poza tym niższe zużycie paliwa bo silnik jest już częściowo rozgrzany

To ma miejsce jedynie przy temperaturach dodatnich w silniku Diesla, bo jak przyjdą mrozy, to webasto chodzi pełną parą zarówno w mieście, jak i w trasie, więc spalanie jednak nieco wzrasta, najbardziej w mieście na krótkich odcinkach.
Diabeł napisał(a):(...) ps. ja mam na sterowniku ogrzewania postojowego opcję przewietrzenia kabiny lub też ogrzewania kabiny

Ja również mam opcję grzania lub chłodzenia, jednak niestety chłodzenie da się włączyć jedynie na zaprogramowaną godzinę – natychmiastowo da się włączyć jedynie ogrzewanie.
Forumowicz

Od: 25 gru 2010, 11:23
Auto: Volvo S60 2.0T 2006;
ex mazda 6 TDI '03

Postprzez gyszy » 1 gru 2014, 08:31

witam serdecznie czy ktoś może mi powiedzieć napisać jak sie można dołączyć do forum?

brauniack napisał(a):Witajcie

Tak się ostatnio zastanawiałem, czy zanim się dokona porannego rozruchu samochodu po całej nocy warto jest uruchamiac webasto aby podgrzać silnik i oczywiście kabinę a później uruchamiać silnik?
Co będzie bardziej ekonomiczne?

Pozdrawiam
Początkujący

Od: 21 paź 2014, 21:19
Auto: Mazda MPV 2.0D

Postprzez Maniekvip » 1 gru 2014, 22:05

Ja natomiast w swoim aucie nie posiadam webasto i nie miałem okazji nigdy sprawdzić jak to działa.
Wydaje mi się że jest to super sprawa zimą jeśli nie mamy garażu. Odpalamy odpowiednio wcześniej webasto i nie musimy biegać na mrozie i skrobać szyb itp.
Forumowicz

Od: 31 paź 2013, 20:01
Auto: Mazda6
Mazda3

Postprzez Diabeł » 12 sty 2015, 17:33

Diabeł napisał(a):(...) poza tym niższe zużycie paliwa bo silnik jest już częściowo rozgrzany

To ma miejsce jedynie przy temperaturach dodatnich w silniku Diesla, bo jak przyjdą mrozy, to webasto chodzi pełną parą zarówno w mieście, jak i w trasie, więc spalanie jednak nieco wzrasta, najbardziej w mieście na krótkich odcinkach.
Oszczędność przede wszystkim jest w temperaturach ujemnych, tzn. jeśli odpalamy już wcześniej rozgrzany silnik a na zewnątrz jest powiedzmy poniżej zera to automatycznie niezależnie czy jest to diesel czy benzyna spalanie mamy niższe niż gdyby silnik był odpalany w niższej temperaturze.
(nie pamiętam jaką temperaturę ma ustawione webasto- ale po osiągnięciu tej temperatury już dalej grzać nie będzie wiec cały czas "hulać" chyba ze ktoś ma popsuty termostat i płyn mu się nie zagrzeje).
Forumowicz