Zakup używanego auta – Mazda3 BK (2003 – 2008)
Ogólnie rzecz biorąc z każdym budżetem można się wbić na minę – dlatego mamy taki rozbudowany dział "Kupuję Mazdę", który na pewno powinnaś przejrzeć, jeśli tego jeszcze nie zrobiłaś. Natomiast co do szukania samemu – nie mając o tym pojęcia na pewno masz sporą szansę zostać oszukaną (a – jak wskazuje lektura ww. działu – wśród sprzedawców oszustów nie brakuje). Można oczywiście wybrać się takim samochodem na profesjonalny przegląd, ale to kosztuje (co jest problemem przy ograniczonym budżecie).
Ja bym rzeczywiście zaczął od pogadania z Krystianem.
Ja bym rzeczywiście zaczął od pogadania z Krystianem.
Czas mamy, bo autko chcemy na przelomie listopada/grudnia kupic. Tz musze wlasnie pogadac z Krystianem jak on to widzi cenowo czy te 15 wystarczy na samochod i oplaty czy trzeba wiecej, a jesli tak to tez nagle z kieszeni nie wyciagne np 5tys 
child czytam ten dzial od wczoraj i wlasnie dzieki niemu trafilam do dzialu z Krystianem
Ogloszenia forumowe tez czytalam, ale ceny mnie troche powalily
child czytam ten dzial od wczoraj i wlasnie dzieki niemu trafilam do dzialu z Krystianem
Ogloszenia forumowe tez czytalam, ale ceny mnie troche powalily
- Od: 1 paź 2014, 13:33
Pati75 napisał(a):Ogloszenia forumowe tez czytalam, ale ceny mnie troche powalily
Bo na forum raczej ludzie nie sprzedają jakichś padeł i "igiełek, spawanych z dwóch bezwypadkowych".
Tu jest jeszcze jedna ważna kwestia – pamiętaj, iż fakt, że na otomoto da się znaleźć danych samochód w cenie będącej w twoim zasięgu nie oznacza, że naprawdę da się kupić takim samochód w dobrym stanie. Innymi słowy: to, co tanie, z reguły nie nadaje się do jeżdżenia bez sporego wkładu finansowego.
Pati75 wez tez pod uwage to ze majac finalnie 15 tys. zl auto bedzie trzeba kupic za max 3 tys. euro a moze i ciut mniej a co za tym idzie nawet w Dojczlandi z pierwszych rak prywatnego wlasciciela nikt za takie pieniadze nie odda zadbanego egzemplarza. Moze byc rdza moze byc uderzony kiedys tam albo technicznie w kiepskim stanie. Nie wiem jaka jest gaza dla sprowadzajacego ale nikt za 2-3 stowki tego nie bedzie robil dodatkowo koszty paliwa i oplaty. Ludzie uzupelniajcie profile skad jestescie wbrew pozorom to moze czasami pomoc.
child ktos mi kiedys powiedzial, ze najlepiej samochodu szukac na forach milosnikow danej marki, bo wtedy wiadomo, ze samochod jest zadbany itp, ale wiem, ze cena rowniez idzie w parze z jakoscia i za pol darmo nikt swojego pupila nie odda 
talk_about nie mam kompletnie pojecia jak wyglada sprowadzanie samochodu, ale mam nadzieje, ze Krystian "cos wymysli"
, jesli nie to bede szukac w PL majac nadzieje, ze nie kupie za ta cene grata. Ja nie szukam igielki, bo nie jestm az taka "maniaczka" samochodowa. Autko ma mnie zawiezc z pkt A do pkt B gdzie sa to male odleglosci. Wiadomo, ze tez nie chce czegos co bedzie wiecej stalo u mechanika niz na parkingu, ale jesli sie okaze, ze po 2 miesiacach poszukiwan nie trafimy na Mazde w przystepnej dla nas cenie to po prostu poszukamy wsrod innych marek. Chociaz z tego co widze, a szukam samochodu juz od jakiegos czasu to dobre uzywki srednio chodza od 20tys w gore, ale coz pozostaje mi miec nadzieje, ze gdzies tam stoi i czeka na mnie moje autko 
talk_about nie mam kompletnie pojecia jak wyglada sprowadzanie samochodu, ale mam nadzieje, ze Krystian "cos wymysli"
Pati75 napisał(a):najlepiej samochodu szukac na forach milosnikow danej marki, bo wtedy wiadomo, ze samochod jest zadbany itp, ale wiem, ze cena rowniez idzie w parze z jakoscia i za pol darmo nikt swojego pupila nie odda
i to jest mądrość której należy się trzymać i brac pod uwagę, jeśli ktoś kupuje auto nie tylko do wożenia, ale nawet z chociaż odrobiną pasji. Owszem budżet często ogranicza, ale jak wielu tu wspomniało, lepiej dołożyć do zdrowego egzemplarza, niż później się wnerwiać, że coś się ciągle wysypuje.
