Witam wszystkich,
Jestem posiadaczem CX5 SKY PASSION 4X4 w manualu od około 2 miesięcy.
Ogólnie jestem bardzo zadowolony. Przejechałem 4500 km, jednak nigdy średnie spalanie nie zeszło mi poniżej 8L , mogę śmiało przyjąć że w moim przypadku będzie to około 9,5-10L/100km. 50%trasa 50%miasto. Mimo wszystko uważam że jest to naprawdę bdb wynik , i w tej kwestii nie ma powodu do narzekań.
Ale czy ktoś z Was może spotkał się z podobnymi "denerwującymi" drobiazgami w tym modelu.
1.Zaobserwowałem nierównomierne natężenie oświetlenia deski rozdzielczej (cyferki na liczniku nie świecą się jednolicie , jedne jaśniej , drugie ciemniej. występuje taki efekt jakby niektóre były bardziej "wypalone" (porównanie w dużej skali)
2.podczas jazdy słychać delikatne denerwujące "terkotanie" z licznika. Nasila się i ustaje to , w momencie dociskania i odpuszczania pedału przyspieszenia.
3.jasna tapicerka skórzana – po 4500 km
siedzenie kierowcy nosi widoczne ślady zafarbowania od ......jeansów

!!.
Nie mam pojęcia czym to usunąć.Nie jest to moje pierwsze auto ze skórą , przyznam że poprzednie były zawsze ciemniejsze , ale żeby był z tym taki problem......

??????
4.czasem zdarza się że nie wchodzi mi wsteczny , oraz ciężko wchodzi dwójka.(może musi się wyrobić??)
5.I wreszcie coś co doprowadza mnie do szału , uciążliwe trzeszczenie plastików ,
dokładnie chodzi mi o konsolę pomiędzy przednimi siedzeniami.
Być może ktoś mi może zarzucić że za bardzo się czepiam. Wiem też , że to nie jest klasa premium .
Jednak płacąc blisko 137 tys. (cena katalogowa + kilka dodatków)
to mogłaby dotrwać chociaż do 100 tys km bez tych objawów.
Sądzę że ująłem to wszystko dość obiektywnie. Jak wspomniałem wcześniej , z auta jestem zadowolony Poprzednio jeździłem tylko Audi poczynając od 90-tki poprzez A4-ki A6-tki ostatnim był sportback (ukradli

. Po tym ostatnim zacząłem przygodę z Mazdą była to Mazda 6 2003 r w dieslu...... niestety...... jak się później okazało. silnik. (kto zna temat , ten wie ) .
Pomimo przygody z "szóstką" nie straciłem sentymentu do tej marki, ponieważ świetnie mi się nią jeździło , naprawdę byłem z niej bardzo zadowolony. I przy zakupie kolejnego auta wybór padł właśnie na Mazdę CX5. Tak więc nie jestem jakoś wrogo nastawiony do Mazdy, Uważam że CX5 technologicznie i stylistycznie naprawdę świetna konstrukcja , i na pewno kupiłbym ją po raz drugi
Pozdrawiam wszystkich.