przez Zibi85 » 17 lis 2014, 19:47
Drugi raz jechałem GH, teraz trochę dłuższa trasa i większe prędkości (do 120). Niestety muszę trochę zweryfikować swoją wcześniejszą opinię dotyczącą dobrego wyciszenia.
Przy małych prędkościach faktycznie jest bardzo cicho tak do 80 km/h. Do 50-60 to wydaje się nawet, jakby podłoga, drzwi, bagażnik w ogóle nie przepuszczały dźwięku, potem coś już słychać, jednak od prędkości 80-90 km/h w miarę przyspieszania głośność zaczyna narastać szybciej niż powinna. Powyżej setki powinno być ciszej.
Ponadto wjazd na taki stary, głośny i szumiący asfalt jest sygnalizowany pojawieniem się wyraźnego szumu toczenia się po nim opon. Jest tak w każdym aucie, ale w GH po najechaniu na ten typ asfaltu głośność wzrasta jednak trochę za bardzo w stosunku do szumu jazdy po nowej nawierzchni.
W każdym razie u mnie w 626 GF z dość dobrym dodatkowym wyciszeniem różnica głośności nowy asfalt a stary szumiący asfalt jest mniejsza. Pamiętam że przed wyciszeniem robiło się wtedy 2-3 razy głośniej, teraz tylko delikatnie głośniej, a najwięcej pomogło wyciszenie drzwi.
Więc ogólnie z wyciszeniem w GH jest dość dobrze, ale jednak nie do końca. Brakuje chyba troche lepszego wyciszenia drzwi, bo gdy jest głośniej to wydaje mi się że głównie przez drzwi to słychać przy szybach.