Zakup nowego auta – Mazda3 BM (2014 – obecnie)

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez ZOOMik » 26 lis 2013, 01:34

jaceku,
Wykładzina (zamiast tworzywa) we wnękach tylnych nadkoli to była (u mnie jest) i zdaje się również w 3BM. Trochę się nie zrozumieliśmy, tzn. ja źle doczytałem Twojego posta i myślałem, że pytasz o wytłumienie, tzn. izolację od wewnętrznej strony nadkoli, bo tego to brak od lat a co moim zdaniem w dużej mierze przyczynia się do przenikania hałasu pochodzącego od kół do wnętrza auta.
Fotka poglądowa dla lepszego zrozumienia o które miejsce mi chodzi:
nadkole.jpg

giorgio,
Ciekawe tłumaczenie…Trzeba było ich zapytać jak ta, za przeproszeniem, „szmaciana wstawka” ma działać antykorozyjnie <lol>

Cantore, KvM,
Najgłupszy test? Czyżbyś nigdy nie oglądał "Top Gear"?! :P
Coście się tak uczepili tego 6-go biegu/80-120 km/h?! Przecież to nie jest jedyny „bieg/zakres prędkości”, jaki występuje w tych testach elastyczności a i tak Mazda przegrywa z ww. VW i Alfą we wszystkich.
KvM, spróbuj może dyskutować nie obrażając nikogo, to tak a propos tego "epitetu" pod adresem dziennikarzy...w ogóle ich nie nazywaj ;)
Przeszukałem wątek za tym linkiem do testu porównawczego, gdzie Mazda rzekomo "łoi tyłek" konkurentowi z turbo, jak zapewniałeś. Może jestem ślepy, ale nie odnalazłem takowego – gdybyś był tak uprzejmy i jednak wkleił link, byłbym wdzięczny :)
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 mar 2010, 10:22
Auto: Mazda 3BL SPORT '09

Postprzez KvM » 26 lis 2013, 15:45

Specjalnie dla Ciebie zoomiku

viewtopic.php?p=2747643#p2747643
Forumowicz

Od: 13 sty 2013, 20:55
Auto: 123dA e87

Postprzez Motoryzantka » 26 lis 2013, 17:28

No i stało się....:–) Samochodzik zamówiony. :) <jupi> Odbio na przełomie marca i kwietnia.

Dopisano 26 lis 2013, 16:30:

A chęcią bym przeczytała ten test zapodany w linku powyżej, ale nie chce mi się otworzyć. Wyskakuje komunikat, że plik jest uszkodzony :(
Forumowicz

Od: 31 paź 2013, 11:31
Auto: Mazda 3 BM 165 KM Hatchback Sky Energy odbiór marzec/kwiecień 2014

Postprzez 5qra » 26 lis 2013, 18:30

Motoryzantka – gratulacje "męska" decyzja. Auto całkiem pod siebie czy coś z sugestii dilera??

Tak się zastanawiam nad tym popytem <co?> zamawialiśmy w połowie października aby załapać się na produkcję styczniową i aby auto było na kwiecień. Teraz praktycznie 5 tygodni później pospływały na jedną listę – nazwijmy ja produkcyjną – zamówienia z całego świata do fabryki i jest taki sam termin.

Nie rozumiem i albo nie ma aż tylu zamówień, albo siakieś cuda się dzieją, albo sprzedali ci auto które sobie wcześniej zamówili :)

Czy fabryka w grudniu jest zamknięta ?? Takie info słyszałem, druga połowa miesiąca to normalna praktyka w przemyśle na przerwy remontowe, ale nie wiem jak u JP.
„jak kaczka traci orientację, to nurkuje doopą” M.Piwowski
Forumowicz

Od: 16 sie 2006, 16:27
Auto: Corolla 07
M3 SkyP 14

Postprzez ZOOMik » 27 lis 2013, 00:24

jaceku,
Nie było i niestety nadal nie ma.