-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04
I żadna "lampka" ostrzegawcza się Tobie w tym momencie nie zapala?
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
sq2jul pewnie, ze dalo mi to do myslenia, ale dowiedzialam sie tez, ze ubozsze wersje mozna spokojnie dostac za nizsza cene, a ja nie potrzebuje samochodu naszpikowanego bajerami, bo uczylam sie jezdzic na duzym fiacie i bylo spoko 
czarmi ja nadal mam nadzieje, ze jednak dam rade
czarmi ja nadal mam nadzieje, ze jednak dam rade
Grzyby sprzedaje M6 nawet za 10k 
M3 niestety jest droższa i to sporo. Słusznie, czy nie – nie wnikam, ale imho za 15k nie widzę tego. Chociaż, żeby nie być taki krytyczny wobec Mazdy dodam, że ostatnio szukamy z ojcem Octavi II gen dla niego i jestem w lekkim szoku. Te auta potrafią być o kilka tysi droższe od Golfa z którego się Octavia przecież wywodzi. Baaa, Octavia bywa droższa od Passata
Cóż, to rynek dyktuje ceny.
Moja rada – odpuść sobie Mazdę 3 w tym budżecie. Nawet z pomocą Krystiana nie kupisz tego modelu za te kasę. Krystian drogi nie jest, ale też coś z tego musi mieć. Na dodatek Krystian nie szuka padlin, więc raczej omija te z najniższego progu cenowego.
Szukasz auta dla rodziny – ja bym w tym momencie wybrał coś w miarę młodego, z pewną historią wypadkową, aby auto gwarantowało Ci maksimum bezpieczeństwa. I nie patrzyłbym specjalnie na markę.
Jeżeli oboje z mężem nie znacie się na samochodach, to będzie Wam bardzo trudno kupić używany samochód. Ja uważam, że sporo znam się na samochodach używanych, wiem na co zwracać uwagę. Kupując poprzednie auto zabrałem jednak ze sobą Szymona z tego forum, który również laikiem nie jest. Mimo wszystko handlarz w Pile tak nas zakręcił, że nawet nie wiedzieliśmy czy wszystkie dokumenty mamy od zakupionego samochodu, a o brakującym komplecie kół zimowych wspomnieliśmy sobie na pierwszej stacji benzynowej (oczywiście wróciliśmy po nie). Tak więc jak traficie na cwaniaka, to Was tak zakręci, że kupicie wszystko co Wam podstawi. Uważajcie! W tej chwili zakup używanego samochodu to jest wielka sztuka... Chociaż czasami jak się patrzy co się dzieje z nowymi samochodami, to człowiek traci wiarę, że nowe=najlepsze
Niestety czym droższe auto, tym bardziej trzeba uważać.
Mimo wszystko powodzenia. Jednak radzę Wam poszukajcie wśród znajomych czy rodziny kogoś, kto ma pojęcie o samochodach. Szkoda jak domyślam się sporych oszczędności utopić w jakimś parchu.
