Panowie, ja badam temat czasów do setki już od ponad roku i niestety różnice będą. Ale nie wydaje mi się, że to zła wola Mazdy, generalnie wszystkie japońskie samochody mają bardzo optymistyczne czasy do 100. Po prostu muszą to testować w jakiś dziwny sposób.
Sam mam obecnie problem, bo bardzo napaliłem się na Infinity Q50, nie ma jeszcze w sprzedaży, dlatego czytam dużo na temat jego poprzednika czyli G37 AT. I tam niestety katalogowe 5,9 sekundy do setki też nie jest osiągalne i dużo osób na to narzeka. I mam teraz dylemat.
Czasy do 100 zależą od wielu czynników:
– metody pomiaru (popularny roll-out, czyli jedziesz przez jakiś czas zanim rozpocznie się pomiar albo zmiana biegów bezsprzęgłowo)
– wysokość nad poziomem morza
– ciśnienie
– temperatura powietrza
– temperatura nawierzchni
– wilgotność
– rodzaj i stan opon
– ciśnienie w oponach
– waga kierowcy
– waga samochodu (ilość paliwa i innych dodatków w aucie)
– umiejętności kierowcy
– rodzaj nawierzchni
– nachylenie terenu
Wcześniej pisałem w innym wątku, że: im niższa wilgotność tym więcej kucy pod maską, wysoka wilgotność zmniejsza osiągi auta, podobnie z temperaturą – im niższa temperatura na zewnątrz tym więcej kucy uświadczysz, im wyższa tym gorzej z osiągami. Nawet ciśnienie atmosferyczne ma znaczenie – wysokie ciśnienie zwiększa osiągi auta, niskie ciśnienie obniża ilość kucy.
Ale teraz po kilkudziesięciu testach w różnych autach muszę powiedzieć, że wszystkie podpunkty (oprócz pierwszego, np. roll-out czy zmiana biegów bezsprzęgłowo) nie mają aż tak wielkiego znaczenia, no może oprócz wagi ogólnej samochodu, bo np. dodatkowy kierowca na siedzeniu dodaje do czasów do 100tki nawet 0,4 sekundy.
Do tej pory staram się znaleźć sposób na stworzenie niskim kosztem urządzenia równie dokładnego jak Racelogic Performance Box czy G-Tech Pro SS (nie testujcie tym starym G-Techem na akcelerometrze, bo też nie jest zbyt dokładny). Kupiłem do tego celu dedykowany 10Hz GPS na BT, moduły OBD2, ale skończyło się tak, że po przetestowaniu RaceLogic Performance Box i G-Tech Pro SS kupiłem ten pierwszy (oba są równie dokładne). Te urządzenia są niesamowite, naprawdę w momencie gdy ruszysz autem zaczyna się odliczanie, w momencie w którym się zatrzymujesz masz 0km/h na mierniku. Niestety żadne urządzenie i konfiguracja nie dała mi takich wyników. Minus to cena i że po zabawie przez pierwsze dni potem używasz to raz na pół roku

Tutaj filmik, który wrzuciłem jakiś rok temu:
Car performance measurements using different devices & applications – comparison test:
http://www.youtube.com/watch?v=G2yquC0gb3g&hd=1Możecie rozwinąć opis poniżej filmu i tam macie dokładne wyniki, warunki etc.
To bipnięcie na filmie zostało zaprogramowanie na licznikowe 100km/h, a więc też widać jakie są przekłamania i o ile wcześniej jest niż prawdziwe 100km/h.
Potem jeszcze zrobiłem kilkadziesiąt innych testów, z innymi autami i różnymi urządzeniami i muszę niestety zmienić trochę wnioski, bo niestety żadnym urządzeniem nie uzyska się takiej dokładności i powtarzalności jak profesjonalne mierniki.
Jak ktoś już dotrze swoją nową GJ i jest z Warszawy to możemy się umówić na pomiary. Dysponuje zarówno Racelogic Performance Box jak i G-Tech Pro SS (mogę pożyczyć od kolegi).
UPDATE: Powtórzenie pomiarów po roku czasu dało powtarzalne 8,4-8,5 sekundy do 100tki! Najprawdopodobniej związane to jest z dotarciem auta, może częściowo wpływ mają niższe temperatury i lepsze wyczucie autka.