KvM napisał(a):Specjalnie dla Ciebie zoomiku

viewtopic.php?p=2747643#p2747643

Uprzejmie dziękuję za linka :)
Tą konfrontację cięższego o 100 kg Forda z „pierdziawką” to oczywiście widziałem – a już myślałem, że coś przegapiłem ;) Napisałeś, że Mazda z nim wygrywa dynamiką, ale wypadałoby to doprecyzować – przyspieszeniem i owszem, ale elastycznością już niekoniecznie, choć akurat w tym teście jej nie mierzono.

5qra napisał(a):Czy fabryka w grudniu jest zamknięta ?? Takie info słyszałem, druga połowa miesiąca to normalna praktyka w przemyśle na przerwy remontowe, ale nie wiem jak u JP.

Dobrze słyszałeś.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez corky1 » 27 lis 2013, 10:31

Po jeździe testowej w zeszłą sobotę zapadła decyzja – zmieniam obecna BK na nowy model. Mam jedynie problem z wyborem silnika. Od początku rozważałem zakup benzyny (rocznie robię max. 15kkm), ale przejażdżka dieslem zamieszała mi w głowie. Silnik słusznie zbiera pochwały, bo jest naprawdę cichy i elastyczny. Niestety nie mam możliwości przetestowania benzyny dla porównania, ale czytałem różne testy w internecie oraz wrażenia po jeździe 2.0 w nowej 6-ce gdzie moment jest taki sam. Podobno nie jest źle, ale szału nie ma i dla osoby, która jest przyzwyczajona do turbo, na początku może się wydawać wolny pomimo danych na papierze. Jak to jest naprawdę? Różnica w cenie pomiędzy benzyną i dieslem wynosi 1500 eur, majątek to nie jest, więc może warto dopłacić dla momentu? Zakładam, że spalanie pomiędzy dwoma silnikami aż tak bardzo się nie różni (1-1,5 litra różnicy na 100 km). Co sądzicie?
Forumowicz

Od: 29 wrz 2007, 17:42
Auto: Mazda 3 BP Hikari MT 2019

Postprzez Motoryzantka » 27 lis 2013, 11:03

5qra napisał(a):Motoryzantka – gratulacje "męska" decyzja. Auto całkiem pod siebie czy coś z sugestii dilera??

Auto kupione całkowicie pod siebie. Idąc do dealera dokładnie wiedziałam czego chcę. Mój wybór padł na wersję hatchback 165KM Skyenergy+ xenon. Wyboru nie żałuję. Myślę, że to najbardziej rozsądna propozycja za tą cenę. Jedno tylko co przykłuło moją uwagę to to, że w drzwiach bocznych zarówno z przodu jak i z tyłu nie ma kieszeni, tylko otwory na butelki. Da się to przeżyć, ale trochę szkoda, że Mazda o tym nie pomyślała.
Forumowicz

Postprzez petro » 27 lis 2013, 11:34

Zazdroszcze Ci tego zakupu i gratuluje wyboru. Życze dużo radości i zadowolenia z nowej Mazdusi :)

wydziargane na petorowym SGS3
Obrazek
Obrazek
metal forever ...
Forumowicz

Od: 17 cze 2012, 20:04
Auto: Mazda 3 Sport Kintaro
2.0 LF, 2007
ガソリン

Postprzez Motoryzantka » 27 lis 2013, 11:50

A, nie dziękuję, żeby nie zapeszyć. :)
Forumowicz

Postprzez rav3nlord » 27 lis 2013, 13:29

u nas z kolei silniki z dieslem niedostępne więc ciężko cokolwiek doradzić. jeździłem benzyna 2.0 165KM, szału nie ma ale silnik jak na benzynę bardzo elastyczny.
przy takich przebiegach (do 15tys) nie zastanawiałbym się nawet. chociaż mała róznica w cenie daje pole do namysłu
Forumowicz