Gdyby nie odległość sam bym chętnie pomógł. Mimo wszystko życzę powodzenia
M3 niestety jest droższa i to sporo. Słusznie, czy nie – nie wnikam, ale imho za 15k nie widzę tego. Chociaż, żeby nie być taki krytyczny wobec Mazdy dodam, że ostatnio szukamy z ojcem Octavi II gen dla niego i jestem w lekkim szoku. Te auta potrafią być o kilka tysi droższe od Golfa z którego się Octavia przecież wywodzi. Baaa, Octavia bywa droższa od Passata
Moja rada – odpuść sobie Mazdę 3 w tym budżecie. Nawet z pomocą Krystiana nie kupisz tego modelu za te kasę. Krystian drogi nie jest, ale też coś z tego musi mieć. Na dodatek Krystian nie szuka padlin, więc raczej omija te z najniższego progu cenowego.
Szukasz auta dla rodziny – ja bym w tym momencie wybrał coś w miarę młodego, z pewną historią wypadkową, aby auto gwarantowało Ci maksimum bezpieczeństwa. I nie patrzyłbym specjalnie na markę.
Jeżeli oboje z mężem nie znacie się na samochodach, to będzie Wam bardzo trudno kupić używany samochód. Ja uważam, że sporo znam się na samochodach używanych, wiem na co zwracać uwagę. Kupując poprzednie auto zabrałem jednak ze sobą Szymona z tego forum, który również laikiem nie jest. Mimo wszystko handlarz w Pile tak nas zakręcił, że nawet nie wiedzieliśmy czy wszystkie dokumenty mamy od zakupionego samochodu, a o brakującym komplecie kół zimowych wspomnieliśmy sobie na pierwszej stacji benzynowej (oczywiście wróciliśmy po nie). Tak więc jak traficie na cwaniaka, to Was tak zakręci, że kupicie wszystko co Wam podstawi. Uważajcie! W tej chwili zakup używanego samochodu to jest wielka sztuka... Chociaż czasami jak się patrzy co się dzieje z nowymi samochodami, to człowiek traci wiarę, że nowe=najlepsze
Mimo wszystko powodzenia. Jednak radzę Wam poszukajcie wśród znajomych czy rodziny kogoś, kto ma pojęcie o samochodach. Szkoda jak domyślam się sporych oszczędności utopić w jakimś parchu.
Gdyby nie odległość sam bym chętnie pomógł. Mimo wszystko życzę powodzenia
Zwrocilam uwage na ta M6, ale to kombi i diesel, wiec pewnie po miescie palilby jak smok. Co do auta to szukamy juz od jakiegos czasu i najpierw chcielismy VW Passat, bo kolega ma po sporym tuningu i najpierw byla mowa o 15tys, ale pozniej sie rozmyslil, bo wlozyl w niego kupe kasy ( jest gadzeciarzem) i stwierdzil, ze musialby od nas wziac sporo ponad te 15, a nie chce nam wciskac 14 latka za taka cene, bo moglibysmy kupic cos mlodszego. Zaczelo sie szukanie, nie wiedzileismy jakie marki sa najmniej awaryjne, polecano nam glownie wlasnie VW, bo tanie czesci itp, ja chcialam kombi, maz nie i w koncu sie nie dogadalismy. I przypadkiem trafilam na Mazde i zakochalam sie w 3 po same uszy. Wiec stane na glowie, zeby ja miec, a jak sie upre to koniec i wiem, ze maz w koncu by mi dal nawet te 20 pare tysi, ale mamy jeszcze inne wydatki, byc moze drugie dziecko sie pojawi niebawem, wiec nie chce szalec z kasa. Mamy znajomego mechanika, ktory specjalizuje sie w uzywkach i w razie czego mozemy mu przywiezc autko do przegladu, lub zabrac go ze soba na ogledziny, ale musimy najpierw znalezc samochod
