Nie bardzo wiedzialam gdzie napisac, wiec pisze tutaj
Zakup używanego auta – Mazda3 BK (2003 – 2008)
Witam.
Zdecydowalismy sie z mezem na kupno Mazdy. Jednak obydwoje jestesmy laikami w tej kwestii i nie wiemy na jaki model sie zdecydowac, na co zwracac uwage przy zakupie i o czym warto wiedziec zanim sie kupi autko. Samochodem bede jezdzic ja i to glownie z dzieckiem do przedszkola, na wieksze zakupy i 2x w roku do rodzinki na poludnie. Zdazylam sie juz zorientowac, ze po miescie najlepsza benzyna z silnikiem od 1,6 do 2.0 i generalnie kazdy doradzal 3. I to tyle co wiem 
- Od: 1 paź 2014, 13:33
Pati75 napisał(a):I to tyle co wiem
to wiesz niestety niewiele...
Musisz zadać sobie pytanie:
Czy nowe auto czy używane?
Sposób użytkowania już masz:
Pati75 napisał(a):Samochodem bede jezdzic ja i to glownie z dzieckiem do przedszkola, na wieksze zakupy i 2x w roku do rodzinki na poludnie.
czyli jazda miejska we dwie / trzy osoby... Nie wiem, czy trójka nie będzie za duża (patrząc na koszty utrzymania)... Szybciej już mniejsza siostra Mazda2... Tutaj bym się jednak zastanowił... czy Mazda. Mazda bowiem nie ma w swojej ofercie auta typowo miejskiego. Zerknij sobie na spalanie tych aut w ruchu miejskim...
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Wydaje mi się, że użyłaś w powyższym pytaniu, jakiś skrótów myślowych, bo pewnie jakieś założenia co do auta były (poza tym że ma to być Mazda). Drugie pytanie, co ma się w samochodzie mieścić, poza rodziną 2+1? Bo jeśli na przykład wózek, nawet spacerówka, to proponowana Mazda 2 będzie zbyt mała (w szczególności bagażnik).
Ja jako "rodzinne"auto, także na wyjazdy wakacyjne (czyli dwa razy w roku), używam aktualnie Skody Fabii Kombi. Przy dwójce dzieci(wiek żłobkowy i przedszkolny) w normalnym tygodniu to super auto. Wielkością wystarcza a i łatwy do parkowania. Z drugiej strony, bagażnik ma 500 litrów (na prawdę duży jak dla tej klasy auta) co daje możliwość bezproblemowego zapakowania dwóch wózków jadąc na zakupy. A jak jechaliśmy na wakacje to wypożyczyłem box dachowy i spakowaliśmy się bez problemów (w bagażniku nawet roleta zapięła się nad bagażami.
Z drugiej strony, teraz jako drugie auto, typowo dla żony po mieście, żeby odebrać dzieciaki ze żlobka i przedszkola kupiłem Mazdę Premacy (starsze auto). Przestrzeń w środku, nie jakoś dużo większa niż w Fabii, ale za to dzieciaki z tyłu siedzą wyżej, linia szyb przechodzi niżej niż w nowoczesnych autach, przez co dzieci cały czas widzą co się dzieje obok auta. W nowoczesnych autach, linia szyb jest wyżej, przez co dzieci często widzą obicie drzwi a nie krajobraz za oknem. Także może coś z gatunku takich małych vanów (następca Premacy to Mazda 5), ale nie wiem czy to znów nie zbyt duże auto do miasta.Kwestia jak się czujesz za kółkiem.
Przy jednym dziecku, jako auto do miasta to też szedłbym w Mazdę 3 (choć szkoda że nie ma wersji kombii) i na jakiś większy wyjazd polecam box na dach. Ewentualnie właśnie jakiś "kompaktowy van". Siedzi się w takim vanie ciut wyżej i wszystko fajnie widać (choć nie aż tak jak w SUVach).
EDIT
Teraz doczytałem że staracie się o drugie dziecko. W takim wypadku szukałbym albo kompakta kombi albo właśnie małego vana.
Ja jako "rodzinne"auto, także na wyjazdy wakacyjne (czyli dwa razy w roku), używam aktualnie Skody Fabii Kombi. Przy dwójce dzieci(wiek żłobkowy i przedszkolny) w normalnym tygodniu to super auto. Wielkością wystarcza a i łatwy do parkowania. Z drugiej strony, bagażnik ma 500 litrów (na prawdę duży jak dla tej klasy auta) co daje możliwość bezproblemowego zapakowania dwóch wózków jadąc na zakupy. A jak jechaliśmy na wakacje to wypożyczyłem box dachowy i spakowaliśmy się bez problemów (w bagażniku nawet roleta zapięła się nad bagażami.
Z drugiej strony, teraz jako drugie auto, typowo dla żony po mieście, żeby odebrać dzieciaki ze żlobka i przedszkola kupiłem Mazdę Premacy (starsze auto). Przestrzeń w środku, nie jakoś dużo większa niż w Fabii, ale za to dzieciaki z tyłu siedzą wyżej, linia szyb przechodzi niżej niż w nowoczesnych autach, przez co dzieci cały czas widzą co się dzieje obok auta. W nowoczesnych autach, linia szyb jest wyżej, przez co dzieci często widzą obicie drzwi a nie krajobraz za oknem. Także może coś z gatunku takich małych vanów (następca Premacy to Mazda 5), ale nie wiem czy to znów nie zbyt duże auto do miasta.Kwestia jak się czujesz za kółkiem.
Przy jednym dziecku, jako auto do miasta to też szedłbym w Mazdę 3 (choć szkoda że nie ma wersji kombii) i na jakiś większy wyjazd polecam box na dach. Ewentualnie właśnie jakiś "kompaktowy van". Siedzi się w takim vanie ciut wyżej i wszystko fajnie widać (choć nie aż tak jak w SUVach).
EDIT
Teraz doczytałem że staracie się o drugie dziecko. W takim wypadku szukałbym albo kompakta kombi albo właśnie małego vana.
Ostatnio edytowano 1 paź 2014, 18:44 przez polokokt, łącznie edytowano 2 razy
Ok to moze inaczej
Upatrzylam sobie cos takiego
http://otomoto.pl/mazda-3-1-6-d-109km-k ... 92696.html. Czy takie auto nadaje sie do moich potrzeb czyli typowo miejskie i czy bedzie ono w miare ekonomoczne. Drugie pytanie co najczesciej wymaga naprawy w tych samochodach.