Od: 18 wrz 2008, 20:30
Auto: Volvo S60/ 6 /Kawasaki ninja

Postprzez corky1 » 27 lis 2013, 13:44

Silnik benzynowy to tylko 120KM (mocniejsza wersja jest przewidziana dla HB, a ja chce kupic SD), ale moment obrotowy ten sam, wiec znacznej roznicy wobec 165KM nie powinno nie byc.
Forumowicz

Od: 29 wrz 2007, 17:42
Auto: Mazda 3 BP Hikari MT 2019

Postprzez ZOOMik » 27 lis 2013, 16:08

Jeśli zależy Ci, na jak najlepszych osiągach przy jak najmniejszym apetycie na paliwo, to nawet się nie zastanawiaj tylko bierz tego rewelacyjnego Diesla – między nim a benzyną 120 KM jest przepaść, jeśli chodzi o dynamikę (elastyczność – prawie 2x lepsze czasy) a przy tym spalanie też będzie mniejsze, śr. co najmniej o 1,5L/100km. Nie bez znaczenia jest też Twoje przyzwyczajenie do charakterystyki „klekota”, którym to, jak zauważyłem, poruszasz się obecnie. W związku z powyższym, sugeruję benzyny „w ciemno” nie kupować, bo…możesz być rozczarowany :)
Obrazek
Forumowicz

Postprzez grocek76 » 27 lis 2013, 16:55

corky1 napisał(a):Po jeździe testowej w zeszłą sobotę zapadła decyzja – zmieniam obecna BK na nowy model. Mam jedynie problem z wyborem silnika. Od początku rozważałem zakup benzyny (rocznie robię max. 15kkm), ale przejażdżka dieslem zamieszała mi w głowie. Silnik słusznie zbiera pochwały, bo jest naprawdę cichy i elastyczny. Niestety nie mam możliwości przetestowania benzyny dla porównania, ale czytałem różne testy w internecie oraz wrażenia po jeździe 2.0 w nowej 6-ce gdzie moment jest taki sam. Podobno nie jest źle, ale szału nie ma i dla osoby, która jest przyzwyczajona do turbo, na początku może się wydawać wolny pomimo danych na papierze. Jak to jest naprawdę? Różnica w cenie pomiędzy benzyną i dieslem wynosi 1500 eur, majątek to nie jest, więc może warto dopłacić dla momentu? Zakładam, że spalanie pomiędzy dwoma silnikami aż tak bardzo się nie różni (1-1,5 litra różnicy na 100 km). Co sądzicie?

jak jeździsz głównie po mieście na małych odcinkach to ja w ciemno sugeruję benzynę :) , jeździłem wersją 165KM i nie ma się specjalnie do czego przyczepić...i czekam na odbiór tej wersji :D
Obrazek
Forumowicz

Od: 15 cze 2009, 15:19
Auto: viewtopic.php?f=332&t=172754

Postprzez mazikrzych » 27 lis 2013, 20:30

Witam Panowie i Panie szukam dodatkowych i wiarygodnych informacji o nowej 3 i jeśli ktoś użytkował poprzedni model 1,6 d to czy obecne mazdy 3 są lepiej wyciszone czy podobnie,pytam bo miałem model poprzedni ale się go po roku pozbyłem ze względu na niską jakość plastików ,np od strony kierowcy przy klamce srebrny plastik wytarł się po 15 tyś.,nie krytykuje tego auta bo sprawowało się bez zarzutu do tego miałem najwyższą opcje ,obecnie czekam na sedana aż pojawi się na rynku Norweskim żeby go obejżeć interesuje mnie w wersji 2,2d 150 ps z pełnym wyposażeniem ,hatchbaka już widziałem w najwyższej wersji i przyznam że wykończenie o niebo [jakie?] niż poprzednio ,pozatym czuje się w tym aucie jak w garniturze szytym na miare dlatego pewnie zamówie sedana ,mam jeszcze tylko problem z kolorem i tu pytanie czy widział ktoś na żywo titanium flash ,na zdjęciach skłaniał bym się w tym kierunku.Zanim któś mi doradzi idż i sam zobacz wyjaśniam że mieszkam na północy Norwegi i najbliższa mazda jest oddalona o 170km gdzie zresztą byłem i póki co nie mają tego co chciałbym zobaczyć a te wzorniki sami widzieliście nie oddają tego co widać na aucie-dzięki i pozdrawiam.
Początkujący