Maz upiera sie, zeby kupic na poczatek cos do 10tys, pojezdzic, poobijac i uzbierac na cos lepszego, ale ja czegos takiego nie uznaje, bo nigdy w zyciu nie zarysowalam auta, jestem raczej ostroznym kierowca ( zreszta mialabym dziecko na pokladzie ) i przywiazuje sie do przedmiotow, wiec jak juz kupie auto to na ladnych pare lat. Moze jestem naiwna, ale ja stara szkola jestem i nie zmieniam samochodow jak rekawiczek 
Dopisano 2 paź 2014, 23:01:
Zastanawia mnie tez co takiego jest nie tak z M3, ktore sa wystawione za 15,17 tys. Czy jest to ladny wyglad, a w srodku ruina? Spodobal mi sie jeden wpis w dziale kupuje Mazde. Nie pamietam nicku, ale gosc napisal cos w stylu, ze interesuje go tylko to czy samochod jezdzi, a czy powypadkowy, zarysowany itp to ma w nosie. Wiem, ze mam malo realne marzenie, ale cuda sie zdarzaja, moze szczescie mi dopisze
Dopisano 2 paź 2014, 23:13:
Dostalam wlasnie wiadomosc od Marianka, ktory uwarza, ze moze nam pomoc. Zobaczymy co z tego wyjdzie, ale zobaczylam swiatelko w tunelu
Dopisano 2 paź 2014, 23:01:
Zastanawia mnie tez co takiego jest nie tak z M3, ktore sa wystawione za 15,17 tys. Czy jest to ladny wyglad, a w srodku ruina? Spodobal mi sie jeden wpis w dziale kupuje Mazde. Nie pamietam nicku, ale gosc napisal cos w stylu, ze interesuje go tylko to czy samochod jezdzi, a czy powypadkowy, zarysowany itp to ma w nosie. Wiem, ze mam malo realne marzenie, ale cuda sie zdarzaja, moze szczescie mi dopisze
Dopisano 2 paź 2014, 23:13:
Dostalam wlasnie wiadomosc od Marianka, ktory uwarza, ze moze nam pomoc. Zobaczymy co z tego wyjdzie, ale zobaczylam swiatelko w tunelu
Ta Mazda chyba jest cały czas na sprzedaż. Link do otomoto
http://otomoto.pl/mazda-3-od-osoby-pryw ... 01002.html
Tutaj temat na forum viewtopic.php?f=332&t=122467
Zawsze można napisać PW do właściciela i podpytać

Tutaj temat na forum viewtopic.php?f=332&t=122467
Zawsze można napisać PW do właściciela i podpytać
Pati75 napisał(a):gosc napisal cos w stylu, ze interesuje go tylko to czy samochod jezdzi, a czy powypadkowy, zarysowany itp to ma w nosie.
To jest najgorsze podejście jakie może być :/ Każde auto będzie jeździć ale czy będzie równie bezpieczne? Czy to ze kupie auto z zakładanym przeze mnie rocznikiem (taki jest przeważnie cel klientów) ale tanio sprawi radość? Tak dopóki nie dojdzie do kolizji której nikomu nie życzę. Kraje europy środkowej przodują w wypadkach śmiertelnych na drogach i nie jest to spowodowane tylko stanem dróg.
Patrząc na kolizje i wypadki w Polsce gdzie są ofiary śmiertelne na zachodzie w podobnych sytuacjach ludzie wychodzą cało lub lądują co najwyżej w szpitalach. Rok temu w Belgii był karambol w którym brało udział ponad 100 samochodów tylko 1 ofiara śmiertelna. Jak ktoś to widział to wyglądało to bardzo ale to bardzo nie ciekawie.
Pati75 napisał(a):Dostalam wlasnie wiadomosc od Marianka, ktory uwarza, ze moze nam pomoc.
Moze się uda ale nie obiecuje niczego
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
Pati75 napisał(a):No i dlaczego ta Mazda jest taka "tania" skoro te dobre zaczynaja sie od 20tys?
Nieraz dobre auto trzeba wystawiać za śmieszne pieniądze, aby się sprzedało... Bo nieświadomi kupujący mając do wyboru takie za 15tys od Mirka a 20tys z rąk prywatnych w dobrym stanie z reguły wybierają to pierwsze, bo "po co przepłacać, oo nawet przebieg mniejszy" itd