Co kupić? Alfa, Volvo, Audi lub...? Dyskusja o przewagach ;)
Brii takim fabrycznym jest 2.3 Mazdy 
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
brii napisał(a):Rzadkością są silniki które konstrukcyjnie biorą olej

I ten silnik może jest wyjątkiem potwierdzającym regułę. Mimo wszystko oceniałbym na podstawie egzemplarzy których historia jest znana od wyjazdu z salonu a nie używek które mają za sobą nie wiadomo co (a takich na forum jest większość)
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Kolejny zakup w drodze :–)
Wymiana S60 D5 na mniejszy o mozliwie zblizonych osiągach (przyśpieszenie, spalanie itp.).
Budżet 35-38 tyś PLN (budżet liczony na sam samochód, serwis pozakupowy liczony oddzielnie).
Wymogi:
– mały, zgrabny, ładny
– dla kobiety,
– w miare sprawnie odpychajacy się – dla kobiety :–)
– rocznik minimum 2009,
– Silnik najlepiej diesel, ale może byc i PB (mocniejszy niż ON – dla lepszej elastyczności),
– wyposażenie z serii im więcej tym lepiej,
Na razie żona wybrała C30, chciałaby D5, ja mówie – "stać nas na D2" – no i mam dylemat osiągów w stosunku do D5,
Ja sugeruje Megane Coupe 2.0 dCi – żona się wzbrania ale 150 KM po chipie będzie latać jak aktualne Volvo więc nie wybór nie skreślony.
Szukam aut niebanalnych, estetycznych "w oczach" kobiet.
– auta typu VW Golf, Audi A3, Suzuki Swift, Mini itp. – nie bierzemy pod uwagę.
Serdeczne dzieki za sugestię, a najlepiej za konkretne egzemplarze do zakupu.
Wymiana S60 D5 na mniejszy o mozliwie zblizonych osiągach (przyśpieszenie, spalanie itp.).
Budżet 35-38 tyś PLN (budżet liczony na sam samochód, serwis pozakupowy liczony oddzielnie).
Wymogi:
– mały, zgrabny, ładny
– w miare sprawnie odpychajacy się – dla kobiety :–)
– rocznik minimum 2009,
– Silnik najlepiej diesel, ale może byc i PB (mocniejszy niż ON – dla lepszej elastyczności),
– wyposażenie z serii im więcej tym lepiej,
Na razie żona wybrała C30, chciałaby D5, ja mówie – "stać nas na D2" – no i mam dylemat osiągów w stosunku do D5,
Ja sugeruje Megane Coupe 2.0 dCi – żona się wzbrania ale 150 KM po chipie będzie latać jak aktualne Volvo więc nie wybór nie skreślony.
Szukam aut niebanalnych, estetycznych "w oczach" kobiet.
– auta typu VW Golf, Audi A3, Suzuki Swift, Mini itp. – nie bierzemy pod uwagę.
Serdeczne dzieki za sugestię, a najlepiej za konkretne egzemplarze do zakupu.
..::Born To Rise Hell::..
80% kobiet które znam uważa, że Swift i Mini są bardzo "estetyczne".
brii napisał(a):Lubię ją coraz bardziej
No nie wiem.....rude to, więc wredne
Analizuję temat i łatwiej jest mi kupic auto niż mojej żonie mimo iż to ja nigdy nie wiem co kupić
Niech przemyśli golfa 5 gti. Z dsg jeździ sie bardzo fajnie
w tej kasie można juz coś fajnego trafić 
radzi89 napisał(a):Niech przemyśli golfa 5 gti. Z dsg jeździ sie bardzo fajniew tej kasie można juz coś fajnego trafić
Patrz wyżej:P
Auta od VW, Audi, Opla, Skody ..... w żadnym punkcie nie spełniają wymogów małżonki :-P
Żonie się w miarę podoba, mi nie bardzo, jest na liście, ale raczej na końcu.
Nie wiem jak się spisują nowe PB w VW. Diesla 2.0 TDi raczej odpuszczam, chyba nie ma szans na CR po 2010 roku.
Nie wiem jak się spisują nowe PB w VW. Diesla 2.0 TDi raczej odpuszczam, chyba nie ma szans na CR po 2010 roku.
Było
.
I jest wspominane przez małzonkę bardzo miło
.
Mito odpada, zobaczyłem kierownicę z Punto i mi się zrobiło niedobrze
.
Lipa trochę, gdyby nie to że moja żona .....lubie.....apierdalać.....to byłoby łatwiej :–),
I jest wspominane przez małzonkę bardzo miło
Mito odpada, zobaczyłem kierownicę z Punto i mi się zrobiło niedobrze
Lipa trochę, gdyby nie to że moja żona .....lubie.....apierdalać.....to byłoby łatwiej :–),
Zlustrowany. C30 ma płytę podłogowa V40/Focusa/M3. Jest krótki, ale rozstaw jak w V40 czyli jest to w sumie Compact. Gulietta odrzucona, nie pdoba nam się obojgu.