Od: 27 lis 2013, 20:07

Postprzez Motoryzantka » 27 lis 2013, 21:23

mazikrzych napisał(a):mam jeszcze tylko problem z kolorem i tu pytanie czy widział ktoś na żywo titanium flash ,na zdjęciach skłaniał bym się w tym kierunku.Zanim któś mi doradzi idż i sam zobacz wyjaśniam że mieszkam na północy Norwegi i najbliższa mazda jest oddalona o 170km gdzie zresztą byłem i póki co nie mają tego co chciałbym zobaczyć a te wzorniki sami widzieliście nie oddają tego co widać na aucie-dzięki i pozdrawiam.

Ja również zastanawiałam się nad kolorem titanium flash, którego nie było u mojego dealera, dlatego oglądałam go wcześniej w necie. Dopiero parę dni temu pojawił się u nas w salonie sedan własnie w tatanium flash, którego miałam okazję obejrzeć na żywo. I nie powiem, wygląda bardzo bardzo elegancko. Przypomina mi taki ciemny (ale nie bardzo ciemny).Ja jednak zamówiłam mazdę w kolorze białym metallic ze względu na to, iż odniosłam wrażenie ze na titanium będzie mocno widać kurz i rysy. Dzisiaj widziałam na żywo trójeczkę w kolorze białym metallic. Wyglądała nieziemsko pięknie i nie żałuję swojego wyboru, Według mnie bije na głowę titanium flah. Trzeba jeszcze zauważyć , iż u dealerów z reguły większość kolorów wyglada bardziej elegancko niż potem w świetle dziennym na żywo. NIe wiem jak na zywo( na dworze) będzie się prezentował titanium. Biała perła jest naprawdę boska i polecam!

Dopisano 27 lis 2013, 20:25:

Przepraszam, zgubiłam słowo. Przypomina mi ciemny (ale nie bardzo ciemny) brąz.
Forumowicz

Postprzez Rogal 78 » 27 lis 2013, 21:53

Motoryzantka napisał(a):Ja jednak zamówiłam mazdę w kolorze białym metallic

Witaj w klubie <piwo>
Ale nie zachwalaj tak tego białego, bo będzie ich za dużo na ulicach <lol>
Forumowicz

Od: 23 mar 2013, 19:37
Auto: Mazda3 BM 2.0 165 KM Skypassion 2014 r.

Postprzez jaketherake » 27 lis 2013, 22:10

Crash test M3: http://www.youtube.com/watch?v=WtsNzVvEDZI
A tutaj wyniki testu NCAP: http://www.samar.pl/__/3/3.a/75524/Rozb ... cale=pl_PL
5* :)
Test M3 165 KM Revolution (dostępny m.in. w Austrii, coś pomiędzy naszym SkyEnergy i SkyPassion):
http://www.autorevue.at/testbericht/maz ... -test.html
Jeśli dobrze rozczytuję niemiecki, to wyszło im średnie spalanie w teście 6.9l <spoko>
Forumowicz

Od: 9 lut 2012, 20:01
Auto: M3 2.0 BK AC+ '08

Postprzez Motoryzantka » 27 lis 2013, 22:19

Rogal 78 napisał(a):
Motoryzantka napisał(a):Ja jednak zamówiłam mazdę w kolorze białym metallic

