Mazda6 (GH) vs Skoda Octavia II FL – porównanie wyciszenia

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Zibi85 » 16 lis 2014, 10:55

varan napisał(a):GH jest bardzo cicha.

Teraz to wiem :)
Forumowicz

Od: 16 wrz 2011, 00:45
Auto: Sprzedam opony: viewtopic.php?f=5&t=190412

Mazda 626 GF 1999r,
Exclusive
2.0 FS 136KM + LPG.

Postprzez Zibi85 » 17 lis 2014, 19:47

Drugi raz jechałem GH, teraz trochę dłuższa trasa i większe prędkości (do 120). Niestety muszę trochę zweryfikować swoją wcześniejszą opinię dotyczącą dobrego wyciszenia.

Przy małych prędkościach faktycznie jest bardzo cicho tak do 80 km/h. Do 50-60 to wydaje się nawet, jakby podłoga, drzwi, bagażnik w ogóle nie przepuszczały dźwięku, potem coś już słychać, jednak od prędkości 80-90 km/h w miarę przyspieszania głośność zaczyna narastać szybciej niż powinna. Powyżej setki powinno być ciszej.

Ponadto wjazd na taki stary, głośny i szumiący asfalt jest sygnalizowany pojawieniem się wyraźnego szumu toczenia się po nim opon. Jest tak w każdym aucie, ale w GH po najechaniu na ten typ asfaltu głośność wzrasta jednak trochę za bardzo w stosunku do szumu jazdy po nowej nawierzchni.
W każdym razie u mnie w 626 GF z dość dobrym dodatkowym wyciszeniem różnica głośności nowy asfalt a stary szumiący asfalt jest mniejsza. Pamiętam że przed wyciszeniem robiło się wtedy 2-3 razy głośniej, teraz tylko delikatnie głośniej, a najwięcej pomogło wyciszenie drzwi.

Więc ogólnie z wyciszeniem w GH jest dość dobrze, ale jednak nie do końca. Brakuje chyba troche lepszego wyciszenia drzwi, bo gdy jest głośniej to wydaje mi się że głównie przez drzwi to słychać przy szybach.
Forumowicz

Od: 16 wrz 2011, 00:45
Auto: Sprzedam opony: viewtopic.php?f=5&t=190412

Mazda 626 GF 1999r,
Exclusive
2.0 FS 136KM + LPG.