Z Alf Żona gusowała by w Brera albo GTm ale IMHO GT to już relikt przeszłości a na Brerę nie ma budżetu.
Auto musi byc wygodnę i w miarę bezpieczne. Stąd także Volvo, bo jedno juz w domu mamy i doceowo ono będzie zmieniane na rzecz czegoś młodszego i nieco mniejszego tak aby łatwiej było tym manewrować.
W domu jest drugie auto, używane przeze mnie na codzień, wiec dużego nie potrzbujemy, a że małżonka też czasem i 100 KM dziennie robi, to nie chcemy takze za małego auta.
Na chwile obecną:
1. C30
2. BMW seria 1
3. Renault Megane Coupe – to całkowicie mój typ,
Ogólnie widziałem jedną C4 w wersji Sebastian Loeb – nawet spodobała się małżonce. To też jakis pomysł jest, ale to oczywiscie kwestia chwili. W C4 nie występował jednak silniki 2.0 HDi o mocy 150 KM, tylko słabszy.
W przyapdku Volvo c30 szukamy wersji po lifcie – 2010, ale tutaj ogranicza nas silnik. Gdyby nie to że w chwili obecnej może bede w stanie pozwolić sobie na 1.6 D2, nie byłoby tematu. Wiem że można ten silnik zchipowac na 137/340, ale wiąże się to z modyfikacją układu wydechowego i smarowania silnika (jakieś sitko w przewodzie olejowym, oraz bardzo słaby FAP/DPF).
BMW najlepiej w budzie Coupe – taki podoba się najbardziej ,ale niestety jest także najdroższy. W przyapdku BMW absolutnie nie wiem jaki silnik. najlepiej wypada PB, ale niektórym ciezko przywyknąć do jazdy PB jeśli przesiada sie z TD.
Renault Megane jak dla mnie najlepszy wybór bo i wygląda a 2.0 dCi 150KM można spokojnie dłubnąc na 180/390Nm i w sumie uzyskałbym osiagi identyczne jak s60 D5.
Weryfikacja tematu na mobile DE kieruje mnie na Megane, 2.0 dCi ma 160 KM i osiągi porównywalnme z moim s60, a 2.0 TCe porusza się sprawniej.
Wie ktoś coś o motorach TCe ?
Z Alf Żona gusowała by w Brera albo GTm ale IMHO GT to już relikt przeszłości a na Brerę nie ma budżetu.
Auto musi byc wygodnę i w miarę bezpieczne. Stąd także Volvo, bo jedno juz w domu mamy i doceowo ono będzie zmieniane na rzecz czegoś młodszego i nieco mniejszego tak aby łatwiej było tym manewrować.
W domu jest drugie auto, używane przeze mnie na codzień, wiec dużego nie potrzbujemy, a że małżonka też czasem i 100 KM dziennie robi, to nie chcemy takze za małego auta.
Na chwile obecną:
1. C30
2. BMW seria 1
3. Renault Megane Coupe – to całkowicie mój typ,
Ogólnie widziałem jedną C4 w wersji Sebastian Loeb – nawet spodobała się małżonce. To też jakis pomysł jest, ale to oczywiscie kwestia chwili. W C4 nie występował jednak silniki 2.0 HDi o mocy 150 KM, tylko słabszy.
W przyapdku Volvo c30 szukamy wersji po lifcie – 2010, ale tutaj ogranicza nas silnik. Gdyby nie to że w chwili obecnej może bede w stanie pozwolić sobie na 1.6 D2, nie byłoby tematu. Wiem że można ten silnik zchipowac na 137/340, ale wiąże się to z modyfikacją układu wydechowego i smarowania silnika (jakieś sitko w przewodzie olejowym, oraz bardzo słaby FAP/DPF).
BMW najlepiej w budzie Coupe – taki podoba się najbardziej ,ale niestety jest także najdroższy. W przyapdku BMW absolutnie nie wiem jaki silnik. najlepiej wypada PB, ale niektórym ciezko przywyknąć do jazdy PB jeśli przesiada sie z TD.
Renault Megane jak dla mnie najlepszy wybór bo i wygląda a 2.0 dCi 150KM można spokojnie dłubnąc na 180/390Nm i w sumie uzyskałbym osiagi identyczne jak s60 D5.
Weryfikacja tematu na mobile DE kieruje mnie na Megane, 2.0 dCi ma 160 KM i osiągi porównywalnme z moim s60, a 2.0 TCe porusza się sprawniej.
Wie ktoś coś o motorach TCe ?
JohnnyB napisał(a):Wie ktoś coś o motorach TCe ?
Z tego co kojarzę 2.0TCe to mutacja F4Rt czyli dobry silnik.
Znajoma jeździ Scenic z 1.4TCe i jest zachwycona (wcześniej jeździła Xsarą Picasso 1.6), przebiegu ma na razie niewiele (50kkm).