Witaj w klubie <piwo>
Ale nie zachwalaj tak tego białego, bo będzie ich za dużo na ulicach <lol>

<piwo> <piwo> Witaj również!
NIe, no mam nadzieję, że jednak będzie przeważal soul red :D
Forumowicz

Postprzez mazikrzych » 27 lis 2013, 22:36

Ja również zastanawiałam się nad kolorem titanium flash, którego nie było u mojego dealera, dlatego oglądałam go wcześniej w necie. Dopiero parę dni temu pojawił się u nas w salonie sedan własnie w tatanium flash, którego miałam okazję obejrzeć na żywo. I nie powiem, wygląda bardzo bardzo elegancko. Przypomina mi taki ciemny (ale nie bardzo ciemny).Ja jednak zamówiłam mazdę w kolorze białym metallic ze względu na to, iż odniosłam wrażenie ze na titanium będzie mocno widać kurz i rysy. Dzisiaj widziałam na żywo trójeczkę w kolorze białym metallic. Wyglądała nieziemsko pięknie i nie żałuję swojego wyboru, Według mnie bije na głowę titanium flah. Trzeba jeszcze zauważyć , iż u dealerów z reguły większość kolorów wyglada bardziej elegancko niż potem w świetle dziennym na żywo. NIe wiem jak na zywo( na dworze) będzie się prezentował titanium. Biała perła jest naprawdę boska i polecam!

Dopisano 27 lis 2013, 20:25:

Przepraszam, zgubiłam słowo. Przypomina mi ciemny (ale nie bardzo ciemny) brąz.[/quote] Dzięki za szybką odpowiedż co do białego to jedyny kolor który biorę również pod uwage ,wbrew pozorom dużo łatwiejszy w utrzymaniu i wygląda zacnie,co do flash titanium czy wpada w lekki brąz bo w zestawieniu z jasną skórą było by elegancko,fakt że kolor tródniejszy w utrzymaniu tak jak napisałaś-pozdrowionka

Dopisano 27 lis 2013, 22:04:

Dzięki też wszystkim za ciepłe przyjęcie na tym forum w zamian ciekawostka mazdy z Norwegi ,otóż gwarancja na auto 5lat lub 10 000km w Polsce 3lata assistance z możliwością rozszeżenia na 10 lat w Polsce 5 lat jeżeli się dobrze orientuje ale żeby was nie denerwować jest też druga strona medalu bo cennik otwiera się za wersje podstawową .112tyś zł a zamyka się kwotą za dieselka w pełnym możliwym wyposażeniu 155tyś zł .Nie wszystko musi być różowe ale co kraj to inny cennik i wyposażenie jednak nie nażekam bo to i tak najtańsze auto z takim wyposażeniem i wyglądem ,pozatym miałem już dwie mazdy i chętnie wrócę do tej marki bo w trasie mnie nie zawiodła ani nie nękała pierdółkami jak mój obecny C5 mimo że ma dopiero 90tyś z czego ja zrobiłem ponad 50-pozdrawiam <piwo>

Dopisano 27 lis 2013, 22:05:

mały błąd gwarancja oczywiście 5lat lub 100 000tyś km :)
Początkujący

Od: 27 lis 2013, 20:07

Postprzez widmo82 » 28 lis 2013, 00:32

Ponad miesiąc temu byłem turystycznie na jeździe testowej typowym modelem w benzynie. Mając porównanie do mojego diesla... ciężko mi było zrozumieć ze warto się przesiadać do benzyny ;) – jazda po mieście i poza. Pare dni temu jeździłem BK 150KM i miałem lepsze wrażenia z dynamiki niż po BM. Nie wiem czemu. PS: widzieliście jak zmniejszył się schowek przed pasażerem?

NaTAPATALKowane z V987
Moderator "3BK" -Paweł
Moderator

Od: 26 paź 2008, 10:23
Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008