* teraz jako samochody miejskie reklamowane są SUVy 
* czy samochód musi mieć jakąś miejską certyfikację, żeby nim po mieście jeździć
* wbrew pozorom M3 BK się przyzwoicie jeździ po mieście np. ze względu na mały promieć skrętu
* na "większe zakupy" i "wypady do rodziny" to jednak przynajmniej kompakt by się przydał
* czy samochód musi mieć jakąś miejską certyfikację, żeby nim po mieście jeździć
* wbrew pozorom M3 BK się przyzwoicie jeździ po mieście np. ze względu na mały promieć skrętu
* na "większe zakupy" i "wypady do rodziny" to jednak przynajmniej kompakt by się przydał
Jeżeli upatrzyłaś sobie akurat tą konkretna sztukę to powiem Ci szczerze że coś ona tania jak na ten rocznik i wypadało by ja dokladnie przejżeć żeby sie nie władować na minę. Zapoznaj sie też dobrzez z poradnikiem dostepnym na forum gdzie masz bardzo fajnie opisane na co wszczególności zwrócić uwagę przy kupnie auta. mi osobiści bardzo pomógł... 
Tak jak koledzy pisali, jeśli głównie miasto to polecam benzynę, diesel może mieć filtr fap, a on bardzo nie lubi miejskiej jazdy. Benzyna 1.6 spokojnie wystarczy, 2.0 150 KM może już trochę łykać paliwa. Natomiast jeśli chodzi o to na co zwrócić szczególną uwagę to rdza. Najlepiej z upatrzonym egzemplarzem podjechać do blacharz, żeby ocenił co w najbliższym czasie będzie wymagało napraw i targować na to cenę.
Mam jeszcze taka na oku niby to samo, a jednak cos innego
http://allegro.pl/mazda-3-1-6-d-alu-kli ... 33124.html. Z poradnika bardzo chetnie skorzystam, bo wlasnie o co takiego mi chodzi 

Wojtek napisał(a):Pierwsze słyszę by M3 BK była miejskim autem, ale może się mylę
Nie popadajmy w przesadę, przecież to kompakt a nie jakaś krowa. Trudno polecić mniejszą Mazdę2 w przypadku starań o drugie dziecko.
Krzemol1994 napisał(a):Nie popadajmy w przesadę, przecież to kompakt a nie jakaś krowa.
Proszę, patrz na koszty utrzymania auta w mieście... M3 do oszczędnych w trybie jazdy miejskiej nie należy... Nawet wspomniana wcześniej M2 do nich ma za daleko...

Przykład:
Moja była Mazda2 2009 z silnikiem 1.3 Pb była używana tylko w cyklach jazdy miejskiej... Jej spalanie średnie to 7,65 l/100 km. Dodam, że średnia ta jest z 3 lat i 69 tankowań...
To był główny powód zmiany auta na nie Mazdę...

Arkana , Renault , Mii
Pati75 napisał(a):Mam jeszcze taka na oku niby to samo, a jednak cos innego![]()
http://allegro.pl/mazda-3-1-6-d-alu-kli ... 33124.html. Z poradnika bardzo chetnie skorzystam, bo wlasnie o co takiego mi chodzi
Poradnik polecam

Ta Mazda to też diesel tak na szybko to kierownica wygląda na przebieg sporo większy.
Szukaj dla siebie wersji z silnikiem benzynowym

Maniekvip napisał(a):kierownica wygląda na przebieg sporo większy.
Albo szorstkie łapy... U nas w M5 (kierownica ta sama) przy 155tys wygląda to tak samo (a przy zakupie przy 100tys nic).
Pati75 napisał(a):Mam jeszcze taka na oku niby to samo, a jednak cos innego
Pati75, jak już zdecydujesz się czego szukasz... (M3 na Pb), to zapraszam do utworzenia tematu o wstępnej ocenie danego egzemplarza... w odpowiednim dziale "Kupuję Mazde"
viewforum.php?f=35
Arkana , Renault , Mii
Wojtek bardzo chetnie skorzystam z takiego doradztwa, bo na innych forach zbywaja laikow kazac czytac, czytac i jeszcze raz czytac, a skoro ja sie na tym nie znam to rownie dobrze moge czytac lacine i bede tak samo madra
Troche poszperalm sobie na forum i zauwazylam, ze wiekszosc przeznacza min 20tys na autko. My dysponujemy nieco mniejszym budzetem i tu pytanie czy z np 15tys mozna wbic sie na mine. Poczytalam tez o Krystianie vel Blacky, ktory sprowadza samochody i zastanawiam sie czy szukac po ogloszeniach w PL nie znajac sie narzeczy czy moze sprobowac wystartowac do Krystiana wlasnie. Ponoc "specjalizuje" sie w niskobudzetowcach